| SlymOvy a întrebat:

Cand ploua ce se produce prima data tunetul sau fulgerul?

Răspuns Câştigător
| Shammal a răspuns:

E ca atunci cand ciocnesti 2 pietre si ies scantei, scanteia (fulgerul) si sunetul produs de ciocnirea pietrelor (tunetul) se petrec in acelasi timp insa diferenta dintre viteza sunetului (mai mica) si cea a luminii (mai mare) face ca noi sa percepem defazat fulgerul si tunetul

| relian a răspuns (pentru Shammal):

Da asa este dar eu ma gindesc ca atunci cind incalzesti ceva apare mai intii ce? Apare caldura si apoi cred ca dilatarea.Sau au loc in acelasi timp? Nu stiu daca te pricepi spune.Eu asa stiu ca apare fulgerul, datorita masei de ioni egativi ce lovesc masa de aer.Mai intii olovesc si atunci incalzeste aceamasa deaer da? Ei incalzirea asta are loc exact in acelasi timpcu dilatarea masei deaer incalzita sau exista cumva o cit de mica diferenta? In cazul in care fizic vorbind exista o oricit de mica diferenta, atunci putem spune ca fulgerul apare primul urmat de tunet. Daca nu exista diferente la orice nivel atunci apar in acelasi timp.

36 răspunsuri:
| Angel0 a răspuns:

Simultan.Si cand te gandesti ca multi care cred in "stiinta" au raspuns fulgerul. rolling on the floor

| suffarstar a răspuns (pentru Angel0):

Stiinta nu e o credinta.

| darrio2007 a răspuns:

Fulgerul(lumina)si apoi tunetul(sunetul).

| EmySweety a răspuns:

Fulgerul

| Konata a răspuns:

Mai intai fulgerul si apoi tunetul.

| Deedeek a răspuns:

E buna intrebarea. Fenomenul s-ar explica in felul urmator: atunci cand doi nori care sunt polarizati diferit se intalnesc, contactul lor degaja energie. Aceasta energie este una, surpriza, de tip electric (mai exact fulgerul). Deoarece acest tip de fenomen are o energie colosala, temperatura aferenta este una pe masura (aproximativ 30.000 de grade, daca nu ma insel). La contactul dintre aerul din atmosfera (cu o temperatura mult mai mica, de cateva zeci de grade) si fulger, diferenta de temperatura produce un alt tip de energie, eliberata sub forma de tunet. Pe scurt, tunetul este o consecinta a fulgerului, nicidecum invershappy

| relian a răspuns (pentru Deedeek):

Asa crezi tu ca este consecinta fulgerului? Naspa. Iara tunetul ori fulgerul nu apare la intilnirea intre 2 nori. Poate fi un singur nor si fulgera de mama focului.Amindoua sint consecinta ionizarii atomilor, unia pozitivi alti negativi, care se separa deasupra, respectiv la baza unui nor.Atunci cind se acumuleaza o cantitate destul de mare de ioni, sa vorbim asa pe inteles, cele 2 mase de ioni + si - cauta sa se egalizeze, merg unia catre altii.Mai concret cei negativi vin catre cei pozitivi.Atunci ei intimpina rezistenta aerului pe care il lovesc violent.Au loc mai multe astfel de loviri ale aerului pina sa vedem noi acel fulger vizibil.Fiecare minifulger sai numim asa sapa un sant in masa de aer pina cind cea mai mare descarcare loveste prin santul astfel creat si ajunge cred, nu stiu exact la masa de ioni de sens contrar. Lovirea violenta a aerului face ca acesta sa se incinga atit de tare incit devine luminos.Cind aerul se incinge normal isi mareste volumul si impinge masele de aer din apropiere.Aerul incins este ce vedem noi, iar dilatarea lui este ce auzim.Cind aerul se dilata impinge aerul din apropiere si scutura sai zicem asa masa de aer, o face sa vibreze si ala e tunetu.Problema ar fi ca daca e so luam pe bune cred ca fulgerul apare primul urmat la fractiuni de secunde de dilatare.Sau nu ma prea pricep daca dilatarea poate apare in acelasi timp cu incingenrea.Desi cred ca au loc cu ceva diferente, totusi noi nu putem percepe chestia asta si spunem ca amindoua fenomente au loc in acelasi timp.Bine ca cele mai multe fulgere au loc orizontal in cadrul norului si poate nici un sfert vertical, intre nor si pamint.Ce nu stiu eu atunci cind apare ionizarea aerului cum apare acel cimp la suprafata pamintului? Asa daca caut intr-o carte spune ca norul seionizeaza +la partea superioara si negativ la baza norului, dar acesti ioni negativi dela baza induc o "umbra"la suparafata pamintului dar de sens contrar.Cu alte cuvinte ei determina la suprafata pamintului aparitia unei mase ioninzate pozitiv, si cum mereu sarvinile circula de la minus la plus avem descarcarea catre pamint odata si descarcare in nor pe de alta parte.Si avind in vedere ca distantele sint mult mai mici in cadrul norului sau intre nori descarcarile au loc mai frecvent laacest nivel.Insa cum apare aceamasa ionizanta de la suprafata pamintului nu stiu ma depaseste.Si de altfel cum apare ionizarea aerului in general.Si in cadrul acelui nor cum apare? Restu ar fi destul de simplu.Scuze ca ma bagai si eu, dar asa poate aflu si eu toata povestea asta cu fulgerul cum are loc.Adica ziceu ceva poate mai spui tu si uite asa aflam, explicam fenomenul, care pun pariu pe orice ca 99% dintre oamenii nu il inteleg exact.

| NevastuicAaA a răspuns:

Se produc simultan.
Cred ca stii si tu ca viteza luminii este mai mare decat viteza sunetului.
Deci tunetul(sunetul) ajunge mai incet "la noi" si fulgerul(lumina) ajunge mai rapid din cauza vitezei.

| deeadeea111 a răspuns:

Prima data se produce fulgerul apoi tunetul

| RAY a răspuns:

Lumina se vede mereu prima oara apoi sunetul, ambele se petrec in acelasi timp dar diferenta sta in diferentele de viteza lumina, sunet =descarcare electrica care ecilibreaza sarcina p fata de cea negativa

| relian a răspuns (pentru RAY):

Scuze ca intervin. Daca stii fizica spune cum are loc acest fenomen de incalzire.Eu sincer nu stiu, dar nici nu ma apuc acum sa caut mai stiu eu pe unde. Daca stii sau cineva stie sa zica aici. Vorbim de incalzire a oricui.Mai intii acel ceva se incalzeste si apoi se dilata, sau au loc in acelasi timp? Ma refer asa chiar teoretic nu vizibildaca exista cumva vreo diferenta intre aceste doua fenomene.

| RAY a răspuns (pentru relian):

Caldura cauzeaza dilatarea acelui lucru, il transforma in lichid daca e plastic

| relian a răspuns (pentru RAY):

Da caldura dar uite sa zic incazesti un fier da? Fierul se va dilata atunci cind este inclzit.Intrebarea este cine este primul incalzitu sau dilatarea? Sau amindoua deodata? Asta am intrebat.

| Azµre a răspuns:

Prima dată fulgerul, apoi noi auzim tunetul!
E o diferență între ele.
Fulgerul este lumina, descărcarea electrică care are loc cu instantaneu iar Tunetul este zgomotul puternic care îl auzim noi pe pământ cu o întârziere de 2-3 secunde...

| alexs99 a răspuns:

Fulgerul se produce prima data pentru ca viteza luminii e mai mare decat viteza sunetului.

| Exilee a răspuns:

Viteza luminii este mai mare decat cea a sunetului, deci fulgerul este primul, iar tunetul este al doilea. Lamurit?

| suffarstar a răspuns:

In acelasi timp baaa.Doar ca fulgerul este scanteia electrica luminoasa pe care noi o vedem prima pentru ca viteza luminii este 300 000 km/s pe cand cea a tunetului(sunetul)este de 300 km/h.

| RAY a răspuns (pentru suffarstar):

Viteza sunetului este de 331, 5 m/s

| suffarstar a răspuns (pentru RAY):

Scuze,n-m retinut si detaliul astabig grin

| RAY a răspuns (pentru suffarstar):

Nu-i nimic, sper ca nu te-ai suparat?

| suffarstar a răspuns (pentru RAY):

NU -)) sunt eu mai intepat, dar niciodata nu ma supar de la observatii stiintifice.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu se stie, poate ca sa fulgere si dupa sa nu mai tune sau invers. Poate ca fulgerul sa fie in acelasi timp cu bataia de nori (tunetul).
Uite si alte detalii:
http://www.robbybubble.ro/articles/fenomene-meteo--fulgerul-si-tunetul.php

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dar totusi, viteza luminii e mai mare decat viteza sunetului.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intai se produce fulgerul. tunetul este doar zgomotul produs de descarcarea energiei respective.lumina este mai iute.sunetul vine mai greu dar nu mult dupa fulger.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună!
Fulgerul,apoi tunetul.
Te pup!

| NuMaContrazice a răspuns:

Lumina e mai rapida decat sunetul.Amandoua se produc aproximativ in acelasi timp din cate stiu...

| MrAnderson a răspuns:

Salut,

De fapt, ele se petrec amandoua odata.
Dar tu aflandu-te la o oarece distanta de locul respectiv, datorita unei diferente foarte mari intre viteza luminii si cea a sunetului, le percepi ca pe doua evenimente diferite.

Cu stima,
Neo

| mariukka a răspuns:

Fulgerul calumina e mai puternica decit sunetul

| MrEvil89 a răspuns:

Fulgerul apare primul deoarece viteza luminii e mai mare decat viteza sunetului.

| tudorviorel a răspuns:

Fulgerul adica lumina din frecare si apoi bubuitura tunetul

| Seby90 a răspuns (pentru tudorviorel):

Astia de mai de sus sunt fraieri rau.

Se produc amandoua in acelasi timp, dar persoana care le aude le aude defazat PENTRU ca LUMINA este MAI rapida decat sunetul.

Lasa-i sa creada ce vor.

| Holocaust a răspuns (pentru Seby90):

Buna treaba, WALL-E.

| Anamaria2002 a răspuns:

Fulgerul

| mara67 a răspuns:

Se produc in acelasi timp( tunetul este sunetul produs odata cu descarcarea electrica
(lumina, fulgerul
), dar fulgerul pare ca e primul deoarece viteza luminii e mai mare decat cea a sunetului

| relian a răspuns (pentru mara67):

Descarcarea electrica(lumina, fulgerul)poti pune aici si tunetu.Problema este ce apare primul.Nu ma pricep asa de bine la fizica dar daca as sti exact ce se intimpla cind incalzesti ceva as putea da un raspuns clar.Deci trebuie mai intii sa stim cum apare fulgerul si ce se intimpla cind incalzesti ceva, ca e material sau mase de aer tot una e.Deci descarcarea aia cind loveste aerul ca aia de fapt se intimpla, loveste foarte viloent, atit de puternic incit aerul se incalzeste foarte tare si devine luminos.Ala numim fulger. Pina aici totul bun.Ei atunci cind aerul se incinge asa de rau atunci el se dilata si dilatindu-se impinge masele de aer din apropiere, cumva ca si cum le scutura, le face sa vibreze si ala este ce auzim noi adica Tunetul.Acum dupa ce stim exact asta trebuie sa lamurim chestia asta cu incalzitu.Mai intii se incalzeste, apoi se dilata, sau ambele efecte au loc in acelasi timp? Uite nici eu nu stiu sigur chestia asta.In rest stiu cum apare un fulger,insa am multe necunoscute, sau mai bine spus chestii ce eu nu mi le explic.Una ar fi cum de se aduna ionii de acelasi sens plus la plus si minus la minus si cum de stau ei asa gramada, alta chestie cum formeaza masa de ioni negativi de la baza norolui o "umbra"de ioni pozitivi la nivelul solului, de ce si cum? Si alta chestie cine determina ionizarea aerului, si de ce apare mai frecvent linga nori sau in nori? Tu ce parere ai, asta daca te pricepi la fizica? Daca eu as fi lamurit cu chestiile astea ce le-am aratat aici as da o explicatie a fulgerului simpla si sa o inteleaga de la copil de 2ani pina la mamaie de pe sant.Dar caut pe cineva care are cunostinte bune de fizica. Daca esti curioasa si te pricepi putem incerca.De fapt am mai incercat pe aici ceva tentative de lamuriri dar slabe sanse.Se pare ca cei care detin cunostinte bune si reale nu stau pe aici.Insa ar fi ceva bun sa putem aduce pe aici explicatii concrete, clare si mai ales pe intelesul oricui.Multe persoane intra pe aici si cauta raspunsuri si pun pariu pe orice ca 99% dintre oameni nu isi explica fenomene ce le vad.Noi spunem da stiu asta, am invatat la scoala, insa nu este adevarata afirmatia.O spunem doar asa sa trecem peste, insa cu siguranta nu ne explicam multe.Si asta este vina celor care ne invata la scoala, ca nu stiu cum sa ia elevii, cum sa-i faca sa inteleaga etc.Scuze ca scriu pe aici, dar am zis hai sa incerc si cu tine.Nu ma trimite la cei de pe aici ca deja ii cunosc si stiu sigur ca nu se pricep sa explice, poate pentru ca nici ei nu isi explica.Pt mine o persoana care intelege un fenomen anume (sau cel putin asa sustin ei car intelege), insa nul poate explica oricui acea persoana spune povesti, nici el nu stie despre acel fenomen sau sa isi explice cum are loc.Eu cel putin sint sincer spun cind nu stiu ceva.Doar asa putem invata si retine ceea ce vrem si daca vrem sa invatam.Asa din astia care se lauda sint destui, mai rau este cind esti pus sa explici si nu mai stii ce sa spui.Ok ma opresc aici si daca te pricepi apreciez daca maia juta.Numai bine.

Întrebări similare