In opinia mea, adevarul fiind absolut, din perspectiva stiintifica inseamna ceva ce poate fi dovedit, demonstra, palpabil etc. Cel relativ se invarte in jurul ipotezelor, teoriei, posibilitatii de a exista. De exemplu, Dumnezeu e un adevar relativ pentru majoritatea oamenilor, insa pentru partea mai mic a oamenilor este un adevar absolut deoarece unii oameni pot intelege ceva ca fiind un adevar absolut pe cand altii ca fiind un adevar relativ. Depinde de fiecare om in parte.
Percepţia fiecăruia asupra unui adevăr este relativă.
Adevărul este unul singur şi absolut.
BebeStrumf, adevărul este mereu acelaşi. Dar depinde din ce parte îl privim şi cum îl percepem, trecând prin mintea noastră ceea ce "vedem".
Şi mai ceva, BebeStrumf, dacă adevărul absolut nu este stăpânit de nici unul dintre noi, nu înseamnă că nu e absolut, că nu există.
@Sentinel,adevarul nu'i absolut, si de aceea oamenii stiintifici, il denumesc relativ.Adevarul absolut nu-l stapaneste nici unul.
@NOname,cum demonstrezi daca adevarul este unul singur si absolut; la ce te raportezi?@ajutorTpuro, pentru oameni adevarul ramane mereu relativ.
@NOname,la noi nu exista: suma cunostintelor capatate ramane relativa, limitata.E a lui Dumnezeu adevarul absolut.
Adevarul e suta la suta relativ; si pentru cei care cred ca adevarul e stiintific le spun asa: adevarul e relativ; depinde de sistemul de referinta; mai lasati stiinta si mai cititi niste filozofie de kant, schopenhauer sa vedeti ce zic de adevar; doar pentru ca noi credem ca anumite lucruri is asa nu inseamna ca ele is chiar asa( inca nu a aparut acel lucru care sa demonstreza ca is altfel; dar asta nu inseamna ca acel lucru nu exista);
la judecarea cazurilor de crima( nu numai) se aduce un juriu care trebuie sa stabileasca,pe baza probelor, marturiilor si a depozitiilor acuzariii si apararii ca inculpatul este vinovat sau nevinovat dincolo de orice banuiala(beyond all reasonable doubt); chiar daca se stie ca inculpatul e vinovat( deci asta e adevarul) el poate sa iasa nevinovat(adevarul e relativ; ce mi se pare mie justificat; tei poate nu ti se pare; dar vorbim de faptele de limita, nu crime)
deci adevarul e relativ: sunt zeci de religii; multe teorii stiintifice in neconcordanta; mai multe sisteme filozofice=> adevarul e relativ