| NoChanceForUs a întrebat:

Cautam de dimineata pe Gugal cand pica Pastele...si mi-a trosit in dentrite intrebarea: de ce Pastele nu are data fixa? Iisus nu a murit intr-o zi anume? De nascut vad ca nici atat nu pot discuta(atata timp cat 2 secole s-a sarbatorit pe 6 ianuarie); ma poate lamuri cineva?(Mentionez ca vreau doar o informatie pentru cultura generala, daca aveti nemultumiri puteti tipa in perna 8 ani pana incalziti o ceasca de cafea.)

9 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Pentru ca Pastele ortodox sa nu se suprapuna cumva cu cel evreiesc (Iisus era evreu), biserica ortodoxa a gasit un mod abracadabrant de a "calcula" Pastele: in prima duminica de DUPA prima luna plina de DUPA echinoctiul de primavara.

| mihaibrasov a răspuns:

Pastele la Ortodocsi se sarbatoreste in prima duminica dupa echinoctiul de primavara, dupa Luna Plina. Ortodocsii se iau dupa calendarul Iulian iar catolicii dupa cel Gregorian.

regis
| regis a răspuns:

In primul rand evenimentul important al Pastelor nu este moartea lui Iisus, ci dimpotriva, invierea. Cum acestuia nu i s-a eliberat un certificat de nastere si nici nu s-a mentionat in Registrul de Stare Civila decesul sau invierea lui, bisericile crestine au stabilit o zi in care sa sarbatoreasca aceste evenimente, zi care nu are legatura cu data calendaristica la care acestea s-au produs. La fel cum 8 Martie este ziua femeii, fara ca femeile sa se nasca toate in acea zi si la fel cum ziua drapelului nu este legata de o data importanta in istoria tricolorului romanesc.

| NoChanceForUs explică:

@mihaela31: Tind sa cred ca traditiile si sarbatorile astea sunt o mare abureala.

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Cand a murit Iisus, Pastele deja exista (Pastele evreiesc).Se spune ca a murit in ajunl Pastelui! De aici au preluat crestinii sarbatoarea Pastelui, dupa calculul prezentat de @ardnaxur1961 si care difera la catolici!
De ce se calculeaza? Iata ce am gasit eu pe net, la catolici:
( sursa wikipedia)
''Data mortii lui Iisus nu poate fi determinata cu precizie, deoarece indicatiile din Evanghelii sunt sărace şi contradictorii.''

| Enigmă a răspuns:

Pai "aburelile" astea de traditii, cum spuneai si tu, spun ca Gizas` a inviat duminica.
Deci Pastele trebuie sa fie duminica. :]
Nu ma intreba de ce. thinking

| AnaaSb a răspuns:

Hey. deoarece Pastele este o sarbatoare a evreilor care aveau un alt mod de calcul ( diferit de al nostru ). funda?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai trebuia sa se incadreze in weekend...mergem luni la inviere? NU corespundea cu ce scrie in biblie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai dreptate,dar facand abstractie de interese,traditie,si corespondenta a invierii mantuitorului,cu reinvierea naturii la noi{echinoctiul de primavara}spiritual vorbind, invierea ramane ca un fapt concret de implinire a planului divin,pentru omenire,si o implinire a scripturilor si a profetiilor. pietre de poticnire sunt pe orice drum, sau carare daca vrem sa le vedem.dar pentru a merge inainte trebuie sa trecem peste, pe langa ele.