"De ce ar trebui să elimini carnea din dieta ta.
Fără îndoială, am auzit cu toţii de vorba "eşti ceea ce mănânci". Deşi câţiva dintre noi realizează ce înseamnă cu adevărat acest lucru şi ramificaţiile sale asupra sănătăţii noastre, marea majoritate nu iau acest citat în serios, în detrimental sănătăţii lor.
Societatea noastră este împânzită de epidemii de obezitate şi boli de inimă, printre care hipertensiune, ateroscleroza şi colesterol ridicat. Multe grupuri şi organizaţii încearcă să ne facă mai conştienţi cu privire la această situaţie. Multe restaurante încearcă să facă schimbări. Mulţi doctori schimbă felul în care îşi tratează pacienţii. Deşi toate acest lucruri sunt grozave, prea puţin dintre noi aud mesajul ce ne este transmis.
Mulţi dintre noi încă trăim cu idea condiţionată că "aveam nevoie de carne pentru a supravieţui" şi că "aşa mănâncă oamenii din totdeauna". Ambele afirmaţii sunt mituri. Abia cu apariţia frigiderului, lăzii frigorifice şi a societăţii consumeriste au început oamenii să consume carne aşa cum o fac astăzi. Mama mea îmi povesteşte mereu cum la ţară, mâncau carne numai la ocazii speciale.
În continuare, vă voi prezenta câteva dintre motivele pentru care ar trebui să reconsideraţi tot ceea ce înseamnă consumul de carne, şi cum vă afectează sănătatea şi mediul în care trăim. Este un articol mai lung, dar înglobează toate informaţiile pe care le-am strâns de-a lungul timpului cu privire la acest aspect.
1. Carnea este foarte bogată în grăsimi, în special grăsimi saturate
Există numeroase afirmaţii cu privire la grăsimile saturate. Unii pretend că nu avem nevoie deloc de grăsimi saturate pentru a supravieţui, sau că toate grăsimile saturate sunt nocive, în timp ce alţii ne spun să mâncăm cât vrem şi că această subtanţă este esenţială pentru sănătatea noastră. Deşi nu toate grăsimile saturate sunt nocive, grăsimile saturate din produse de origine animală precum carnea par să afecteze în mod direct fruncţiile sistemului nostrum cardiovascular într-un mod negativ. Nu numai că aceste grăsimi pun o presiune pe inima individului prin depunerile de grăsimi pe artere, mărind presiunea sângelui şi cauzând deteriorarea arterelor, dar sunt şi principalele grăsimi responsabile pentru obezitate. Carnea din zilele noastre este mai plină de grăsimi decât a fost vreodată, datorită modului în care animalele sunt grescute, ţinute în cuşti care nu le permit nici măcar să se mişte. Păscutul undeva pe un camp deschis, este deja de mult scos din discuţie. Animalele crescute astăzi doar stau într-o cuşcă şi sunt hrănite, ceea ce duce la depozite de grăsime nesănătoasă mult mai mari ca de obicei.
2. Carnea are foarte mult colesterol
Majoritatea animalelor produc propriul lor colesterol şi nu este nevoie să-l consume pe al altora. Omul este în aceeaşi categorie. În condiţii de stres şi activitate scăzută, cu care se confruntă animalele din ferme, producţia de colesterol creşte.
3. Carnea are foarte multe calorii
Din moment ce carnea conţine atât de multă grăsime, iar grăsimea fiind nutrientul cel mai bogat în calorii, dacă este consumată regulat sau în exces poate duce la îngrăşare, sau chiar la obezitate.
4. Carnea produce compuşi cancerigeni atunci când este gătită
Aceşti compuşi se numesc amine heterociclice şi au fost descoperite acum 25 de ani de savanţi japonezi. Aminele heterociclice au fost găsite în produse din carne, pregătite ca fripturi sau la grătar, în cuptor sau prăjite în tigae, la rotiserie sau la proţap. Aceste amine sunt prezente în orice fel de carne care a fost gătită la o temperature mai mare de 150 de grade Celsius. Ele se formează când amino-acizii (blocuri de proteine) şi creatina (un chimical ce se găseşte în muşchi) reacţionează la temperature ridicate. Cercetătorii au identificat 17 tipuri diferite de amine heterociclice ca rezultat al gătirii carnei de vită, porc, găină sau peşte.
5. Carnea măreşte riscul de cancer de colon
Datorită conţinutului ridicat de proteine, cărnii îi ia foarte mult să fie complet digerată, şi prin urmare stă mai mult timp în intestine. Acest factor permite compuşilor cancerigeni să afecteze căptuşala pereţilor intestinali. Cancerul la colon e o boală răspândită printre consumatorii de carne, şi una foarte agresivă. Vegetarienii sau veganii nu vor sufei niciodată de o asemenea boală.
6. Carnea îngreunează sistemul digestiv
Pe lângă riscul de cancer la colon, carnea poate cauza multe tulburări digestive din aceleaşi motive. Durează mult pentru ca ea să treacă prin intestin, timp în care aceasta putrezeşte. Putrefacţia produce toxine şi amine care se acumulează în ficat, rinichi şi intestinul gros, distruge culturile de bacterii şi cauzează degenerarea pereţilor intestinului subţire. După câţiva ani de dietă carnivoră, carnea în putrefacţie se va lipi de pereţii intestinului, unde adesea cauzează probleme digestive precum sindromul de intestin iritabil, crampe stomacale, prolapsul rectal, hemoroizi, constipaţie şi multe alte probleme care nici măcar nu sunt legate direct de intestin.
7. Carnea are cel mai mare risc de contaminare cu bacterii
Carnea de animal este foarte predispusă la apariţia bacteriilor. Şansele sunt şi mai mari, după ce animalul a fost ucis, şi începe să putrezească. Astăzi, deşi am avansat în a amâna procesul cât de mult putem, prin congelare şi păstrare la rece, cele mai multe boli de toxinfecţie alimentară tot de la carne pornesc, deoarece termeraturile scăzute nu ucid toate speciile de bacterii. Mai rău decât atât, în timp ce e transportată şi stocată, majoritatea cărnii congelate este decongelată şi recongelată de multe ori. Acest lucru este de nedorit.
8. Carnea măreşte şansele de boli auto-imune
Datorită faptului că unele proteine animale sunt foarte apropiate de ale noastre, corpul nostru tratează multe dintre aceste particole drept particole străine şi încearcă să le distrugă. Cam acelaşi lucru se întâmplă şi când un organ transplantat este respins. Când corpul face acest lucru frecvent, după ceva timp, începe să se întoarcă împotriva sa datorită unui fel de proces auto-imun care în cele din urmă duce la afecţiuni precum artrită, lupusul, scleroză ş.a.
9. Carnea conţine hormoni sintetici, care ne perturbă echilibrul hormonal
Majoritatea fermelor din zilele noastre, excepţie fiind cele organice, injectează animalele cu diferiţi hormoni, pentru a le accelera creşterea. Cu cât un animal creşte mai rapid şi mai mare, cu atât creşterea încasărilor este în mod evident mai mare şi mai rapidă. Majoritatea hormonilor sunt varietăţi de hormoni de creştere, care ne perturbă propriul nostru echilibru hormonal, care poate duce la apariţia diferitelor boli. Pe lângă acest fapt, există numeroase teorii şi speculaţii că acesta ar fi motivul pentru care foarte mulţi copii din zilele noastre ating pubertatea mai devreme decât ar fi normal.
10. Carnea conţine antibiotice
Pentru ferme, animalele nu reprezintă decât încasările lor, şi din această cauză majoritatea animlelor le sunt administrate diferite medicamente, mai ales antibiotice. Aceste medicamente nu dispar din organismul animalului. Nu se ştie încă exact cum anume ne afeactează acest lucru, dar cercetătorii studiază efectele lor asupra corpului nostru. Cu toate acestea, ştim cu siguranţă că este unul dintre factorii care au contribuit la creşterea rezistenţei la antibiotice în rândul populaţiei. Practic, antibioticele pe care le folosim nu mai funcţionează atât de bine datorită bacteriilor care s-au obişnuit cu ele în doze mici şi au căpătat rezistenţă, fiind nevoie de antibiotice din ce în ce mai puternice.
11. Carnea poate veni de la animale bolnave
Deşi fiecare animal şi fiecare fermă sunt verificate periodic pentru a depista diferite boli sau infecţii, totuşi cât de sănătoase pot fi nişte animale care stau nemişcate într-o cuşcă toată viaţa lor, fără a face mişcare, fără a luat o gură de aer proastăt sau fără a intra în contact direct cu soarele? Deşi este uşor să depistezi o boală infecţioasă la un animal şi să o tratezi, alte boli cornice nu sunt atât de uşor de depistat."
Sursa (doar una dintre alte mii, la întâmplare): http://arawma.ro/de-ce-ar-trebui-sa-elimini-carnea-din-dieta-ta/
Mă întreba cineva undeva de iaurturi vegane, o să răspund aici.
Cel mai delicios iaurt, pe care l-am mâncat în viața mea, s-a întâmplat să fie cel de la Alpro.
http://www.alpro.com/......rt/natural
Impecabil! Gustos la superlativ. Plus, mai conține și D2 cu B12, ceea ce e mișto.
Îl recomand tuturor.
Ouale, daca le maninci, nu omoara gaina care le-a facut!
Deci, chiar trebuie sa renunti la ele?
Daca zici ca in ou e o noua fiinta, atunci te intreb: esti de acord cu avorturile la femei, sau nu? Ca si acolo e vorba tot de o noua fiinta.
Iar comentezi fără să studiezi tot ce am postat înainte? Eu ce te-am rugat? Toate explicaţiile găseşti acolo.
Realizează că:
1. şi găina e o fiinţă vie, care suferă, se teme (şi puii ei masculi, ucişi în primele ore de viaţă)
2. nu e corect să fie sclava ta şi a altora ca tine; nu e ok să deţii sclavi, indiferent de specia lor
3. cum ar fi ca cineva să-ţi ţină soţia în cuşcă în condiţii execrabile, pentru a-i fura ciclul menstrual şi a se hrăni cu el? ţi s-ar părea ok?
...şi-ţi pot aduce zeci astfel de argumente, dar încă nu eşti pregătit mental, pentru a le înţelege şi accepta, încă gândeşti ca o fiară egoistă, care se crede buricul Pământului. Citeşte şi vizualizează Tot ce am postat şi vorbim după.
NOname, am facut lapte de soia si nu-mi place
Ce sa-i fac? cum sa-l imblanzesc?
Oricum nu-mi place niciun fel de lapte, nu stiu ce a fost in capul meu...
Nu dispera! Îl poţi aromatiza o parte cu scorţişoară, alta cu vanilie, alta cu cacao (va fi un fel de latte macciato). Dacă mănânci miere, o poţi pune şi pe ea sau poţi adăuga un îndulcitor diferit, după gust.
Dar ai prefiert soia 2 minute, înainte de a o pune în blender? Treaba asta îi elimină mirosul specific de soia.
Şi eu ieri mi-am făcut lapte de soia, iar din resturi nişte prăjituri minunate cu sute de ingrediente delicioase şi sănătoase. Iar la felul întâi am făcut o salată de vinete (cu tot cu coaja, care e plină de vitamine şi, desigur, cu usturoi).
Iar data viitoare vreau să fac lapte de ovăz. Se prepară şi mai simplu (se poate chiar face pe crud şi fără strecurare) şi presupun că are un gust mai familiar, deşi nici cu soia nu mi-e ruşine. Încearcă şi tu! Poate laptele de ovăz va fi mai pe gustul tău...sau cel de caju (presupun că e super dulce şi aromat). Experimentează, până găseşti ceva ce ţi se potriveşte! A, şi dă-ţi timp ca să te obişnuieşti! Un obicei se fixează în 3 săptămâni, deci nu e grabă.
Nu, am hidratat boabele vreo 20 de ore si le-am pus in blender, am fiert pasta juma' de ora si am strecurat-o, atat. Am facut 2 litri din 150 de grame
Azi dimineata am fiert un plic de menta intr-un ibric cu lapte de soia si am mai pus o lingurita de coaja de portocala confiata, mi-am luat la serviciu intr-o sticla de 500 ml. A fost relativ bun
Am mai făcut ieri şi mâncare de bob (care trebuia înmuiat şi curăţat de pieliţă, ceea ce a durat vreo oră jumate) cu morcovi, ceapă, sos de roşii, vreo 10 condimente uscate şi mult mărar. A ieşit super aromată şi bună.
Iar acum beau un milkshake din lapte de ovăz cu scorţişoară şi vanilie amestecat cu seminţe de in, o portocală, o banană şi un măr. Yami!
:(
(nu mă lăsa site-ul să fiu tristă şi atât, nu ş' de ce)
http://www.facebook.com/......639096508/
Într-adevăr, e foarte greu, dar cred că este datoria noastră măcar să-i privim în ochi, pe cei pe care îi chinuim nenecesar (direct sau indirect). Nu trebuie să închidem ochii la acest crud adevăr. Poate dacă am fi expuşi la el de mici, nu am mai putea să ne complacem în ignoranţă şi ipocrizie.
Apropo de comedii,
http://www.facebook.com/......552056158/ :))
Felicitări, noname, te felicit pentru hotărârea ta de a renunța la ouă.
Eu, totuși, nu îți pot urma exemplul, și nici să nu te aștepți la așa ceva din partea noastră: ouăle sunt felul meu preferat, alături de cârnăciori.
Promit, totuși, de dragul tău, să încerc să înlocuiesc ouăle cu nuci, și cârnăciorul cu castravete sau banană, așa în spiritul lui Remus Cernea, că tare bine le mai zice el.
Mananca din toate cate un pic si tine toate posturile de peste an(adica in timpul postului sa nu mananci alimente de provenienta animala)o sa vezi ca nu trebuie nici o dieta, la mine functioneaza
De cand am ajuns supraponderal am fost obligat sa imi ascult ratiunea astfel ca am realizat ca dulciurile,patiseria, cofetaria, painea ma ingrasau mult, pofta de dule ma tinea intro foamete non stop, acuma manc de 2 oei pe zi inainte si de 6, 7 ori vb serios chiar si 2 kg de napolitane pe zi, ce manc? manc de toate sa spun asa legume low carb,carne de pui,de la porc mie greata,peste mie greata,manca alune,caju,nuci,seminte, rosi,cascaval,de la lapte mi greata iar,am vrut sa ma bag pe o dieta vegetariana dar iar aveam pofta de dulce si imi era foame non stop, desigur ca totul cu limita daca manci mult te ingrasi indiferent ce manci, daca manc sanatos posibil in orice caz numai ma simt asa ca inainte non stop obosit, infometat si multe alte chesti
de pamant, mediu, animale nu ma intereseaza daca am ce manca eu mie egal de toate eu sa o duc bine
In sec xx a crescut nivelul de trai, oamenii isi permit sa cumpere mai multa mancare, a scazut nivelul de activitate fizica, hrana a fost modificata de asa natura incat s-o faca mai gustoasa, evident pentru a se vinde mai bine, peste toate s-a suprapus o politica generala de subventii masive in tot lantul de producere a hranei, ceea ce a determinat scaderea pretului la alimente. Toate acestea au dus la cresterea aportului caloric, iar un element important l-au avut si alimentele cu grad ridicat de palatabilitate, vinzi mai mult alimente daca sunt foarte gustoase. Cei din industria alimentara au angajat specialisti in fiziologia gustului si ingineri in chimie alimentara, care au creat alimente care stimuleaza foarte mult centrii hedonici din creier determinand un consum ridicat ala acestora, care cuplat cu densitatea lor calorica ridicata si tinand cont si de ceilalti factori enumerati, a dus la explozia ratei obezitaii.
Nu e legat de carbo sau de insulina, ci de factorii care au dus la aport crescut de calorii. Ca o remarca, majoritatea produselor cu densitate calorica mare si cu palatabilitate ridicata, contin un amestec de grasimi si carbo rafinati, de exemplu cartofii prajiti, chipsurile, biscuitii, napoltanele, pizza, gogosile etc.
Deci nu trebuie sa ma convingi pe mine, ci pe miile de cercetatori din lumea intreaga, care cerceteaza aceste fenomene, pana acum nici unul dintre acesti guru lowcarb nu a produs vreo dovada palpabila care sa implice insulina ca fenomen cauzator al obezitatii.
Ideea este sa consumi alimente cu palatabilitate mai scazuta, cu grad redus de rafinare si cu densitate calorica scazuta, nu sa reduci in mod nejustificat o intreaga clasa de nutrienti pe motive inchipuite.
Recomand acest forum unde se pune accant pe dovezi stiintifice http://forum.softpedia.com/......sanatoase/
1. Fructoză vs glucoză
Cele două zaharuri simple din dietă sunt glucoza şi fructoza. Acestea par aproape identice. Au aceeaşi formulă chimică şi cântăresc la fel. Însă pentru corpul nostru, acestea sunt complet diferite (2). Glucoza poate fi metabolizată de toate ţesuturile, dar fructoza poate fi metabolizată doar de către ficat în orice cantitate semnificativă (3).
Iată câteva exemple care arată de ce caloriile din glucoză nu sunt aceleaşi ca şi cele din fructoză:
• Grelina este „hormonul foamei". Creşte atunci când ne este foame şi scade după ce mâncăm. Un studiu arată că fructoza duce la niveluri mai mari ale grelinei (mai multă foame) decât glucoza (4).
• Fructoza nu stimulează centrii saţietăţii în creier în acelaşi fel ca şi glucoza, lucru ce duce la o saţietate redusă (5).
Un consum mare de fructoză poate produce rezistenţă la insulină, grăsime abdominală, creşterea nivelului trigliceridelor, a glicemiei şi a LDL mic, dens, comparativ cu exact acelaşi număr de glucoză (6).
Acelaşi număr de calorii, efecte foarte diferite asupra foamei, hormonilor şi sănătăţii metabolice – deoarece o calorie nu este o calorie. Reţineţi că acest lucru este valabil la fructoza ce provine doar din zahărul adăugat, nu de la cea din fructe. Acestea conţin şi fibre, apă şi au o semnificativă rezistenţă la mestecat, care atenuează efectele negative ale fructozei.
Concluzie: deşi fructoza şi glucoza au aceeaşi formulă chimică, fructoza are mai multe efecte negative asupra hormonilor, apetitului şi sănătăţii metabolice.
2. Efectul termic al alimentelor
Alimentele trec prin diferite căi metabolice. Unele dintre acestea sunt mai „eficiente" decât altele. Cu cât o cale metabolică este mai „eficientă", cu atât mai multă energie din alimente este folosită pentru procesele din organism şi mai puţină este disipată sub formă de căldură. Căile metabolice pentru proteine sunt mai puţin eficiente decât cele pentru carbohidraţi şi grăsime. Proteinele conţin 4 calorii pe gram, însă o mare parte din acestea se pierd sub formă de căldură atunci când sunt metabolizate de organism. Efectul termic al alimentelor este măsura gradului în care alimentele cresc consumul de energie, datorită energiei necesare pentru digerarea, absorbţia şi metabolizarea substanţelor nutritive.
Acesta este efectul termic al macronutrienţilor (7):
• Grăsimi: 2-3%.
• Carbohidraţi: 6-8%.
• Proteine: 25-30%.
Sursele variază în intervalul acestor cifre, dar este clar că proteinele au nevoie de mai multă energie de metabolizare decât grăsimile şi carbohidraţii (8). Dacă vom lua în considerare un efect termic de 25% pentru proteine şi 2% pentru grăsimi, acest lucru înseamnă că 100 de calorii din proteine vor fi în final 75 de calorii, în timp ce 100 de calorii din grăsimi vor fi 98 de calorii.
Studiile arată că dietele bogate în proteine stimulează metabolismul cu 80 până la 100 de calorii pe zi, comparativ cu dietele mai sărace în proteine (9, 10). Spus simplu, dietele cu conţinut mare de proteine au un „avantaj metabolic". Există un studiu care a comparat două mese alcătuite din sandvişuri care aveau acelaşi număr de calorii şi macronutrienţi. Totuşi, un sandviş a fost făcut cu cereale integrale şi brânză cheddar, în timp ce altul a fost făcut cu cereale rafinate şi brânză procesată (11). Cei care au mâncat sandvişul cu cereale integrale au ars de două ori mai multe calorii pentru a digera masa.
Concluzie: caloriile proteinelor ne îngraşă mai puţin decât cele ale carbohidraţilor sau ale grăsimilor, deoarece proteinele au nevoie de mai multă energie pentru a fi metabolizate. Alimentele integrale necesită un consum mai mare de energie pentru a fi digerate decât alimentele procesate.
3. Proteinele reduc apetitul şi vă fac să consumaţi mai puţine calorii
Proteinele duc şi la un apetit redus, făcându-vă automat să mâncaţi mai puţine calorii. Studiile arată că proteinele sunt de departe cel mai săţios macronutrient (12, 13). Dacă oamenii cresc aportul de proteine, încep să piardă în greutate fără a mai număra caloriile sau a controla porţiile. Proteinele pun pierderea în greutate pe autopilot (14, 15).
Într-un studiu, persoanele care au crescut aportul de proteine până la 30% din calorii, au început automat să mănânce cu 414 calorii mai puţin pe zi şi au pierdut 4, 9 kg. în 12 săptămâni (16). Dacă nu vreţi să ţineţi „dietă", ci doar să înclinaţi balanţa metabolică în favoarea voastră, atunci cel mai simplu (şi mai delicios) mod ar fi să adăugaţi mai multe proteine în alimentaţie. Este clar că atunci când este vorba de metabolism şi reglarea apetitului, o calorie din proteine nu este acelaşi lucru cu o calorie din carbohidraţi sau grăsimi.
Concluzie: consumul mai mare de proteine poate duce la un apetit redus şi la pierderea automată în greutate fără a fi nevoie de numărarea caloriilor sau de controlul porţiilor.
4. Indicele de saţietate
Alimentele au efecte diferite asupra saţietăţii. Este mult mai uşor să consumăm excesiv unele alimente decât altele. De exemplu, poate fi destul de uşor să mâncăm 500 de calorii (sau mai mult) din îngheţată, în timp ce ar trebui să vă forţaţi să mâncaţi 500 de calorii din ouă sau broccoli. Acesta este un exemplu al felului în care alegerile noastre alimentare pot avea un impact major asupra cantităţii totale de calorii pe care ajungem să o consumăm. Există mulţi factori care determină valoarea de saţietate a diferitelor alimente, care este măsurată pe o scală numită indice de saţietate (17).
Indicele de saţietate este o măsură a abilităţii alimentelor de a reduce foamea şi aportul energetic pentru orele următoare. În cazul în care consumaţi alimente care au un indice mic de saţietate, atunci vă va fi foame şi veţi ajunge să mâncaţi mai mult. Dacă alegeţi alimente care au un indice mare de saţietate, veţi mânca mai puţin şi veţi slăbi.
Unele exemple de alimente cu un indice mare de saţietate sunt cartofii fierţi, carnea de vită, ouăle, fasolea şi fructele, în timp ce alimentele cu indice mic de saţietate includ gogoşile şi prăjiturile. Este important să alegeţi alimente ce vă satură, acest lucru fiind important pentru echilibrul energetic pe termen lung. Pentru că o calorie dintr-un cartof fiert nu este acelaşi lucru cu o calorie dintr-o gogoaşă.
Concluzie: alimentele au efecte diferite asupra saţietăţii şi a cantităţii de calorii pe care ajungem să o consumăm la mesele ulterioare. Acest lucru este măsurat pe o scală numită indicele de saţietate.
5. Dietele low-carb duc la o restricţie automată a caloriilor
Începând din anul 2002, peste 20 de studii randomizate controlate au comparat dietele low-carb şi low-fat. Studiile au arătat constant că dietele low-carb duc la o pierdere mai mare în greutate, de multe ori de 2-3 ori mai mare. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru este faptul că dietele low-carb duc la o reducere semnificativă a apetitului. Oamenii încep să mănânce mai puţine calorii fără a încerca (18, 19).
Dar chiar şi atunci când caloriile sunt corelate între grupuri, de obicei grupurile low-carb slăbesc mai mult, deşi nu întotdeauna se ajunge la o semnificaţie statistică (20, 21, 22). Cel mai important motiv pentru acest lucru este probabil acela că dietele low-carb produc pierderea apei. Balonările excesive tind să dispară în prima sau a doua săptămână (23). Un alt motiv este acela că dietele low-carb tind să includă mai multe proteine decât dietele low-fat. Proteinele au nevoie de energie pentru metabolizare, iar corpul foloseşte energie pentru a transforma proteinele în glucoză (24).
Concluzie: dietele low-carb duc constant la o pierdere mai mare în greutate decât dietele low-fat, chiar atunci când caloriile sunt corelate între cele două grupuri.
6. Indicele glicemic
Există multe controverse în nutriţie, iar experţii nu cad de acord în multe privinţe. Însă unul dintre puţinele lucruri cu care toată lumea este acord este nocivitatea carbohidraţilor rafinaţi. În această categorie intră zaharurile adăugate, precum zaharoza şi siropul de porumb bogat în fructoză, ca şi produsele din cereale rafinate, aşa cum este pâinea albă. Carbohidraţii rafinaţi tind să conţină puţine fibre şi să fie digeraţi şi absorbiţi rapid, ducând la o creştere imediată a glicemiei. Ei au un indice glicemic (GI), care reprezintă măsura a cât de repede cresc alimentele glicemia. Atunci când mâncăm un aliment care creşte rapid glicemia, tot aşa de repede şi scade – „mountain russe-ul glicemiei". Când zahărul din sânge scade, ne este poftă de o altă gustare bogată în carbohidraţi.
Într-un studiu în care li s-au servit oamenilor milkshake-uri care au fost identice, în afară de faptul că unul avea un indice glicemic mare, iar celălalt avea un indice glicemic mic, milkshake-ul cu indice glicemic ridicat a cauzat foame şi pofte, comparativ cu shake-ul cu indice glicemic scăzut (25).
Un alt studiu a constatat că băieţii adolescenţi au mâncat cu 81% mai multe calorii în timpul unei mese cu indice glicemic mare, în comparaţie cu o masă cu indice glicemic mic (26). Deci, viteza cu care caloriile din carbohidraţi au ajuns în sistem poate avea un efect dramatic asupra potenţialului lor, cauzând consum în exces şi îngrăşare.
Dacă ţineţi o dietă high-carb, este important să alegeţi surse integrale, neprocesate de carbohidraţi, care conţin fibre. Acestea pot reduce rata la care glucoza intră în sistemul nostru (27, 28).
Studiile au arătat în mod constant că persoanele care mănâncă în special alimente cu indice glicemic mare au cel mai mare risc de a deveni obezi şi diabetici. Deoarece nu toţi carbohidraţii sunt creaţi egali (29, 30).
Concluzie: carbohidraţii rafinaţi duc la o creştere mai mare şi mai rapidă a glicemiei, ceea ce duce la pofte şi la un aport alimentar crescut.
Ţineţi minte
Sursele de calorii pot avea efecte diferite asupra senzaţiei de foame, hormonilor, consumului de energie şi asupra regiunilor din creier care controlează aportul alimentar. Deşi caloriile sunt importante, numărarea lor nu este importantă pentru pierderea în greutate.
În multe cazuri, doar schimbarea alegerilor alimentare poate duce la aceleaşi rezultate (sau mai bune) ca şi restricţia caloriilor.
Nu mă uit la filme „de genul" ăla. În plus, ca să nu îmbogățesc cine știe ce companii, nu am nici cont pe FB. Bun, odată astea lămurite, să revin: dacă ai fi să mâncăm doar vegetale, eu cred că vom trăi mult mai puțin. Cât trăiește o vacă, un iepure sau un șobolan?!? Și nu mă refer la ăia crescuți pentru carne. Hai să comparăm durata lor medie de viață cu a ursului sau a maimuței - animale omnivore prin definiție.
Eu unul așa mă gândesc, natura asta n-o fi tocmai tembelă de a făcut și animale care pot mânca orice. Problema e că omul confundă adesea „orice" cu „oricât". Plus multe tâmpenii artificiale pe deasupra. Doar la astea aș renunța.
Mananc destul de ''nesanatos'', prefer mancarurile nesanatoase dar bune la miros/gust. Fireste ca mananc si ciorbe si alte mancaruri sanatoase, dar in general prefer sa bag in mine cat mai nesanatos. O viata am, de murit oricum mor, nu are rost acum sa ma bag la vreun regim!
E, n-ai mâncat tu ciorbe adevărate. Da' oricum, tot ce e procesat (în cazul ciorbei, fiert) nu e tocmai indicat. Când spun "sănătos" mă gândesc, mai degrabă, la crudităţi. Ştii ce combinaţii interesante se pot face, ce delicii? Totul e să-i dai drumul imaginaţiei şi să improvizezi, dar şi să ai cu ce să experimentezi, să ai de unde alege şi ce să combini (cu o varză şi un castravete nu ajungi prea departe).
Nu prea ma omor cu asa ceva, sa fiu sincer. Dar oricand as manca si o ciorba facuta ca la carte, una care sa ma faca sa mai imi pun, asa da. Salatele imi plac, sunt foarte bune si da, ai dreptate in cazul improvizarii, dar si shaorma contine varza+ castraveti, ca o gluma pro-shaorma. Un bucatar priceput stie sa-ti faca delicii peste delicii, chiar si pentru cei mai pofticiosi si simandicosi oameni!
Stiu stirea!
E GREU sa mananci vegan si nu am certitudinea ca produsele alese sunt cele mai sanatoase.
Pana si frunza de salata are nu stiu ce compusi chimici pe ea, rosiile chiar daca sunt de la taranii din piata nu mai au gustul pe care il stiu...si cred ca mai sunt exemple.
Am vazut produse cu eticheta,,ECO'', adevarat mai scumpe, dar ma gandesc cat de,, eco'' sunt?
Vorbeam cu sora mea la telefon.A gasit organe de miel din 2015, au cel putin un an....ma gandesc de cate ori au fost congelate acel aliment? Si a ramas la organele proapete chiar daca erau mai scumpe.
Daca voi avea posibiliatea voi cumpara o casa pe pamant in care sa-mi cultiv ce am nevoie.Macar stiu ce manac. Daca nu acum in viitoarea viata, sigur.
Mâncatul sănătos e plictisitor. Adică fără dulciuri, fast-food și sucuri acidulate, bere și orice fel de alcool? Prefer să nu. Viața e scurtă oricum, nu contează dacă ți-o mai scurtezi cu vreo 20 de ani, contează să te simți bine. Dacă nu cumva faci cancer și te chinui vreo 5 ani să mori.
Trebuie să regândesc problema. Revin.
Da, dar conteaza si calitatea vieti
Mare dreptate ai, Love.Viata e scurta, daca nu putem sa o lungim, hai s-o facem lata!
Tocmai, putem să o lungim şi să-i îmbunătăţim şi calitatea, asta simultan cu stoparea suferinţei animalelor şi a distrugerii mediului înconjurător. A win-win situation.
Desigur! Am facut,de exemplu,de Paste, mici din soia, cu hrisca si seminte de psyllium.o nebunie, iti zic! Si cu bere au mers, grozav.
Bravo!
De vreo 2, 3 ani am început să mănânc mai sănătos şi mă simt mult mai bine.Am unele perioade când mănânc însă foarte puţin sau când mănânc şi prostii gen fast food, snacksuri etc, dar nu în exces.Şi dacă mănânc o perioadă astfel de prostii, apoi m-am obişnuit să încep din nou să mănânc sănătos.La dulciuri nu pot renunţa, însă la fel, încerc să nu o dau în exces.Sucurile acidulate îmi fac rău şi beau doar foarte rar.
Mie mi se pare ideal să faci din mâncatul sănătos un stil de viaţă, dar dacă ai poftă şi de dulciuri sau alte mâncăruri mai nesănătoase din când în când, să nu te abţii de la aceste mici plăceri, însă să ştii să te controlezi şi să pui pe primul loc sănătatea.
Eu cred ca mananc destul de sanatos, sunt ovo-lacto-vegetarian de aproape 9 luni si vreau ca in timpul verii sa devin vegetarian complet, dar nu stiu daca voi reusii, deoarece parintii mei nu sunt de acord cu asta, dar eu oricum fac ce vreau nu ce zic ei, dar mai am pana la vara...
N-am acordat prea mare atentie acestui subiect vreodata. Am mancat tot timpul ce am avut si ce mi-a placut. Nu am cautat aproape niciodata sa vad daca ceva e sanatos sau nu, si in ce cantitate. Probabil nu a fost prea inteligent din partea mea, dar asta e adevarul. Carne nu am prea mancat pentru ca nu mi-a placut de cand ma stiu. Majoritatea preparatelor din carne nu-mi plac, dar totusi sunt unele care imi plac si le mananc cu regularitate. Asta nu a fost insa destul pentru a-i opri pe cei din familia mea sa se mire cu fiecare ocazie de lipsa mea de pofta pentru carne. Unii cred ca sunt vegetarian, dar sunt departe de asa ceva, mai ales ca mananc oua si lactate de cand ma stiu, si-mi plac.
E un subiect complicat despre care nu m-am prea documentat si nu vreau sa vorbesc prostii aici. Am respectat mereu preferintele culinare ale fiecaruia, pentru ca nu stiu daca are cineva dreptul sa-i interzica cuiva ce sa manance. Fiecare mananca ce-i place. E adevarat si ca dependenta de carne a speciei umane duce la macelarirea atator animale, si asta normal ca nu arata deloc bine. Daca ar putea vedea oamenii cum sunt omorate acele animale, sunt sigur ca multora le-ar cam trece pofta de carne. Si mai e vorba si de conditiile in care traiesc inainte de a fi sacrificate. Dependenta noastra de peste de exemplu, a dus aproape la eliminarea multor specii, iar azi e aproape imposibil sa mai prinzi asa de multi pesti cum se intampla acum cateva decenii. Oamenii sunt din ce in ce mai multi, si pun o presiune tot mai mare pe mediu, iar speciile se imputineaza accelerat din cauza noastra. Ii respect pe cei care aleg sa devina vegetarieni pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme. Pe de alta parte, nu stiu sigur (pentru ca nu m-am documentat suficient) daca renuntarea la carne, oua sau lactate nu poate avea efecte negative asupra sanatatii. Stim bine ca oamenii consuma carne probabil de sute de mii de ani, si nu cred ca am fi facut-o daca n-am fi avut nevoie de ea. Am auzit o teorie cum ca omul a stimulat dezvoltarea si cresterea in dimensiuni a creierului sau tocmai prin faptul ca a mancat carne prajita (dupa ce a invatat sa foloseasca focul).
Acum cateva milenii, cand oamenii erau mult mai putini, alimentatia noastra probabil ca nu avea cum sa puna in pericol mediul (desi sunt unele indicii ca prezenta noastra a dus la extinctii in masa inca de pe atunci, cum ar fi cea a mamutului). Dar oricum, putem spune ca pe vremea aceea, Pamantul ne oferea cam tot ce aveam nevoie. Acum insa nu mai e asa. Nu cred ca e natural ca o specie sa se raspandeasca si sa se inmulteasca atat de mult precum am facut-o noi, pentru ca atunci resursele planetei sunt epuizate foarte repede, si mediul e din ce in ce mai distrus. Poate ca asta ne va forta sa ne gandim de doua ori inainte sa bagam ceva in gura, oricat de delicios ar fi. Poate ca fiecare cetatean al planetei va trebui sa faca sacrificii daca va dori ca specia noastra sa mai aiba un viitor. Si asta s-ar putea intampla chiar secolul asta. Va trebui sa gasim alternative.
O schimbare pe care as face-o eu in dieta mea ar fi sa reduc cantitatea de paine pe care o mananc. Asa m-am obisnuit de mic, si tot aud peste tot ca painea nu e sanatoasa. Am auzit ca ingrasa, dar daca ar fi sa fie 100% adevarat, atunci eu ar trebui sa fiu obez. Depinde si de la organism la organism, normal. Aveam la liceu un coleg care era atat de slab. Nu cred ca am vazut persoana mai slaba decat el. Era piele si os, desi manca destul de bine, si de toate. Si bineinteles ca sunt altii care se ingrasa chiar daca mananca putin.
Sa inteleg ca tu nu mananci deloc carne, in afara de peste? Si mersi pentru film. Poate asta e o ocazie buna sa incep si eu sa mai invat cate ceva despre lucrurile astea.
Cu drag, sublime.
Da, de vreun an (cu mici scăpări) nu mai consum carne. Însă îmi permit ocazional puţină carne de peşte, plus lactate (degresate) şi ouă. În rest, consum predominant fructe şi legume crude şi mă simt mult mai bine ca înainte, când mâncam mai orice, mai sănătoasă cumva, mai liberă, mai energică.
Ştii, mă gândeam astăzi la fumători şi la fumatul pasiv, cum s-au impus nişte restricţii, pentru că era un obicei nesănătos, care îşi reflecta efectele negative şi asupra celorlalţi şi pentru că dădea dependenţă şi numai de alţi dependenţi nu avem nevoie (scopul e să mai reducem din ei, nu să-i creăm). Ne-au trebuit nişte mulţi ani, ca specie, ca s-o realizăm şi s-o punem în practică.
Şi, ca paralelă, mă gândeam la mii de ispite zilnice, la care, vrem-nu vrem, suntem expuşi la orice pas, când vine vorba de hrană - fast-food-urile şi mâncărurile şi băuturile nesănătoase în general - şi mă întrebam dacă şi când se vor impune nişte restricţii şi în privinţa lor. Cred că n-ar fi rău. Pare un următor pas firesc (pe drumul evoluţiei noastre). Căci afltel, să zicem, vrei să-ţi creşti copilul hrănindu-l sănătos, dar societatea de astăzi, din zonele urbane cel puţin, nu ţi-o permite efectiv, pentru că îţi expune copilul la mii de influenţe şi ispite, cărora ca să rezişti, trebuie să ai o voinţă de fier, ceea ce e rar caracteristic adulţilor, iar copiilor cu atât mai puţin. Cumva parcă se cere o schimbare de mentalitate şi legislaţie şi aici, un ajutor, un sprijin, creionarea direcţiei bune, nu numai beţe în roate.
Carnea de peste imi place destul de mult si mie, si probabil la ea as renunta cel mai greu dintre toate preparatele din carne care-mi plac cat de cat. Daca te-ai simtit atat de bine si de schimbata in ultimul an, atunci poate ar trebui sa continui sa mananci la fel. Sau daca spui ca te gandesti serios sa renunti si la peste, lactate si oua, ai putea experimenta o scurta perioada si sa vezi daca apare vreo schimbare in starea ta, si apoi sa te decizi. Apropo de fructe, cred ca mi-ar prinde si mie bine sa mananc mai multe. Legume mananc destul de des, dar fructe nu prea.
Da, cu fumatul a fost o poveste intreaga. Pe la mijlocul secolului 20 nici nu se stia inca faptul ca fumatul are vreo legatura cu cancerul la plamani. Abia in acea perioada au inceput unii doctori si oameni de stiinta sa atraga atentia asupra acestui fapt acceptat atat de mult azi. Producatorii de tigari continuau sa faca o propaganda mincinoasa, spunand ca tigarile nu au niciun efect negativ, ba sunt chiar sanatoase. Isi faceau reclama peste tot, inclusiv in filme. Un actor nu era celebru daca nu fuma in filme prin acea perioada. Iti dai seama cati oameni au murit inainte de vreme din cauza tigarilor, si nici macar nu aveau habar. Asa cum zici si tu, e nevoie de timp ca sa se schimbe mentalitatile, si pana atunci multi oameni sufera. Legea antifumat de la noi e un pas firesc spre normalitate, si trebuia sa intre in vigoare cu mult timp in urma. Dar e mai bine mai tarziu decat niciodata, cu conditia sa fie respectata.
Ai dreptate. Putem lua ca exemplu lupta impotriva Coca Cola, despre care se stie deja ca nu e deloc o bautura sanatoasa, mai ales pentru copii. Parca prin California s-a introdus o lege cam acum vreo 10 ani, prin care e interzisa vanzarea de Cola in apropierea scolilor, tocmai pentru a-i feri pe elevi de ea. Dar asta e doar un mic pas. Ma intrebam si eu de multe ori de ce se comercializeaza in continuare mancarurile si bauturile despre care toti expertii spun ca nu sunt sanatoase. E clar ca interesele sunt economice. Toate aceste companii au o putere financiara mare, si o influenta enorma asupra pietei. Ei vor face tot ce le sta in putinta sa faca profit, fara sa le pese de sanatatea consumatorilor lor. Mentalitatile astea ar fi bine sa se schimbe, dar e foarte greu. Banul are o putere mult prea mare. Pana atunci nu avem incotro decat sa jonglam printre toate alimentele astea, si sa fim cat se poate de informati, in asa fel incat sa evitam macar cele mai daunatoare produse.
Ai dreptate. Este uimitor cât de des gândim la fel. Cred că aş putea deja să-ţi votez răspunsurile pe necitite.
Eu fructe mănânc doar dimineaţa pe stomacul gol şi neamestecându-le cu nimic altceva. Am înţeles că aşa e cel mai ok (zahărul din ele apucă să aibă mai puţine efecte negative, plus digestia e mai bună) şi văd că îmi prieşte. Poţi să încerci şi tu.
Am observat si eu de ani de zile asta. Poate este vreo conexiune cuantica intre creierele noastre. Se vede ca am citit mult SF in ultima vreme, asa-i?
Bine, o sa incerc, sa vad daca o sa aiba ceva efecte de revigorare si asupra mea. Dar cum o sa-mi dau seama ca nu e autosugestia? Glumesc
Ştii ce mă mai gândeam? Ţigările sunt şi ele dăunătoare, dar, în mod normal, măcar nu-i ispitesc pe nefumători. Adică, nu le vine să fumeze, când văd ţigările, pe cineva fumând sau când simt fumul de ţigară. În schimb, mâncărurile şi băuturile nesănătoase, dar gustoase (majoritatea sunt), în general, da, tentează. Acesta cred că este marele impiediment pe drumul spre un mod de viaţă sănătos. De ţigări te-ai lăsat, şi gata, ai uitat de ele. Iar de prăjeli, dulciuri, sucuri din comerţ, preparate din făina albă, mezeluri, etc mai greu. Mai peste tot simţi mirosuri provocătoare şi vezi oameni mâncând.
Îmi imaginez ce plăcere utopică ar fi pentru stomacul nostru şi sănătatea noastră în general, dacă am fi putut să trăim în lumea, în care toate aceste ispite ar fi eliminate. Cred că majoritatea atunci am fi vegetarieni.
Esti in aceeasi situatie ca si mine.Am unele scapari la carne, principalul meu motiv este..mila fata de animale, felul in care oamenii le exploateaza a devenit deja prea crud.Ai mei imi spun ca o sa am probleme ca nu consum carne, dar incerc sa nu i iau in seama
Dacă mănânci diversificat (alune, seminţe, nuci, legume, legumenoase, fructe, cereale, etc), nu ar trebui să ai probleme.
Tocmai am fost şi mi-am luat un robot de bucătărie performant şi de mâine am de gând să-mi fac toate produsele din soia (laptele, iaurtul, brânza, etc) singură, să pot renunţa la lactate, că produsele din soia din comerţ ori nu se găsesc, ori sunt prelucrate aiurea şi ajung să fie şi ele pline de E-uri şi alte prostii. Aşa măcar ştiu ce pun în ele şi că nu depind de nimeni. Mmm... abia aştept.
Da, si sigur suntem mult mai "programati" sa umblam dupa mancare decat dupa tigari. Fara tigari oricine poate trai, dar fara mancare nu, si atunci e si normal sa cadem prada usor tentatiilor ce tin de mancaruri sau bauturi nesanatoase. Apropo de tigari, eu sunt atat de satul sa simt fum de tigara. Nu stiu de ce, dar parca in ultima vreme sunt tot mai sensibil la el. Pana acum cativa ani nu ma deranja prea tare, dar acum nu-l mai suport aproape deloc. Si stii cum e, nu poti mereu sa-l eviti, chiar si cu legea asta noua antifumat. Deci e clar ca n-as putea niciodata sa fiu atras de tigari, si sa devin fumator. Nu stiu cum sa stau cat de departe de ele.
Asa e, dar din nefericire suntem victimele propriilor noastre instincte si ispite, si de multe ori e extrem de greu sa lasam ratiunea sa ne ghideze.
Nu s-a spus nimic despre alcool pe aici, din cate vad. Ce parere ai despre el? O fi el sanatos in cantitati mici, cum spun unii? Tu consumi?
Văd că Dr. Virgiliu Stroescu a fost foarte hotărât în privinţa alcoolului, spunând că nicio picătură de alcool nu rămâne neîntipărită în creier sau aşa ceva, omoară celulele nervoase şi ne predispune spre Alzheimer; deci e clar dăunător. Dar până acum mai consumam ocazional vinul (preferabil de casă), iar uneori şi berea. Nu ştiu, dar, în general, nu mă înspăimântă, dar nici nu mă ispiteşte. Nu cred că o să-mi impun restricţii în această privinţă, pentru că nu e cazul, nu se întâmplă să fac abuz de alcool.
Tu? Ce părere ai despre el?
Daca consumi doar asa ocazional, in cantitati mici, si ceva ce nu e prea tare, atunci chiar nu cred nici eu ca nu e cazul sa-ti faci griji.
Eu nu-l prea suport, si de aceea am consumat extrem de putin. Doar asa cu ocazii speciale, si de obicei bere sau sampanie. Dar nici astea nu pot sa spun ca-mi plac. Berea nu mi se pare deloc buna la gust. Prefer de o mie de ori un pahar cu apa decat ceva cu alcool. Am observat ca oamenii consuma de multe ori o bautura cu placere doar daca stiu ca ea contine aclool, pentru ca alt motiv nu au. Gustul nu vad cum i-ar putea atrage, pentru ca majoritatea bauturilor alcoolice nu au deloc un gust placut. Sau poate asta e doar impresia mea. Si nu inteleg nici de ce sunt atat de atrasi de perspectiva unei betii. De cele mai multe ori se aleg cu stari de voma si dureri de cap, plus alte probleme. In fine, oamenii sunt ciudati si nu pot sa-i inteleg. Vorbesc ca un extraterestru.
Acel doctor e aberant alcoolul nu provoaca asa ceva, sunt multe persoane care nu au baut vreodata si au boala aia, alcoolul poate afecta uni neuroni dar pe termen lung, vinul este foarte bun pentru sanatate, de mii de ani bem vin dar gata cu toti ne vom imbolnavi de el acuma
Căutam reţete, am găsit confirmări. :))
http://www.gustos.ro/......carne.html
Ioi, o să-mi fac şi laptele de migdale, şi laptele de caju...
Sunt reţete cu miile cu fel şi fel de produse vegetariene super faine şi delicioase. Nici nu-mi imaginam că se pot face atâtea. Acum mi se pare şi mai ridicolă prejudecata, conform căreia vegetarienii mor de foame, având meniul zilnic super sec şi restrâns. Constat că e fix invers. Numărul de bunătăţi exotice şi sănătoase(!) îţi dă peste cap imaginaţia.
Totusi,nu te lovesti de critici in jurul tau? Eu m am saturat de ele. Toata lumea o tine una si buna ca ai nevoie de carne
Ba da, dar nu le bag în seamă.
Mentalităţile învechite. Ce să le faci?
Avem nevoie de proteine din carne dar omul se poate adapta la orice stil de viata fie el vegetaruan dar alune, nuci sa nu le eviti sau pestele sa fim seriosi prstele e foarte sanatos
Gresesti teribil Ray, este adevarat ca poti sa slabesti indiferent ce mananci atatat timp cat esti in deficit caloric pentru ca muschii sunt formati din celule musculare, celule care mor si sunt inlocuite de alte celule in functie de raportul calori. Daca raportul caloric este prea mic, si celulele musculare o sa vina intr-un numar mai mic, deci slabesti. Dar, un mare dar, poti sa slabesti de la 70 kg la 50 kg cu acelasi procentaj de grasime corporala din cauza alimentelor alese gresit. Si ce ai facut daca la 70 kg aveai procentaj de grasime corporala 30 % iar la 50 kg este acelasi? Acelasi aspect moale si adipos? Alimentele procesate, respectiv zaharurile, fiecare gram retine 8 grame de apa, aspectul vizual chiar daca ai slabit, o sa fie la fel de adipos.
Chiar zilele astea am vazut la tv ca romanii sunt poporul cu cele mai multe cazuri de cancer din UE (au dat mai multe exemple). Si uite ca poate n-ar fi deloc eronat sa spunem ca exista o legatura intre asta si consumul foarte ridicat de carne de la noi din tara. Am vazut in link-ul pe care mi l-ai dat ca riscul de cancer poate scadea destul de mult daca renuntam la carne. Si daca vorbeam de alcool inainte, tot noi suntem poporul cu cele mai multe cazuri de ciroza cauzata de alcool din UE. Fumatul ne asigura si el un loc fruntas la cazurile de cancer de plamani, si tot asa. Chiar suntem un popor foarte binecuvantat. Se vede ca suntem si cei mai credinciosi. Iti dai seama cati romani isi scurteaza viata cu cateva zile de fiecare data cand consuma multa carne de sarbatorile astea? Traditiile ne ingroapa la propriu.
Ceva imi spune ca o sa fii destul de ocupata cu gatitul zilele astea. Laptele de migdale suna atat de delicios. Sa-mi spui si mie cum te-ai descurcat, si fa-mi pofta.
Că bine zici...
Da, am cumpărat azi zeci de delicii - seminţe, alune, nuci, condimente, soia, linte, năut, ciuperci, cereale, avocado, verdeţuri, etc - şi o parte din ele am sintetizat deja într-o salată-minune (cu sos de soia şi frunze de mentă, ca cireaşa de pe tort), iar altele (soia, năutul, alunele de pădure) le-am pus la înmuiat, să fie pregătite pentru experimentele mele de mâine. E aşa fun.
Wow, vezi ca-mi faci asa o pofta ca imediat ma duc sa cumpar si eu. As manca chiar acum din salata aia. Dupa cum vorbesti, cred ca te pricepi la gatit, si-ti place mult. Iar cand o faci cu placere, si chiar de distrezi gatind, nu are cum sa nu iasa o mancare buna. Ce experimente intentionezi sa faci cu soia, nautul si alunele maine? Nu poate fi decat ceva gustos.
Din soia vreau să încerc să fac mai întâi un lapte de casă (văd ce arome îi pun şi cu ce îl împodobesc, poate fructe, mentă). Năutul o să aştept să încolţească, o să-l fierb şi o parte, probabil, o să pisez cu usturoi, condimente, văd eu, iar restul o să adaug în salate, pentru consistenţă şi gust. Iar alunele de pădure efectiv nu prea am cum să le pap neînmuiate, deci scopul e să reuşesc să le sparg, ca seminţele.
De gătit îmi place să gătesc, dar nu chestii super comune şi plictisitoare, din prepararea cărora lipseşte sentimentul de creaţie artistică, de libertate, de fantezie, de experimentare, de distracţie.
Dacă te molipsesc, să-mi scrii şi tu ce ai gătit!
Ce am spus eu rau? totul e sa evitam dulciurile,cofetaria, patiseria eu cred ca ele sunt problema obezitati si a bolilor moderne, nu promovez nici o dieta astea trebuie evitate, de fapt de tot, eu in in ultimele 3 saptamani le-am eliminat de tot ma simt ok, in astea 3 saptamani am mancat legume mai multe, carne de 2, 3 ori pe saptamana, grasimi sanatoase, slabirea e si daca faci sport, deficit caloric, si da pancerasul elibereaza in fiecare dimineata insulina in organism nu asta e problema ca nu suntem diabetici cu toti, problema e zaharul, patiseria, masa musculara din cate am citit vine metabolizata dupa 3 zile de infometare prima oara e grasimea si da ai dreptate celule mor si se fac unee noi de aia prin culturism ele devin mai puternice, culturismul e important si el desigur, uite de unde citesc eu http://forum.softpedia.com/......ge__st__36
e acolo un tip foarte bun in alimentatie skeptikal
Cand am inceput sa scriu pe acest forum, una din primele replici pe care le-am auzit in favoarea regimurilor low carb, a fost aceea ca, deoarece grasimea reprezinta cea mai mare resursa enegetica a corpului nostru, asta inseamna ca dieta noastra trebuie sa se bazeze pe grasime. Marturisesc ca mi-a fost dificil sa inteleg logica acestui rationament, insa m-a facut sa ma gandesc la urmatoarele lucruri:
-de ce depozitam cea mai mare parte a energiei sub forma de grasime?
-de ce nu depozitam energia in cea mai mare parte sub forma de glicogen?
-care este ordinea oxidarii macronutrientilor din dieta?
Am sa pornesc, in sustinerea mea, de la cateva observatii:
-glucidele au cam 4 Cal/g
-proteinele au in jur de 4 Cal/g
-alcoolul are aprox. 7 Cal/g
-grasimile furnizeaza cam 9 Cal/g
-1 g de glicogen este stocat impreuna cu 2-4 g de apa
-1 g grasime este stocat impreuna cu 0.15 g de apa
Pe parcursul evolutiei noastre, selectia naturala a facut ca cei mai adaptati mediului sa supravietuiasca si sa-si transmita genele mai departe. Fie prin selectia sexuala, fie prin mutatii genetice intamplatoare, anumiti indivizi au capatat anumite caracteristici genetice care i-au facut mai bine adaptati supravietuirii intr-un anumit mediu si la numite conditii de viata. Ei au supravietuit si au transmis acele gene mai departe, pe cand ceilalti mai putin adaptati au avut o sansa mai redusa de supravietuire si linia lor genetica s-a transmis intr-o masura mai mica.
Cu siguranta ca una din caracteristicele foarte importante de-a lungul evolutiei, a fost aceea de a putea acumula cu usurinta un exces de energie care sa poata sa fie folosit in timpul periodelor de foamete sau cand resursele erau foarte limitate. Indivizii cu aceste caracteristici au supravietuit si au transmis mai departe aceasta mostenire genetica, insa ceilalti care erau rezistenti la acasta acumulare de energie au avut sanse mai mici de supravietuire, intrucat resursele lor limitate se terminau inaintea celorlalti, prin urmare si zestrea lor genetica nu mai apuca sa fie transmisa mai departe.
Persoanele care astazi se ingrasa foarte usor au fost norocosii acelor vremuri, iar cei care se ingrasa greu in zilele noastre au fost fost cei mai putin norocosi atunci. De aceea astazi sunt mai numerosi cei cu tendinta de ingrasare, sunt aceia care au fost mai bine adaptati si au supravietuit, iar minoritarii sunt cei care sunt rezistenti la ingrasare, adica cei care au avut o sansa mai redusa de supravietuire si de aceea si-au transmis genele intr-un numar mai mic. In zilele noastre, datorita abundentei resurselor alimentare, acei norocosi ai vremurilor trecute, datorita usurintei cu care acumuleaza excesul de energie au devenit ghnionistii lumii moderne, iar aceia care abia au supravietuit acelor vremuri au devenit cei feriti de obezitate si de bolile lumii moderne asociate acesteia.
Acum sa vedem de ce totusi evolutia a favorizat acumularea acelui exces de energie sub forma de grasime si nu sub forma de glicogen. Ce s-a intamplat in corpul uman, atunci cand s-au consumat concomitent si carbohidrati si grasimi. Din punct de vedere fizilogic au fost favorizate acele mecanisme capabile sa ofere un avantaj de supavietuire. In acesata privinta corpul uman s-a vazut in fata urmatoarei dileme: sa foloseasca carbohidratii si sa depoziteze grasimile sau sa foloseasca grasimile si sa depoziteze carbohidratii.
Este evident ca evolutia a preferat prima situatie. Dar de ce? Pentru ca acest lucru a insemnat un avantaj metabolic, concretizat intr-un avantaj de adaptare si supravietuire. Corpul prefera sa stocheze excesul de energie sub forma de grasime, pentru ca la masa egala grasimea furnizeaza mai multa energie, vitala in caz de lipsa de resurse. 1 kg de glicogen ar fi furnizat 4000 de Cal, pe cand 1 kg de grasime furnizeaza 7700 de Cal (grasimea este stocata in tesutul adipos cu putina apa, 1 kg de tesut adipos are 85-86 % grasime pura si 14-15 % apa).
Un al doilea avantaj il reprezinta greutatea redusa al stocarii sub forma de grasime. 1 kg de grasime pura necesita in jur de 150-160 g de apa, deci cam 1160 g in total, furnizand 9000 Cal. pentru supravietuire. 1 kg de glicogen ar fi necesitat intre 2-4 kg de apa pentru stocare, deci intre 3-5 kg in total, furnizand doar 4000 Cal, ceea ce ar fi scazut in mod substantial sansele de supravietuire, din cauza aportului mai mic de energie si din cauza greutatii suplimentare al acestui tip de stocare, care ar fi ingreunat si deplasarea, dar ar fi crescut si necesarul energetic pentru acest bagaj suplimentar. Iata de ce evolutia a favorizat depunerea excesului de energie sub forma de grasime (prin exces intelegand excesul de orice fel, proteine, glucide, lipide, dar mai ales pe acestea din urma).
Un al treilea motiv pentru care lipidele in exces sunt transformate in tesut adipos, mai usor chiar decat excesul de glucide, il constituie costul mai mic de stocare per unitate de lipide (5-10 %), fata de costul mai ridicat al stocarii glucidelor sub forma de lipide (15-25 %). Pur si simplu se pierde mai putina energie cu stocarea lipidelor din alimentatie in exces, decat cu stocarea excesului de glucide (acestea trebuie sa treaca prin transformari succesive pentru a ajunge sub forma de trigliceride), acest lucru asigurand un avantaj de supravietuire.
Este evident ca fiind preferata grasimea ca forma de stocare a excesului, raman carbohidratii ca sursa primara de energie. Trebuie precizat ca intr-o dieta normala dpdv caloric, grasimile din dieta nu ingrasa in sensul unui aport definitiv la tesutul adipos, ci doar al unui aport temporar, asta pentru soarta majoritatii grasimilor din dieta, dupa ingerare, este incorporarea in tesutul adipos. Nu exista nici o zona tampon semnificativa, in care lipidele sa fie deversate, in afara tesutului adipos. Nu se pot depune semnificativ nici in ficat, nici in muschi, ci doar in tesutul adipos. Asta nu inseamna ca ele vor ramane acolo, ci vor fi eliberate pe parcusul zilei si mai ales pe parcursul noptii si oxidate, insa arata usurinta cu care ele sunt depuse in tesutul adipos.
Spre deosebire, carbohidratii din dieta imediat dupa ingerare, urmeaza o alta soarta. Intr-o prima faza creste oxidarea lor (transformarea in energie), apoi urmeaza stocarea lor in ficat si muschi sub forma de glicogen. In caz de exces caloric carbohidratii nu sunt transformati in grasime pana nu sunt saturate depozitele de glicogen.
Proteinele sunt folosite pentru satisfacerea nevoilor structurale ale organismului (tesut muscular, hormoni, enzime, neurotransmitatori etc), in caz de deficit caloric ele pot fi folosite drept combustibil.
Alcoolul este degradat pentru a se inlatura compusii toxici si in acest proces se genereaza energie.
Ordinea in care sunt oxidati acesti nutrienti: alcoolul este prioritar pentru ca este toxic si trebuie eliminat rapid, carbohidratii si proteinele urmeaza, primii furnizand energie si proteinele indeplinind un rol structural, grasimile sunt si ele folosite intr-o mica masura pentru nevoile imediate de energie, insa cea mai mare parte iau drumul tesutului adipos.
Exista un ciclu neintrerupt de producere, stocare si reciclare a combustibililor in organism. De pilda tesutul adipos elibereaza acizi grasi care intra in circuitul sanguin, sunt extrasi de acolo de celule, tesuturi, organe pentru nevoile lor energetice, restul sunt reesterificati in trigliceride si ajung in tesutul adipos, apoi ciclul se reia. Glucoza este produsa prin gluconeogeneza, este folosita de organe, tesuturi, produsii secundari precum piruvatul si lactatul sunt reciclati in ficat, unde se produce din nou glucoza si ciclul se reia.
Dupa o masa bogata in carbohidrati, creste glicemia, se elibereaza insulina care are urmatoarele efecte:
-stimuleaza secretia de LPL (lipoprotein lipaza)
-stimuleaza lipogeneza
-stimuleaza glicogeneza
-stimuleaza glicoliza
-stimuleaza absorbtia de lipide, proteine si glucide de catre tesuturi
-inhiba HSL (human sensitive lipase)
-inhiba lipoliza
-inhiba glicogenoliza
-inhiba gluconeogeneza
Explicatie: cand in sange este prezent din abundenta un combustibil (glucoza), corpul n-are nici un motiv sa mai foloseasca celalalt combustibil (acizii grasi), de aceea inhiba eliberarea de acizi grasi din tesutul adipos si stimuleaza incorporarea celor existenti (din dieta sau eliberati anterior din tesutul adipos) in tesutul gras. De aceea stimuleaza LPL care are rolul de desface trigliceridele in acizi grasi, pentru ca ei sa poata patrunde in celulele adipoase si inhiba HSL care are rolul de a desface trigliceridele din tesutul gras.
Pentru ca este o abundenta de glucoza, corpul stimuleaza arderea ei (glicoliza) si de asemenea stimuleaza depunerea ei sub forma de glicogen (glicogeneza). Pe de alta parte nemaiavand nevoie de combustibil suplimentar, inhiba eliberarea de acizi grasi (lipoliza), inhiba formarea de combustibil nou (gluconeogeneza) si inhiba de asemenea si eliberarea de combustibil existent (glicogenoliza, adica desfacerea glicogenului pentru a forma glucoza).
Dupa cum se observa corpul are o logica a lui, care se circumscrie unei functionari rationale si nu este nimic anormal sau daunator in efectele insulinei, asa cum o prezinta Gary Taubes. Ce trebuie retinut este ca, in ciuda ideilor propagate de Taubes & Co, aceste efecte sunt limitate in timp, nu sunt permanente asa cum lasa acesta sa se inteleaga. De asemenea efectul inhibitor nu este absolut, ci chiar si asa ciclul de eliberare si resterificare continua, el nu se opreste niciodata, insa e adevarat la niveluri mult mai mici. Dar acest efect inhibitor actioneaza postprandial (adica dupa masa), in jur de 3 h, dupa care nivelul insulinei revine la normal si toate aceste cicluri de eliberare, oxidare si depozitare a acizilor grasi din si inspre tesutul adipos se reiau. La fel si cu glucoza. Practic daca calculam ca intre mese exista o fereastra de vreo 6 h, rezulta ca cel putin 6 h exista intre cele 3 mese principale, perioada in care insulina este la un nivel normal si oxidarea grasimilor continua fara probleme. Daca adaugam si perioada noptii in care se ard majoritar acizi grasi (8-10 h), rezulta o perioada suficient de mare pentru oxidarea grasimilor. La toate acestea se adauga faptul ca in final procesul de slabire si ingrasare este guvernat de legile fizicii, de necesarul si de cheltuiala energetica a organismului.
Acum sa vedem cum functioneaza bizara logica a celor care neaga caracterul stiintific al teoriei balantei calorice. Taubes este atat de confuz in cartile sale incat afirma intr-o parte ca aceasta este adevarata, iar in alta parte ca nu conteaza, doar carbohidratii conteaza. Sa presupunem ca o persoana are nevoie de 2500 Cal /zi si urmeaza o dieta hipocalorica de 2000 de Cal/zi, dar high carb 60%. Respectiva persoana are un deficit de 500 Cal/zi, conform teoriei ea va slabi, insa conform lui Taubes ea se va ingrasa. Intrebare de unde provine excesul necesar ingrasarii cand persoana este in deficit? Se creeaza energie din nimic? E ca si cum ai avea o plasa de 2 kg de cartofi, scoti unul si plasa va cantari 3 kg. E absurd! Se incalca prima lege a termodinamicii!
Sa presupunem acum ca o persoana consuma o dieta high fat 60%, de 3000 de Cal/zi, cu 500 de Cal peste nevoile sale zilnice. Conform teoriei se va ingrasa, conform lui Taubes ea va slabi, pentru ca nu este stimulata insulina si acizii grasi vor fi mobilizati din tesutul adipos. Cum se produce deficitul in conditiile in care in corp intra mai multe calorii decat ies? E ca si cum ai avea o plasa de cartofi de 2 kg, mai adaugi un kg si plasa va cantari 1 kg! Dispare energia in neant? Din nou absurd!
Interesant. N-am mai auzit pana acum de laptele de casa din soia. Stiu prea putine despre mancaruri si gatit in general, dar imi place entuziasmul tau si felul in care vorbesti despre lucrurile astea. Gatitul pentru tine se pare ca e un amestec de arta, stiinta si distractie. E combinatia perfecta ca sa iasa ceva bun (daca nu mancarea, atunci macar prepararea ei). Si tot timpul inveti ceva nou, chiar si dintr-o nereusita.
Tinand cont ca nu prea le am cu gatitul, sunt mici sanse sa fac ceva, dar in cazul in care fac, sigur te anunt. Sa ma tii si tu la curent cu toate experimentele din bucataria ta.
Ok, o să te ţin la curent.
Cred că şi singurul motiv că ţi se deschide orizontul, faci multe descoperiri bucătăreşti şi eşti în extaz de nou, divers şi experimente este de ajuns pentru a deveni vegetarian. Salvarea animalelor, mediului înconjurător şi un surplus de sănătate e ca un bonus.
Da, si ti se deschide parca o fereastra spre un posibil viitor mai bun si echilibrat pentru omenire si planeta. Cine stie, poate ca vegetarienii de azi sunt pionerii acelei epoci noi pe care ar trebui cu totii sa ne-o dorim. Poate ca descendentii nostri din viitor se vor uita inapoi spre perioada noastra si vor fi ingroziti de ororile pe care le cauzam mediului inconjurator si animalelor, doar de dragul dependentei de carne. Si se vor mira si de riscul mare de imbolnavire la care ne-am supus popriile noastre organisme. Dar poate ca vor aprecia totusi si faptul ca acum s-au facut auzite si primele voci care au criticat stilul asta de viata. Imagineaza-ti, peste cateva mii de ani, un Pamant al vegetarienilor. Un fel de lume utopica, ca-n filmele SF. Chiar ar fi un subiect de film interesant.
Mie mi-e mereu pofta de o teleportare in viitor.;)) Asa de mult mi-ar placea sa stiu care va fi soarta omenirii si a universului. Probabil vom disparea, dar conteaza si cand si cum, si ce vom face pana atunci. Dar e imposibil de stiut.
Da, sau lui James Cameron si Ridley Scott, ca ei sunt maestrii SF-urilor.;)) Tu te uiti la filme din astea? Sa zicem Interstellar, The Martian, Star Wars sau seria Alien?
Faina noua poza de profil! Marea, soarele, vremea calduta. Se vede ca vara e dupa colt. Parca nu-mi vine sa cred ca iar e aici. Asa de repede trece timpul in ultima vreme. Tot mai multi spun asta. Exista chiar si un cuvant pentru senzatia asta: https://www.youtube.com/watch?v=SNgyEmYyQF4
;))
Da, parcă zboară uneori, iar eu pe valurile lui.
Primele două am văzut, dar nu pot să spun că sunt o fană înfocată.
Am terminat, în sfârşit, vrăjile deasupra laptelui. Am făcut două ture (care tot se încăpăţânau să nu fiarbă), vreo 8 litri în total, fiecare colorat şi aromatizat diferit. Am lapte cu vanilie, cacao, mentă şi - preferatul meu - scorţişoară. A ieşit fain. Are un gust aşa uşor, primăvăratic. Am băut vreo 3 căni fără să respir. Clar nu mă mai întorc la laptele de animale.
Şi năutul a ieşit ok, dar mai am de lucrat la el mâine, să-i dau un gust mai special.
În schimb, salatele tocate mărunt în robotul de bucătărie am observat că nu-mi plac. Parcă prea aplatizează gusturile şi nu te lasă deloc să te bucuri de fiecare în parte. Am regretat bunătatea de alimente risipite. Dar, oricum, e şi asta o experienţă şi din fiecare avem de învăţat câte ceva.
Tu, ce ai mai făcut şi ce bun ai mai mâncat?
De migdale am gustat mai demult, mi s-a parut interesant, dar nu pot sa spun ca mi-a placut
De soia nu imi imaginez cum e... probabil aromat cu ceva, o fi bun soia procesata, cum se gaseste in comert, nu-mi place deloc. Presupun ca laptele se face din bobite, de alea folosesc la muraturi instant si-mi place sa le zdrobesc in dinti
Esti vegetariana? super!
Eu nu sunt, insa am avut perioade lungi in care nu am mancat carne, dar nu din dorinta de a deveni vegetariana. Pur si simplu nu am putut sa mananc, imi era sila.
Dar ma pricep sa gatesc vegetale preferatele mele sunt vinetele si ciupercile.
Ioi, ce bine că mi-ai amintit! Mai am două vinete în frigider. Trebuie să le rezolv şi pe ele mâine. Şi mie-mi plac.
Nici eu nu prea mă omoram după carne nici până acum, dar acum am găsit mult mai multe motive ca să n-o mănânc (deloc) şi sunt hotărâtă să-mi fac din asta un stil de viaţă.
Dar zi-mi, te rog, cum pui soia la murături? Sună interesant. Prima dată aud aşa ceva.
Niste castraveciori murati, cam intr-o ora jumate sunt gata si sunt mai buni decat aia clasici. Astia care se gasesc acum sunt perfecti pentru ca sunt fragezi... spalati bine si taiati felii, cu coaja cu tot, si pusa sare din belsug... o lingura cu varf la trei, patru castraveciori. Trebuie sa stea vreo ora asa cu sare, pe urma spalati bine in strecuratoare, sa se duca sarea si ii pui intr-un borcan in care ai pus otet (cam de doua degete), doua linguri de zahar, doua frunze de dafin, cateva boabe de piper si o lingura de boabe de soia. Agiti bine borcanul si e gata muratura
Da, cu totii pe valurile lui. Te-ai gandit vreodata ca noi vom fi anticii altora? Asa cum sunt vechii egipteni sau mesopotamieni pentru noi, asa vom fi si noi pentru cei din viitor, daca vom fi si atat. E putin ciudat, pentru ca noi ne consideram atat de moderni si avansati, incat ultimul cuvant care ne vine in minte atunci cand ne caracterizam e "antic". Asta e capcana in care cade fiecare generatie, dar nici nu e de mirare. Insa dintr-o data vezi lumea cu alti ochi din perspectiva asta. Si te ajuta, pentru ca odata ce realizezi cat de trecatoare sunt toate, inveti sa le apreciezi si pretuiesti mai mult.
Deci vad ca macar problema laptelui s-a rezolvat definitiv. Daca ar fi sa aleg intre vanilie si cacao, as alege vanilie. Tot timpul mi-a placut mai mult si inghetata de vanilie decat cea de ciocolata. Intre menta si scortisoara nu as sti ce sa aleg, pentru ca le ador pe amandoua. Se pare ca te pricepi la vraji daca spui ca a iesit asa de bun.
Mai vezi tu in zilele care urmeaza ce-o sa mai faci. Asa cum am zis si inainte, nu se poate sa-ti iasa totul din prima, dar mai inveti prin experimentele astea culinare, si data viitoare va fi si mai bine. Cine stie cate alte retete vegetariene vei mai descoperi si pe net intre timp, poate chiar mai bune.
Eu pana acum n-am pus in aplicare decat ideea cu mancatul fructelor pe stomacul gol dimineata. Mere si banane, pentru ca doar asta am avut. Oricum, doar in ultimele 2 zile am procedat asa, si e prea devreme ca sa spun ca simt o schimbare. Dar nu poate fi nesanatos, de asta sunt sigur.
Înainte mâncam, dar acum nu mai. Prefer să-mi păstrez distanţa faţă de maioneză, care e mega grasă şi nici ouă nu mai mănânc, iar fără toate astea nu mai e tocmai boeuf, nu-i aşa? Dar îmi fac multe alte salate, care, sinceră să fiu, sunt nu doar mult mai sănătoase, dar şi mult mai gustoase, deci n-am pierdut nimic.
A, hai să-ţi povestesc, azi mi-am făcut nişte biscuiţi-prăjituri pe bază de resturi de soia de la lapte (le zice "okara") cu multe seminţe de in, de susan, de floarea soarelui, cu arahide, migdale, nuci, stafide, prune uscate, lapte de soia, scorţişoară, vanilie, dar fără zahăr. Am improvizat în voie. Au ieşit super faine. Şi frumoase (le-am împodobit cu seminţe), şi sănătoase, şi săţioase. Efectiv simţi că mănânci ceva de calitate, nu vreo otravă din comerţ. Aşadar, din vreo 600 g de soia îţi ies vreo 8 litri de lapte şi - cu mici adăugări - nişte mulţi biscuiţi minunaţi. Super merită!
Ah, pai mie inca imi place si salata de boeuf.
Biscuitii aia suna bine. Ieri ai fost putin dezmagita ca nu ti-au iesit prea bine salatele, dar uite ca azi ai mai avut o reusita. Chiar inveti multe chestii noi in fiecare zi.
Am vrut sa te intreb ce fructe mananci tu dimineata.
Diferite. Uneori de un singur fel (cum ar fi ananasul, care e săţios, pentru că e plin de fibre), alteori mai multe feluri. În general, dimineaţa mănânc grapefruit, kiwi, măr, ananas, clementină, kaki, pepene galben, roşu, căpşuni, fructul pasiunii... câte 2-3 feluri odată.
Poţi mânca cam orice fruct care-ţi place, în funcţie de sezon.
Oh, de cand n-am mai mancat ananas sau grapefruit... Mar, kiwi si clementine am mai mancat, mai ales mar. Dar e clar ca trebuie sa mananc mai des. Kaki si fructul pasiunii nu cred ca am mancat vreodata Stii ca este si o culoare kaki? Probabil are legatura cu fructul, dar mi-ai amintit de Steve Irwin. El purta haine kaki tot timpul.
Poti sa-i spui cum vrei, in orice limba vrei, tot nu vei sti nimic despre acel fruct, nu? Asta pana il gusti. :))
Apropo de asta, mi-ai adus aminte: https://www.youtube.com/watch?v=lFIYKmos3-s
Http://www.facebook.com/darthveganblog/posts/1715623132012145
Nu am putut să nu plâng...
Http://www.tpu.ro/......yWD9Ldr6v0
Celelalte animale nu sunt atât de diferite faţă de noi, pe cât unora le-ar plăcea să creadă. Sunt inteligente, frumoase, dragi şi simt şi bucurie, şi plăcere, şi ataşament, şi frică, şi durere... Mi-ar plăcea ca noi, ca specie, să contribuim cât mai puţin la ultimele două.
Cum spuneam si mai inainte, oamenii au nevoie de timp sa-si schimbe mentalitatile. Discutia asta despre drepturile animalelor mi-a adus aminte de Peter Singer. Si el e vegetarian, si a vorbit mult despre subiectul asta. https://www.youtube.com/watch?v=av22cRQNBiQ
Sunt multe clipuri cu el despre lucrurile astea, daca te intereseaza. :)
Chiar Dawkins il intervieveaza aici;))
https://www.youtube.com/watch?v=ti-WcnqUwLM
Si eu sunt de parere ca daca tot putem sa iubim si sa ocrotim o fiinta, de ce nu am face-o? Si unele animale simt placerea aceea de a interactiona cu noi, acea senzatie de bine. De ce sa nu creezi senzatii placute in loc sa alegi sa creezi chin si suferinta? Asta intr-o viata care oricum e scurta si cu suficiente suferinte. Nu pot sa-i inteleg pe oamenii care nu simt lucrurile astea.
Daca-ti place Feynman, mai incearca si asta: https://www.youtube.com/watch?v=cRmbwczTC6E
Seria are mai multe episoade. Sunt toate pe canalul ala. :)
Mi-a plăcut mult dialogul între Singer şi Dawkins. În multe idei mă regăsesc, ne găsesc. Interesant...
Mi-a plăcut şi onestitatea lui Dawkins, faptul că nu a venit cu tot felul de scuze.
Înainte să renunţ la ipocritul obicei de a folosi unele animale ca mâncare şi eu aveam cam aceeaşi poziţie. Ştiam că e greşit ceea ce fac, dar eram prea slabă ca să fac ce e corect, din punct de vedere moral, cel puţin. Cred că mulţi oameni se află în aceeaşi situaţie. Poate şi ei au nevoie de un imbold, de nişte argumente, trăiri care să-i motiveze.
Am găsit încă un documentar fain, "Raw Food Diet".
http://youtu.be/uDnd_C8Hkp8
http://youtu.be/eJPm9SCNhAs
Si mie mi-a placut. E fain cand doi oameni care nu sunt neaparat pe pozitii identice, pot sa discute civilizat si sa se inteleaga reciproc. Cred ca astfel de discutii nu pot fi decat in folosul fiecaruia. Cine stie, poate ca si Dawkins va reusi pana la urma sa renunte la carne, chiar daca are deja 75 de ani. Nu stiu daca ai auzit, dar a suferit un mic atac cerebral anul asta, acum vreo 2 luni. Si-a revenit complet. Poate daca ar renunta la carne, ar putea evita astfel de episoade pe viitor.
Eu ma aflu acum in pozitia in care erai tu atunci. Sper sa am si eu forta sa renunt la dependenta asta de anumite mancaruri. Poate chiar tu esti acel imbold de care am eu nevoie. Pana acum n-am mai prea discutat cu nimeni despre lucrurile astea, si nu m-am prea documentat, cum ti-am mai spus. Am mai cunoscut pe cineva care avea cam aceleasi idei ca si tine, dar n-am prea vorbit despre asta. Pe Peter Singer l-am vazut la tvr acum cateva luni discutand despre subiectul asta al drepturilor animalelor, si al consumului de carne, plus alte lucruri precum dreptul la avort, ateism, drepturile persoanelor LGBT. A fost invitat la emisiunea "Garantat 100%", si mi s-au parut interesante argumentele lui, si atunci am cautat mai multe clipuri cu el pe net, si mi-am dat seama ca nu pot sa nu fiu de acord cu el. Cam tot ce a spus despre animale si vegetarianism mi s-a parut foarte adevarat. Si cam de atunci am inceput asa sa ma gandesc putin si la stilul meu de viata si alegerile pe care le fac, dar am cam uitat (poate pentru ca a fost mai convenabil) de lucrurile astea pana sa vad intrebarea ta.
Cateodata cand vad cum se comporta oamenii unii cu altii, cum se omoara doar pentru ca exista mici diferente intre ei, si isi fac rau intentionat, ma gandesc ce sanse sunt sa le pese vreodata de animale. Avem foarte mult de progresat.
Ce parere ai despre animalele folosite in gradini zoologice sau la circ? Crezi ca ar trebui sa inceteze aceste practici?
Mi-e drag tare să discut cu oameni inteligenţi, care înţeleg orice din primul gând, ca tine. Parcă aş vorbi cu o versiune îmbunătăţită de-a mea. Orice zici, zici bine.
Despre chinul animalelor de circ şi din grădini zoologice dintotdeauna am avut o părere negativă. În timp ce pe unii îi distra, pe mine mă întrista şi revolta teribil acest spectacol macabru. Nu puteam să nu mă gândesc la chinurile prin care trec acele animale pentru câteva minute de amuzament ale unora, la condiţiile lor mizere de trai, la tristeţea din privirile lor... Aş elimina orice implică chinul nenecesar al unui animal. În societatea mea ideală am trăi cu animalele în deplină armonie, fără aere prosteşti de superioritate. I-am ajuta, i-am apăra, în loc să fim cauza suferinţei lor.
E interesant ce spui de Dawkins şi Singer. Şi pe lângă inteligenţă, înţelegere îmi place mult şi onestitatea ta. Chiar aş fi bucuroasă şi onorată, dacă aş reuşi să produc măcar o mică schimbare în bine, în special, în oamenii dragi.
Şi ştii ce mai e interesant? În cazul meu a fost un proces progresiv, care s-a clădit în timp cumva de la sine, dar în documentar, "Raw Food Diet", mi-a atras atenţia cazul fetei care suferea de o obezitate morbidă şi a trecut la veganism bazat pe crudităţi de pe o zi pe altă, în ea s-a produs o schimbare/trezire bruscă. Abia atunci am realizat că se poate şi aşa. Dar cred că e o mare raritate. Cei mai mulţi ajung acolo atunci când sunt pregătiţi, fiecare cu timpii săi...de maturizare (a ideii) şi reacţie. Important e ca gândul să fie deja plantat (ca în cazul tău, ceea ce mă bucură).
Multumesc pentru cuvintele frumoase, si sa stii ca si mie mi-a placut tot timpul mult sa vorbesc cu tine. Nu stiu insa daca merit toate laudele astea. Daca m-ai cunoaste mai bine, s-ar putea sa fii dezamagita.
Tot timpul te-am vazut pe tine mai inteligenta, dupa raspunsurile atat de frumoase pe care le-ai scris pe aici. Eu n-am reusit niciodata sa ma exprim atat de bine si sa imi pun gandurile in cuvinte atat de usor cum o faci tu. Deci mai degraba tu esti o versiune imbunatatita de a mea, cel putin din punctul asta de vedere.
Da, si eu gandesc la fel. Am fost de foarte putine ori la circ, doar atunci cand eram atat de mic incat abia imi amintesc. Dar asa e, animalele acelea pe langa faptul ca sunt tinute de multe ori in conditii improprii, in spatii foarte mici, mai trebuie si sa faca toate trucurile alea doar pentru amuzamentul unora, cum spui si tu. Sunt animale salbatice, care isi au locul in natura. Si asa sunt tot mai multe specii amenintate, deci chiar nu mai avem nevoie sa tinem atatea animale departe de mediul lor natural, doar pentru ca noi vrem sa ne distram. Dar asa sunt oamenii, se cred superiori si sunt convinsi ca au dreptul asta. De exemplu, acum cateva secole, cand omul alb a patruns putin in Africa si a descoperit toate acele triburi, i-au considerat pe acei oameni atat de inferiori (mai ales pentru ca erau de culoare) incat au fost in stare nu doar sa-i transforme in sclavi, dar si sa-i duca la gradini zoologice prin Europa, ca albii de rand sa-i poata vedea ca pe o curiozitate, ca si cum ar fi fost niste animale. E dezgustator ce poate sa faca impresia asta de superioritate fata de alta rasa, etnie, grup religios sau animale.
Aici in Baia Mare, unde locuiesc eu, aveam pana de curand o gradina zoologica ramasa de pe vremea comunistilor. Era destul de mica, si nu cu foarte multe animale. Dar erau cam cele mai interesante, cum ar fi tigru, leu, leopard, urs, lup, crocodil, serpi exotici, pasari emu si inca cateva. Problema era ca traiau in niste conditii ingrozitoare. Spatii extrem de mici (de exemplu, tigrul statea intr-o cusca minuscula in care nu era decat beton, fara vreun fir de iarba). Deci animalele se chinuiau, se imbolnaveau sau mureau. Cate unul mai norocos era trimis in rezervatii prin Africa sau alte parti, dar majoritatea stateau aici. Si a ramas deschisa multi ani dupa revolutie, cu toate astea. Chiar ne intrebam cand o vor inchide, ca nici vizitatori nu prea mai avea. Zona in care era amplasata era faina, chiar langa parcul mare, sub niste dealuri impadurite, dar atat. Apoi pana la urma am auzit ca legile UE ne obliga s-o inchidem, daca nu se poate moderniza, si s-a inchis cred ca acum vreo 3 ani, si s-a demolat totul. N-a ramas decat betonul gol. Ma plimbam prin parc intr-o zi si am vazut ce-a mai ramas din ea. M-am bucurat, pentru ca am stiut ca animalele vor avea acum o sansa la o viata decenta. Dar intr-un fel a fost si trist, pentru ca aveam unele amintiri faine de pe acolo inca de cand eram mic (pe atunci nu realizam ce orori au loc acolo, iti dai seama). Si da, e oarecum trist sa vezi cum se schimba lucrurile in timp, dar totul e spre bine pana la urma.
Sigur ca produci o schimbare in bine. Orice cuvant bine spus are puterea de-a face asta, si tu te pricepi la asta. Si eu as fi la fel de bucuros daca as reusi sa te ajut pe tine cu ceva, sau pe oricine altcineva. Dar n-am prea reusit asta cu multa lume pana acum, si nu stiu daca sunt bun la asa ceva.
Gandul e plantat, sper sa dea si roade. Asa o fi cum zici. Si-n cazul meu e clar ca e nevoie de timp. De cat timp, vom vedea. Sper ca nu foarte mult.
Cred că te cam foarte subestimezi. Dar mi se par adorabili oamenii, care nici nu bănuiesc adevărata sa valoare. Îi văd atât de puri, nestricaţi. Sunt convinsă că prin felul tău de a fi ai produs nenumărate schimbări în bine. Până şi pe mine m-ai modelat în timp, chiar şi fără s-o conştientizez; deci mulţumesc! :D
Uite ce drăgălăşenie a postat Remus: http://www.facebook.com/remus.cernea/posts/10153447949101175
Da' mă înspăimântă reacţiile majorităţii. Oare chiar suntem un popor de aşa sălbatici?
Mă uitam la imaginea asta http://www.facebook.com/......841286800/ şi mi s-a părut atât de ironic, de amuzant: majoritatea creştinilor sunt împotriva avorturilor, pentru că ei consideră embrionul ca fiind o viaţă, iar avortul o crimă în toată regulă, cu toate astea în fiecare an se bucură de o tradiţie care este bazată pe omorârea şi consumarea embrionilor. Religia şi minunăţiile ei...;))
Crede-ma ca sunt un mister si pentru propria mea persoana de multe ori, si nu ma pot intelege mereu cum as vrea. Deci daca ma subestimez sau nu, n-am de unde sa stiu. Dar daca spui ca te-am modelat pe tine, atunci chiar am motive sa fiu multumit. Esti cu siguranta printre cele mai importante schimbari in bine pe care le-am facut.
Si eu iti multumesc pentru toate vorbele frumoase si pentru tot. Inseamna mult pentru mine. Nici nu mai stiu ce sa spun.
Aww, chiar ca e dragut. Si eu i-am dat like lui Remus pe facebook acum vreo 2 ani, cred, si vad cu regularitate ce posteaza. Cred ca e singurul roman la care i-am dat like. Stiam ca si el e vegetarian, si ca-i pasa mult de animale, si mi-a placut tot timpul asta la el. De-ar fi macar un sfert din politicienii nostri ca si el, am fi o cu totul alta tara. Dar asa cum zici si tu, multi dintre concetatenii nostri sunt cam salbatici, si in consecinta nu putem avea politicieni prea diferiti. Salbaticii aleg salbatici. Dar sa stii ca nu conteaza prea mult etnia aici, ci gradul de cultura. Orice popor needucat va reactiona asa cum vezi acolo in acele comentarii.
Ai avut vreodata vreun animal de companie?
Haha, da, dar stim amandoi ca ei cred ca animalele au fost create de D-zeu pentru noi in mod special, ca sa facem ce vrem cu ele. Si ce faceam noi cu animalele in perioada in care a fost scrisa biblia? Le macelaream si le mancam. Deci asta nu poate insemna altceva decat ca D-zeu le-a creat special ca noi sa le mancam (si aici intra si ouale si toate celelalte). Si apoi tot crestinii pretind ca sunt umili, cand de fapt religia nu a facut altceva decat sa incurajeze aroganta omului, si impresia ca pentru ca el exista tot, si ca de aceea isi permite orice.
Si apropo de Iohannis in Afganistan. Nu e interesant cum pe noi crestinii ne tot prind sarbatorile astea prin tari musulmane de atatia ani? Asta la aproape o mie de ani de la prima cruciada Am progresat foarte mult, se vede. Nu stiu cum s-a facut ca mereu ne-am gasit un motiv sa stam prin tarile lor, si ne-am asteptat sa nu-i deranjeze. Doar noi avem dreptul de a fi deranjati, se pare.
Da, am onoarea să mă bucur de compania a trei prieteni non-umani şi sunt o sursă de energie pozitivă incredibilă. E o plăcere maximă să am grijă de ei şi să-i văd satisfăcuţi, recunoscători, afectuoşi, fericiţi... Şi aşa cum nu aş putea să-i mănânc pe ei, am decis să nu mănânc niciun alt animal, mai ales că de asta nu depinde supravieţuirea mea, ba chiar din contră, ar putea să-mi scurteze şi îngreuneze existenţa.
Ai dreptate, marele mase de oameni încă nu sunt pregătite pentru politicieni ca Remus Cernea, deşi ar fi spre binele lor, dacă ar fi mai mulţi ca el.
Eh, poate cu timpul...
Tu, ai vreun prieten non-uman?
Oh, ai chiar trei. Ce dragut Inseamna ca esti asigurata in fiecare zi cu afectiune maxima. Nu degeaba se folosesc caini sau alte animale, pentru a ajuta oamenii ce sufera de depresie. Aproape mereu apare o imbunatatire in starea lor dupa ce petrec un timp cu noul prieten non-uman.
Ar fi spre binele tuturor, dar tare mult dureaza pana sunt capabile masele sa-si dea seama de asta. Asa ca noi singuri ne cauzam toata suferinta, dar nu avem puterea sau mintea sa realizam asta, mai ales cand e atat de convenabil sa dam vina doar pe politicieni. De parca politicienii au aterizat de pe Marte direct in parlamentul nostru, si noi n-am avut niciun cuvant de spus.
Da, am un papagal cantator (asa se numeste specia). De peste 3 ani il am, si mi-e tare drag. Stiu ca locul lui ar fi in natura, dar ma consolez cu gandul ca tot mai bine o duce la mine decat la magazin sau pe altundeva. E foarte bine ingrijit. Am mai avut acum vreo 8 ani un perus pe care l-am gasit afara (probabil fugise de undeva). Am reusit sa-l prind, si a trait la mine vreo 2 ani, dupa care a murit. El a fost primul meu animal de companie. Deci doar pe astia doi prieteni non-umani i-am avut pana acum.
Mulţi înainte!
Da, şi pe mine mă consolează gândul că sunt foarte bine îngrijite şi duc o viaţă chiar fericită, fără lipsuri, fără suferinţă. Pe străzi sau în natură, unde ar fi avut de a face cu foamea, cu frigul, cu prădători şi multe alte probleme, nu ar fi avut cum să o ducă atât de bine, deci conştiinţa mi-e împăcată (asta apropo de cei care cred că veganii nu ar trebui să ţină animale de companie, ceea ce e absurd, că doar nu le ţin pentru mâncare sau tortură, ci mai degrabă îi salvează).
Şi eu am avut un papagal în copilărie (salvat şi el de la frigul iernii; probabil scăpat de undeva). Zbura la greu prin casă, da' tot mi-era milă de el, dar nici să-l condamn la intemperiile naturii nu puteam.
Acum, de exemplu, am două hamsteriţe siberiene, minuscule şi drăgălaşe, pline de personalitate - fiecare cu a ei -, care în natură ar fi rezistat doar un an, dar aşa au o viaţă fericită şi de 2-3 ori mai lungă. Dacă le-ai vedea cât se bucură când mă văd şi dacă ar avea codiţele ceva mai lungi, sigur ar da din ele cum dau căţeii, ca să le iau în braţe. Sunt atât de isteţe şi afectuoase, de nu-mi vine să cred. Mai mereu când ies din zona în care mănâncă, dorm, se plimbă prin toată casa, iar apoi vin şi se urcă pe umărul meu, speriindu-mă, de mă bufneşte râsul de drag. Atât de mici şi atât de ingenioase! Aşa ceva...
Încă un documentar care merită văzut, "101 - Reasons to Go Vegan".
http://youtu.be/W4HJcq8qHAY
Conţine foarte multe argumente de calitate.
Am o veste. Astăzi am pus în salată pentru prima dată şi frunze de păpădie şi au un gust neaşteptat de bun. Adică, dacă nu ştii ce mănânci, nici nu le simţi printe alte verdeţuri. Credeam că vor fi super amare, da' nu. Nu degeaba hamsterii mei le adoră.;))
P.S. http://www.frunza-verde.ro/10-motive-puternice-sa-consumi-papadie
Mersi
Intr-adevar, faptul ca unele animale o duc mai bine in compania omului decat in libertate e dovedit de durata mai lunga de viata pe care o au. Deci daca atat ele cat si noi avem beneficii in urma traiului in comun, de ce nu?
Mai stii ce specie de papagal era? Si al meu are obiceiul sa mai zboare prin casa, dar destul de rar. Si cand o face, tot timpul sta sus pe dulap, si nu stie sa mai aterizeze de acolo singur, doar daca ma duc sa-l prind.
E cam timid, si greu de dresat. Si are obiceiul sa se plimbe pe jos mai mult decat sa zboare. Poate e ceva caracteristic speciei. Am vazut pe net ca in natura sunt vazuti deseori prin iarba, cautand mancare. Specia se trage din Australia, si acolo, dupa cate vad, sunt o aparitie cat se poate de normala prin cartierele de la suburbie. Oamenii sunt obisnuiti cu ei. Ce inseamna sa traiesti intr-o tara tropicala.
Sa-l vezi ce reactii are cand ii dau de mancare. Pur si simplu scoate diverse sunete de placere. N-are cum sa nu-ti fie drag cand il vezi. Si in afara de semintele lui, mai mananca si salata, morcov, mar, biscuiti, paine, chiar si pufuleti. Si-n colivie i-am pus tot felul de jucarii, inclusiv oglinzi ca sa nu se simta singur. Si se pare ca functioneaza. Pana acum nu a dat semne sa fie deprimat sau ceva.
Hamsteritele tale sunt sigur foarte norocoase sa fie in grija ta. Sigur e suprinzator cum asemenea fiinte atat de mici pot da dovada de personalitate, atasament sau inteligenta. Si eu ma mir cand il vad pe papagalul meu ca isi face anumite obiceiuri, si invata lucruri noi mereu. Si adaptabilitatea asta la un mediu artificial cum e casa unui om mi se pare deosebita. Avand astfel de fiinte in casa, si observandu-le zilnic, chiar poti invata multe lucruri noi, si sa-ti schimbi putin perspectiva asupra anumitor aspecte. De exemplu, ma gandeam la originile inteligentei. Noi oamenii ne consideram singura specie inteligenta, dar e clar ca sunt atatea si atatea animale (chiar de mici dimensiuni) care dau dovada ca detin asa ceva. Si atunci poate ca inteligenta umana nu e chiar atat de deosebita, daca tinem cont si ca a avut atat de mult timp sa evolueze, inca de cand stramosii nostri erau primate mici cu coada care traiau in copaci, sau poate chiar de dinainte de asta. Au fost zeci de milioane de ani de evolutie a inteligentei. Apoi mai e si problema interesanta a constiintei de sine, care se pare ca apare treptat. Unele primate mari se recunosc in oglinda, si asta arata ca detin un grad de constiinta de sine. Insa bineinteles ca nu sunt capabile inca sa constientizeze alte lucruri, precum propria mortalitate, de exemplu. Deci sunt multe aspecte interesante, si cu cat studiem animalele mai mult, cu atat vedem ca avem mult mai multe in comun cu ele decat am fi crezut.
Multumesc, pare interesant :)
Uite peste ce am dat si eu azi: https://www.youtube.com/watch?v=2oFq4K9r2Os
Ca sa vezi cum se abordeaza problemele consumului de carne si a incalzirii globale intr-o tara civilizata ca Danemarca. Sper ca si alte tari o sa-i urmeze exemplul.
Da, sunt nişte fiinţe foarte isteţe şi învăţ şi eu de la ele câte ceva. Acum o să ne batem pe păpădii.
Nu ştiu ce fel de papagal era. Unul mic verde-albăstrui.
Oricum, cu păsări exotice cred că omul a făcut un mare abuz, scoţându-le din mediul lor natural de habitat şi aducându-le în zone, unde nu au cum să supravieţuiască în libertate, în lipsa omului. Cred că este cumplit să ai aripi şi să nu poţi zbura (şi nu mă refer la pinguini aici).
Îmbucurător demersul danezilor. Sper că îl vor duce la bun sfârşit şi sper că mulţi alţii îi vor urma cât de curând.
Yay, bataie cu papadii!
Hmm, posibil sa fi fost perus daca zici ca era micut. Si majoritatea perusilor sunt verzi sau albastri. (al meu a fost albastru). Papagalul pe care-l am acum e galben pe piept, verde pe spate, rosu pe cap si are si mici pete albastrui pe la aripi. E ca un curcubeu. Ca marime e cam de doua ori cat un perus, sau aproape. Deci e oarecum de marime medie. Cu alti papagali mai mari e mult mai complicat sa-i intretii. Au mai multe nevoi, cum ar fi companie, spatiu mai mare, mancare mai variata si mai greu de gasit etc.
Da, nu stiu cum reusesc nordicii sa fie atat de destepti in aproape tot ce fac. Toata lumea ar trebui sa-i ia ca exemplu.
Uite ce am mai găsit, foarte util.
Înlocuitori vegani pentru oua, unt si lactate:
http://adelicii.ro/inlocuitori-vegani-pentru-oua-unt-si-lactate/
Tocmai am aflat că fetiţele mele au făcut pui, deci Masiania e Masian.
Câţi, încă nu mă întreba, am văzut doar doi: unul alb, micuţ şi drăgălaş, ca mami şi altul la fel de mic şi drăgălaş, dar bruneţel, ca tati (vai ce ciudat sună! ). Familia mea creşte pe zi ce trece.
Auzi, tu ai auzit ca pisica sa atace caini? Am o pisica care ataca orice caine care se apropie de curte.
Vine prietena nepotului meu cu ditamai cainele zbarneste blanita incovoie coada, scuipa sora mea isi ea cainele in brate cand ajunge in dreptul ei... vrei sa-ti trimit pisica?
Neee, suntem alergici la pisici.
Şi vecina mea a avut un motan de genul. Se fereau câinii de el ca de dracu'.
Ieri au mai făcut "fetele mele" nişte puiuţi (am văzut unul roz; mămica, care nu mai e ca un balon, l-a scos din căsuţă din greşeală şi uneori îi aud ţipând, cum fac bebeluşii). Iar cei mari deja aleargă, se caţără, se joacă, se bat şi mănâncă ca mari. Dacă stai nemişcat, cred că poţi chiar vedea cum cresc (au o viteză fantastică).
Https://www.youtube.com/watch?v=p5_jXfjwOcY
https://www.youtube.com/watch?v=72_Du6rxjq0
Meet your meat - The transformation of animals into food
http://youtu.be/sDea6L9gPD8
Când mă uit la imagini de genul, cutremurătoare de-a dreptul, dureros de privit, nu pot să nu mă gândesc că suntem pentru aceste fiinţe nişte hitleri şi mengeli, nişte torţionari şi călăi, complet monstruoşi, complet insensibili. Mi-e ruşine şi milă nesfârşit.
Cât de îngrozitori, sadici, egoişti, sălbatici, înapoiaţi...suntem ca specie. Câtă suferinţă provocăm... Cât de blânzi, grijulii, altruişti, afectuoşi, empatici avem potenţial să fim... Ce ne opreşte? Că justificări plauzibile pentru comportamentul nostru nu avem.
Nu prea avem justificari, asa e. E greu de urmarit acel clip, cand vezi oameni inzestrati cu ratiune comportandu-se cu alte fiinte complet inofensive de parca ar fi lucruri, obiecte care nu simt frica, stres, durere, nimic. Chiar ca e trist. Si cum zici si tu, e si mai trist ca avem acel potential de a nu fi asa, si de arata ca ne pasa de viata cu care impartim planeta asta. Asa nu vom merge decat pe un drum scurt spre autodistrugere. Dar poate ca cei care-si cauzeaza propria disparitie isi merita soarta. Nu stiu insa ce sa zic despre toate celelalte specii pe care le-am impins spre extinctie din diferite motive. Ele sigur nu au meritat soarta asta.
Mi-ai adus aminte de un citat dintr-o carte de-a lui Sagan, "Contact", in care extraterestri isi spun parerea despre noi dupa ce ne-au monitorizat foarte mult timp. Seamana mult cu ce ai spus si tu: "You're an interesting species. An interesting mix. You're capable of such beautiful dreams, and such horrible nightmares. You feel so lost, so cut off, so alone, only you're not. See, in all our searching, the only thing we've found that makes the emptiness bearable, is each other."
In lipsa extraterestrilor, nu ne avem decat pe noi si vietuitoarele cu care impartim Pamantul. Asa ca poate daca am sti sa ne comportam cum trebuie unii cu altii, atat cu alti oameni, cat si cu animalele, am avea o sansa sa ne vindecam, si sa eliminam acele "cosmaruri oribile", lasand loc doar viselor frumoase.
Si mie mi-e teama de acelasi lucru, si sunt aproape sigur ca intr-adevar vor ramane doar la stadiul de vise. Dar stii cum e, nicio schimbare in bine din istorie nu s-ar mai fi intamplat daca oamenii n-ar fi crezut in ea si n-ar fi depus eforturi mari. Cand te gandesti de unde am pornit si unde am ajuns, iti dai seama ca totusi am facut progrese mari.
Acum, fiecare facem o mica schimbare, cat putem noi, in fiecare zi, si prin simplul fapt ca influentam alti oameni. Iar ei la randul lor ii influenteaza pe altii, si uite asa se schimba lumea in bine, putin cate putin, si cine stie pana unde vom ajunge? Citeam intr-o carte o povestioara de genul: https://www.facebook.com/LiviuMihaiu.ro/posts/231641126905965
Cam asta faci si tu de 6 ani pe site-ul asta, si probabil nu doar aici. :)
Frumoasă poveste.
Ai dreptate, oricât de puţin probabil ar părea ceva, cu timpul, cu eforturi comune s-ar putea să se întâmple.
Mi-ar plăcea doar ca schimbarea să se producă în timpul vieţii mele, să o pot admira, să o elimin dintre incertitudini, dacă tot la maşina timpului nu am acces.
...şi parcă ai crede, că dacă tot avem acces la atâtea informaţii, ar trebui să ne trezim mai repede, nu să cauzăm suferinţă şi să ne otrăvim în continuare ca nişte zombi.
Unele lucruri mi-e greu să înţeleg.
...şi de ce doarme mass-media?! De ce nu profită de influenţa sa şi nu trage nişte clare semnale de alarmă, în loc să ne hrănească minţile cu scandalurile mondene şi superstiţii?! Unde sunt toţi acei oameni conştienţi şi responsabili?! De ce nu sunt scoşi în prim plan (mai des)?! De ce nu se dau nişte legi ca lumea, să fim protejaţi şi noi, şi celelalte animale?! Chiar mereu trebuie să primeze doar interesele câtorva?! De ce e totul atât de aiurea?! Câţi mai trebuie să moară, ca să spunem "stop"?!
Vegan - Short Documentary.
http://youtu.be/nRLFH0YV76w
Oare pe când şi în România aşa ceva? Parcă mai mereu sunt în urmă.
S-ar putea sa se intample, dar bineinteles ca nu sunt garantii de niciun fel. Exista doar o speranta, o asteptare.
Oh, te inteleg perfect cand spui ca ti-ai dori sa vezi schimbarea produsa cu ochii tai, si sa scapi de incertitudini. E ce vorbeam si inainte. Acea imposibilitate de a sti ce va aduce ziua de maine, si nesiguranta ce se naste de aici. Si eu cat mi-as dori sa vad lumea scapata de superstitii, unita, pasnica, prospera. Sa vad mai multe mistere descifrate de stiinta, sa vad un progres accelerat. De multe ori ma intreb daca voi trai sa vad raspunsurile la atatea intrebari importante, existentiale. Cand eram mai mic eram mai optimist, poate pentru ca eram mai naiv. Parca pe masura ce trece timpul devin tot mai pesimist. Dar ramane totusi acea speranta, chiar daca mai slaba.
Avem acces la informatie, dar cati dintre noi ne folosim cu adevarat de asta? Cat la suta dintre oameni sunt interesati sa invete cu adevarat ceva important de pe internet, de exemplu? Daca spun 10% cred ca exagerez. Majoritatea sunt dezinteresati de lucrurile astea. Pe toti ii intereseaza doar lucrurile marunte de zi cu zi, micile barfe, micile scandaluri. Cati realizeaza macar importanta internetului? Cati isi dau seama cat de greu s-a ajuns aici? La cati le pasa?
Si cu mass-media e aceeasi poveste. Ei vad care e cererea, iar oferta e pe masura. Asa isi asigura porfitul mare, si cu efort minim. Imagineaza-ti cum ar sta situatia mass-mediei daca cetateanul ar fi informat, si ar cere sa spunem informatii stiintifice de calitate. Atunci jurnalistilor le-ar fi infinit mai greu sa aiba trecere, pentru ca ar trebui sa depuna mult mai mult efort, si sa se documenteze cu adevarat. Asa e destul sa scrie acolo in ziar un horoscop scos din burta, si vanzarile infloresc. Si e la fel si cu politicienii. Ei stiu ca e mult mai usor sa obtii voturi din partea unor inculti decat din partea unor oameni cu gandire critica. Tocmai de aceea colaboreaza atat de strans politicienii si cu biserica. Pana la urma e adevarat ca totul se rezuma la educatie. Doar ca politicienii nostri se tem de un popor educat, si atunci nu fac altceva decat sa puna bete in roate invatamantului, cand ar fi atat de usor sa luam exemplul Finlandei sau altor tari cu o educatie in top 10 la nivel mondial. Dar trebuie mai intai sa se doreasca asta.
Ultima ta intrebare imi aduce aminte de situatia din Siria. Au murit vreo 300.000 de oameni in 5 ani de razboi, si tot nu s-a facut nimic ca sa fie oprit conflictul. Oare cati mai trebuie sa moara ca sa spunem stop? Daca s-ar fi vrut cu adevarat, oare nu s-ar fi reusit? Daca ne-ar fi pasat de vietile unor oameni. Sunt atatea tari puternice in lume care daca ar colabora in astfel de situatii, ar putea opri orice razboi din secunda doi. Dar normal ca nu se inteleg, pentru ca trebuie sa concureze unele cu altele, in loc sa se uneasca. Lipsa de incredere dintre oameni, atat la nivel de indivizi, cat si la nivelul tarilor lumii, e enorma, si ne trage mult inapoi.
Da, înţeleg toate astea, da' tot nu înţeleg cum naiba putem fi atât de inconştienţi.
Dacă cineva ne-ar spune să alegem între moarte şi mâncatul sănătos, între a omorî un animal cu propriile noastre mâini pentru a-l mânca (crud) şi a ne hrăni cu fructe şi legume, între a bea lapte de câine sau şobolan şi lapte vegetal, între a fi bolnav şi a fi sănătos, probabil alegerea noastră nu ar fi foarte dificilă. Cu ce e atât de diferit ceea ce se întâmplă acum? Ce e atât de greu să vezi imaginea de ansamblu şi să acţionezi? Şi cum de nu ştiam toate astea până acum câteva zile? De ce astfel de subiecte în mass-media tind să fie tratate foarte superficial, chiar în glumă? De ce nu este informat omul, informat în adevăratul sens? De ce trebuie să ne zbatem ca să aflăm adevărul (iar când îl aflăm, suntem luaţi peste picior de majoritatea)? Sunt furioasă că în loc să mănânc sănătos şi să nu cauzez suferinţa deja de zeci de ani de zile, a trebuit să răscolesc tot net-ul şi să mă zbat singură ca să mă eliberez de prejudecăţi sociale impuse, de idei greşite, cu care am fost alimentată de mică, de ipocrizie, ignoranţă şi laşitate încurajate de societate în care trăim. Dacă astfel de subiecte au fi fost aduse în discuţie mai des şi nu ar fi tratate cu superficialitate, aş fi putut demult să am un stil de viaţă etic şi sănătos, nu să am conştiinţa încărcată cu mii de morţi şi o tonă de durere (regretele mele nu le ajută cu nimic pe animalele moarte, răul e deja făcut şi e ireparabil - hitler nu ar fi devenit brusc ireproşabil, dacă s-ar fi oprit din ucis). Mă revoltă că cei cu influenţă nu ne ajută, că ne preferă dezinformaţi şi proşti, că ne fac să fim complici ai unor criminali. E super aiurea.
De dragul puterii exemplului personal, oare pe când la noi un preşedinte sau un prim-ministru vegan? Plus, ca excepţia să fie şi mai excepţională: femeie, de culoare, neheterosexuală, nereligioasă, neipocrită, neproastă, verticală... Cred că ar fi un mare pas înainte (nu ca cei de acum, care sunt doar cu sfinţi, miei şi vrăjeli în gură).
Iti inteleg frustrarea, pentru ca in mare parte simt si eu la fel. Cateodata simt ca-mi irosesc viata in tara asta, dar ea reprezinta totusi ceea ce numim "acasa", si nu mi-ar atat de usor s-o parasesc. E greu insa cand vezi atat de multa ingoranta si incultura in jurul nostru, oriunde ne-am uita. Multi dintre cei care se lauda ca vor binele tarii sunt atat de needucati, incat habar nu au ca tocmai ei sunt problema. Ei sunt sinceri de multe ori in ceea ce spun, dar sunt complet inconstienti de propriile lor limitari. Ei cred ca detin adevarul absolut si ca au toate solutiile. Oricum, nu e un secret ca oamenii mai prosti se cred mereu cei mai destepti. Ceva loc trebuie totusi sa ne gasim si noi in lumea asta, in viitorul apropiat. Si asta e poate singura speranta care ne-a ramas. Speranta ca ne vor trage ceilalti dupa ei, inevitabil, intr-o lume din ce in ce mai interconectata.
Suntem inca atat de departe si de un presedinte care sa recunoasca macar ca e liber cugetator, daca nu agnostic sau ateu. Vezi ca e obligatoriu sa lasi masele de oameni sa vada ca esti religios, ca altfel nu te voteaza. Remus Cernea a fost singurul care a avut curajul sa fie el. Singurul care nu s-a temut, si care nu s-a vandut pentru voturi. Dar asta i-a si distrus sansele sa ajunga vreodata intr-o functie importanta de conducere. Totusi, e mai bine asa, pentru ca cineva trebuia sa fie primul, sa dea tonul. Trebuia sa inceapa totul de undeva. Deocamdata nu sunt semne ca vor aparea altii ca el, dar macar s-a facut remarcat, si pe viitor, cine stie?
Pana la acea femeie presedinte de care vorbesti tu, ma tem ca mai avem cel putin 100 de ani.
Si eu mi-am facut azi un shake din tocanita de carne de porumbel, fudulii de rata si curcan si de limba de vita cu masline.
mmm, yamiyiyiyiyyi!
hai sa facem concurs, cine moare primul.
Hai, numai stai să vomit mai întâi.
Cum, doar din atat sa vomiti? Bine ca nu si-a pus Drolja poza cu ea, ca dadeai in hepatita Z.
Deci era 1-0 pentru mine.
Foarte energizant pentru o noua zi. Si gustos, te cred. Ador bananele. In fiecare zi mananc cate una. Si mere mananc destul de des. Kiwi-ul e si el foarte bun, si menta mi-a placut mereu, mai ales in ceai. Singurul ingredient pe care nu l-am incercat niciodata e laptele de soia, dar sunt sigur ca e bun.
Un scurt clip in care Neil Tyson vorbeste despre modul in care ar trebui sa ne comportam cu animalele: https://www.youtube.com/watch?v=zsjgM_GME-Y
Si-ti recomand si canalul respectiv. (PETA - People for the ethical treatment of animals). :)
Frumos. Multumesc!
Iar eu îţi propun încă un documentar - Meat the Truth (2007).
http://youtu.be/hHCCFjB8M48
Chiar că e interesant...
http://www.youtube.com/user/officialpeta
Cei de la PETA au si pagina de facebook, daca vrei sa le dai un like: https://www.facebook.com/official.peta/
Încă un documentar cutremurător...
Lucent Documentary - Darth Vegan
http://youtu.be/SAMI9_8SLWQ
Multumesc.
Iti propun si eu ceva: https://www.youtube.com/watch?v=NRcB1TlE_kM
Un barbat de 80 de ani, vegetarian de cand se stie. Dovada vie ca se poate. :)
Https://www.youtube.com/watch?v=FX58PyQwrcI
Si inca unul, de 98 de ani de data asta.;))
Iti recomand si canalul respectiv, "Veggie Channel".
In ciuda tuturor studii eu cred ca toata antireclama asta la tot ce inseamna mancare vine din tendintele paranoice ale celor care o dezvolta.
De mii de ani oamenii consuma alimentele astea si uite ca lumea nu s-a sfarsit. Nu contest faptul ca din dorinta de a obtine bani cu galeata producatorii umfla animalele cu hormoni. Sau ca resursele sunt folosite intr-un mod stupid si multa mancare se arunca in conditiile in care in Africa se moare, la propriu, de foame Dar de la asta pana la a exagera in halul in care se exagereaza acum e cale lunga.
Ce este sanatos? Fructele, legumele, verdeturile? Pamantul pe care cresc e imbibat cu tot felul de substante, aerul e poluat, deci nici astea nu sunt sanatoase. Hai sa nu mai mancam nimic, pentru ca tot ce mancam ne afecteaza intr-un fel sau altul...
Parerea mea e ca trebuie sa mancam echilibrat. Organismul are nevoie si de lactate, oua sau peste. Secretul consta in cantitatea consumata si in combinarea alimentelor. Atat!
Si orice argument care contine expresii de genul ''să îmbogăţim corporaţiile care profită de ignoranţa noastră'' face parte dintr-o teorie a conspiratiei... Si asta il anuleaza din start.
Conform credintei generale din ziua de astazi, nu mananc foarte sanatos. Din punctul meu de vedere, as spune, totusi, ca da. Nu cred ca mancarea vegana este solutia. Suntem fiinte omnivore, ceea ce inseamna ca avem nevoie de substante care se gasesc in carnea animala, dar si in fructe si legume.
Din punctul meu de vedere, treaba cu hormonii este o aberatie. In ciuda tuturor acestor "hormoni" si a poluarii, media noastra de viata este mai mare decat a bunicilor nostri, a strabunicilor nostri, a strastrabunicilor nostri etc. Da, stiu cu totii avem o ruda sa o cunostinta care a trait pana la 100 de ani, insa cati altii au murit pe la 50, 60 de ani. Sunt multe studii longitudinale din care reiese ca, atat speranta, cat si calitatea de viata este mai mare decat in trecut. Da, cancerul exista, dar nu este cauzat de mancare. Cancerul exista pentru ca noi traim mai mult, ceea implica o reproducere uriasa a celulelor (comparativ cu Evul Mediu cand traiam in jur de 30, 40 de ani), ceea ce implicit mareste sansele unei erori. Iar asa apare cancerul. Evident, exista substante daunatoare precum drogurile, tutunul, alcoolul care cresc sansele reproducerii celulelor din cauza faptului ca le distrug. Dar carnea nu face lucrul asta. Iar apoi, carnea contine extrem de multe substante vitale precum vitamina B12 sau D3, precum si alti aminoacizi pe care fructele si legumele nu le contin. Sunt alte lucruri la care trebuie sa fim atenti precum cantitatea de zahar pe care o mancam, cantitatea de apa pe care o bem, calitatea carnii de peste, deoarece foarte mult peste importat contine cantitati mari de mercur etc.
Si in ultimul rand, treaba asta cu imbogatitul corporatiilor, sincera sa fiu nu vad unde este problema. Corporatiile cauta profit. Asa cum orice creatura care respira va cauta profit. Si da, vor avea miliarde de bani, dar nu vad cu ce ne afecteaza pe noi. Noi primim produsul care ne place, ei se imbogatesc. Daca tu consideri ca produsul nu merita banii sau ca nu il vrei nu te obliga corporatia sa il cumperi. Insa sa mergi pe ideea "Vreau produsul X, dar nu vreau sa dau bani pe el ca sa nu imbogatesc corporatiile", mi se pare o aberatie. Pana la urma, lumea se invarte pe baza de schimburi.
Cred că te cam grăbeşti cu unele afirmaţii, OoBunnyoO. Sunt sute de studii ştiinţifice care te contrazic.
Iată ce spune, de exemplu, doctorul Virgiliu Stroescu:
http://youtu.be/mbTzRCo24nw
Iată încă nişte studii şi argumente:
"Cum să mâncăm sănătos? - I"
http://youtu.be/n3J-2Z7BJxc
Da, unele substante pot fi inlocuite. Insa ca sa poti inlocui cantiatea necesara corpului dintr-o bucata medie de carne, trebuie sa mananci cantitati exorbitante de legume si sa iei numeroase pastile. Trebuie sa fii de zece ori mai atent la dieta. Si de ce anume? Pana acum am supravietuit si am evoluat mancand carne. In al doilea rand efectul suplimentelor este destul de controversat. Unele studii sustin ca pot inlocui alimentele, altele nu. Insa cam peste tot, este sustinuta ideea ca ideal ar fi ca substantele sa fie luate din alimentatie.
Intr-o cantiate de 50 de grame de carne (portia recomandata pe zi) gasesti in jur de 25 de grame de proteine. Intr-o cantiate de tofu care este cea mai bogata sursa de proteine din alimentatia vegetariana, in 50 de grame gasesti in jur de 7 grame de proteine. Cu o dieta vegetariana trebuie sa mananci cantitati de doua, trei ori mai mari pentru a acoperi toti nutrientii dintr-o dieta normala.
De asemenea, majoritatea studiilor arata ca exista diferente foarte mici intre vegetarienii bine educati si consumatorii de carne bine educati.
http://journals.cambridge.org/......ayAbstract
In al doilea rand, mancarea vegetariana sau vegana este asociata cu depresia, anxietatea si insomnia, in mare parte pentru ca nu ofera triptofan. Triptofanul este un aminoacid gasit in carnea alba si este asociat cu productia de seratonina si melatonina. In momentul in care nu este prezent in corpul nostru, proteinele nu mai sunt sintentizate, iar hormonii nu mai sunt produsi.
http://journals.cambridge.org/......wnload.php
http://skemman.is/en/item/view/1946/22496
Singurul beneficiu adus de mancarea vegetariana este faptul ca grasimea corporala si colesterolul este mai mic. Insa, cu o dieta echilibrata si cu un stil de viata activ, consumul de carne, mai ales cea alba, nu are niciun efect negativ.
De fapt, carnea rosie este singura asociata cu riscul de cancer, iar asta, daca este consumata in cantitati mari. Asa cum este sustinut si in videoul postat de tine. Insa, chiar si asa, se pare ca studiile sustin ca majoritatea rezultatelor nu sunt suficient de consistente pentru a asocia carnea rosie si cresterea riscului de cancer. Singurul caz in care cele doua au fost asociate este cel in care consumul de carne rosie este extrem de mare.
http://onlinelibrary.wiley.com/......%3E3.0.CO; 2-S/full
Per total, dieta vegetariana sau vegana ofera extrem de putine beneficii, comparativ cu o dieta care contine carne intr-o masura echilibrata. Si dieta vegetariana, neechilibrata va veni cu aceeasi varietate de probleme de sanatate, daca nu si mai multe decat o dieta bogata in carne. Iar in mod normal vine la pachet cu mult efort inutil si destule riscuri (in cazul in care se fac greseli de calcul in cazul dozajelor de suplimente sau de alimente).
Iar afirmaţii categorice, exagerate şi nefondate... Parcă nici nu ai urmărit interviurile postate de mine.
Se pare că omul, mai adaptabil şi inventiv din fire, când vrea ceva - în cazul de faţă, să mănânce cadavre de animale, parazitându-le existenţa (asta aşa, ca o privire de ansamblu mai realistă) - îşi caută tot fel de scuze, ca să primească ceea ce vrea şi să se convingă că e bine. Iar când vrea să renunţe la un obicei prost, la fel, poate să găsească mii de argumente, care să-l motiveze.
În fine, nu spun că e neapărat greşit felul tău de a gândi aceste lucruri, dar, eu una, nu sunt de acord cu el.
Http://scientia.ro/......egane.html
http://scientia.ro/......carne.html
http://www.scientia.ro/......oasta.html
dietele vegane nu au dovedit cu nimic ca sunt mai bune ca orice alta dieta,nu exista nici un studiu care sa indice asa ceva, eliminarea zaharului din dieta scade insulina ceea ce e de asteptat,o dieta high fat a misorat grasimea din sange, aceste diete sunt o are porcarie, omul e adaptat sa mance orice mancare dar sa contina proteine care sunt baza vieti, grasimile naturale, carbohidrati care sunt energia organismului, in america in anii 70 aceste diete low fat/proteine au fost promovate intens dar se pare ca americani sau ingrasat foarte mult de ce? grasimea nu se depune pe artere daca e sanatoasa ia ajunge in sange doar daca insulina creste, insulina creste doar daca manci ceva dulce gen dulciuri, miere etc legumele, fructele sunt importante pentru ca au vitamine, minerale necesare unei vieti sanatoase
Alea nu sunt argumente alea sunt minciuni, o dovada stiintifica e total altceva se ia un grup se face un expriment se repeta de mai multe ori pana se ajunge la o concluzie, dietele low fat, low proteine cand a fost vorba de deficit caloric au avut acelasi rezultate ca dietele vegane, in Romania inainte de 89 erau mai multi oamenii sanatoasi ca acuma, mai putini obezi, supraponderali daca ne uitam in dieta zilnica nu toti erau vegani
Am urmarit interviurile. Pe primul printre randuri, pe al doilea complet. Ceea spun acei doctori este ceea ce scrie si in articole. Consumul mare de carne rosie, da, in unele situatii a fost asociat cu cancerul de colon si de pancreas. Da, consumul mare de carne rosie distruge flora bacteriana din colon provocand cancer. Insa, asa cum s-a intamplat intr-unul dintre interviuri cand doctorul a fost intrebat cum sa se renunte la carne complet de sarbatori, el nu a raspuns. Ce a spus insa, a fost sa reducem consumul de carne rosie deoarece carnea rosie creste riscul de aparitie a cancerului (asa cum a spus, nu inseamna ca vei face automat cancer) si pe langa carne sa punem o salata, sa mancam fibre si sa facem miscare, ceea ce reduce riscul de cancer foarte mult. Desi el nu a dat nicio sursa si niciun numar concret. O crestere de 40% a riscului de a aparitie a cancerului poate fi de la 0, 001 la 0, 014, de la 5% pana la 7%, de la 96% pana la 134%. Din ce am vazut eu ultima data intr-un articol, consumul de carne rosie crestea riscul aparitiei cancerului cu 28% de la 6% (daca nu mananci carne) pana la 7%. Uite aici articolul. Uite aici sursa: http://scienceblog.cancerresearchuk.org/......d-to-know/
Ideea este ca el nu ofera niciun numar initial de la care porneste aceasta crestere, ceea ce face mare diferenta. 0, 1 la 0, 14 si 96% la 134%, ambele contin o crestere de 40%. Pentru ca si daca nu mananci carne, riscul de a face cancer tot exista. Oricum ar fi, domnul in cauza sustine ca daca adaugi salate si faci miscare, riscul va scadea extrem de mult. Atat de mult incat devine aproape inconsiderabil. Carnea creste riscul de cancer cu 40%, fibrele o scad cu 40% si miscarea cu 40%. Oricum ar fi, singura situatie in care sustine ca este indicat sa se renunte la carne este daca ai facut cancer.
Am oferit patru studii cu numere, date si concluzii. Nu as putea spune ca argumentele sunt nefondate. Am studiat nutritia, anatomia si reactiile celulare, cat si metode de cercetare. Iti pot spune ca studiile pe care le-am trimis sunt bine realizate si sursele par in regula.
Oamenii inventivi nu sunt cei care consuma carne. Noi consumam ceea ce au consumat si stramosii nostri pana acum.
P.S. Scuze daca am facut greseli de scriere, dar sunt destul de obosita momentan. Sper totusi ca am fost suficient de coerenta.
Banii conteaza. Nu dam 2 bani pe aproapele nostru care moare de foame sau poate e trist, daramite sa dam 2 bani pe animale. Ma uitam zilele trecute la un documentar in care spunea ca doar 1% (1 sau 10, am uitat sincer sa fiu ) din balenele care erau o data au mai ramas. Spun asta vazand discutia ta cu Sublime. Si nu poti spune repede ca tu esti buna si restul sunt niste nesimtiti fara inima. Stii bine viata de rahat in ziua de azi, crezi ca unuia care are 1000 de probleme mai da 2 bani pe vaca sau gaina care a fost taiata ca el sa o manance? Vezi sa nu. Au oamenii lucruri mai importante decat sentimentele animalelor. Plus ca asa a fost omul invatat sa manance de cand locuiam in pesteri. Nu ai cum sa schimbi natura omului. Chiar si doctorul spune ca nu e bine sa renunti de tot la carne, are si ea proprietatile ei. Nu ai cum sa schimbi natura omului.
Nimic in ziua de astazi! numai este sanatos! din pacate! totul este toxic cancerigen! dar ce facem numai mancam! deloc! din contra mancam dar mancam cu moderatie!