Bula
| Bula a întrebat:

Care este formula de calcul din METRI CUBI in KILOWATI-ORE?
Unde se poate afla oficial, la ce institutie stiintifica? (link)

Răspuns Câştigător
| mihalitza a răspuns:

Este o intrebare gen "bula"happyAsa ceva, "nu exista"-vorba lui Marin Preda...

26 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adica cati kilowati/ora pentru un metru cub, doua masuri diferite, depinde de generator, cati cai putere are si ce consuma(energie eoliana, combustibil?)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tarifele la gaz se exprima in kw/ora pentru a le uniformiza (echilibra)cu cele la la electricitate, in factura de gaz ai doua puncte specifice, tarifarea si conversia puterii calorice.
1. tarifarea corespondenta fiecarui terminal(case)in functie de VOLUMUL de gaz consumat.
2.conversia puterii calorice a gazului subministrat, o cifra care poate diferi de la regiune la regiune sau chiar de la cartier la cartier(nu e cazul, sau locuiesti in primaverii?), pe o perioada de facturare pentru a realiza pretul final al facturii, INDEPENDENT DE CALITATEA GAZULUI! (10 M CUBI DE GAZ SUNT CAM 5, 4 KW/ORA),

assiris
| assiris a răspuns:

Un metru cub de apa aruncat in palele unei turbine de la o hidrocentrala va produce energie electrica _ care depinde de la ce inaltime cade apa cu pricina. Ori de nune cade apa nu am de unde sa stiu ca nu ai dat datele. Dar dupa cum ai pus intrebarea totul suna ca _ când ai vrea sa stii câţi litri de morcovi intra într-un grad Celsius dupa scara Mercaly...

assiris
| assiris a răspuns:

Am raspuns si pe privat dar o fac si aici poate mai lamuresc si pe altii cum de vine chestia cu EON-ul.
Pai ce nu spui asa. Este o noua (cică!) modalitate de calcul pentru gazul metan, adica dupa spusele lor nu mai platim un metru cub de gaz care contine pe lânga gaz si alte "aere" ci un metru cub de gaz care are in compozitie Metan si azot Puterea calorifica, mai exact cantitatea de caldura eliberata prin arderea completa a unei cantitati specificate de gaz poate avea valori cuprinse intre 8, 9 si 11, 9 kWh.La Iasi de exemplu avem 10, 5 Kwh. Aceste variatii apar datorita surselor diferite de la care provine gazul metan.
Amestecul de referinţă conţine 97, 2% metan, 1, 4 % azot, care este un gaz inert din punct de vedere al combustiei, dar imprimă a anumită viteză de deplasare şi 1% dioxid de carbon.
Cum se calculeaza. Consumatorul care a utilizat 100 de metri cubi de gaze naturale, cu o valoarea calorifica a gazului de 10, 540 kWH/metru cub, factura se va calcula astfel: se inmulteste volumul consumat cu puterea calorifica rezultind 1.054 kWh, adica 1, 054 MWh. La energia consumata se aplica pretul final reglementat de catre Agentia Nationala pentru Reglementare în Energetica (ANRE) pentru categoria de consumatori B1, astfel: se inmulteste valoarea energiei consumate, 1, 055 MWh cu 104, 41lei/MWh, rezultind un pret final de 110, 04 lei.
In consecinta se ajunge la un fel de abureala a consumatorului care citeste pe contuar ca a consumat nu stiu citi metri cubi dar daca EON ti-a bagat pe teava un gaz de o calitate "EXTRA" - te-a ars la buzunar iar tu care nu prea ai cu ce analiza ce gaz si ce "flatulatii" ti-au bagat pe teava - taci si platesti. Platesti caci daca reclami si vine cineva sa faca analiza gazului, pina vine au ei grija sa-ti bage si hidrogen pe teava.
Care-va-să-zică, intelegi neicuşorule cum de vine chestie cu conversia?

cristian
| cristian a răspuns:

E. ON Gaz Romania este institutia pe care tu o cauti cu lumanarea. Daca unii nu cunosc asta nu inseamna ca nu exista.

Pentru alinierea la standardele europene în ceea ce priveşte măsurarea consumului de energie, începând cu data de 1 iulie 2008 E. ON Gaz România a adoptat măsurarea consumului de gaze naturale în unităţi de energie. Această modalitate de facturare este reglementată prin Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nr. 56/03.06.2008. Noua modalitate de măsurare şi facturare se aplică pentu toţi consumatorii de gaze naturale şi pentru toţi operatorii din industria gazelor naturale, indiferent că sunt producători, transportatori, distribuitori sau furnizori de gaze naturale.

Adoptarea acestei măsuri are în vedere, în primul rând, un tratament corect al tuturor consumatorilor, datorită faptului că fiecare dintre noi va plăti strict energia rezultată din arderea gazelor naturale, şi nu volumul de gaze naturale consumate. De asemenea, costurile între diferiţii combustibili utilizaţi pentru încălzire, apă caldă, prepararea hranei vor fi comparabile, ajutându-vă astfel la alegerea celei mai eficiente surse de energie.

Conţinutul de energie al gazelor naturale este determinat de puterea calorifică a acestora, adică de cantitatea de căldură degajată prin arderea unui metru cub de gaze naturale şi este exprimat în kWh/mc (MWh/mc).
Întrebări şi răspunsuri

* Ce este zona de calitate?

Calitatea gazelor naturale, respectiv conţinutul de energie al acestora, diferă în funcţie de sursa de provenienţă a gazelor naturale (câmpul de extracţie) şi este stabilită de ANRE pe zone de calitate/zone de puteri calorifice.
Zona de calitate este înscrisă pe factura de gaze naturale
În România sunt stabilite 321 de zone de calitate.
Close
* Ce avantaje îi aduce consumatorului noul sistem de facturare?

Adoptarea acestei măsuri are în vedere un tratament corect al tuturor consumatorilor, datorită faptului că se va plăti strict energia rezultată din arderea gazelor naturale [kWh] şi nu volumul de gaze naturale consumate [mc].


Noul sistem de facturare a gazelor naturale în kWh se aliniază standardelor europene de armonizare a unităţilor de măsură a energiei, unitatea de măsură utilizată pe piaţa europeană pentru calculul energiei rezultate în urma arderii gazelor naturale fiind kWh.


Facturarea în unităţi de energie permite compararea costurillor între diferiţii combustibili utilizaţi pentru încălzire, apă caldă, prepararea hranei, contribuind astfel la alegerea celei mai eficiente surse de energie.
Close
* Cum se determină consumul de gaze naturale în funcţie de conţinutul lor de energie în condiţiile în care contoarele existente măsoară şi indică consumul în mc?

Calitatea gazelor naturale, respectiv conţinutul de energie al acestora, diferă în funcţie de câmpul de extracţie al gazelor naturale. Fiecare consumator este situat într-o zonă de calitate, zonă care se regăseşte şi pe factură. Calitatea gazelor este exprimată în putere calorifică superioară [PCs], în timp ce contoarele măsoară volumul de gaze naturale consumate. Pentru a determina energia rezultată în urma arderii unei anumite cantităţi de gaze naturale, se aplică următoarea formulã:

E=V x PCs
unde:
E - energia gazelor naturale [kWh]
V - volumul măsurat în conditii de referinţã, indicat de convertor sau, în
absenţa acestuia, de contor [mc]
PCs -puterea calorifică superioară corespunzătoare condiţiilor
de referinţă (condiţii standard de temperatură şi presiune,
respectiv 15°C şi 1 atm) [kWh/mc]
Close
* Ce impact are noua modalitate de facturare asupra valorii facturii de gaze naturale?

Facturarea în funcţie de conţinutul de energie a gazelor naturale nu are un impact semnificativ asupra valorii facturii, în condiţiile unui consum similar cu cel anterior.
Pentru exemplificare, găsiţi mai jos două situaţii concrete de determinare a energiei consumate:

1) Unui client casnic din categoria B1, care a consumat 20 mc şi care este încadrat în zona calorifică 121, unde s-a înregistrat o putere calorifică superioară a gazelor livrate de 10, 462 kWh/mc, factura de consum i se va calcula astfel :

E = V x PCs
E = 20 [mc] x 10, 462 [kWh/mc] = 209, 24 [kWh] = 0, 20924 [MWh]
Valoarea fără TVA a facturii = 209, 24 [kWh] x 0, 10441 lei/kWh = 21, 84 lei

2) Unui client casnic din categoria B1, care a consumat 20 mc şi care este încadrat în zona calorifică 123, unde s-a înregistrat o putere calorifică superioară a gazelor livrate de 10, 439 kWh/mc, factura de consum i se va calcula astfel :

E = V x PCs
E = 20 [mc] x 10, 439 [kWh/mc] = 208, 78 [kWh] = 0, 20878 [MWh]
Valoarea fără TVA a facturii = 208, 78 [kWh] x 0, 10441 lei/kWh = 21, 79 lei

Pe factura emisă de E. ON Gaz România se regăsesc toate componentele care sunt luate în considerare la determinarea valorii facturii: volumul de gaze naturale consumate [mc], zona de calitate, puterea calorifică superioară şi energia consumată.
În ceea ce priveşte unitatea de calcul, pentru categoriile de consum B1, B2, B3, consumul este exprimat în kWh, iar pentru categoriile de consum B4, B5, B6, consumul este exprimat în MWh
Close
* Cum se poate verifica valoarea puterii calorifice înscrise pe factură?

Valorile puterii calorifice superioare se determină lunar, prin măsurători cromatografice, de către operatorul sistemului naţional de transport (Transgaz SA) şi sunt supervizate şi publicate de ANRE. Operatorul sistemului naţional de transport transmite furnizorilor de gaze naturale buletinele de analiză cromatografică privind calitatea gazului, datele fiind utilizate în procesul de facturare. În cazul în care doriţi să consultaţi aceste buletine de analizã cromatografică, le puteţi solicita gratuit agenţilor de vânzări din Centrele de Relaţii Clienţi E. ON Gaz România.
Close
* Care este preţul actual al gazului natural?

În conformitate cu Ordinul ANRE nr. 85/26.06.2008, noile preţuri ale gazului natural, exprimate în lei/MWh, în funcţie de categoria de consum în care sunteţi încadrat, sunt următoarele:
o Categoria de consum B1 - 104, 41 lei/MWh, respectiv 0, 10441 lei/kWh
o Categoria de consum B2 - 101, 36 lei/MWh, respectiv 0, 10136 lei/kWh
o Categoria de consum B3 - 100, 74 lei/MWh, respectiv 0, 10074 lei/kWh
o Categoria de consum B4 - 100, 20 lei/MWh, respectiv 0, 10020 lei/kWh
o Categoria de consum B5 - 99, 48 lei/MWh, respectiv 0, 09948 lei/kWh
o Categoria de consum B6 - 97, 85 lei/MWh, respectiv 0, 09785 lei/kWh

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cum pot compara energia termica produsa pe baza de curent electic si cea produsa prin gazae?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E=V x PCs [ m3 ]
unde:
E - energia gazelor naturale [kWh]
V - volumul măsurat în conditii de referinţã, indicat de convertor sau, în
absenţa acestuia, de contor [mc]
PCs -puterea calorifică superioară corespunzătoare condiţiilor
de referinţă (condiţii standard de temperatură şi presiune,
respectiv 15°C şi 1 atm) [kWh/mc]

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai se ia un mertu cub si se sparge cu ciocanul in mai multi kilovati in timp de o ora. Simplu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cati metri cubi de gaz metan sunt necesari pentrut o obtine 860, 5 kcal?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Calcului suprafetei de explozie la o camera de bucatarie sau la montarea unei centrale sa ma lamuresa si pe mine cineva

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Esti bou

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E [Kw*h] = cu [Kw*h/mc] X Q [ mc] unde :
in paranteza patrata sunt unitatile de masura
E este energia consumata
cu este puterea calorica a gazului metan ( adica cat de scump vrea EON sa-si vanda gazul!)= secret EON!
Q = volumul de gaz consumat ( teoretic diferenta intre indexul initial al contorului (secret EON) si indexul final (secret EON)
Deci, in principiu EON te fura prin 2 metode :
1. Nr. de metri cubi consumati, ca diferenta intre index contor final luna si index contor inceput luna ( nu apare pe factura deci e secret EON)
2. Puterea calorica (calorifica dupa unii!) a gazului metan care este secret EON!
Mai concret :
Vand cartofi, cantaresc cu un cantar pe care clientul nu-l vede si ii vand la litru (decimetru cub), imultind ce vad pe cantar (numai eu) cu densitatea cartofului, pe care o stabilesc eu ( cumparatorul nu stie nimic de ea)!
Cei care stiu fizica au observat ca notiune "imultire" are aici un sens generic - de operator matematic!
Sau, mai simplu, iti bag mana in buzunar si-ti spun ca am pus acolo 100 de ron, cand de fapt te-am ti-am furat 200!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca vreti puteti stabilii un raport intre cele doua nimic mai mult

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Asta e regula de trei simpla, liceu, studii superioare, deputati, senatori, dar ce traba are stampila cu prefectura daca contoarele de gaz masoara metri cubi intrati pe tzeava, oricare ar fi amestecul de gaze si alte aere, "ei" ne aburesc cu teoria in kw si ne umfla banii pe factura, intelegi sau nu, esti bun de plata si asa ramanem in plata Domnului care ne mai apara de frig- c'est la vie, c'est le gas- Andri Buba

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu exista raspuns pentru ca pe langa faptul ca nu specifici la ce se refera "metrii" tai cubi (gaz metan, apa, kk etc) mai esti si analfabet. In aceasta forma, "METRII" se scrie cu un singur "i". Asa ca mai intai pune mana pe carte si pe urma vino (ai grija ca "vino" nu se scrie "vin-o") cu intrebari tampite sa ne pui pe noi la incercare.

| Alex_8363 a răspuns:

Cantitatea de energie se determină cu formula:
E= V x PCS [MWH= m3 x MWH/m3]
V = volumul măsurat în m3
PCS = puterea calorifică superioară măsurată în MWH/m3
E = echivalentul energetic se găseşte înscris sus în partea stângă a facturii.

Pt mai multe lamuriri, aveti site-urile de mai jos:
http://www.congaz.ro/clienti/continutul-facturii-de-gaze-naturale

http://www.eon-energie-romania.ro/......l/2454.htm

| Toma_Popa_1977 a răspuns:

2,811640 mwh

| Manta_Dorulet_1961 a răspuns:

Care este formula de calcul din METRII CUBI in KILOWATI-ORE?

Bula
| Bula explică (pentru Manta_Dorulet_1961):

Este o formula inventata de cei de la gaze.
Intre timp am gasit "Formula simplificata":
1KWh = 3.14 farfurii de fasole batuta

| Stancu_Floreta_1958 a răspuns:

Ce inseamna 1kwh convertit in m3

| Grigoriu_Aurelian_1955 a răspuns:

1mc gaz = 10, 55 KWh

| Avramescu_Silvia_1953 a răspuns:

Silvia avramescu

Bula
| Bula explică:

Este o formula unica, inventata de cei de la gaze, ce nu se poate niciodata verifica (ne-existand nici un laborator metrologic atestat), fiindca formula de transformare pentru masurare din metrii cubi in energie nu este recunoscuta nicaieri in lume!
Formula ar fi aplicabila doar daca s-ar masura constant si coeficientul de calitate, ceea ce practic nu se poate.

Energia cedata de un metru cub de gaz depinde de presiunea gazului, de densitatea compozitiei (gaz metan, aer si alte gaze), etc.

| SilvestruMarius a răspuns:

Anre dar este doar abureala.

Bula
| Bula explică (pentru Alex_8363):

Unde este in formula PRESIUNEA gazului?