Dezacordurile pornesc chiar de la inceputurile filosofiei.
Ai linia lui Platon care crede ca fiacare obiect are o reprzentare ideala, o idee. Ca totul exista ca prototip ideal inainte de a exista in realitate. Rationalistii cred ca totul poate fi explicat prin puterea gandrii si ca adevarul poate fi gasit rational (in acea lume a ideilor daca vrei sa extrapolezi). Ca si critica a empirismului Descartes a zis ca daca inchzi onchii si stai in fata unui foc in liniste si meditezi iti este aproape imposibil sa iti dai seama daca visezi sau chiar esti in fata focului. Practic rationalistii zic ca simturile noastre sunt inselatoare si ca modul sigur de a ajunge la adevar este prin intermediul ratiunii.
Apoi e linia lui Aristotel care a fost discipolul lui Platon dar s-a distantat de Platonism mergand catre empiricism. Ideea de baza este opusa oarecum de Platon el spunand ca de fapt toate conceptele si cunsotintele sunt in definitiv bazate pe perceptie, ca lucrurile exista in masura in care simturile noastre le percep.
Empirismul se la faptul ca cel mai bun mod de a ajunge la cunoasterea autentica este prin simturi. Spre deosebire de rationalisti care credeau ca simturile noastre nu-s exacte, ei credeau ca simturile sunt modul in care testam realitatea deoarece nu putem emite judecati de valoare cu privire la ceva pana nu experimentam acel ceva.
De mentionat ca medota stiintifica prin care toate ipotezele sunt testate in toate stiintele la ora actuala imbratiseaza multe concepte ale empiristilor.
spor
Empirismul contrastează cu raționalismul continental. cum sunt logica şi matematica.Raționalism și empirism cunoaștere. cum se ştie, determinarea aporturilor obiectului şi subiectului în constituirea cunoştinţelor a stat în centrul confruntărilor dintre filozofii empirişti şi raţionalişti.Acestea sunt diferențele subtile dintre empirism și raționalism.
Empirismul și raționalismul sunt două școli de gânduri în filosofie caracterizate de opinii?
Dragos7899 întreabă: