| Cryptos a întrebat:

Ce se intampla cu un rezervor umplut cu aer comprimat in momentul in care se incinge foarte tare ( sursa de caldura in interiorul rezervorului sau la exterior )? Aerul cald se dilata...deci... se mareste presiunea la interior sau scade?

Răspuns Apreciat de Editori
| georgelgeorge a răspuns:

Presiunea unui gaz în interiorul unui recipient este dată de numărul de lovituri pe care le aplică moleculele de gaz asupra peretelui recipientului. Dacă avem gaz comprimat (în cazul dat aer) înseamnă că avem un număr mare de molecule deci pe peretele recipientului vor acţiona un număr mare de molecule deci presiune mărită. Dacă vom încălzi gazul din recipient moleculele gazului vor fi agitate termic (vezi agitaţia termică) deci vor lovi cu mai multă putere peretele recipientului. În consecinţă peretele recipientului va fi lovit de acelaşi număr de molecule dar cu putere mai mare. La încălzire unui gaz închis într-un recipient acestuia îi va creşte presiunea.

7 răspunsuri:
| Krax256 a răspuns:

Normal ca se mareste presiunea.

| NGheorghe a răspuns:

Volumul x Presiunea / Temperatura = constant
Asta înseamnă că la început va creste presiunea... iar dacă temperatura continua sa creasca atunci va creste și volumul (adică rezervorul tău se va deforma umflandu-se), iar dacă temperatura continua sa creasca atunci va face... Buuuum!

| Inferno a răspuns:

Creste agitatia termica a moleculelor. Daca la temperatura de 0 Kelvin particulele din care e alcatuit gazul ar fi relativ stationare, pe masura ce temperatura creste acestea incep sa se deplaseze haotic exercitand presiuni din ce in ce mai mari asupra peretilor, cresterea presiunii fiind direct proportionala cu cresterea temperaturii.

| Cryptos explică:

Avem un rezervor care rezista la 100 BAR si introducem aer rece pana la 50 BAR ....stie careva care este temperatura care duce presiunea pana la 100 BAR la interior?

| NGheorghe a răspuns (pentru Cryptos):

PxV/T= constant
De aici 50 bar x V /290 Kelvin = 100 bar x V / 580 Kelvin= constant
Dacă dublezi presiunea si temperatura atunci ii clar ca raportul va rămânea constant.

290 Kelvin = aprox. 20 grade Celsius
580 Kelvin = aprox 310 grade Celsius

Mai este o formula (a gazului ideal) luată de pe Wiki PxV= nRT
unde n - este cantitatea in moli
R- constanta gazelor

| Cryptos explică (pentru NGheorghe):

Sa inteleg mai bine... daca ajunge termperatura la interior la 310 grade Celsius, presiunea creste automat la 100 BAR? Daca creste presiunea la 100 BAR, creste si temperatura la 310 grade Celsius?

| NGheorghe a răspuns (pentru Cryptos):

Bineânțeles, dar... modificările de temperatura sunt foarte mici deoarece, la un moment dat, daca mărești presiunea fără sa schimbi volumul gazului, atunci acesta se va lichefia. happy aici se alpica legea fluidelor.