| sabin89 a întrebat:

Ce este trădarea? Poate că răspunsul vi se va părea simplu. Mie nu mi se pare deloc a fi simplu.
Liviu Rebreanu a ridicat această întrebare, prin mijloace artistice, prezentând cazul interesant al personajului Apostol Bologa. Acesta era un ofițer de origine română din armata austro-ungară, care și-a trădat țara (imperiul) pentru a nu-și trăda neamul. A făcut bine? A făcut rău?
Problema s-a pus și în Franța în legătură cu Petain și de Gaulle. Primul (eroul de la Verdune) a vrut probabil să-și salveze țara punând capăt unui război pierdut și sperând să rezolve, prin diplomație, aspectele litigioase la Conferința de Pace. Cel de al doilea și-a "părăsit postul" trecând la "inamic" și organizând rezistența. Care a fost eroul și care a fost trădătorul?
Dar poate cel mai potrivit pentru ilustrarea definiției trădării ar fi personajul istoric Talleyrand. S-a spus despre el că și-a trădat toți stăpânii: Monarhia vechiului regim în favoarea Revoluției, Revoluția în favoarea Directoratului, Directoratul în favoarea Consulatului, Consulatul în favoarea imperiului și pe Napoleon în favoarea lui Ludovic al XVII-lea și a Restaurației. Poate dacă ar mai fi trăit ar fi trădat și Restaurația. La o analiză mai profundă, însă, se poate observa că niciuna dintre victimele "trădării" menționate nu a fost în realitate stăpânul "trădătorului". Talleyrand a avut un singur stăpân: Franța - pe care a servit-o cu credință, trecând mereu de partea celui care răspundea mai bine nevoilor ei.
Cazul Pacepa. A trădat Pacepa poporul? Nu cumva Securitatea a trădat poporul, iar Pacepa a trădat Securitatea? Întrebări.
Credeți că vom reuși vreodată să dăm o definiție clară și definitivă trădării? Ce este trădarea?

Răspuns Câştigător
| gabicoo a răspuns:

Atât mareșalul Petain cât și de Gaulle au fost eroii momentului lor:
- Petain a salvat Franța de la dispariție,
- de Gaulle a fost eliberatorul ei!
Nici unul dintre ei nu poate fi considerat trădător!

Apostol Bologa (personaj inspirat de realitate) a trăit drama tuturor românilor recrutați în armata austro - ungară. Nu poate fi considerat trădător!

Talleyrand a fost propriul său stăpân "O canalie in șosete de mătase"! Scopul său au fost banii, aurul și nu binele Franței!
Se încadrează în profilul profitorului! Este un trădător de profesie!

Pacepa l-a trădat pe Ceaușescu! A trădat un regim impus de străini! În acest caz mă abțin!

14 răspunsuri:
| 199onur7 a răspuns:

Trădarea este ceva foarte ffffoooooaaaarrrrrtttttteeeee greu de explicat in cuvinte in scris in ce vrea mușchi tăi e ceva offfff Doamne greu de tot foarte dureroasă pui înainte de tine totul in acea persoană in acea inima și da. da nu-i nimic nu este vina lor.

| Sachiroo a răspuns:

Trădarea reprezintă acțiunea prin care lupți împotriva unui om, care a avut încredere în tine, adică nu te-a bănuit, atunci când rezultatul nu este cert.
Legat de ceea ce spuneai tu despre Charles de Gaulle și Philipe Petain, nu e trădare. Charles a continuat lupta mai departe împotriva germanilor de la Londra, în timp ce Petaine a format cu extrema dreapta un guvern marionetă în Franța. Și a fost mai bine așa pe țara asta, să aibă și un conducător pro-francez în guvernul marionetă de la Vichy, pentru că un guvern condus doar de germani în Franța ar fi fost mult mai rău pentru această țară.
Dacă tot vorbim despre Al Doilea Război Mondial, trădarea este cea a lui Igo Sym, care a luptat pentru interesele naziștilor.

Răspuns utilizator avertizat
| EliLeli a răspuns:

Sunt oameni si acum, in acest moment, care au facut lucruri foarte bune pentru Romania, gen integrare NATO, UE, oameni despre care nu se stie mai nimic. Si sunt altii care, in timp ce acestia faceau aceste lucruri, umblau dupa spagi, dupa castiguri personale (unii politicieni de la vremea respectiva). Pentru mine cei din urma sunt niste tradatori, iar faptele lor, din punctul meu de vedere, intra la categoria inalta tradare. Asta ca sa dau un exemplu despre tradare in epoca moderna.
Mai sunt si alte soiuri de tradatori: infidelii, infractorii, cei care spun una, te bazezi pe ei si apoi fac taman invers. Acestia sunt oportunistii. Nici macar nu-i bag in seama, sunt prea marunti.

| RAY a răspuns:

Trădarea este sinonimă cu poporul roman, știm asta din istorie

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Dacă Petain a fost, ca și de Gaulle, erou al momentului, de ce a fost condamnat la moarte (chiar dacă ulterior pedeapsa a fost comutată)?

| sabin89 explică (pentru EliLeli):

Adevărat și asta. Aș vrea în special să discutăm de trădare în sfera politică, militară...cam ce ilustrează exemplele menționate în întrebare.

| gabicoo a răspuns (pentru sabin89):

Trebuia găsit un țap ispășitor! A fost condamnat la moarte pentru a da satisfacție plebei! Pedeapsa capitală a fost comutată pentru că nu puteau executa un mareșal al Franței! N. B. toate titlurile i-au fost retrase cu excepția celui de mareșal - titlu care putea fi acordat și retras doar de către parlament! Nu puteau fi rănite sentimentele veteranilor din primul Război mondial - Petain fiind erou al acestui război!
Sunt multe de spus referitor la subiect dar nu am nici timp nici răbdare!
Să fii iubit!

| sabin89 explică (pentru RAY):

Adică românii se trădează unii pe alții. Se iau la întrecere - care e mai trădător. Care să fie trădător șef. Înțeleg. happy

| EliLeli a răspuns (pentru sabin89):

Functia, asta e ce conteaza. Intotdeauna a fost functia.

| sabin89 explică (pentru Sachiroo):

Despre Talleyrand ce zici? Zici ca mine sau ca gabico? happy

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Dacă ai fi fost în locul lui Apostol Bologa, ai fi făcut la fel? happy

| gabicoo a răspuns (pentru sabin89):

Da! Sunt roman și simt românește!

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Oameni primitivi au un auto control mai prost, auto controlul tine de inteligenta, romanul e o ființă emoțională, vezi și la alegeri