| sabin89 a întrebat:

Câteva observaţii asupra Marii Piramide. Imaginaţi-vă un triunghi format prin unirea vârfului S al piramidei cu centrul O al bazei şi cu A - piciorul perpendicularei din vârf pe una din laturile bazei. Avem deci triunghiul dreptunghic SOA, în care o catetă este înălţimea SO = 148, 2 m, cealaltă catetă este OA - jumătatea laturei bazei = 116, 4 m, iar ipotenuza este apotema SA = 188, 5 m. În acest triunghi se pot scrie nişte relaţii interesante: SA/SO = 1, 27, iar SO/OA este tot 1, 27. Deci SA/SO = SO/OA. Cu alte cuvinte, SO^2 = SA * OA. Sau, altfel spus, o catetă la pătrat nu este egală numai cu diferenţa dintre pătratul ipotenuzei şi pătratul celeilalte catete (cf. Pitagora), ci este egală şi cu produsul ipotenuză * cealaltă catetă. Interesant, nu?
Acesta este aşa-numitul triunghi de aur - unul din triunghiurile caracteristice folosite de vechii egipteni (cu 2500 de ani î.Hr.) în stabilirea proporţiilor construcţiilor. Vechii matematicieni numeau secţiunea aceasta "tăietura de aur". Leonardo da Vinci i-a spus "secţiunea de aur", iar raportul SA/OA era cunoscut în vechime ca valoarea "numărului de aur" şi se nota cu litera grecească fi.
Pentru simplificare, să notăm cu x, y, z laturile triunghiului SOA (z este apotema - deci ipotenuza triunghiului, y este înălţimea şi x este jumătatea laturei bazei).
Conform celor de mai sus avem: z/y = y/x sau y^2 = zx. Avem însă şi z^2 = y^2 + x^2 (cf. Pitagora). Împărţim această ultimă relaţie prin x^2 şi avem z^2/x^2 = y^2/x^2 + 1 sau z^2/x^2 = zx/x^2 + 1. Notând raportul z/x cu f, avem
f^2 = f + 1 - care este una din ecuaţiile de definiţie ale "numărului de aur".
f = (rad.5 + 1)/2 = aprox. 1, 618
Aşadar, în triunghiul de aur z/x = f şi y/x = rad.f. Dacă considerăm x unitatea (deci x = 1), vom avea z = f şi y = rad.f
Ce ziceţi? Nu e uimitor cum au gândit acei matematicieni şi ce au realizat acei constructori?

21 răspunsuri:
| Adrian5575 a răspuns:

Foarte uimitor. Tot respectul pentru ei happy
In comparatie cu ei, noi nu putem sa asfaltam o sosea calumea si sa tina macar 10 ani.

| RAY a răspuns:

Erau geni mann, nici eu nu pot intelege un om mai smart ca mine

| NotNamed a răspuns:

Erau o civilizație cu cunostine mult mai slabe decat astazi. Insa au reușit sa construiască acele structuri datorita extraterestrilor. Chiar ei ne spun asta. O spun hieroglifele si desenele in pereti. S.a descoperit si care erau rolul piramidelor. Erau niste baterii care creau energie, poți sa vizionezi documentare ca sa iti dai seama ce spun, si nu e o teorie data din absurd, ci structurile, camerele si elmentele chimice gasite in piramide. Daca pe hieroglife si desene arata clar oameni normali care se inchinau la ozn.uri, oameni care purtau un fel de costum de astronaut si multe alte chestii din cer, de unde dracului sa inventeze? Insa oamenii se simt incoltiti de adevar si se mint singuri ca erau doar niste desene false doar ca sa nu se pericliteze biata lor credinta.

| sabin89 explică (pentru Adrian5575):

Proiectul a fost ingenios. Dar să ne gândim şi la realizarea lui. Ce ingineri deştepţi trebuie să fi fost acolo! Ei nu aveau de făcut o machetă, din lemn sau carton. Cu asta ar fi fost uşor să realizeze înclinarea feţelor piramidei aşa încât să rezulte acel triunghi de aur, o relaţie anume între înălţime şi latură. Ei aveau de lucrat cu blocuri uriaşe din piatră. Acestea trebuiau mai întâi aşezate la bază exact pe poziţia indicată, iar apoi blocurile următoare trebuiau în aşa fel cioplite şi aşezate, încât atunci când se atingea vârful piramidei, înălţimea ei să respecte exact relaţia de care ziceam mai sus.

| Adrian5575 a răspuns (pentru sabin89):

Asa este. Cea mai mica greseala ruina totul, dar totusi au reusit sa il faca perfect. Bravo lor.

| sabin89 explică (pentru NotNamed):

Acei extratereştri de unde crezi că veneau? - doar o părere personală. De pe ce planetă, sau din ce sistem solar sau din ce galaxie? Pe de altă parte, cum ţi-ai explica existenţa lor acolo? Tot printr-o evoluţie de gen darwinist plus selecţie naturală?

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru NotNamed):

Credință in ce? In Dumnezeu sau in evoluție?
In cartea reverendului Alexander Hislop "Cele doua Babilonii", el spune atunci când face referire la aritmetica si astrologie : " Se spune ca ambele au ajuns in Grecia de la caldeeni (babilonieni) si de acolo la greci". Deci babilonienii erau pricepuți, experti in aritmetica si in astrologie, nu e vorba de extratereștri.

| NotNamed a răspuns (pentru sabin89):

Da. Nu.mi spune ca in universul acesta de 150 de miliarde de ani lumina lungime care conține milarde de galaxii care la randul lor fiecare dintre ele contin sute de miliarde de stele iar fiecare stea este orbitata de cel putin 4 planete rezulta un numar de planete incredibil de mare iar toate sa fie asemănătoare intre ele dar niciunul cu planeta noastră pentru a avea conditiile si elementele necesare vietii asa cum o știm noi si prin urmare nu crezi ca există viață extraterestra. Te rog sa nu încerci sa-mi schimbi ideologiile si mentalitatea cand e clar ca nu ai si nimeni nu avem toata informatia existenta de pe pamant. Poate vi sa-mi spui ca sunt prostii insa ce dovezi si declaratii sunt afișate doar intr.un simplu documentar sunt sigur ca nu stiai de ele si prin urmare vorbesti in nestiinta de cauza susținând o teorie fara sa ai toate informatiile din tabara cealalta care te.ar putea face sa.ti schimbi impresia si cunoștințele. Deci în concluzie, nu veni sa ma "amendezi" intr.un fel daca nu stii despre ce e vorba.

| NotNamed a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Crezi ce vrei. Tu vorbești din carti care pot fi false sau interpretate gresit de catre cei care au scris.o pe cand eu vorbesc din dovezile reale si declaratiile oferire de mari oameni ai lumii, de martori si de cercetatori de rang inalt.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru NotNamed):

Eu nu susțin ca nu ar exista si alte planete care sa fie populate cu ființe omenești care noi le spunem extratereștri. Mai ales ca in județul Alba înainte cu puțin timp de revoluție a aterizat o farfurie zburătoare intr-un teren cu grau copt. Ziarul Unirea de Alba Iulia a scris despre acest fenomen, a luat interviuri de la persoanele care au fost martori oculari, au pozat terenul cu graul răvășit si ars de gazele arse ale farfuriei zburătoare. Deci este real insa nu știm de unde si cu ce misiune au aterizat intr-un sătuc mic, cu o singura strada si in spatele caselor lor. Dar întrebarea mea este de ce omul de pe planeta Pamant nu ar fi putut proiecta si construi piramidele?

| NotNamed a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Nu vreau sa ma intind cu vorba aici. Iti pot spune ca tot ce știu este dintr-un documentar de 16 sezoane care inca este in desfășurare si conține dovezi reale si clare asupra multor dileme si povesti din intreaga lume, chiar si dovezi si explicații ale multor povesti din diferite cărți biblice. Pe langa dovezi, documentarul vine cu martori, cu oameni din inalta societate si oameni de stiinta de toate nivelele. Inca din primele episoade iti dai seama de asta. Buzz Aldrin a susținut un discurs din primele episoade ca sa.ti faci o idee. Iar la dilema cu piramidele si anumite structuri antice este disputată chiar in primul episod al documentarului. Îți las link mai jos de la episod. De preferat ar fi sa folosești adblocker deparece site.ul nu te lasa sa vizionezi asa usor pana mi iti baga 2 reclame la început.
https://www.vezi-online.eu/......subtitrat/

Te-ai aprins fără motiv. Eu nu te contraziceam, îţi ceream doar nişte explicaţii (opinii) suplimentare. Citeşte încă o dată ce am scris în postarea respectivă.

| Darkmagic a răspuns:

Din pacate pentru frumusetea intrebarii, trebuie sa fac doua observatii, care sper sa nu te deranjeze.
Matematica nu prea exista in Egiptul antic, in sensul in care nu era rationala, ci mai curand practica, aritmetica si algebra lor fiind pozitionale, mai clar, rezolvau totul "pe ghicite", pana nimereau rezultatul.
Poti sa ma crezi, calculele din intrebare, foarte frumoase pentru noi, nu insemnau nimic pentru ei, pentru matematica pe care o cunosteau ei.
"Arhitectii" in cazul piramidelor erau... unul: Marele Preot, care era in acelasi timp si prim ministru.
Preot, pentru ca stiinta in antichitate era legata indisolubil de religie, si prim ministru pentru ca data fiind importanta construirii edificiului in care faraonul trebuia sa-si duca viata vesnica, aceasta sarcina nu putea sa fie incredintata unui personaj de rang mai mic, (vezi Hemiunu la Keops, sau Imhotep, la Djoser)
Faptul ca socoteau in degete si-n coti in juxtapunere, nu fac sa fie mai prejos realizarile lor arhitecturale. Dimpotriva...
Am vrut doar sa subliniez ca ceva stim noi acum, si cu totul altceva stiau ei, atunci.
Pui Marea Piramida intr-o formula de acum, si da frumos.
Pe acelasi principiu, te asigur ca daca dezordinea informationala se pastreaza, oamenii de peste 3000 de ani pot crede lejer ca in 1905 stramosii lor cunosteau calatoria in timp. Pentru ca E=... happy

Ba din contra. M.am bucurat sa aud chestia cu ozn.ul din Alba dandu.mi seama ca nu esti acel "credincios" care refuza sa creadă asta pe motiv ca "d.zeu nu îngăduie asa ceva, e imaginația omului", mi s-a mai reproșat asta. La faza cu piramidele este prea mult de explicat si decat sa stau o ora cu ditamai romanul si probabil sa scap anumite aspecte mai bine iti dau un link care contine si teorii si dovezi si martori si marturii ale unor oameni de stiinta...altfel ajunge informatia.

Nu eu am zis de ozn-ul din Alba. happy

Ah, greșeala mea. Îmi cer scuze. Anyway, nu m.am agitat sau ceva. Doar ca ma deranjeaza desii e mult apus și asta persoanele care se bat in piept susținând ceva si negand altceva doar pentru ca asa cred ei. Efectiv nu au o dovada, ceva concret. Doar asa cred ei si e deranjant sa le vi cu un teanc de teorii si dovezi anexate insa pentru ca e vorba de ceva cu care nu ne intalnim zilnic aleg sa o nege in continuare.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Cum să mă deranjeze? Orice completare e bine venită. Bine că mi-ai amintit de Imhotep, că mi se tot împleticea limba în gură şi nu reuşeam să îmi mai amintesc numele lui. Ăsta n-a fost arhitectul Piramidei lui Keops? Eu aşa am ştiut. A fost al lui Djoser? Şi atunci pe ăla al lui Keops cum l-a chemat?

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Am scris in raspuns.
Hemiunu.
Ma bucur ca cineva a inteles ideea ca egiptenii antici erau totusi, destul de primitivi.
Gandeste-te ca in vremea aia, vreme in care contemporaneitatea ii credita cu calcule savante, ...nu se inventase nici roata.
Paradox, nu? Pentru unii care il descoperisera pe 3, 14...
Faptul ca ratiile din piramida le-au iesit nu inseamna tocmai Stiinta, la ei, Stiinta trecand intotdeauna prin Religie.
Aia conta, nimic altceva.

| T0T a răspuns:

Iar piramide? Cu dedicație:
https://www.youtube.com/watch?v=Ka2no91qC90

| sabin89 explică:

Ca o completare - În 1850 John Taylor, publicist şi matematician englez, a făcut o constatare interesantă. A calculat mai întâi perimetrul bazei piramidei 4 x 232, 805 = 931, 208 m. Apoi s-a gândit, dacă aceasta ar fi lungimea circumferinţei unui cerc, care ar fi raza acestuia. Ar fi aşa:
931, 208/2pi = 148, 208 m, adică exact înălţimea piramidei.
Coincidenţe...

| alinaliliana76 a răspuns:

In plus, are proprietati electromagnetice:

https://www.curiozitatistiinta.ro/......magnetice/