Mersi pentru rosia pe care am primit-o, avea aproape 4 mm, a trebuit sa selectez la ea cateva mii de ani. De celelalte nu mai vorbesc. Carbunii, petrolul, metalele erau inutilizabile in starea in care le-am primit, mai erau si acoperite de roca. Vorbesc la persoana intai, caci eu, omul, folosesc specializarea, munca in echipa, munca in etape, care etape pot dura sute de mii de ani, in cazul prelucrarii pietrei, singura resursa minerala la indemana. Omul lucreaza, castiga bani si cu ei cumpara tot ce are, asta inseamna specializare. Pot sa iti dau exemplul salariului, pe care il primesc la schimb cu munca. Poti spune ca am primit o planeta locuibila. Din atatea milioane de planete, doar in partea vizibila a universului, e si una locuibila.
Daca nu era fier in straturile superioare, inseamna ca nu au fost stromatoliti, si atunci nu era nici oxigen, iar fara oxigen nu eram nici noi, si atunci nu aveam nevoie de fier. Organismele monocelulare nu au nevoie de metalurgie. O planeta formata din metal, ca Terra, sa nu aiba diverse metale? Cam greu. Daca nu era petrol, ce faceam? Noi, bine. Aveam deja carbune, si am fi trecut la energia atomica. Dar daca nu aveam nici carbune? E de crezut ca in atata timp de viata vegetala sa nu se fi acumulat nici un tip de combustibili fosili? Nici macar turba? Dar ce ne faceam daca nu exita umanismul, miscarea culturala care a recuperat cultura antica, si cu ea gandirea sistematica, care a dus la laicizare, printre alterele si pana la urma la stiinta moderna? Fara umanism am si ramas un ansamblu de civilizatii cu dezvoltare lenta, care toate ar fi decazut, cu pierderea unor tehnologii, si ar fi fost urmate de altele cu aceeasi soarta. Ca si pana atunci. Iar umanismul nu l-am primit. Ce ne faceam daca nu aparea sistemul mondial modern, care a permis dezvoltarea exploziva economica? Dumnezeu le spune evreilor ca au primit de la El tara Canaanului, au obtinut-o ''nu cu sabia, nici cu arcul tau''. Dar despre umanism si sistemul mondial modern, nu spune asta. Ce faceam fara iluminism? Pe baza primelor doua, in acelasi spatiu restrans, Tarile de Jos, Anglia, Nordul Frantei, a fost facut si iluminismul. Creat de om, cu riscul vietii si prin depasirea zonei de confort, ca si umanismul. Ce ne faceam fara Revolutia Industriala, inceputa in Anglia, unde si cand s-ar mai fi intrunit conditiile pentru Revolutia Industriala? Fara metale nu puteam sa ramanem, caci planeta e de metal, dar fara aceste realizari improbabile si greu de obtinut, ale noastre ale oamenilor, am fi fost o simpla specie de mamifere care a gasit un truc prin care sa scape de pradatori si s-a inmultit necontrolat, pana la aparitia unui dusman neprevazut si impotriva caruia nu are ce sa faca.
Mim se pare că tratezi un pic superficial problema, tu fiind o persoană bine dotată dpv intelectual. Înțeleg că ai scăpat din ghearele unei secte posesive și acum îți îndrepți toate tunurile împotriva "dușmanului", dar nici până acolo încât să nu mai vezi că se pot pune greutăți și de o parte, și de cealaltă a cântarului.
Poate se referă la țara noastră?
Cheers
La umanitate.
Totul e primit in dar de la Creator.
Noi suntem doar custozii acestui Paradis numit Pamant.
Într-un fel, așa ai fi tentat să zici, dar apare o întrebare dificilă: Cum a apărut Creatorul?
Fizica cuantica ti-ar putea raspunde. Citeste si tu despre Big Bang
anonim_4396 întreabă: