Apache
| Apache a întrebat:

Ce este cu adevarat gravitatia?

Stim cu totii ca este o forta de atractie intre 2 corpuri ce contin materie.
Si asta nu tine de masa acelui obiect...dar ce o cauzeaza pana la urma?
Poate cineva sa explice asta?

25 răspunsuri:
| XBrunetteX a răspuns:

Pffff...,nu ma pricep la fizica thinking

| Inferno a răspuns:

Gravitatia este una din cele patru forte fundamentale. Exista dispute intre adeptii lui Einstein si cei a fizicii cuantice.

| Mădă0611 a răspuns:

Gravitatia e o teorie (ipoteza nedemonstrata), cica o particula ar fi responsabila de acea atractie, insa nimeni n-a gasit-o, pana acum.

| shadovv a răspuns:

Ignora raspunsurile de mai sus...

Gravitatia este faptul ca un corp cu masa poate deforma spatiul si timpul (am impresia ca e hiperdimensional sau hiperbolic). Dar aici am mutat doar raspunsul... ce e masa?
http://www.youtube.com/watch?v=ASRpIym_jFM
Videoul aceste explica masa, dar mai ramane gravitatia... aici inca se mai lucreaza! Savantii actuali incearca sa lege gravitatia de fizica cuantica.

Cat despre ce cauzeaza gravitatia... e dificil. Gravitatia nu e cauzata ci e o entitate ce exista conform legilor fizicii. Care e cauza acestor legi ale fizicii? Pai asta e metafizica... du-te si intreaba-l pe Kant sau pe Platon.

Apache
| Apache explică (pentru shadovv):

Deci cu alte cuvinte cine raspunde la intrebarea asta primeste un Nobel.

| shadovv a răspuns (pentru Apache):

Care din ele?

Legarea gravitatiei de fizica cuantica? Da, primesti Nobel.
Cauza legilor fizicii? Nu, pentru ca e doar speculativ. Multi oameni au raspuns la intrebarea "de ce e universul asa cum este?"...

Apache
| Apache explică (pentru shadovv):

La prima ma refeream... la a doua nu cred ca se poate raspunde fara o interpretare personala.

| WhatheWow a răspuns:

Parerea mea e ca Gravitatia e lagata strans de miscarea de rotatie, si campurile electromagnetice. Nu cred ca exista gravitatie in lipsa lor insa ce e adevarat, e ca inca nu se stie sigur mecanismul prin care se naste sau cum functioneaza. Avem cateva ipoteze dar nici una completa sau suta la suta exacta. Cum spune-ai si tu, un raspuns de Nobel!

| TheAndrew1987 a răspuns:

Este o lege a fizici care a existat dintodeauna si care permite universului sa mearga happy
P.S: Ti-am raspuns din cunostintele mele generale de la documentare etc. eu la fizica sunt praf laughing

| relian a răspuns:

A sa este fara miscare gravitatia nu ar exista.Deci miscarea creeaza gravitatia.De explicat altadata ca ma pun sa dorm ca s-a facut tirziu. Poate ma gaindesc in timp ce dorm si scot ceva teorii.Revin.

| CamiiBăă a răspuns:

Gravitația este fenomenul fizic natural prin care corpurile fizice se atrag reciproc, cu o forță a cărei intensitate depinde de masele acestora și de distanța dintre ele. Este una din cele patru interacțiuni fundamentale din natură cunoscute, alături de interacțiunea electromagnetică, interacțiunea nucleară tare și interacțiunea nucleară slabă. Deci tiai raspuns singur/a la intrebare.

| Inferno a răspuns (pentru shadovv):

"Gravitatia este faptul ca un corp cu masa poate deforma spatiul si timpul..."
Conform teoriilor lui Einstein asa este, dar acestea sunt incompatibile cu "gravitatia cuantica".
Exista patru forte fundamentale. Electromagnetismul, forta nucleara slaba, forta nucleara tare si gravitatia.
Electromagnetismul are un boson, o particula intermediara a fortei.
Forta nucleara slaba are si ea un asemenea boson, chiar trei.
Forta nulceara tare are 8 bosoni asociati ei.
De ce nu ar avea si gravitatia un boson al ei, pe care, desigur, l-am numi graviton?
Daca din patru, trei forte au bosonii ei, putem extrapola si asupra gravitatiei, presupunand ca ar avea si ea unul?
Observ ca te contrazici.
"Gravitatia este faptul ca un corp cu masa poate deforma spatiul si timpul..." Pai cand ai spus aceasta automat se intelege ce cauzeaza gravitatia, curbura spatiu timp! Asa ca nu mai era nevoie sa spui:"Cat despre ce cauzeaza gravitatia... e dificil."

| Inferno a răspuns (pentru WhatheWow):

"Parerea mea e ca Gravitatia e lagata strans de miscarea de rotatie, si campurile electromagnetice."
Miscarea de rotatie a cui? Nu are legatura cu electromagnetismul.

| RAY a răspuns:

Spatiu este ca o plasa cand o masa cade pe ea o deformeaza formand o gaura totul cade spre acea gaura, inclusiv noi cadem non stop spre pamant, pamantul spre soare, luna spre pamant, cu cat masa e mai mare cu atat e mai mare gaura deci so forta gravitationala

| relian a răspuns (pentru RAY):

Asta este teoria lui Einsten sau a cui este dar eu pot sa zic ca bate cimpii.Sint multi care au enuntat tot felul de teorii dar unele chiar ca sint slabe rau asa cum este si exemplu asta sau aceatsa teorie cu curbarea spatiului timp. Daca gravitatia ar fi data de aceasta curbare a spatiului timp noi ar fi trebuit sa cadem in soare deja de multa vreme.Si la rindul lui soarele sa cada altundeva si tot asa.Dar sa lasam acest aspect care nu ne duce nicaeri si sa vedem ce avem in realitate. Daca acea teorie a curbarii ar fi reala atunci nu distanta fata de soare da gravitatia ci masa acelui obiect.Cu alte cuvinte planetele cu aceaiasi masa ar trebui sa aiba cam aceiasi gravitatie conform curburii spatiu timp. Teoria sta in picioare pina cind? Pina cind vii si spui ia stai nitel, dar daca noi am opri rotatia planetei ce s-ar intimpla? Conform cu teoria curburii gravitatia nu ar trebui sa fie afectata de rotaia unui corp.Si din practica putem spune cu certitudine ca lucrurile chiar asa stau.Adica in cazul opririi rotatiei dispare si ghravitatia sau se duce undeva spre zero insa nu ajunge la zero.Si atunci cum pot sa spun gravitatia este data de curbura spatiu timp? Pai ce daca ne oprim a ne mai roti nu mai curbam spatiu sau cum? Ai vazut tu ceva o explicatie a acelei teorii cu plasa dar se parte ca nu se leaga. Dupa mine este o teorie de copii mici.Ai vazut daca ai o nava si iesi in spatiu cu ea ai o anumita gravitatie dar nu zero.Ei aceiasi nava daca ai putea sa o rotesti sai imprimi o rotatie anume ai avea gravitatie mare pe ea si inauntru ei.Asta te asigur.Atunci acea nava na curbat ea acea plasa la fel? Doar nu i-a crescut greutatea asa doar rotinduse.Gravitatie este altceva si una din cause ar fi tocmai miscarea de rotatie, iar restul nu se cunoaste inca.

| shadovv a răspuns (pentru Inferno):

Cauza e curbura spatiu-timp... dar care e cauza curburii?

| Inferno a răspuns (pentru shadovv):

Masa obiectelor, cu cat este mai masiv cu atat curbeaza spatiul si timpul mai mult.

| shadovv a răspuns (pentru Inferno):

Si care e cauza faptului de a avea masa? Si de ce curbura spatiului variaza in functie de masa?

sin^2(x)+cos^2(x)=0
1+1=2
0/0=nedefinit
infinit-infinit=nedefinit
delta(x)*delta(p)>=h/2

Asa arata universul nostru la nivel fundamental, intru limita limbajului nostru, in termeni de metafizica. De ce? Habar nu am...

| Inferno a răspuns (pentru shadovv):

"Cauza faptului de a avea masa", ca sa te citez dragul meu, cauza faptului este rezistenta la camp, camp Higgs.
Curbura spatiu-timp variaza in functie de masa dintr-un considerent foarte simplu,spatiul-timp este ceva extrem de flexibil,el variaza in fuctie de multe lucruri,sau cum spunea un prieten, spatiu timp poti sa-l tulburi,asemeni unui bazin cu apa in care te arunci. Prin analogie putem intelege foarte simplu fenomenul. Spatiul-timp nu este ceva ce nu exista,cand spui spatiu te gandesti la un "spatiu gol" eventual cu cateva particule,nu este asa, spatiul exista, il modifici,il curbezi cum vrei tu. Obiectele cu masa "apasa" mai greu pe tesatura spatiu timp ca sa spun asa, in timp ce altele fara masa apasa mai putin. Fenomenul poate fi inteles,cauzele nu, deoarece trebuie sa-mi raspunzi la intrebarea: Ce este spatiul-timp? Din ce este format? Care sunt acele elemente variabile ale acestuia,cand spunem ca spatiul-timp s-a curbat, ce anume variaza mai exact. In cazul unei prelate intinse,sunt atomii, in cazul unui bazin de inot, iar atomii, dar aici?
Nu vad rostul acelor formule, dintre care una este si gresita. sin patrat de x + cos patrat de x este egal cu 1. Tu ai scrii zero,pe aproape,dar nu.
Acele nedeterminari sunt obtinute pe niste baze foarte simple, la exercitii diferite obtii rezultate diferite, asa ca se considera nedeterminari.
Ultima formula nici nu o cunosc. Probabil ca este vorba de variatie.
Variatia lui x, dar cine este x? Distanta?
P este impulsul sau cine?
h este inaltimea, constanta lui Plank redusa, cine este?
Mai multe detalii.

| Inferno a răspuns (pentru shadovv):

Pardon,aceia este h/2 pi.

| shadovv a răspuns (pentru Inferno):

"Fenomenul poate fi inteles, cauzele nu." Exact astea vreau sa spun! Matematica si fizica sunt intr un fel circulare. Sunt cercuri (sau sfere). In ele este exactitatea, logica, limbajul formal, etc., in afara cercului este speculativul, metafizica, filozofia. Dar spatiul din afara cercului cuprinde cercul. Fizica e buna, dar e limitata.

Ai dreptate... e 1 nu 0 (mi e somn si probabil ma gandeam la identitatea lui Euler). Sunt doar cinci formule alese arbitrar. Cand eu scriu si inteleg aceste formule descriu realitatea (o cunosc). Cand te uiti cu ochii la ce te inconjoara esti aproape orb. Cand inchizi ochii si privesti cu mintea (contemplezi) la acele formule, vezi universul in toata frumusetea lui.

| shadovv a răspuns (pentru Inferno):

Heisenberg... nu am h barat la tastaturawinking

| Inferno a răspuns (pentru shadovv):

Cred ca mai corect ar fi fost: "Max... nu am h barat la tastatura"

| Inferno a răspuns (pentru shadovv):

Apropo,sunt curios, ce reprezinta ultima formula?

| shadovv a răspuns (pentru Inferno):

Limbajule, limbajule, de ce nu functionesti...


Principiul incertitudinii, Heisenberg, la asta m am referit. X e pozitia, P e impulsul(?). Constanta redusa a lui plank / 2 e o constanta ((h/(2*pi))/2)