| Woodenpints91 a întrebat:

Cât de discutabilă este expresia, cu care mulţi încheie o conversaţie din lipsă de alte argumente mai bune, "Gusturile nu se discută!"?
Adică, stau şi mă gândesc, ce au atât de special gusturile de nu se discută? Nu-s o alegere personală care logic ar fi, să se poată justifica?
Nu-i ca ceva ce ai primit din oficiu, care nu a depins de tine. Spre exemplu, nu poţi judeca pe cineva pentru faptul că este mic de statură, sau are ochii verzi...etc. Ălea n-au fost alegerile lui, deci nu este obligat să explice nimic. Dar când vine vorba de gusturi, de ceva ce ai ales tu personal, asta de ce nu se poate discuta şi explica?
De fapt, ce sunt gusturile? Nu-s nişte chestii pe care le ai, ţinând cont de anumite criterii? Părerea mea este că poţi judeca un om după ce gusturi are, gusturi în materie de orice, muzica pe care o asculta, filmele la care se uită, modul în care se îmbracă, chiar şi prietenii pe care-i are, pentru că şi pe ăştia îi alegi singur, nu ţi-i bagă nimeni pe gât şi nu eşti obligat să-i accepţi, cum este în cazul părinţilor sau al fraţilor, care n-au fost alegerea ta. Şi în majoritatea cazurilor, dacă nu chiar în toate, oamenii cu gusturi suspecte sunt exact aşa cum mă aştept eu să fie. Dar ei susţin în continuare că gusturile nu se discută. Păi dacă gusturile nu se discută, atunci ce se discută?
Iar dacă gustul meu este să critic gusturile celorlalţi, asta de ce se discută? Până la urmă e gustul meu, deci după judecata unora ar trebui să fie ceva ce nu-s obligat să explic.
Pentru cei care au citit doar prima şi ultima frază, cum fac eu când dau de întrebări lungi, revin la subiect: gusturile se discută sau nu?

17 răspunsuri:
| M25M a răspuns:

Daca eu as asculta sa zicem "nebunia lu' Salam" si tu sustii ca asculti Bach de exemplu, nu trebuie sa imi ascund inferioritatea cu o sintagma?

| Mădă0611 a răspuns:

(rolling on the floor stiu pe cineva care cand vede un text lung, cere un rezumat)
Gusturile tin de perceptie, cred, apoi de mediul in care individul isi duce traiul, sau invers. Oricum, perceptia nu depinde de tine, iar mediul nici atat, mai ales pana la o anumita varsta. Asa ca, eu spun ca nu se discuta, din senin, dar daca te lauzi cu ceva, e alta mancare de peste, ai expus acel ceva criticii.

| harciog a răspuns:

?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hmmm thinking, dupa ce am citit tot ce e mai sus, acum va k propozitia "gusturile nu se discuta", care mi-a fost trantita in fata de fiecare data cand am vorbit cu cineva despre gusturi, vad ca si gusturile se discuta

| WhatheWow a răspuns:

Cine spune ca gusturile nu se discuta? laughing Poate ca se discuta insa doar la nivel de "barfa"!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru M25M):

Woody - Prin critica, ne exprimam gusturile noastre, invitati sau neinvitati, tot ni le spunem pentru ca asta face parte din libera exprimare. Eu cand critic, ma iau strict de muzica lor (desi pe TPU, cred ca am facut-o de vreo 2-3 ori). Daca se simt in cuvintele mele, e treaba lor deja.
Mihai - Tu crezi ca un manelist, realizeaza ca opera este mai presus decat orice stil de muzica? Daca era constient de asta, fii sigur ca asculta opera. Nu-i pasa, nu stie, asculta ce face sunca sa vibreze bine. Deci "gusturile nu se discuta" este doar un alt pretext care a devenit cam... mainstream.

| andrei a răspuns:

Oamenii nu vor sa fie jigniti sau sa jigneasca, de aceea folosesc replica asta.

| lolium a răspuns:

In unele cazuri chiar este necesar ca gusturile sa se discute, in altele nu.
Cateva exemple :daca din 10 persoane 9 asculta rock si una singura dubstep,chiar nu vad de ce rockerii ar avea dreptul sa critice persoana respectiva,doar pentru ca el nu are pletele destul de mari incat sa faca un headbanging de calitate,ci prefera muzica electronica (sau cum s-o mai numi dubstepul ).De fapt, e de apreciat in cazul asta ca o singura persoana, desi are gusturi si pareri diferite de ale celorlalti, prefera sa si le sustina chiar si cu riscul de a fi considerat de ceilalti un ciudat sau de a se face comentarii stupide pe seama lui.Multe persoane aleg sa asculte muzica "tuturor", a majoritatii,pentru ca in felul asta nimeni nu o sa sa le critice gusturile. Nu conteaza cat de stupida e melodia gangnam style, trebuie ascultata ca doar de- aia are atatea vizualizari, ce dracu. mda, deci spuneam ca in cazul asta ar fi inutil sa te iei de un om, pentru ca oricum o faci degeaba.omul tot ce-i place lui asculta. Un alt exemplu : manelistii astia care asculta toata ziua melodiile lor de suflet,cu gagici care "misca misca din buric". ei nu se multumesc cu atat. daca asculta ceva, trebuie sa auda si toata lumea ca ei fac asta, ca sunt mai speciali. Prin urmare, cand un manelist trece cu masina lui prin oras, trebuie sa aiba neaparat muzica data la maxim ca sa auda toata lumea ca el e un manelist care se respecta.in cazul asta, chiar poti sa te iei de el, ai tot dreptul din lume fiindca devine penibil (...) Si nu toata lumea isi alege gusturile. Daca fiecare dintre noi am putea sa ne trezim intr-o dimineata si sa spunem :ba ...de azi eu ascult doar muzica clasica; am avea o tara plina de intelectuali, si asta nu o sa se intample. putem percepe gusturile si ca fiind o inclinatie catre ceva, mai frumos sau mai putin frumos.ASA vad eu lucrurile

| Woodenpints91 explică (pentru lolium):

N-ai înţeles. Nu m-am referit la criticarea gusturilor diferite de ale mejorităţii.
Uite, să luăm exemplul cu rock-ul şi dubstep-ul pe care l-ai dat tu. Este irelevant câţi ascultă rock şi câţi dubstep, deşi în ultimii ani dubstep-ul e mult mai ascultat decqt rock-ul.
Da, aici m-ai nimerit bine. Şi eu i-am criticat pe mulţi care ascultau dubstep. Mai precis, mă gândeam cât trebuie să te ducă mintea, ca om, ca un BWUUUHM să te satisfacă.
Acum înţelegi? Este vorba de cei care nu ştiu să-şi argumenteze gusturile, habar nu au să-ţi spună de ce le place dubstep-ul sau ce are bun în el. Iar când vine vorba de o confruntare între gusrurile lui şi gusturile altcuiva, pentru că habar nu au să-şi motiveze alegerile făcute, o bagă pe eia cu "gusturile nu se discută".

| Dumnezău a răspuns (pentru Woodenpints91):

>> "habar nu au să-ţi spună de ce le place dubstep-ul sau ce are bun în el."

Energie.Valabil si pentru cele alte cateva putine piese electronice, in adevaratul sens al cuvantului, care-mi plac. Poate suna chiar bine, cand e un remix dupa ceva piesa buna.Valabil si pentru The Prodigy.Problema e daca cineva asculta un gen, dupa ce a fost influentat, de hoarda, sau de capul lui.In primul, poate sa asculte si Amon Amarth, probabil nu poate argumenta de ce asculta.Maxim sa se limiteze la un "suna bine si e brut death to all but metal \m/" penibil si vag.

| Woodenpints91 explică (pentru Dumnezău):

Sunt şi destui care ascultă metale grele şi habar nu au să spună de ce fac asta. Era doar un exemplu.
Depinde de om, nu de genul de muzică pe care-l ascultă. Probabil cineva pe care-l duce mintea ar şti să argumenteze frumos şi de ce ascultă manele sau inna, dar n-am întâlnit pâna acum mai pe nimeni să-l ducă mintea şi să asculte inna.

Meh, şi referitor la ce ziceai tu despre dubstep, că e energie. Am ascultat şi eu mai demult 3-5 melodii, ca să ştiu cu ce se mănâncă şi să pot spune că nu-mi place.
Mie, personal, mi se pare mai mult o muzică de lenevit şi stat tolănit în par cu o pungă de prenadez în mână, decât ceva care să-ţi inspire energie şi să asculţi când bagi un sprint.

| Dumnezău a răspuns (pentru Woodenpints91):

1.Asta si spuneam in reply-ul meu.Doar ca exista mai multi care nu stiu de ce asculta dubstep decat cei ce asculta metal si rock si fac acelasi lucru, nu inseamna neaparat ca ascultatorii de dubstep sunt mai idioti.Eu am gasit oameni care asculta rap de calitate, niste trupe rock bunicele pe-acolo rasfirate, plus Inna, Taylor Swift si alte asemenea.Nu-mi pot explica asa fenomen, dar cred ca ar fi interesanta o argumentare din partea lor.

2.Pentru asta ai mai mult drum 'n' bass, DNB-ul : http://www.youtube.com/watch?v=2722MkWn65I
Sunt si piese dubstep - daca le poti numi astfel - care dau energie, cum ar fi : http://www.youtube.com/watch?v=e-IWRmpefzE
Doar ca tu ai injura asa ceva si mai mult, doar ca are conotatii reggae. :))
Cel de tolanit si tras, daca nu ma insel, ii zice liquid dubstep/liquid dnb.Totusi,asta ar trebui sa vada si un inrait, dubstep-ul poate fi oricand acuzat ca e prea simplu, rar gasesti ceva complexitate acolo.Ca un rock alternativ din ala mieunat chinuit.

DnB-ul e mai ok, adică e suportabil, nu mă deranjează la ureche şi merge când joci ceva cu maşini.
Da, ai ghicit, nu-mi place nici dubstep-ul nici reggae, deci combinate între ele nu are cum să dea ceva bun pentru mine :)).
Nu-i vorba de complexitate, nu asta urmăresc eu neaparat la o melodie, mai mult îmi place să aud instrumentul, şi să nu mă plictisească, mai ales dacă-i ceva fără versuri.
Uite ceva care merge aşa, în loc de redbull:
http://www.youtube.com/watch?v=jGnQQEU5gEY

Sau ceva cu rock:
http://www.youtube.com/watch?v=H0DTm_bWEjs

Sau ceva ce-am auzit acum ceva vreme şi mi-a plăcut:
http://www.youtube.com/watch?v=w-H5wmaZHZ0

Deci nu e vorba de complexitate :)).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Întrebarea nu e dacă gusturile se discută, ci dacă ele merită discutate. Cred că-s alte chestii ce-s mai demne de dezbătut decât gusturile muzicale sau cinematografice ale fiecăruia.

| ovidiuru a răspuns:

Pai expresia "gusturile nu se discuta " este mai mereu bine folosita ( de exemplu cand e vorba de mancare ) deoarece fiecare om are un organism mai evoluat sau mai inferior caruia ii plac anumite lucruri nu toate.
Spre exemplu mie nu-mi place brocoli, spanac, peste si varza.
Fiecare om e diferit in felul lui ( fizic sau intern ) si suporta anumite lucruri.
Ideea e ca nu toti oameni simt gusturile si au placerile la fel.

Răspuns utilizator avertizat