A explicat deja Eminescu:
"La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.
Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,.
Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e."
Iar ai rămas în urma.
Pai treaba sta in felul urmator, o stea e la cateva miliarde de km (chiar mai mult) dar nu in km se masoara distanta, ci in ani lumina. Lumina calatoreste cu o viteza de 300, 000 KM/S, dureaza ani sa ajunga lumina de la stea pana la pamant, iar cum ai spus, daca o stea moare astazi, o sa fie nevoie de cativa ani sa se stinga complet lumina emisa de stea in trecut, nu e nimic greu in asta, trebuie sa o iei logic. De exemplu, dacă o stea se află la 10 ani-lumină distanță, înseamnă că lumina pe care o vedem acum a fost emisă de acea stea acum 10 ani. Dacă între timp steaua a murit sau a explodat, noi nu vom ști acest lucru imediat, pentru că lumina care ne arată starea ei actuală nu a ajuns încă la noi. Astfel, putem vedea o stea care este de fapt "moartă", dar pentru noi pare că există, deoarece vedem doar lumina emisă în trecut.
Sa moara tata eu acum realizez ce geniu a fost Eminescu de a realizat el asta la vremea aia....cu cat realizez mai mult cu atat aflu ca sunt mai prost, mersi de raspuns btw
Primele măsurători ale vitezei luminii s-au efectuat cu vreo 200 de ani înainte de Eminescu, deci nu Eminescu "a realizat asta".
Eminescu a fost un geniu al poeziei și un om cultivat, dar nu are niciun merit în domeniul fizicii.
Gandeste-te la lumină ca fiind mediul prin care informația vizuala e transmisa in creierul nostru. Ca sa vezi un obiect trebuie ca lumina sa bată pe obiect și să fie reflectată în ochii tai. Așa ajunge informatia despre obiectul ala in creierul tau și așa îl percepi. Dacă durează foarte mult ca informația să ajungă la tine înseamnă că informația pe care o primești este rămasă în urmă. Gandeste-te că un ziar se tipareste în 2023 și ajunge la tine abia în 2024. Si tu citesti ce s-a intamplat intr-o zi oarecare in 2023 pentru că a durat atat de mult ca informatia sa ajunga la tine. Asa e si cu lumina de la stele.