Pe vremuri, mai exact prin 1970, era o glumă.
- Cărțile nu mint niciodată ( când dai în cărți, să ghicești viitorul)
Răspuns.
- Depinde de editură ( se refereau subtil la Editura Politică, care promova doctrina oficială).
Etern - care nu are început și sfârșit în timp.
Care nu are început în timp,
Astăzi s-a născut,
Cel făr-de-nceput,
Cum au zis proorocii.
( Colind).
Deci acest dicționar este de mitologie creștină, căci numai Dumnezeu nu are un început în timp.
Despre antinomia unui Dumnezeu care există dintotdeuna am discutat în altă postare pe TPU, pe care am retranscris-o pe un site al meu, o să îți trimit linkul în mesaj privat.
Atemporal, care există dintotdeauna, iar mi se pare că e o definiție trasă de păr. Cine a scris a copiat și el de undeva. Existența este o relație. A-temporal înseamnă in afara timpului. Așa par să fie noțiunile matematice, cele care nu sunt variabile.
Astfel, simboluri pentru cantitate ca 1, 2, 3. par a fi atenporale.
Pentru mine ca fiziciab ele au semnificație când măsor cu ele entități care există în timp. Dacă elimini timpul, ele sunt noțiuni suspendate în vid. Astfel, ele nu aveau cum să existe într-un spațlu gol, în care nu exista nimic. Astfel ontogeneza lor este aceasta.
Spațiu gol ( și acesta este o abstracție post nu ante). Apar obiecte care imediat cum apar încep să se miște. Apoi apar oamenii care gândesc ( o nouă modalitate de existență, care nu este materială) apoi apar semnele 1, 2, 3. Deci ele apar în zona temporală, iar nu ăn cea a-temporală, înafara timpului. În acest fel, omul intervine în statutul ontologic al universului, începând cu el, semnele create de el ( 1, 2, 3, și altele) se nasc ( mai exact se descoperă) și prin viața umană schimbă universul. Așa susține și Mircea Eliade.
Dar cei ce au scris dicșionarele nu aveau timp de asemenea discuții savante. Cărțile se scriu din cărți și au copiat și ei ce au scris alții.
Pentru mine etern este Universul si Dumnezeu si este nelimitat cel putin in viata asta ceea ce mi-as dori sa realizez daca as avea timp(tot nelimitat)
Pina la urma urmei etern este ce nu are inceput si sfarsit iar nelimitat ce poate avea un inceput dar sfarsitul nu este impus(limitat)
Etern - fără limită în timp, având o durată veșnică.
În concepția modernă a Universului, timpul are un început la Big Bang. Nu există o concepție clară a modalității de final a universului. Astfel deocamdată pare să continue veșnic, etern. Este bineînțeles o ipoteză care vrea să fie optimistă.
Nelimitat, fără limite. Limitele sunt modalitățile noastre de a defini lucrurile evenimentele și procesele. Prin extrapolare, putem concepe entități fără limite. Ce deficiență ar avea ceva nelimitat, este că nu poți stăpâni, cataloga, utiliza așa ceva. Este un concept limită.
Pot sa separ eternul de timp?
Ce nu are un trecut, nu are viitor si nu este decat, uhm., un prezent care nu trece pentru a deveni trecut, mai poate sa implice timp?
Si daca definim lucrurile prin limita-forma-contur, smd, imi poti da exemple de entitati fara l.f.c?
Pot sa separ eternul de timp?
Nu poți căci eternul are în el implicat în el noțiunea de timp, este un timp fără sfârșit.
===
Ce nu are un trecut, nu are viitor
Nu e chiar așa. Poate să nu aibă trecut, poate să înceapă timpul de la zero pentru acel lucru,
===
si nu este decat, uhm., un prezent care nu trece pentru a deveni trecut,
asta nu are înțeles, sens.
====
mai poate sa implice timp?
====
Si daca definim lucrurile prin limita-forma-contur, smd, imi poti da exemple de entitati fara l.f.c?
Nu pot. Este o noțiune abstractă.
===
Te intreb pentru ca dictionarele spun: Etern ~ 'care nu are inceput si sfarsit'; 'atemporal', 'care exista dintotdeauna'.
Multumesc.
Dar vad ca o dai numai pe de astea... filozofice asa. Cred ca e de la varsta
Ai spus intelesul nostru deci... nu definita din dex, prin urmare etern pentru mine e o negura care macina pe cineva din adancul inimii, zi de zi, purtand acel lucru in interiorul sau mereu si mereu, nestiind sigur daca este ceva binefacator sau opusul.
Iar nelimitat, pentru mine nu exista , insa este folosit pentru a putea exista antonimul sau, adica limitat. In special pentru ofertele alea limitate din reclame, in mama lor, ca ne fac sa le cumparam doar pentru ca sunt limitate.
Dar daca ar fi sa aleg sa am o cantitate de budinca de ciocolata nelimitata, sa stii ca nu as refuza :/
Budinca de ciocolata e ucigatoare.
Tu ce crezi, daca ai avea o cantitate nelimitata, te-ai afla in interiorul, sau in afara ei?
Eternul eu il imaginez ca pe ceva inghetat in timp.
Nelimitat e fara margini.
Ce iti facusei ieri la par?
Era intr-un fel, omg. :*
Sunt intr-o relatie de love-hate cu parul meu, pana la Craciun o sa ma hotarasc cum il aranjez pentru ca cei de la firma nu ma lasa sa tai din el.
Tu ma adori toata.
Nu, nu mai este.
Mai am doua sedinte in decembrie pentru Calafeteanu.
Calitatea eterna ii este atribuita unei fiinte (ex: Iahve), iar ceva care este nelimitat unei grupari materiale (ex: ceva care genereaza curent intr-un mod nelimitat).
Sper ca... in exterior? :/. Atat timp cat imi ajunge in fiecare dimineata pentru lucru, poate sa fie unde vrea ea sa fie, sa dea si pe afara.
cosmin2344 întreabă: