Dimensiunea universului este inumana, de asta am intrebat "Care credeti...".
Ca e in continua expansiune, nu inseamna ca nu are forma
ci doar ca forma se poate schimba
Universul este plat!
A nu se confunda geoemetria Universului cu topologia sa.
Universul poate avea geometrie sferica, plana sau ca o "sa".
Cel mai probabil Universul este plat, ceea ce inseamna ca are geometrie plana.
Interesant este ca, pentru o geometrie plana exista mai multe topologii posibile. Raspunsul evidenta este un plan.
O alta topologie posibila, mai putin evidenta este aceea a unui tor.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Tor
Concluzia:
Faptul ca Universul este plat nu inseamna ca este ca o foaie de hartie. Poate arata si ca o gogoasa, geometria ramanand plana.
Spune'mi te rog o forma a ceva infinit de mare.
Cum inchizi infinitul, intró forma?
Având in vedere că s-a format de la big bang gândește te la o grenadă care explodeaza doar că, cu o masă extrem de densă. Deci când explodează totul se împrăștie in toate directiile. Asa si universul.
Https://ro.wikipedia.org/wiki/Fractal
https://www.youtube.com/watch?v=kFjq8PX6F7I
Raspunsul tau e cel corect!
cum poti sa pui intr-o forma ceva infinit?!? NU EXISTA ASA CEVA!
Multumesc. Am cont pe Brilliant.
Filosofic, nu poti sa raspunzi?
Asa ma gandeam, dar a aparut imediat baietelul de aur al TPU, sa imi strice seara.
Nu ii vezi postarea acum, dar intró ora si jumatate apare in acest univers.
Draga mea si eu am spus la fel ca si tine si anume ca universul nu poate avea o forma o margine fiindca este infinit, cu alte cuvinte nu-i putem capta marginile pentru a ne forma o idee despre forma universului.
Nu se stie, dar sunt diverse teorii.
https://en.wikipedia.org/wiki/Shape_of_the_universe
https://www.youtube.com/watch?v=gwyH_CkdAC4
https://www.youtube.com/watch?v=auvZDQ0Moek
Ai spus dragule, dar nu ai inteles intrebarea mea.
Infinit nu este, pentru ca se afla in expansiune si nimeni nu stie daca expansiunea va dura la infinit sau se opreste candva, si incepe contractia.
Am inteles acum. Te rog sa ma ierti cred ca este din cauza oboselii, abia astept sa adorm. Te pup, noapte buna.
"Infinit nu este, pentru ca se afla in expansiune"
Asta e o eroare intalnita des.
Universul poate sa fie in expansiune si infinit. De fapt, cel mai probabil Universul este intr-adevar infinit.
Analogie:
O linie este formata dintr-un numar infinit de puncte. Daca presupunem ca fiecare punct se afla la o anumita distanta "d" fata de altul, atunci micsordand distanta "d" punctele se vor apropia. Cu toate acestea, oricat de mult vom micsora distanta "d" dreapta va ramane infinita.
Cand d=0 toate punctele se vor suprapune iar dreapta va fi redusa la un singur punct.
Asta ar fi echivalentul Big Bang-ului.
Imediat dupa Big Bang distanta "d" a inceput sa se mareasca din ce in ce mai mult (inflatie).
Se observa ca imediat ce "d" capata o valoare nenula, punctul devine o dreapta infinita.
Cu alte cuvinte, imediat dupa Big Bang, Universul a devenit infinit. Ulterior, desi infinit, a continuat sa se extinda accelerat.
Similar cu a creste acea distanta "d" din ce in ce mai mult. Pucntele se vor distanta intre ele, dar dreapta va deveni si ramane infinita imediat ce d≠0.
De fapt este o nedeterminare matematica. Infinit*0. Dar presupunem ca este egal cu 0 de dragul analogiei.
Esti un nemernic. De asta tin un pic la tine.
Cu nedeterminarea ta infinit*0 faci ce vrei, te duci si in celalalt sens, cand expansiunea inceteaza. In cuvinte insa, pe litere, exemplul are niste exercitii care se numesc 'limite'.
Oracolul vrea 'Limite'.
Alt răspuns surprinzător:
Energia totală în Univers este zero.
De asta Universul este stabil.
Există și energie negativa, data de gravitație.
Universul nostru este ca un "0" scris ca "a-a".
Așa cum în matematică poți crea din 0 un număr pozitiv și unul negativ tot așa, simplificând extrem de mult problema, poți crea un Univers din nimic.
De fapt, pretutindeni în Univers apar din nimic perechi de particule: particula-anti particula, doar pentru ca în final să se anihileze înapoi în nimic. Se numesc particule virtuale
Eu cred ca forma este sferica, deoarece viteza cu care s-a extins a fost constanta.
N-o sa intreb cum din nimic apare ceva, dar explica-mi rationamentul tau: ai o linie, iar in ea exista infinitate, daca trasezi pe o tabla o linie, cu creta, de 30 de cm cum poate exista infinit in ea, dar totusi sa o vezi, sa o poti masura, cum? Asta inseamna ca zilnic vedem infinitul, asta inseamna ca vom putea vedea si marginea universului care este infinit... sau ca infinitul nu exista?
Ar trebui sa fie de o forma sferica, spun asta, pentru ca gravitatia aduce elementele separate la un asemenea aspect. Ce parere ai?
Din nimic apare ceva tot timpul. Pe acest lucru se bazează însăși existența celor patru forte fundamentale. De exemplu, forța electromagnetică exista deoarece fotoni virtuali pot apărea din nimic și călători pe distanța nelimitată.
Orice sarcina electrică generează fotoni virtuali și este acea interacțiune dintre particulele virtuale cea care determina comportamentul forței. Vezi bosoni Gauge.
Dreapta este un concept matematic și este alcătuită dintr-un număr infinit de puncte. Nu exista în realitatea fizica. Punctul geometric nu are dimensiuni.