| Seba2013 a întrebat:

Ce intelegeti prin indoiala metodică a lui Descartes?

Dar prin res cogitans y res extensa? Cine trebuie sa controleze, res cogitans sau res extensa?

2 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Prin faptul că nu a răspuns nimeni, s-ar putea deduce că nu înțelege nimeni nimic prin "îndoiala metodică...". Și nici prin "res cogitans". Zic și eu.

| Seba2013 explică (pentru sabin89):

Stai linisitit ca nu astept raspuns. Nici cei care au scris cartile nu cad la un sens comun. Este doar o problematica pentru a intelege preocuparile filozofilor.

A fii si a exista este diferit. Nu stiu sa iti explic exact cum vorbesc ei ca nu am timp sa caut. Aceasta "existenta" umple "fiinta" iar fiinta se actualizeaza cu predicatele ei. Deci sunt doua elemente, esenta si existenta.

Aici este o dualitate intre substanta/res cogitans contra existenta/res extensa sau extensiunea care ii vine din afara. Mai sunt multi care vorbesc despre aceasta tema.

Este ca intr-o propozitie cu subiect si predicat. Subiectul este participativ predicatului. Verbul este nucleul predicatului.

Subiectul(substantivul) in cazul acesta poate fii determinat de predicat. Insa predicatele sunt doar anumite POSIBILITATI subiectului iar EL ca fiinta are Conectorii(gramatica) de contrast sau opozitie. Husserl vorbeste de paranteza, etc., in care isi afirma autenticitatea si fiinta contra accidentelor si multitudinea lui res extensa sau a realitatii.

Philosophia Prima, Sive Ontologia, Methodo Scientifica Pertracta. Christian Wolff

Metaphysique Alexander Gottlieb Baumgarten