Credinţa e credinţă, @cristiancristir ar trebui să-ţi fie ruşine, nu ar trebui să te implici în viaţa cuiva şi să încerci să faci să îşi piardă credinţa.
@Marioara nu-l asculta, eu cred că totuşi avem un creator, mi se pare imposibil ca toate cele existente să fi apărut de nicăieri, din nimic.
@cristiancristir deviez un pic de la subiectul acestei întrebări, înainte nu a existat nimic, planetele nu au existat dintodeauna, cumva, candva şi din cauza cuiva s-a întâmplat ceva. Înainte nu a exsitat nimic nici lumină, nici timp, nici o lege a fizicii, apoi după ce au apărut toate astea, cum îţi explici că omul a luat o înfăţişare parcă gândită şi creată de către cineva, urechile nu-i are degeaba, ci aude cu ei, gura la fel nu o are degeaba, ci vorbeşre şi mănâncă cu ajutorul acesteia. Crezi că natura ar putea face toate astea? Ţi se pare mai plauzibilă această variantă cu natura decât să zici că avem un creator? Crezi că soarele a existat mereu acolo pe cer ca o stea gazoasă? Iar după explozia big bangului, DOAR din cauza naturii s-a înghemuit acolo si a format o stea gazoasă înflăcărată? Şi în jurul lui să se rotească planetele, iar în jurul planetelor să se rotească sateliţii? Apropo de Big Bang, dacă înainte de big bang au existat TOTUSI 2 protoni, acei protoni de unde au apărut?
Bun, cu tine subiect încheiat, când este vorba de un ateu, nu ai cum să-l faci să mai creadă în Dumnezeu, dar nici nu am vrut asta, am vrut măcar să te fac să gândeşti un pic, să-ţi faci o idee că nu suntem singuri.
@Marioara revin la întrebare, eu nu sunt foarte/extrem de/cel mai credincios, dar totuşi cred. Să-ţi zic când îl simt pe Dumnezeu mai aproape? Când mă rog, când mă gândesc la o persoană dragă mie care a murit şi ştiu că este acolo sus. Dumnezeu este cu tine mereu dacă ai credinţă.
Cand ma rog,cand ma gandesc si vad minunatia vietii, naturii, cand ma spovedesc si ma impartasesc.
@Dannyjj
"Credinţa e credinţă, @cristiancristir ar trebui să-ţi fie ruşine, nu ar trebui să te implici în viaţa cuiva şi să încerci să faci să îşi piardă credinţa."
Pe tine nu te intereseaza adevarul adevrat, tu judeci in functie de adevarul care-ti convine.
Crestinilor nu trebuie sa le fie rusine ca si-au introdus valorile in societate? Credinciosilor nu ar trebui sa le fie rusine cu propaganda facuta? Credinta religioasa indoctrineaza, papa bani, creeaza anormalitate(Biserica nu este controlata financiar, popii sunt considerati super-oamenii, lumea este prostita cu oase facatoare de minuni si alte superstitii), iar toate astea dau o directie omenirii. Religia a fost introdusa in scoala fara rusine, asa-i? Sau poate ai impresia ca nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni valorile religioase din societate? Poate crezi ca nu ma intereseza cum gandesc altii fiind constient ca depinde si de ei viitorul meu sau al copilului meu?
Referitor la faptul ca tu nu poti intelege existenta fara un creator este doar problema ta... si a majoritatea credinciosilor religiosi, dar faptul ca tu nu poti intelege existenta independent de creatie nu face creationismul un adevar. Golurile cunoasterii si incapacitatea oamenilor de a intelege existenta creeaza religii, ceata, superstitie si minciuni, dar adevarul este altul. Pentru a vedea adevarul este nevoie de inteligenta, realism si lipsa de egoism. Religia ofera doar egoismul, pe celelalte doua le reduce, deci exact inversul necesar.
Cind am mai mare nevoie de ajutor. Cind sunt in pericol, desi eu poate nu sesizez (realizez abia dupa aceea). Cind sunt fericit - simt ca coboara cu toata bucuria cereasca in inima mea.
Chelstone:
"Iisus nu stia, pentru ca nu a facut referire la asa ceva". Daca eu nu fac referire la volei aici pe TPU, inseamna ca nu am habar de volei? Cam asta zici. Dar e gresit sa zici asa. Daca eu nu zic nimic de volei, asta nu inseamna ca nu am practicat acest sport, si inca am facut performanta timp de 4 ani, deci sportiv in toata regula. Nu zic pentru ca poate nu am avut ocazia, sau poate mi se pare irelevant sa zic. Deci chestia cu faptul ca Isus nu stia pentru ca nu a spus nimic despre Univers, nu prea tine. La urma urmei, nu stim tot ce a zis El, asta in primul rind, in al doilea rind, nu stim si nimeni nu a stiut ce gindea El, deci nu poti spune ca nu a stiut.
Chestia cu crearea planetelor "pe degeaba" e simpla. Gindeste-te ca omul e decazut si isi foloseste doar aprox. 17% din capacitatea mentala. Cum ar fi fost daca o folosea pe deplin? Cu siguranta tehnologia era mult mai avansata, si poate la ora actuala am fi vizitat unele din acele planete.
Iar cu privire la creerea lumii in 6 zile, nici eu nu sunt de acord. Daca ai citi pasajul din Biblie atent, ai vedea ca ziua, asa cum o stim noi, de 24 de ore, a fost creata abia in ziua a patra, deci etalonul de 24 de ore numit zi apare tirziu, cind deja trecusera 3 zile, deci e clar ca nu e vorba de o zi de 24 de ore, ci de o era, de o perioada de timp, de o etapa.
Dacă aș face sex cu tine, dacă nu ești și foarte urâtă, pe lingă altele, (semianalfabetă, incultă, fără meserie) că tu ești bisericoasă pentru mai multe persoane la un loc. /// În fiecare secundă sunt la fel de apropiat de Dumnezeu. Întâmplător Dumnezeu are prea multă treabă și nu are timp și pentru mine.
Dannijj, ce ai prezentat tu acolo nu demonstreaza existenta lui dumnezeu, si musulmanii spun ca totul a fost creat de alah, si tu de ce ai impresia ca acei doi protoni ar fi aparut de la dumnezeul biblic, si cum ramane ca lumea a fost creata in 6 zile... povesti. Si daca la inceput nu era nimic, inseamna ca nici dumnezeu nu exista, si apoi la ce sa se fi raportat dumnezeu sa creeze o lume ca asta? Daca nu a existat nimic, cu s-a gandit el sa faca asa un soare si un pamant, si o luna, iar pe pamant sa te puna pe tine, la ce-i mai trebuie restul planetelor? s-a chinuit degeaba sa le faca ca oricum nu folosesc nimanui. De ce a trebuit sa puna lumea intr-un univers infinit? lucru despre care nu se vorbeste in biblie, ca inapoiatii aia nu stiau ca exista un univers, cum nici iisus nu stia, pentru ca nu a facut referire la asa ceva, a fost un smecher al acelor vremuri si imreuna cu o cleata a manipulat lumea, a creat o religie bazata pe inchipuiri si manipulare, teama si subordonare.
Dannyjj, dumnezeu oricare ar fi el nu are nevoie de timp, nu are ore, zile, ani, el ar exista pur si simplu, timpul este o marime ''creata'' de om pentru a putea cuantifica anumite intervale din viata sa. Timpul este o figura de stil as putea spune, el nu poate fi definit, exista neincetat, ca oamenii il cuantifica, asta e altceva...
''Dacă avem un creator, nu ai tu inteligenţa lui, nimeni nu are, nu putem înţelege unele lucruri despre el şi motivul pentru care a creat restul planetelor, apropo eşti sigur că în acest univers suntem numa noi, dacă eşti asa sigur să zici că a creat restul planetelor gedeaba?''
In primul rand nu exista dovada existentei vreunui creator.
Eu nu am spus ca suntem singuri in univers, insa in biblie nu este prezentata crearea pamantului intr-un univers, iar pe celelalte planete din sistemul nostru solar nu exista forme de viata, asemanatoare cu cele ale vietuitoarelor de pe terra
Danyjj, alah al musulmanilor nu este acelasi cu al dumnezeul crestinilor, doar ca si concept, si aceste lucruri au fost spuse acum, mai in vremurile noastre pentru a mai atenua din invrajbirea noastra, alah nu are un fiu iisus, sunt entitati diferite cu istorii diferite.
''Cum am zis, noi nu ne putem pune cu puterea şi inteligenţa creatoruilui nostru, chiar dacă vrem, nu putem să aflăm că El există cu adevărat, de aceea se zice că trebuie să ai credinţă, singura dovadă este biblia, dacă nu este dovedit INCĂ, asta nu înseamnă că nu există.''
Asa si?! asta nu demonstreaza ca el exista, biblia a fost scrisa de niste smecheri pentru a manipula
''Şi de ce eşti convins că planetele nu trebuiesc nimănui? Scoate o rotiţă dintr-un ceas(mecanic) şi vei vedea că acel ceas se va deregla sau chiar nu va mai funcţiona deloc, chiar savanţii au zis că planeta Jupiter ESTE PROTECTORUL PLANETEI NOASTRE''
Dumnezeu putea crea un univers in care sa nu fie nevoie de acele planete, nu poti compara universul cu un ceas daca te raportezi la dumnezeu. Universul este guvernat de legile fizicii, informeaza-te din cartile de stiinta si nu din biblie.
Nu-l putem intelege pe dumnezeu?!
Pai daca nu-l putem intelege pe dumnezeu, si totul este bazat pe credinta, hai sa credem si in mos craciun, pe credinta se bazeaza si celelalte religii, ce te face sa spui ca alta detine adevarul, i-ai citit cartea sfanta? NU asa ca las-o balta cu explicatiile tale puerile. Daca adevarul se bazeaza pe credinta atunci nu stiu ce sa mai spun, adevarul poate fi demonstrat oricand si nu cade din picioare, daca totul se bazeaza pe credinta, nu mai vad rostul raiului si al iadului, daca dumnezeu a lasat libertatea, atunci de ce sa mai fie pedepsiti necredinciosii, daca exista libertatea lasata de la dumnezeu, si nu este un pacat, atunci nu vad de ce ar conta credinta, daca dumnezeu ti-a dat libertatea de a alege nu poti numi un pacat faptul ca nu crezi in dumnezeu, daca dumnezeu vedea ceva esential in credinta acum toti erau crestini, altfel nu vad de ce sa judeci un necredincios care nu gaseste nici o dovada a existentei lui, o dovada de necontestat, o dovada general valabila pentru toti cei ce exista
@chelstone tu gândeşti doar dintr-un punct de vedere, în biblie zice că lumea a fost creată în 6 zile, dar tu te gândeşti doar la zile pământeşti, o zi pe pâmânt are 24 de ore, o zi pe lună durează circa 27 de zile şi câteva ore pământeşti, pe alte planete durează mai mult, deci când a zis de 6 zile, nu s-a referit la exact 6 zile de pe Terra, cine ştie în Rai cât durează o zi, apoi cum a zis @cristi202 "ziua, asa cum o stim noi, de 24 de ore, a fost creata abia in ziua a patra, deci etalonul de 24 de ore numit zi apare tirziu".
Apoi nu ai vrea să fi menţionat acu 2000-3400 de ani despre big bang, de explozii, ciocnirea protonilor şi altele. Dacă avem un creator, nu ai tu inteligenţa lui, nimeni nu are, nu putem înţelege unele lucruri despre el şi motivul pentru care a creat restul planetelor, apropo eşti sigur că în acest univers suntem numa noi, dacă eşti asa sigur să zici că a creat restul planetelor gedeaba?
@chelstone nu vreau să fac aici un topic despre religie, dar văd că nu eşti prea informat despre ce zici: "iar pe musulmani ii ajuta alah, ca ei la el se roaga", păi dragă @chelstone, Alah este un zeu, un creator, noi îl numim Dumnezeu, americanii îl numesc God, IAR ARABII Alah.
Trecem la observaţia a 2-a, în legătură cu ce mi-ai scris mie:
"In primul rand nu exista dovada existentei vreunui creator."
Cum am zis, noi nu ne putem pune cu puterea şi inteligenţa creatoruilui nostru, chiar dacă vrem, nu putem să aflăm că El există cu adevărat, de aceea se zice că trebuie să ai credinţă, singura dovadă este biblia, dacă nu este dovedit INCĂ, asta nu înseamnă că nu există.
Observaţia a 3-a, ai zis:
"Eu nu am spus ca suntem singuri in univers",
Eu am avut impresia că te-ai referit că a făcut planetele degeaba, ca şi când ai fi convins că doar noi am existat dintotdeauna, iar pe alte planete nu, citez ce ai scris înainte:
"la ce-i mai trebuie restul planetelor? s-a chinuit degeaba sa le faca ca oricum nu folosesc nimanui.De ce a trebuit sa puna lumea intr-un univers infinit?"
Şi de ce eşti convins că planetele nu trebuiesc nimănui? Scoate o rotiţă dintr-un ceas(mecanic) şi vei vedea că acel ceas se va deregla sau chiar nu va mai funcţiona deloc, chiar savanţii au zis că planeta Jupiter ESTE PROTECTORUL PLANETEI NOASTRE, aşa ca un frate mai mare(în toţi aceşti ani, gravitaţia imensă a planetei Jupiter a atras mii şi mii de corpuri cereşti care ar fi trebuit să lovească Terra), cum am spus nu avem inteligenţa necesară pentru a ne pune cu creatorul, degeaba pui întrebări de genu: "dacă Dumnezeu există, de ce a creat... şi de ce nu..." nu avem inteligenţa necesară ca să ne dăm seama.
Subiect încheiat dragă @chelstone.
Aiaiai, Marioaro tie ti-am raspuns? Se pare ca oboseala isi arata efectele.
Nyald ki a seggem!
Existența lui Dumnezeu o simțim cel mai bine, atunci când ne ajută în diversele noastre probleme. De fiecare date când am o probleme sau înainte de a da tezele la școală, eu iau o iconiță în mână și reușesc să simt că Dumnezeu este lângă mine și mă va ajuta să ies din orice greutate a vieții, cu condiția să fiu și eu o personă mai bună. Și vorbesc serios! Dumnezeu e bun.
Atunci cand te simti cel mai singur om. cineva sau ceva o sa te impinga de la spate, si nu stii ce
Ma bucur ca ai trecut de la paganism, judecata de Apoi, manastire si rugaciuni, la intrebari cu logica...
Dumnezeu este mereu aproape de noi, iar pasul urmator tine de noi daca dorim sa fie si mai aproape
Ce intelegi prin Dumnezeu Marioara? Daca te referi la zeul ala despre care scrie in biblie eu cred ca gresesti. Nici daca ar exista nu ti ar fi aproape. Citeste si tu biblia si vezi cat de rau si razbunator este. Nu asculta numai argumentele preotilor. Citeste tu sa te convingi. citeste sa vezi cati oameni a omorat, cati oameni a facut sa se omoare intre ei, apoi intereseaza-te ce a facut lucifer de este considerat asa rau. Numai daca citesti biblia o sa iti dai seama de asta. Nu lasa pe altii sa iti povesteasca. Spor la citit.
Cand zbor cu avionul. trec prin cer ii fac cu mana si ma intorc la laptop pe facebook...
As dori mai mult ca cei care cred sa-mi citeasca raspunsul, cei care nu li se vor parea stupid.Cand ma gandesc la El,ceea ce eu ma gandesc des la El...Pur si simplu ma linisteste de la stres, ma simt de parca am un priteten pe suflet, sau chiar un al treilea parinte.Nu pot sa spun ca nu exista,eu cred mult in El,am avut intamplariin care simt ca m-a ajutat,la fel si cu tatal meu,el fiind preot,a stiut sa se apere cu ajutorul Lui, sau intamplat multe cazuri, mi le-a povestit.Deci o data cand mergea sa faca o sfestanie,era un om cu un caine periculos,cand venea cainele sa-mi atace tatal,el a aratat crucea si cainele s-a oprit brusc! Nu ca e uimitor? Cainele nu se uita speriat,se poate ca unii sa creada ca s-a sperita,dar i se parea ca avea o expresie de rusinare sa zic asa,de dezamagire, de tristete, si dupa aia a plecat.
Pe Dumnezeu nu il simt aproape atunci cand ma bucur de ceva,il simt in momentul in care sunt singura,trista,atunci imi dau seama ca EL e langa mine mereu, si cand sunt fericita si cand sunt trista.
Asa se intampla cu noi toti, uneori suntem prea fericiti si nu mai avem timp sa ne gandim si sa ne dam seama ca Dumnezeu e langa noi.
Pe Dumnezeu il poti simti in orice...si la fiecare pas.Pe cer,in floarea pe care oamenii o calca in picioare,in iarba verde,in vantul ce adie,in stropii de ploaie,in rasarit,in apus,in ochii unui copil inocent,in iubire,fericire, stele, in pamant.peste tot.