| sabin89 a întrebat:

Ce se punea la ferestre la palatele din antichitate (în civilizaţia miceniană, de ex.)? Că nu exista geamul transparent pe care îl avem noi.

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

In acele vremuri (dar in multe locuri si in ziua de azi) oamenii tineau animalele de casa in casa, asa ca nu a fost "problema" cu mustele (era obisnuinta big grin ).
In epoca antica se folosea papirusul pentru scris, iar pielea proaspata subtiata si intinsa (sau stomacul /vezica animalelor) preparata cu uleiuri a putut lasa lumina in casa. Insa, in Mezopotamia, nu s-a folosit "geam", fiindca ziua caldura a fost foarte mare si s-au incalzit si interioarele caselor, pentru noapte.
Multe locuinte au fost in grote, in pamant, care tineau temperatura intre limite accepabile. La nevoie se foloseau obloane.

10 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Se puneau un fel de obloane din lemn - la exterior, iar la interior -perdele din pânză de in. Unele camere aveau la interiorul ferestrei, pe lângă perdele, geamuri făcute din bucățele de sticlă colorată unite între ele cu fâșii de plumb - așa cum sunt vitraliile!

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Exista sticla colorată atunci? Dar mai înainte? Că şi sumerienii au avut palate. Cum era?

Bula
| Bula a răspuns:

La inceput, ferestrele au avut rol de aerisire a gazelor de ardere din incaperi, dar astfel a scapat si caldura.
In faza urmatoare s-au montat obloane din lemn, care se puteau deschide si inchide la nevoie.
Pentru a putea intra si lumina in incapere, la inceput s-a folosit hartie sau piele imbibata in ulei.
Primele geamuri din sticla s-au facut in epoca romana, dar de dimensiuni relativ mici (cca. 1m x 1m). Pentru geamuri mai mari s-au pus mai multe bucati de sticla in rama ferestrei.
Ulterior, tehnologia s-a dezvoltat, pana in epoca noastra.

| sabin89 explică (pentru Bula):

Interesante informaţii. De unde le-ai găsit, că eu am căutat pe net o grămadă şi nu am găsit nimic. Dar încă sunt nişte semne de întrebare. Exista hârtie pe vremea palatelor din vechea Mesopotamie? sau chiar în timpul civilizaţiei miceniene? Şi apoi, dacă puneau piele, cam puţină lumină intra în cameră. Cât poate să treacă prin pielea aia (sau chiar prin hârtie)? Şi ar mai fi ceva, cum împiedicau intrarea insectelor (muşte, ţânţari...)? Cred că insecte erau din belşug şi în vremea aia, mai ales pe acolo prin sudul Iraq-ului de azi.

| iustinianKing a răspuns:

In loc de geamul pe care il folosim noi acum se mai folosea moscovit feliat in Rusia el fiind foarte dur cand vine vorba de socuri.
Dar era destul de greu de extras.

| sabin89 explică (pentru Bula):

"in Mezopotamia, nu s-a folosit "geam", fiindca ziua caldura a fost foarte mare..."
Probabil la fel a fost cazul şi în Egiptul antic. Da, face sens.

| Nilsson a răspuns:

Inițial casele nu aveau ferestre și lumina pătrundea pe ușă. Odată cu urbanizarea, spațiu limitat din cetăți a dus la apariția caselor etajate și bănuiesc că de atunci a apărut și nevoia de a lumina camerele suplimentare, ferestrele nefiind așadar decât un fel de uși cu pragul înălțat.
Oamenii foloseau obloane de lemn cel mai probabil pe care le țineau deschise când era vreme frumoasă iar când era frig le închideau.
Obloanele sunt întâlnite la casele tradiționale din Germania până la cele din Grecia și Orientul Mijlociu:

https://www.pinterest.es/pin/470555861036672380/

Poate la palate se mai puteau un fel de draperii din diferite materiale, dar oamenii de rând nu cred că se sinchiseau, lăsau obloanele deschise cum lăsăm noi geamurile vara.

| sabin89 explică (pentru Nilsson):

"Oamenii foloseau obloane de lemn cel mai probabil pe care le țineau deschise când era vreme frumoasă iar când era frig le închideau."
Posibil să fi fost aşa. Şi atunci, în sezonul rece, care putea dura şi câteva luni, le ţineau tot închise şi nu aveau lumină de afară deloc. Şi probabil că atât ziua cât şi noaptea luminau artificial (lumânări). Probabil.

| Nilsson a răspuns (pentru sabin89):

În mare parte foloseau lumina focului când găteau. Și cu siguranță ieșeau mai des din casă, pe atunci nu aveau cărți, TV sau internet. happy

| sabin89 explică (pentru Nilsson):

Parcă îl văd pe Menelau toată iarna bâjbâind prin camerele alea întunecoase, cu grijă să nu dea nas în nas cu nevastă-sa. Sau pe Agamemnon. happy