anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce se intelege, mai exact, prin inzestrare genetica? Si cum poate fi aceasta explicata in termeni evolutionisti? Se stie ca multe aspecte ale comportamentului uman - si nu numai uman, ci biologic in general - sunt innascute. Un copil nu este invatat sa mearga sau sa vorbeasca. Mediul inconjurator serveste doar pentru a declansa un program de maturizare, care este innascut. Iar ceea ce este innascut spunem ca reflecta inzestrarea genetica a organismului. Adica reflecta ce? Din cate stim, gena este o substanta chimica. Este o parte din molecula acidului dezoxiribonucleic. Discutand in termeni chimici, am putea spune ca inzestrarea genetica este o trecere de la o structura chimica la alta. Totusi, in mod obisnuit, cand vorbim de inzestrarea genetica a unui organism, ne referim la ce face acel organism, cum reactioneaza, ce planuri are si cum le rezolva. Cu alte cuvinte, avem in vedere proprietati ca: vointa, dorinta, intentie, curiozitate, pasiune, furie, plictiseala. Deci, ce este, de fapt, inzestrarea genetica? Si pot fi aceste proprietati (enumerate mai sus) considerate consecinte ale unor reactii chimice?

Răspuns Câştigător
| harciog a răspuns:

In primul rind o proba genetica de necontestat este ADN-ul si unele asemanari fizice cu ambii parinti.Din pacate putem aminti si de unele boli genetice, care sint transmise de la tata la fiu sau de la bunic sau strabunic.Cred ca inzestrarea genetica nu este decit memoria la nivel celular.Despre celelalte amintite de tine mai sus cred ca se includ intr-o constiinta superioara si chiar nu conteaza cum este denumita de fiecare.

6 răspunsuri:
| Laura0 a răspuns:

Meh..nu stiu sa-ti spun in termeni stiintifici.o sa-ti zic ce cred eu =.=..nu stiu.zic ca mostenesti anumite trasaturi de la rudele tale cele mai apropiate, de ex tu ai mostenit anumite trasaturi fizice de la bunica''ta.un copil nu mosteneste TOT de la parinti si aici ma refer la comportament sau gandire sau chestii de genul, ma refer la unele calitati..de ex daca te pricepi la pictura..si copilul tau o sa stie sa deseneze.pur si simplu asa e, te nasti cu cateva abilitati/trasaturi pe care trebuie sa le cultivi in viitor

| Alphawolf a răspuns:

"Un copil nu este invatat sa mearga sau sa vorbeasca. Mediul inconjurator serveste doar pentru a declansa un program de maturizare, care este innascut."
Cum ai putea intelege ceva, sau cum ai vrea sa discutam despre ceva daca premisele tale sunt gresite.

| sabin89 a răspuns (pentru Alphawolf):

Gresite zici?

| relian a răspuns:

Inzestrarea genetica se refera la capacitatea unui organism de a raspunde la anumite conditii de mediu.Adica un organism oarecare asezat intr-un mediu oarecare va trebui sa faca fata acelor conditii ca sa poata supravietui.Astfel organismul respective va suferi o serie de adapatari pe care mediul le cere.Aceste adapatari sint ceva de genul se modifica acele substante chimice, numarul si felul in care sint asezate astfel sa dea ceva care sal poate face rezistent la anumiti factori ce organism nu le avea.la unele insusri noi. Apoi dupa ce acel organism a dobaindit acea modificare o transmite mai departe descendentilor.Cind vorbim de inzestrare genetica ne referim la absolut tot chiar si ce si cum gindeste axcel organism pentru ca si acele insusiri au fost dobindite pentru ca el sa poata supravietui unei anume situatii.Tu din nastere deja ai o zeste mostenita la care mai adaugi ceva pe parcurs si anume chestii legate de comportament de felul cum gindesti si ce si asa mai departe.Initial sa crezut ca aceste caracterisitici fenotipice nu-s de natura genetica dar se pare ca se imprima si ele in gene si sint mai departe transmise.Un exemplu ai vazut ca tu mostenesti anumite ticuri sau anumite obiceiuri de la parinti.De ce? Pnetru ca ele au fost imprimate in gene si sau transmis mai departe.Referitor la structura nu e chiar asa.Ca odata ce schimbi structura a ceva o sa dea altceva. Iara structura ADN-ului este aceiasi la orice organism de pe pamint.Tu ai aceiasi structura a ADN-ului cu a unei furnici de ex.Ce ne diferentiaza este numarului acelor structuri si modul lor de arenjare.Cum explicam din pct de vedere al evolutiei acest lucru? Simplu.Atunci cind un organism este amenintat de ceva el va trebui sa se adapteze la noua situatie creata sau altfel va disparea. Daca organismal este capabil de acea schimbare el va rezista si daca nu este capabil va disparea ca specie.Ce face el pentru a se adapata sau tranaforma? Isi modifica numarul acelor gene cit si asezarea lor astfel incit sa rezulte anumite modificari sau uneori chiar un organism nou. Poate aparea doar anumite chestii sau se pot transforma anumite organe externe sau interne care sa proceseze noile conditii la care este supus acel organism.Aceste proprietati nu sint consecintele unor reactii chimice asa la plesneala, ci faptul ca a fost fortat sa faca acel lucru, dar sint reactii chimice pot fi si asa considerate.Insa aceste reactii chimice cum zici apar ca raspuns la mediu la o noua conditie pentru care el nu a fost construit si va cauta sa se reconstruiasca sa poata exista in continuare.Mentionez doar speciile sau organismele amenintate fac acest lucru, deci acele reactii nu au loc ca asa le vin lor.Trebuiesc sa fie declansate de cineva sau de ceva.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Alphawolf):

Exemplul dat de tine nu este concludent.Copii crescuti de animale, de exemplu de lupi (ca sa te amintesc), alergau in 4 labe si urlau ca lupii.

| Alphawolf a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu este exemplul meu, eu l-am citat pe sabin89, este din intrebare.