Newton (N), este unitatea de masura a fortei, si reprezinta forta care se aplica unui corp cu masa de 1 Kg si ii imprima acestuia o acceleratie de un metru pe secunda la patrat.
Newtonul, având simbolul N, este unitatea de măsură pentru forță în Sistemul Internațional de Unități de Măsură (SI).
Un newton este forța necesară pentru a imprima o accelerație de 1 m/s² unui corp cu masa de 1 kg. Ca atare, newtonul se mai poate scrie kg•m/s².
Unitatea de măsură newton este numită în onoarea matematicianului Sir Isaac Newton.
Ca sa inteleg acceleratia=distanta/timp la patrat, in timp ce viteza=distanta/timp.
Stie cineva de ce? Vot
Dupa parerea mea, cel mai bine intelegem o teorie cand se pleaca de la un exemplu. Si uite ce propun eu. Gandeste-te la o masina care pleaca din repaus si accelereaza usor astfel incat dupa 10 secunde ajunge la viteza de 40 km/h. Ce s-a intamplat in acest timp? Dupa prima secunda avea 4 km/h, dupa a doua secunda avea 8 km/h, dupa a treia 12 km/h... dupa 10 secunde a ajuns la40 km/h. Cunoscand cum s-a desfasurat procesul, putem sti viteza la un anumit moment dat. De ex., ce viteza avea la secunda a 7-a? Avea 28 km/h, adica 7x4. In felul acesta s-a nascut formula v = a*t; acea cantitate cu care creste viteza a fost numita acceleratie (in cazul nostru acel 4 care se adauga la fiecare secunda). Acum, daca v = a*t, rezulta ca a = v/t. Sa ne gandim acum la aceasta ultima formula. In ce se masoara viteza intr-un caz general? Sa zicem m/s. Dar timpul? In s (secunde). Deci in ce se va masura acceleratia? Pai (m/s) : s, adica m/s^2 (metru pe secunda la patrat). In felul acesta a aparut acel m/s^2 ca unitate de masura a acceleratiei. In cazul de la care am plecat noi, daca vrem sa stim acceleratia in m/s^2, transformam viteza 40 km/h in 40, 000/3600 = 11, 11m/s si apoi a = v/t = (11, 11 m/s)/10s = 1, 111 m/s^2