Șapte sunt simbolurile utilizate pentru a exprima numerele romane : I, V, X, L, C, D, M.
Sapte pacate capitale.
Există șapte denumiri de bancnote euro : 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500.
Probabil au fost doar câteva coincidențe și așa au hotărât să facă candelabrul, să facă proverbele etc.
Exista 7 planuri ale existentei/constiintei, iar planul 7 este reprezentat Dumnezeu insusi/energia iubirii pure. Ca sa intelegi putin diferenta, sfintii, Maica Domnului si Iisus Hristos sunt pe planul 5 . Doar ca idee...
Ideea cu 7 e cu mult inainte de romani.
364 zile:7=52 saptamani un an. De la Dumnezeu e ideea cu 7.
Asta am observat și eu, că 7 marchează un final, un ciclu de evenimente. Sunt oameni, printre care și celebrități, care au murit într-o zi de 7, sau la 17 ani, la 27. De asemenea mai sunt oameni celebrii care au murit la 25 de ani (2+5=7) sau într-o zi de 16 (1+6=7).
Exemple: TuPac a murit la vârsta de 25 de ani (2+5=7);
Aaliyah a murit pe 25 august 2001 (2+5=7);
Michael Jackson pe 25 iunie 2009 (2+5=7), și mai sunt și alții.
Eu personal sunt o persoană care crede în numerologie și consider că numerele au o importanță aparte și o anumită energie.
Astea parcă sunt cam trase de păr...cu "a murit într-o zi de 16"; sau pe 25 iunie
Nu, nu mă îndoiesc că ar fi adevărate datele, adică zilele în care au murit ei. Mă refer doar că ar fi vreo legătură cu 7. De fapt, trebuie să recunosc că nu ştiu mai nimic despre numerologie. Nu am avut şansa să citesc sau să mă iniţieze cineva.
Din moment ce oamenii trăiau după săptămâna de 7 zile, acest număr a lăsat o amprentă culturală, cu toate că din punct de vedere matematic nu este atât de ușor de folosit cum este cifra 6 folosită de babilonieni.
Lăsând la o parte și alte aspecte culturale ale cifrei 7 (culorile curcubeului, notele muzicale, tipurile de radiație electromagnetică, etc.) ce sunt mai mult sau mai puțin subiective, această cifră o întâlnim destul de des și în natură: cele 7 perioade ale elementelor, 7 tipuri de cristale, 7 forme moleculare ale ADN-ului, înălțimea omului este de 7 ori înălțimea capului, cele 7 niveluri de energie ale electronului.
Stai să ghicesc...de la creațiune?
Bănuiesc și eu, alte informații concludente nu prea am găsit. Săptămâna de 7 zile nu are niciun repet astronomic spre deosebire de an sau lună. Să zicem că cea de 6 sau 10 zile ar putea fi diviziuni ale unei luni, cum se practicau la babilonieni sau egipteni, dar cea de 7 e un mister total, cu atât mai mult cu cât s-a impus treptat la nivel mondial.
Echivalarea zilelor cu principalele corpuri cerești de către romani a apărut mult mai târziu.
Ce este cert e că această împărțire a timpului e chiar genială, divină aș zice. Cum ar arăta existența noastră fără săptămâni, toate zilele să fie la fel?
Lumea cred că ar fi căzut în monotonie și disperare.
Probabil popoarele de pe unde s-au perindat evreii au văzut o diferență între starea lor de spirit și le-au copiat modelul.
Chiar și în Biblie scrie că Sabatele vor fi un semn între poporul ales și neamuri, lucrurile par să aibă sens.
E universală din ce cunosc, în istorie au existat niște tentative eșuate de a impune săptămâni de 5, 6 (calendarul sovietic) sau 10 zile (calendarul francez republican).
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Soviet_calendar
https://en.m.wikipedia.org/wiki/French_Republican_calendar
Această similitudine interesantă cu săptămânile babiloniene sau egiptene mă face să mă gândesc dacă nu cumva și acele sisteme antice au fost niște replici la săptămâna evreiască.
E interesant totuși subiectul, ce vine din vechea istorie a omenirii.
Vezi, şi un doctor bun nu se opreşte asupra simptomelor, ci încearcă să afle cauza unei boli. Făcând o paralelă, cam aşa văd eu interesul pe care îl manifestăm mulţi dintre noi asupra istoriei antice. Nu ne oprim numai la ce vedem în lumea contemporană nouă, ci vrem să ne ducem şi în urmă, cât putem de mult, pe firul evenimentelor şi al anilor, doar-doar reuşim să înţelegem cum a început totul şi de ce. Arheologii scot şi ei la iveală tot felul de relicve, mânaţi de aceeaşi curiozitate, să vadă, să înţeleagă ce fel de oameni au trăit şi când; cu ce s-au ocupat; de ce au purtat războaie etc. Interesant este că nu se poate merge foarte departe în urmă, în timp; de la un moment dat se aşterne parcă o ceaţă densă şi cercetările se împotmolesc.