| sabin89 a întrebat:

Cât de departe credeți că va merge Homo Tehnicoștiințificus? Va elimina tot ceea ce nu este creat de el și se va înconjura cu roboți?

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

La prima, recomand sa revizionezi Back to the Future.

Inca n-am vazut masini zburatoare pe strazi, vecinu-miu se scoala la 5.30 sa-si plimbe cainele, n-are drona pentru asta,
nu ma pot teleporta din Germania in Romania, si nici hainele nu se muleaza automat pe mine sau nu se usuca singure.

Da, in ultimii ani e infricosator ce s-a realizat: roboti care danseaza, care iti tin de urat si iti dau sfaturi, insa inca NU sunt autonomi.
Tot ce invatat, au invatat dupa niste tipare, li s-au servit niste cunostinte pe tava, furate de pe internet.

Prima data sa vad un soft care traduce instant si perfect (nu ca acum) din orice limba in orice limba, texte tehnice sau stiintifice.

Pe urma discutam despre cucerit spatii si teleportari.

Ah, si se zvonea in urma cu vreo 6-7 ani, de nano-particule.
Adica materiale care isi pot reorganiza forma, prin rearanjarea structurilor atomice.
Pas. Inca nimic.

Pana la acestea, probabil ca vom vedea implanturi cu cipuri in creierul uman, prin care se va creste performanta de a face operatii logice si calcule, sau macar capacitatea de memorare.
Musk e foarte aproape.

17 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Sunt două întrebări acolo. Ai răspuns numai la a douahappy

| sabin89 explică (pentru NLS):

Asta cu "sunt două întrebări acolo; ai răspuns numai la a doua" era adresată lui MAteiLaAjutat. Nu știu de ce nu a apărut așa.
Oricum, mi se par bune completările făcute de tine aici. Într-adevăr, nanotehnologia aia ne cam dă dureri de cap. La fel și implanturile alea de cipuri și multe altele.

| NLS a răspuns (pentru sabin89):

Mai exista inca o problema, chiar majora as spune eu, care tocmai pune frana avansului tehnologic.

Cred ca oricine e constient ca nimic (notabil) nu e posibil fara tehnologie in ziua de azi. Fara procesoare.

Din 1970 incoace, aproximativ din 2 in 2 ani, numarul tranzistorilor inghesuiti in procesoare, s-a dublat, prin miniaturizarea acestora, rezultand un proces litografic pe tot mai putini nanometri.

Legea lui Moore se referea la inceput concret la dublarea numarului de tranzistori.
Insa acest lucru deja nu se mai intampla de vreo 5-7 ani.
Acum sta inca in picioare pentru ca a fost reinterpretata de oamenii de stiinta: dublarea puterii de calcul la fiecare 3 ani.

Nu se va mai intampla mult timp nici fericirea asta.

Calculatoarele cuantice inca se lasa asteptate, si nu imi surade deloc centralizarea puterii de calcul, dupa ce am fost obisnuiti sa o stapanim.

| NLS a răspuns (pentru sabin89):

La prima, recomand sa revizionezi Back to the Future.

Inca n-am vazut masini zburatoare pe strazi, vecinu-miu se scoala la 5.30 sa-si plimbe cainele, n-are drona pentru asta,
nu ma pot teleporta din Germania in Romania, si nici hainele nu se muleaza automat pe mine sau nu se usuca singure.

Da, in ultimii ani e infricosator ce s-a realizat: roboti care danseaza, care iti tin de urat si iti dau sfaturi, insa inca NU sunt autonomi.
Tot ce invatat, au invatat dupa niste tipare, li s-au servit niste cunostinte pe tava, furate de pe internet.

Prima data sa vad un soft care traduce instant si perfect (nu ca acum) din orice limba in orice limba, texte tehnice sau stiintifice.

Pe urma discutam despre cucerit spatii si teleportari.

Ah, si se zvonea in urma cu vreo 6-7 ani, de nano-particule.
Adica materiale care isi pot reorganiza forma, prin rearanjarea structurilor atomice.
Pas. Inca nimic.

Pana la acestea, probabil ca vom vedea implanturi cu cipuri in creierul uman, prin care se va creste performanta de a face operatii logice si calcule, sau macar capacitatea de memorare.
Musk e foarte aproape.

| relian a răspuns:

Nu se poate asa ceva, trebuie sa maninci, iar mancarea o luam de la plante si animale, nu vad in viitor mancare sintetizata din stiu si eu piatra, vitamine si tot tacamul facut de noi, astia mari si tari.

Deocamdata plantele sunt mult inaintea noastra, au fabrici de nivel microscopic, iar acolo nu avem cum sa patrundem sa furam tehnologia laughing
Ce vezi tu in jur marea parte, provine de la plante si animale, inclusiv medicamente, pentru ca noi nu le pute fabrica, nu stim cum.

Asa ca vorbim, una e teoria alta sa si faci.Am facut ca materiale astea din petrol, care se pare dauneaza mediului, plastic, si alte materiale, dar organic cam zero.

Ca ne ajutam de ceva tehnolgie, este si firesc, de asta am si ajuns sa stapanim planeta, de la inceput am folosit tehnologia de partea noastra, de la virful de sageata din piatra la calculatoare, toate is tehnologie, lucruri de care neam ajutat sa ne facem o viata mai buna.
Nu controlam noi natura, cine crede asta probabil se uita prea mult la filme SF si le mai si crede.
Habar nu aveam cum lucreaza natura, nici nu stim exact cum ploua, unia sau majoritatea spun ca stim, dar se inseala.

Concluzia? Fara natura nu mai suntem oameni, noi facem parte din natura, suntem o extensie a naturi, daca scoti inima din corp nu mai bate.
Faptul ca ne ajutam de una alta, este doar un ajutor, fara natura disparem.
Plantele, natura ne tine in viata, sa respiram sa supravietuim, daca dispar plantele dispare si viata, disparem si noi.
In tarile astea mai civilizate sa le zic asa, sau mai dezvoltate, generatiile astea de acum si viitoare asa sunt invatate, sa protejeze natura, sa aiba grija, pentru ca daca ar continua cum a fost pana acum, sigur vom disparea.
Pe la mine se plateaza copaci, orice tine de natura, se fac parcuri, la balamuc, nu exista casa fara copaci, arbori nu floricele pe campii, iarba se taie doar asa putin pe linga sosea sau trotuar, se cauta sa se mentina un climat salbatec in jur, ca alte specii ca animale insecte sa isi continua existenta.

Fara natura, fara un echilibru, ne ducem de suflet.Nu putem sa ne inconjuram de tehnologie, pentru ca nu ne face sa ne simtim bine.
Stai tot timpul cu tehnologia deja esti stresat, de ce mergi in parc sa te relaxezi? Pt ca natura te face sa te simti bine, nu tehnologia, pentru ca facem parte din natura asta vie, nu din aia moarta, adica conteaza foarte mult viata, viata face planeta asta vie, nu roca, nu un robot.
Tehnologia ne va ajuta sa mentinem natura mai aproape de cum era ea, sau cum este, deci ne va ajuta sa supravietuim. Daca poti mentine natura, conditiile la necesitatile tale, atunci ai asigurata continuitatea speciei.
Nu am creat noi planeta, nu neam creat noi singuri pe noi laughing nu putem exista suspendati undeva.

| sabin89 explică (pentru relian):

"se fac parcuri, la balamuc" - acolo e de înțeles, le trebuie la ăia, face parte din programul de terapiehappy

| gabicoo a răspuns:

La noi nu este cazul. Suntem protejati de manele mai ceva ca un firewall. laughing

| minrest a răspuns:

Nu exista homo ala, mi se pare ceva cam gay, eu sunt Homo sapiens; specia mea controleaza natura, o modifica, si face asta de mult, iar de cand o face ii merge bine. Da, o sa facem roboti ca avem nevoie de ei, dar o sa pastram si o parte din natura originala, asa, de frumusete, restul biotopurilor vor deveni un fel de parcuri uriase, iar odata cu trecerea la noul regim demografic in regiunile in care nu a avut loc deja, presiunea asupra naturii va incepe sa scada.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Apreciez că ai răspuns și la prima întrebare, nu numai la a doua.

| NLS a răspuns:

"Va elimina tot ceea ce nu e creat de el"
"și se va înconjura cu roboți?"

Si robotii-s plamaditi de Sf. Petre, nu?

| StoicAnalysis a răspuns:

1. Eu cred ca vor fi realizabile in viitorul apropiat ( cat o sa fim noi, generatia asta in viata) masinile zburatoare ( deja avem tehnologie avansata pe avioane si exista trenuri in nu mai stiu ce tara, cred ca japonia, care cumva leviteaza prin camp magnetic deasupra sinelor de tren ). Avem chiar si prototipuri de astfel de masini. Tot in partea aia asiatica exista. Avem deja masini care pot rula automat fara interactiune umana. Mai cred ca e la fel de realizabil si implanturi de microcip-uri care sa boost-eze abilitatea noastra de calcul. Este la fel de realizabil si transferul de cunostinte intr-un alt corp fie el biologic sau artificial, gen un robot, etc.

2. Foarte posibil. Deja avem roboti care ne fac o mare parte din sarcini. Nu e exclus sa avem argati roboti.

| Cipi1212 a răspuns:

Va fi în situația de a se feri de Terminator.

| Theo94 a răspuns:

Speram sa nu ne autodistrugem si sa continuam sa evoluam. In viitor datorita avansului tehnologic, stiintific omenirea va popula mai multe corpuri ceresti.
"We were born to inherit the stars."

| EliLeli a răspuns:

Pana unde ne permite enviromentul in care traim: meteoriti, comete, supernove etc. Prima care atinge pamantul aduce cu ea si intreruperea dezvoltarii tehnologice a omenirii.

| MAteiLaAjutat a răspuns:

Nu vom ajunge acolo si asta e un lucru bun.

| solteris a răspuns:

Transumanism
21.10.2024
Transumanism este un cuvant recent intrat in uzul comun al limbii. Inseamna omul modificat, imbunatatit, omul care depaseste umanul si devine transuman adica o masina biologica.
Mie personal imi da frisoane pe sira spinarii termenul de transumanism. Este ceea ce vrea IA de la noi, sa devenim masini controlabile, manipulabile si marionete.
Conexiuni si transumanism

Poti deveni mai bun si fara sa devii o masina biologica. Rasele ET care s-au lasat pacalite de IA sa devina entitati biologice erau aproape de extinctie, vezi unele specii de gri care in absenta umanului, adica fara emotii, sentimente si reproducere aaproape ca erau sa piara definitiv ca specie.
Cei care cred ca transumanismul e urmatoarea etapa necesara a omului pe Pamant nu numai ca se inseala dar comit o eroare grava de judecata. Omul este deja "bun" si nu are nevoie sa devina o specie noua sau un mutant. Noi avem inauntru capacitati latente care il pot face si mai bun decat acum, fara tehnologie.
Sa umblii la gene si la ADN nu e o idee buna si daca cineva vrea sa imi demonstreze asta, ori vrea sa ma pacaleasca ori e nebun.
Adevarul si transumanism

Mare atentie la tehnologie care este ghidata de IA si care nu ne e favorabila. Tehnologia este o sabie cu doua taisuri iar cei care ne baga tehnologia pe gat stiu exact ce fac. Scopul celor care vor sa bage pe gat omului transumanismul este sa ne transforme in monstri usor de controlat.
Nu stim nimic despre tehnologie si nu stim nici faptul ca tehnologia pe care azi o folosim si care costa mai mult decat valoreaza nu este cea mai buna pentru noi, nu ne ajuta ci doar ne pacaleste, ne incurca si ne face dependenti.
Cred ca ar trebui sa fim atenti la cat folosim tehnologia si cat timp ne consuma ea, la cate resurse cheltuim ca s-o folosim si la cat de eficienta e ea in raport cu pretul si cate avantaje ne aduce. Da, ne conecteaza la internet dar stim oare cu ce pret? Stim ca Facebook si You Tube si Google sunt create de CIA sa spioneze? Sau nu ne pasa? Stim ca ne face dependenti si nu mai suntem oameni adevarati care merg in natura si se ocupa de animale sau de ei insisi? Stim ca tehnologia proasta pe care o cumparam cu bani grei ne face rau la undele cerebrale si corpurile subtile? Stim ca undele electromagnetice de la toata aparatura folosita toata ziua ne dauneaza la sanatate si ne modifica genele?
Exognosis si transumanism

Ignoram pretul platit si ne imaginam ca suntem bolnavi pentru ca ne pedepseste Dumnezeu pentru ca nu am fost la biserica sau pentru ca avem gene proaste preluate de la parinti. Incorect. Suntem bolnavi pentru ca petrecem prea mult timp cu tehnologia, pentru ca tehnologia este nociva si pentru ca incet ne transformam in zombi.
Transumanistii de fapt nici nu sunt oameni. Pentru cei care cred in teoria conspiratiei, entitatile ET sunt deja infiltrate in oameni si ne indeamna sa facem lucruri care sa ne inrobeasca si sa ne controleze mintea. Transumanismul este sfarsitul civilizatiei umane.
Eu cand aud de experimente genetice si de proiecte negre ma gandesc imediat la ET care ne pacalesc sa mai facem ceva rau rasei umane. Nu putem nega faptul ca nu suntem singuri in Univers iar daca americanii vor sa ne pacaleasca cu proiectele SETI ca sa vada daca suntem singuri in Univers, ar fi surprinsi ca noi stim mai multe despre proiectele negre spatiale prin care EI au tehnologie cu mii de ani mai avansata decat noi si ne mint ca sa ne deturneze atentia de la crimele in umele stiintei pe care le fac.
Transumanismul nu e o binecuvantare ci un blestem. Daca o luam pe panta asta, nu garantez ca civilizatia umana va mai dura mult. Nu suntem foarte responsabili si nici foarte constienti daca ne lasam pacaliti de promisiunile criminale ale unora care slujesc IA si care cred ca ne pacalesc pe toti.
Argumentele transumanistilor sunt puerile, chiar facute pentru prosti: ca transumanistii ar capata mai multa inteligenta, mai multa putere fizica sau viata lunga, in schimbul nanitilor si cipurilor bagate in creier si in corp. Dar uita sa ne spuna ca putem fi usor manipulati la distanta ca niste masinute teleghidate si ca acela care isi implanteaza cipuri si naniti nu mai e om ci masina.