In cartea de bucate, am vazut una sub o poza cu un cordon bleu... m-am entuziasmat instant.
O reteta nu exista. Poti sa te bucuri de viata, sa te iubesti pe tine si pe cei din jur, sa te bucuri de tot ce ne inconjoara si sa fim multumiti de noi si de ce avem. Si sa zambim tot timpul :-)
Uite cea mai buna reteta:
1, 5 kg carne proaspata de porc sau in amestec cu vita
3 cepe
o cana (200 g) orez
3-4 verze murate
5-6 linguri pasta de tomate sau 700 ml suc de rosii
foi de dafin
cimbru
piper macinat
sare
okkkkk, mai departe...
Alegeti foile de varza mai mari (miezul il opriti pentru tocat) si le spalati bine. Daca varza este foarte sarata si acra, le mai lasati in apa 2-3 ore. De obicei, cand fac sarmale de Craciun eu folosesc doar carne proaspata (fleica) de porc. In restul anului, pregatesc sarmale din carne de porc in amestec cu vita.
Dati carnea prin masina de tocat sau cumparati carne gata tocata. Orezul ales de impuritati, il spalati cu apa rece pana cand apa iese limpede. Tocati ceapa foarte marunt si o adaugati peste carne impreuna cu orezul, piperul, sarea si trei linguri de bulion (pasta de tomate).
Amestecati bine carnea cu toate aceste ingrediente si cu 100 ml apa sau inlocuiti pasta de tomate cu 150 ml suc de rosii pentru ca astfel carnea o sa fie mai moale si nu o sa se impietreasca.
Incepeti sa infasurati sarmalele astfel. Asezati foaia de varza pe un blat, ii taiati cotorul, puneti o lingura din amestecul de carne pe ea. Rulati, iar la sfarsit introduceti cu degetul colturile inauntru.
Daca foile de varza sunt prea groase, cu nervuri multe, le presati cu un facalet. Frunzele de varza mai mari le taiati in doua.
Sarmalele se fierb intr-un vas mare (oala sau cratita) cu baza groasa.
Tapetati vasul cu cotoare si frunze de varza (eu pun si o crenguta de cimbru), apoi asezati sarmalele concentric. Puneti doua linguri de bulion sau 4-5 linguri de suc de rosii, frunze de dafin, apoi umpleti spatiul ramas in mijloc cu varza tocata si pe deasupra, daca doriti. Adaugati si restul de bulion sau suc de rosii.
Umpleti cu apa pana cand se acopera putin sarmalele.
Dati vasul pe foc si dupa ce incep sa clocoteasca, lasati sa fiarba doua ore la foc mic si inca 45 de minute la cuptor pentru a se rumeni.
Daca lichidul scade foarte mult in timpul fierberii, mai puteti adauga putina apa calda.
Se servesc cu mamaliguta calda, ardei iute si smantana, daca doriti.
Ai gasit-o deja si nu reteta fericirea insasi, tot ce ai de facut e sa permiti sa o vezi si sa te bucuri de ea, entuziasmul si pasiune te vor ghida in acest pas, zi faina
Nu poti sa o gasesti. Reteta ti-o prepari singur, desigur. cum este si in bucatarie Fiecare cu gusturile si fericirea lui.
Potrivit stiintei calatorile si cat mai multe experiente si cunoasterea sunt reteta fericiri