Te inseli. Marii filozofi asa o caracterizeaza. In filozofie se disting curente! Curente care ajung sa spuna ca sufletul e superior trupului sau ca intr-o padure, daca se rupe o creanga si face un zgomot, iar acolo nu este NIMENI (om) care sa vada ruperea si sa auda zgomotul, inseamna ca NU S-A INTAMPLAT NIMIC! Curente de genul acesta stau la baza religiilor sau sunt inspirate din religii.
Eu doar ti-am spus ce se intelege prin "filozofie", cuvantul in sine avand mai multe sensuri.
Parerea mea? Este net inferioara trairii religioase pe care omul o experimenteaza prin apropierea si impreuna-vorbirea cu Dumnezeu, si superioara ignorantei, punandu-te pe pozitia de om problematic. Daca in schimb duci lantul filozofic la ininit, atunci este o pierdere. Caci in confruntarile filozofice rareori avem castigatori si invingatori(argumente stupide sau tertipuri de tip sofist exista mereu, cat sa mentina discutia la acelasi nivel).
Poti filozofa sa intelegi diverse lucruri, sa cugeti si sa devi un ganditor pentru tine sau pentru lume. Sau poti alege sa te "certi" aberand filozofic cu diversi indivizi pentru nimic.
Asta iti ofera filozofia!
Funda, ceva? ?
Filozofia : disciplina autonomă a culturii având ca obiect cunoașterea formelor și proceselor gândirii. Filozofia este o modalitate de gândire și investigare, formată dintr-un ansamblu de noțiuni și idei, care tinde să cunoască și să înțeleagă sensul existenței sub aspectele sale cele mai generale, o concepție generală despre lume și viață.
Dupa unii...e o manifestare spirituala a omului, bazata pe creatie teoretica si interpretare. Dar ea poate fi adesea transpusa si in practica.
Dupa altii...e absolut inutila, timp pierdut. Altfel spus e o activitate fara finalitate(daca intelegem prin filozofie, "a bate campii", sau daca filozofam, aberand).
Termenul de filozofie se poate referi si la religii sau miscari, dupa modelul "filozfia budista" sau "filozofia legionarilor era...". Se trage prin "gandire" sau "invatatura".
Nu-mi place sintagma ''dupa unii"(vreau sa stiu "dupa tine"). Afirmand ca filosofia este o manifestare spirituala a omului, spui ca nu are baze rationale, deoarece manifestarile spirituale, desi, in unele cauzri, deriva din ratiune, nu sunt rationale. Filosofia nu "se refera la religii sau miscari", orice religie, miscare, disciplina etc are propria ei filosofie.
Inutilitatea...o face atat de utila. Vezi? Intr-un raspuns ti-am dat definitia insotita de exemplu.
1.Nu vreau sa stiu ce au spus marii filozofi, am nevoie de argumente.
2.Nu am infirmat existenta curentelor, am spus ca "filosofia nu se refera la curente", curentele se caracterizeaza prin filosofie.
3.Imi place ideea ta despre "confruntarile filozofice".
4.Aceste diverse lucruri pe care le poti face sunt relative, dar, intr-o anumita masura, adervarate.
5. Felicitari, te afli printre candidatii la funda!
Afirmand ca inutilitatea este utilitatea "atat de utila a filosofiei", aduci in ecuatie utilitatea inutilitatii, mai exact daca avem sau nu nevoie de "lucruri inutile". Acesta definitie a utilitatii filosofiei este atat de relativa incat, valoarea ei de adevar se reduce la zero. Te invit sa argumentezi.
În primul rând, definițiile se demonstrează,empiric într-adevăr, dar se demonstrează.
În al doilea rând, nu precizezi de ce inutilitatea filosofiei o face utilă.
În al treilea rând, exemplul tău prezintă raportul dintre utilitate și inutilitatea din perspectivă socială,individuală. Am nevoie de o demonstrație a utilității inutilității care să fie GENERALĂ, nu particulară.
Exemplul tău e destul de rudimentar și cam neadecvat sau exprimat stângaci. O societate e formată din oameni, proști sau mai puțin proști, manipulând proștii, se automanipulează, ceea ce nu văd cum ar fi posibil (un sistem poate manipula o societate)