Traditii...
Mai stim oare, ce inseamna?
Eu nu as amesteca traditia cu obiceiurile religioase.
Si oricum ne pierdem! Multe dintre traditiile noastre s-au pierdut deja sau nu se mai fac asa cum ar trebui, cum se faceau odata! Sunt fake, sa spun asa...
Am cautat opinci. Mai face cineva opinci?
Ceva de citit:
http://www.gsp.ro/......53362.html
Pe scurt, eu vreau sa vad un viitor unde traditia si cultura noastra nu au fost date uitarii. Dar pentru asta trebuie sa muncim fix noi!
Credinta e personala, asa ca o dam in certitudini cel mai bine.
Orice traditie trebuie pastrata, adica protejata si nu impusa.Multora le e frica de modul in care gandesc unii cand vine vorba de traditii.Nu esti obligat si nici nu te obliga nimeni sa imbraci un anumit port popular in fiecare duminica sau sa adopti un anumit stil de comportament.
La noi e altfel, "cate bordee, atatea obiceiuri" exista: de la straie si obiecte de artizanat, pana la folclor si gastronomie.
Daca evolutia ar insemna globalizare, da, as da foc la casul de pe leasa, as rasturna damigenele cu cracii in sus, as da foc la obiectele de arta si m-as baga in plastic.
Nu vad eficienta unui popor distrusa de traditii, ce? incepem lucrul in fiecare dimineata dupa ce ne facem poze in itari?
Tradițiile sunt de bază în fiecare țară.Ea ne descrie într-o oarecare măsură, însă mulți le confundă cu obiceiuri religioase. Obiceiurile religioase le are fiecare țară în care religia predominantă este aceeași.Tradițiile în schimb sunt de la țară la țară, unice.
Căt despre evoluție, nici una din cele 2 nu ne opresc din a ne dezvolta țara, nici măcar obiceiurile religioase(ci religia în sine).Dar mai degrabă aș vedea un popor eficient care să uite de tradiții.
Traditiile se reinventeaza in timp functie de nivelul de economic si civilizatie. E o prostie sa tragi cu dinti sa pastrezi traditiile pe o perioada de timp indelungata, e ca si cum as refuza iluminatul cu bec pentru ca bunici foloseau opaitul s-au traditionala lampa cu gaz, locul lor e la muzeu, l-a fel si opincile dupa care tanjeste si mihaela33 spre34 s-au in cel mai fericit caz in picioarele dansatorilor de folclor.
Practicile religioase, o mare frectie la picior de lemn iar biserica o mare consumatoare de energie umana si valori materiale aruncate pe apa sambetei. Dupa 1989 s-au construit 2 000 de lacasuri de cult iar in total sunt 18 429. Si ca sa aiba capac mai construim si o Catredala Neamului (sa nu uitam cum ne cheama) de o jumatate de miliard euro, asta la primul strigat, apoi mai urmeaza suplimentatea. Daca banii acestia(biserici noi+catredala) erau investiti in invatamant, agricultura, infrastructura etc sigur aveam ceva progres, dar asa avem o povara spre calea evolutiei.
Amintirile din copilarie nu ne sunt o povara in dezvoltarea noastra ca adulti. Dimpotriva, le rememoram cu drag pe tot parcursul vietii. Desi nu ne mai comportam acum ca niste copii, acei ani de inceput fac parte din viata noastra si ne identifica intr-o oarecare masura. Cam la fel cred ca trebuie privita problema si cu (,) cultura traditionala a unui popor. Ea nu trebuie nici ignorata, nici uitata. Revenind insa la comparatie, din copilarie nu avem numai amintiri frumoase. Avem si unele urate. Pe acelea le privim intr-un mod diferit. Ne pare rau de ce s-a intamplat si invatam pe altii sa evite situatii asemanatoare.
"Suna a comunism." = suierul fostei locomotivei cu abur care si-a dat obstescul sfarsit l-a fel ca, comunismul si simbolul lui, secerea si ciocanul. Doar ciocanul mai face ceva zgomot prin atelierele depasite de la noi, apropo am o tesla, pe vremea bunicului era utila si acum rugineste nefolosita, daca vrei ti-o fac cadou, unora le mai foloseste inca si stii tu la ce, poate vrei sa-ti iasa copii dulgheri.
1. Am o parere buna spre deosebita.
2. Da. Nu e povara, e caracteristica si "mandria de neam" a poporului respectiv.
3. Nu.
Pe scurt: habar n-am.
Ce cred despre asta? Cred ca nu ma pricep la premonitii, asta cred!
Orice popor respectiv individ cu scaun la cap nu poate să renege moştenirea lăsată de proprii înaintaşi prin muncă sacrificiu şi înţelepciune deoarece negându-şi propriile rădăcini ar ajunge asemeni nomazilor fără identitate şi cultură, bântuind prin lumea mare fără trecut, fără prezent şi fără viitor.
Prin aceste tradiţii moştenite primim respectul celorlalte naţii, datorită lor ne facem cunoscuţi fără frica că ar putea păta cu ceva demnitatea naţională.
Aş putea chiar numi această tradiţie ca un lucru necesar supravieţuirii nu numai ca entitate de sine stătătoare ci şi ca moştenire strict necesară în cazul unei crize catastrofale care ar anula tot confortul generat de industria prezentului.
Unele traditii rezista timpului si progresului, altele nu.
Unele traditii le pastram cu dintii pentru ca ne plac. Pomul de Craciun e o traditie frumoasa, nu?
Unele traditii ne amintesc de momente placute traite in copilarie. Sau nu.
Daca nu ne-am pastra (in limitele bunului simt) traditiile, am deveni niste roboti loviti de Alzheimer.
Practicile religioase nu prea au ce cauta in aceeasi oala cu traditiile, pentru simplul motiv ca tot ce tine de religie e IMPUS de o mana de ciudati barbosi iar tot ce tine de traditie e adoptat si acceptat de bunavoie.
"...tot ce tine de religie e IMPUS de o mana de ciudati barbosi iar tot ce tine de traditie e adoptat si acceptat de bunavoie..."
Are logică, dar nu prea. În unele ţări există tradiţia de a extirpa clitorisul fetiţelor, sau de a le lungi gâtul cu inele, sau de a le face găuri prin corp, sau de a le distruge sânii cu pietre încinse... Nu cred că cineva le-a întrebat dacă ele acceptă aceste tradiţii. Ziceam şi eu...
După părerea mea, tradiţiile există şi bune (non-dăunătoare/acceptabile), şi rele (invazive/cretine), iar unele dintre ele sunt la o graniţă foarte fină sau inexistentă chiar cu superstiţiile şi prejudecăţile.
Personal, accept doar tradiţiile care mi se par frumoase, nedăunătoare şi nu complet stupide. Restul, din partea mea, nu au decât să dispară.
Cred ca timpul, evolutia, civilizatia si bunul simt au filtrat traditiile si obiceiurile care au rezistat pana in prezent, si o vor face in continuare. Cred ca e bine de exemplu, ca japonezii nu mai maltrateaza picioarele fetitelor legandu-le strans pentru a ramane mici, dar cred ca e frumos ca s-a pastrat ritualul ceremoniei ceaiului, sau artele lor speciale... ikebana, origami etc. La fel, fiecare popor are obiceiuri, traditii sau practici la care s-a renuntat si altele care au fost conservate si preluate de generatiile actuale pentru ca reprezinta o credinta, o valoare specifica a poporului respectiv, o cutuma care nu contravine cu nimic sau pur si simplu ceva frumos care rezoneaza cu spiritualitatea si identitatea lor etnica.
Michio Kaku scrie intr-o carte ca, civilizatiile sunt de gradul 0, 1, 2, 3. Trecerea de la 0 la 1 e cel mai periculos eveniment. E perioada cand omul isi da viata in mana stiintei, scapa de obiceiuri, ritualuri. Toate astea duc la evenimente drastice (le si vedem la stiri zilnic) existand pericolul sa ne exterminam noi pe noi insine. Eu cred ca omenirea o sa ajunga curand intr-un punct cand, scapa de zei, traditii, si o sa priveasca strict spre viitor. Asta e singura cale de supravietuire.
Eu, de fapt, aveam in minte doar traditiile noastre, romanesti.
Cat despre mutilarile de care spuneai, am impresia ca, daca sapi mai adanc, descoperi ca sunt sau au fost, la origine, impuse de un cult sau o credinta religioasa. De unde crezi ca s-a inspirat Inchizitia? Cata fantezie poate avea, totusi, cineva?
Pur si simplu imi dau cu parerea la faza asta cu traditiile.
Aş mai vrea să adaug legat de tradiţii şi pe lângă tesla lui Hombre pentru iubitorii de muzică că fără acele tradiţii nu am avea nici muzica rock, nici reggae, blues, jazz, R&B, gospel etc.
Comuniunea generează tradiţie iar aceasta, la rândul ei, ţine unită comunitatea.
,,Practicile religioase nu prea au ce cauta in aceeasi oala cu traditiile, pentru simplul motiv ca tot ce tine de religie e IMPUS de o mana de ciudati barbosi,,
Poate asa se intampla in Romania, pentru ca inca suntem o tara inapoiata unde toata lumea priveste doar intr-o directie.
Dar nu as zice ca se aplica peste tot.
Uita-te la Japonia, o tara unde 73 % din populatie se declara atee/dezinteresata de religie.
Si totusi traditia budista persista, templele raman, elementele spirituale coexista cu cele materiale...din simplul motiv ca sunt frumoase si fac parte din istoria culturala a tarii.
*insist cu Japonia pentru ca mi se pare interesanta balanta intre populatia atee si istoria budista din aceasta tara *
Pana la urma majoritatea traditiilor/obcieurilor din prezent au avut la baza o tenta religioasa. Se aplica la mai toate popoarele.
Dar sunt continute si astazi mai ales pentru frumusetea lor, pentru...traditie.
Originea...se pierde cu timpul
Cam asta e definiția unei natiuni; comunitate de oamnei care au aceeași limbă, aceleași obiceiuri și tradiții și care istoricește constituie un stat.
Da, tradițiile sunt inutile. Sau cel puțin, mie așa mi se par. Nu cred că este măcar una care să aducă ceva nou și constructiv pentru oameni. Doar chestii semi-retardate pe care oamenii cu tehnologie de ultima degeneratie le fac la fel ca cei care se omorau ursu din pădure să-i ia blana că nu aveau cu ce să se îmbrace.
Aș vrea să văd și eu o românie care s-a detașat de absolut orice tradiție și obicei (creștin sau nu), dar știu că asta e imposibil, într-o țară în care cretini ca Becali reușesc să se îmbogățească și să obțină admiratia oamenilor.
Uita-te in R[r]omania... cate traditii si "obiceiuri" gasesti in fiecare comuna de nu-ti mai ajunge caietul sa le notezi.
Si iete unde suntem... tara de mana a treia...
Dintr-un p.d.v instinctiv, printr-o prisma obiectiv-realista, consider ca viitorul indepartat ( ~100 ani ) va fi un timp lipsit de culoare. Globalizarea este un fenomen ce nu mai poate fi oprit, unde puternice influente (economice, politice, sociale, culturale) globale, in unele tari se impun ( cum ar fi cazul Indiei in raport cu Marea Britanie, Maroc in raport cu Franta ) sau sunt copiate in mod voluntar de catre noile generatii ( cum ar fi si cazul Romaniei in raport cu SUA ). Tendintele si nevoile societatii sunt influentate de normele marilor influente globale, dupa cum am spus mai sus. In ceea ce priveste eficienta popoarelor in raport cu traditiile/culturile respectivelor popoare, consider ca cele din urma poarta o mare importanta cand vine vorba de progres sau eficienta. Un exemplu evident este cel al poporului german. Cultura lor perfectionista a dus la ceea ce este foarte clar astazi si anume bunastare. In concluzie pentru dezambiguizare, consider ca Eficienta unui popor este puternic influentata de Cultura, Traditiile si Dogmele respectivului popor.
Depinde ce traditii/obiceiuri/credinte. Poate sunt subiectiv,dar mie mi se pare ca credinta crestin ortodoxa sau catolice,practicarea ei si aici ma refer la obiceiuri/moduri/gandire si stil de viata crestin adevarat,corect,pe placul lui Dumnezeu si nu cele babesti,traditiile habotnice si fanatice sunt benefice,adevarate,cu scop,motiv,ratiune corecta si documentata. Unele traditii/obiceiuri credinte (crestine in general)te fac sa fii mai fericit,implinit,multumit, util, sa obtii fericirea, iubirea, toleranta etc.Depinde ce traditii.Sunt unele traditii care fac rau, altele care fac bine.Psihic,sufletesc,fizic etc.
Dar cred eu ca a noastra credinta crestina daca e corect trait(retineti ''corect''! va aduce numai beneficii,satisfactii desi nu asta e scopul,scopul e sa duci o viata frumoasa,curata, sa faci bine, sa iubesti, sa ajuti si in final sa te mantuiesc, sa fii satisfacut/multumit cu ceea ce ai facut dar nu vorbesc de planul material ci de planul spiritual/sufletesc.
Asta cred eu.
Numai bine
Nu vreau sa fiu inteles gresit, dar traditia isi are locul ei, nu iti pierzi identitatea daca ramai fara traditii.
Sa iti dau un exemplu:
Cum ti se pare tie o tara a carei balada nationala e: "Miorita"?
Sa dezvolt ideea de miorita: O balada, in care 2 ciobani il omoara pe al 3-lea, pentru ca are mai multe oi. Asta reprezinta identitatea noastra nationala.
Hai sa discutam despre biserica si despre preotii cu BMW (sper ca ams cris corect), despre preotii care isi construiesc case impunatoare si care au un salariu modic (cum fac ei bani, pentru BMW si case e alta problema).
Eu consider ca traditia isi are locul ei, cat timp ne bucuram de ea, nu ne lasam condusi de ea.
Pana la urma, cine nu invata din trecut e sortit sa il repete. (se vede bine la noi in tara aceasta zicala).
Nu stiu daca am fost off la intrebare, dar asta am simtit ca vreau sa zic! (imi pare rau daca ti-am rapit din timp fara rost)