| syme a întrebat:

Ce părere aveți despre următorul citat: „A studia şi a nu gândi este o risipă. A gândi şi a nu studia este periculos." (Confucius)

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

Pai sa inveti fara sa gindesti inseamna sa fii tocilar, ceea ce e p[e degeaba, inseamna timp risipit pe degeaba, caci tocind, nu poti retine materia prea mult in timp. De cealalta parte, sa gindesti fara a studia, fara a vedea si alte puncte de vedere sau fara a cunoaste lucrurile, e periculos pentru ca o poti lua "pe ulei", si fara sa stii. Crezi ca gindesti bine ce gindesti, dar tu ai luat-o razna de mult, pentru ca nu ai nici un standard, nici un etalon dupa care sa judeci daca gindirea ta e buna sau rea.

8 răspunsuri:
| bOse a răspuns:

Adica, degeaba te dai destept daca nu esti informat si pe dinauntru esti prost de puti.

| -=AleCS=- a răspuns:

Adica degeaba citesti proverbe de ex sau alte sfaturi si nu te gandesti ce inseamna cu adevaratelea si nu le aplici in viata ta logic ca e o risipa iar a gandi si a nu studia este periculos pentru ca de gandit iti imaginezi ce vrei nu ce e bine si daca nu studiezi sa vezi cum e de fapt e periculos

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Studiul si ganditul sunt doua lucruri paralele, care nu trebuie niciodata combinate. Inteligentii sa raman cu ale lor iar certatorii sa-si vada de treaba.

| djvali67 a răspuns:

Cu prima parte sunt de acord. Ma gândesc la colegii tocilari care memorează ceva fără sa înteleagă nimic; e întradevăr o risipa de timp pentru ei, pentru profesori, risipă de bani pentru societate etc. Nu înţeleg însă de ce e periculos un individ care gândeşte dar nu studiază... în această categorie cred ca se afla 70-80% din populaţia globului!

| mihaibrasov a răspuns:

Eu prefer periculosul decat risipa. Asta e parerea mea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este unul din citatele mele preferate.

| PhaseMorphXR a răspuns:

E un citat celebru bun, vorbeste foarte mult de la sine... Invatatul fara gandire este neproductiv, in sensul ca nu va avea loc niciodata o tendinta cognitiva naturala de a crea legaturi complexe si asocieri intre termeni, idei si concepte (acumulate) pentru a le aplica lumii, in sensul de a le plasa in armonie in jurul nostru, pentru o mai buna intelegere generala a lumii/universului, si pentru a trai mai armonios in cadrul acesteia. Ganditul fara invatat este periculos pentru individ in primul rand, dar este in acelasi timp dificil/inutil. Nu de putine ori ne gasim pusi in situatia de a rumega aspecte/concepte care au fost demult rumegate si rafinate inaintea noastra, multe din intrebarile pe care ni le punem au mai fost puse de-a lungul istoriei, raspunsuri si abordari exista iar daca le vom cauta si gasi, este posibil sa ne putem chiar identifica cu acestea. De multe ori se poate intampla ca punctul de vedere a unui "predecesor" sa fie mult mai comun decat ne-am astepta. Insa in esenta, ganditul fara invatat este o iluzie, nu se poate gandi in vid.

| AFRAIDs a răspuns (pentru djvali67):

Cum poti sa ajungi sa gandesti anumite lucruri neavand o baza? Toate lucrurile pe care noi ne bazam si de care suntem siguri sunt venite de pe urma auzirii si totodata a studierii lor.