Sa iti dau un exemplu simplu. Culoarea ochilor. Genele determina culoarea ochilor. Cum, fi atent:
Am spus ca fiecare parinte doneaza copilului jumatate din numarul de cromozomi. Deci ai jumate de la tata si jumate de la femeie.
Acesti cromozomi contin ADN, ADN-ul are gene. Pe baza informatiei din interiorul genelor sunt formate proteinele, forma proteinelor din ochi determina culoarea ochilor. Daca ai alt tip de ADN, al alt tip de gene, alt tip de proteine si implicit alta culoare. Este ca o reactie in lant.
Daca mostenesc jumatate din adn-ul mamei mele de ce nu seaman pe ea?
E o loterie ceea ce mostenim genetic. Mostenirea genetica poate sa sara peste o generatie si sa semeni cu bunicul sau bunica sau matusa...
Partea proasta este ca se pare ca bolile se cumuleaza de la ambii parinti catre copil, dar calitatile nu!
Logic vorbind, poate mediu de afara sa influenteze adn-ul c apoi sa transmit acele influente copilui meu, sper ca mai inteles, ma refer daca cea ce faci poate sa se implanteze in adn
Mostenesti ceea ce ti se da si ceea ce parintii tai au experimentat si au dobindit pina in momentul nasterii tale.insa nu tot ce mostenesti se si manifesta.depinde de mediu, de organismul tau cit este de receptiv sau compatibil cu informatiile primite.ori cit este de rezistent si asa mai departe. daca mostenesti jumate de la mama si totusi nu semeni cu ea este pentru ca tu esti barbat asta odata si apoi pentru ca ai mostenit si de la tata acel ceva si al lui a fost mai dominant.sau organismul tau a fost mai compatibil cu ce ai primit de la tata decit de la mama.ca si cu un soft un driver.se va instala acel driver care ete mai compatibil cu acel hardwer.in cazul de fata intervin mai multe chestii.este ceva mai complicata situatia.referitor la mediu daca poate influenta acceptarea la nivelul ADN-ului a unei info sau stiu si eu altceva da se poate.si nu doar mediu face asta. orice faci,gesturi,ticuri, mod de a te exprima, felul cum mergi, cum privesti si asa mai departe, toate astea se inregistreaza la nivelul ADN-ului si se transmit mai departe.acum ca nu toate vor fi vizibile la urmasi e normal.se fac vizibile acele mosteniri care sint compatibile cu organismul tau.de ex nu poti pune o galeata de info intr-un borcan.ca urmare acea info va ramine undeva neactivata, in umbra daca nu are un cuib un loc unde sa se poata desfasura.si atunci semeni cu cineva din fam ta care era mai sarac cu duhul, pentru ca info a lui are loc in borcanasul tau.
Se poate sa mostenim o parte din fiecare lucru.
Boli, aspect, instincte, gandire.
RAY întreabă: