Eu zic sa pui mana si sa citesti in cartile de scoala! Sau pe net. Aici nu se fac teme scolare! Citeste: http://www.tpu.ro/intrebari-frecvente#12!
Sunt la uman și sunt pasionat de chimie, deși nu o mai facem la școală. Oricum, dacă ar fi fost o temă, ar fi fost mai lungă de atât.
Cred ca ai vrut sa spui "protoni", nu "pozitroni".
Daca intrebai de "protoni vs pozitroni" sau "neutroni vs protoni"as fi inteles nelamurirea.
Exista materie si antimaterie. Pentru fiecare particula exista o antiparticula.
Pozitronul este antiparticula electronului. Are aceeasi sarcina electrica, numai ca este pozitiv, spre deosebire de electron care este negativ.
Electronul si pozitronul sunt particule fundamentale (nu mai pot fi descompuse/divizat in alte particule), neutronul nu este o particula fundamentala.
Materia este formata din atomi.
Un atom este format dintr-un nucleu compus din protoni si NEUTRONI in jurul caruia "orbiteaza" electroni.
Anti-materia este formata din anti-atomi.
Un anti-atom este format dintr-un nucleu compus din anti-protoni si anti-neutroni in jurul caruia "orbiteaza" POZITRONI.
Apropo, definitiile de mai sus pentru atom, definitii pe care probabil le-ai invatat si la scoala, sunt depasite. Electronii nu orbiteza in jurul nucleulu. Electronul poate exista oriunde in jurul nucleului, dar exista zone cu probabilitate mare de a intalni un electron si zone cu probabilitate mica. Aceste zone cu probabilitate ridicata formeaza un nor electronic in jurul nucleului.