| OoBunnyoO a întrebat:

Ce spuneti sunteti pro sau contra testelor facute pe animale? Argumentati (sau nu). happy

P.S. Sper ca am pus intrebarea la categoria potrivita.

190 răspunsuri:
| OoBunnyoO explică (pentru LaLaura):

Din pacate nu cred ca vei reusi sa ma convertesti. Nu stiu despre altii. laughing Eu pur si simplu dezbat de dragul argumentarii.
Abatoarele sunt cu totul alta mancare de peste. In Europa laboratoarele sunt mult mai ok decat in America.
Ok, si totusi daca ar fi sa interzici testarea pe animale, ai face-o?

| LaLaura a răspuns (pentru OoBunnyoO):

laughing din fericire nici nu am dorit sa te convertesc, si nici pe altii.
Pai daca nu sunt de acord, logic ca as interzice-o, omul e inventiv, gaseste el pana la urma cumva sa poata testa, dar trebuie sa mai munceasca, e mai usor sa se foloseasca de animale.

| OoBunnyoO explică (pentru LaLaura):

Atunci nu trebuie sa te simti cum ca ai dori sa convertesti pe cineva. tongue
Banuiesc ca iti dai seama ca daca ar fi interzise, s-ar condamna orice progres stiintific si orice persoana care ar fi avut sanse sa fie salvata prin acel progres nu ar mai avea nicio sansa si ar muri. Interzicerea testelor pe animale inseamna implicit scurtarea vietii a multor oameni si chiar decesele lor inainte de vreme.
Din pacate nu prea exista alta metoda de a testa, daca ar exista probabil ar folosi-o si s-ar evita toate conflictele dintre laboratoarele de cercetare si cei care militeaza pentru drepturile animalelor, inclusiv procese. Singura solutie ar fi sa se scoate pe piata pastile care nu sunt sigure.

| LaLaura a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Oricum ai da-o nu e bine.
Pentru mine e de ajuns sa stiu ca fiecare animal are un suflet, il doare cum ne doare si pe noi, si nicio data nu o sa fiu de acord cu experimentele pe animale oricat de bine ar face in lume.
Poate ca nu instictul ala de supreavietuire ( au altii si pentru mine)si nici nu as vrea sa il am, nu vreau sa devin un om fara suflet, care se gandeste doar la binele sau.
Si cred ca daca omul isi pune mintea mai tare sa lucreze, o sa gaseasca cun sa testeze fara sa inplice animalele.

| Inferno a răspuns (pentru OoBunnyoO):

"In afara de faptul ca omorarea unui individ care apartine aceleasi specii este complet impotriva naturii"
Natura te contrazice, regasim fenomenul in randul atator specii.

"sunt mult mai usor de transmis de la om la om"
"animalele, sobolanii si iepurii sunt mult mai usor de controlat atunci cand vine vorba de impiedica transmiterea unei boli decat un om."


Atunci de ce le-am testa pe om? Imi poti explic te rog?
Daca exista mai multe dezavantaje decat avantaje le testam pe alte animale, in acest caz.
Insa in alte cazuri,in care exista mai multe avantaje in a le testa pe om,le testam pe om.


"De asemenea, este extrem de inuman sa faci asa ceva..."
Da, stiu, dar asta este iar un motiv izvorat din subiectivism. Nu se sustine cu nici-un rationament.
E cumplit, e atroce, e abominabil, toate sunt expresia subiectivismului.
Nu exista nici-un motiv pentru care a ucide un om este mai cumplit decat a ucide un alt animal, e pur si simplu mi usor sa te pui in situatia primului (empatie).


Am spus ca omul ar trebui sa fie o resursa pe care orice "doctor" ar trebui sa o aiba la dispozitie. Daca acesta nu intentioneaza sa o foloseasca e treaba lui.

| OoBunnyoO explică (pentru LaLaura):

Deci daca sa zicem ca ai putea interzice teste pe animale complet, ai face-o, deci implicit ai condamna la moarte extrem de multe persoane si ai scurta viata si mai multor persoane. Este bine de stiut ca pentru unii oameni viata unor soareci care se inmultesc cu zecile este mai importanta decat viata oamenilor.
Nu exista alta solutie. Daca ar exista una mai convenabila, ar fi aplicat-o deja. Probabil ca da, ar gasi ceva intr-o perioada lunga de timp si probabil solutia gasita sa fie extrem de scumpa. S-ar putea sa si fi gasit deja. Oricum investitiile in laboratoarele de cercetare sunt extrem de scumpe. In cazul exemplului dat ar fi mult mai scumpe. Iar costul este un alt motiv pentru care nu o face o idee profitabila si pentru care nimeni nu o foloseste (in cazul in care au gasit o solutie alternativa). Ar face metoda respectiva extrem de putin profitabila si ar incetini foarte mult progresele stiintei. Ceea ce descoperim acum in zeci de ani, probabil cu asemenea metode ne-ar lua dublu. Vor exista mai putine fonduri si mai putin material.
De asemenea, nu putem testa pe altceva. Pentru a testa in mod corespunzator ai nevoie de o forma de viata. Nu am reusit inca sa descoperim cum sa facem viata din materiale sintetice. Si daca descoperim metoda respectiva, la ce punct te operesti sa spui: asta este o forma de viata, provenita din materiale sintetice, dar totusi o forma de viata, deci nu putem testa pe ea?
Si in afara de toate asta, atat timp cat nu ai tu fondurile sa sustii numeroase laboratoare de cercetare, mi se pare ridicol sa sustii ceva de genul "Vreau sa nu mai folositi metoda asta care este cea mai profitabila si cea mai sigura, vreau sa folositi alta, care este mult mai scumpa, dar nu imi pasa cine va ofera fondurile". Iar la asta ma refer in general, nu numai la tine ci la toate ONG-urile care sustin cauza asta, dar nu ofera niciun fond. Este ca si cum i-ai spune unui doctor: "Nu vreau sa ma operezi cu cutitul pentru ca mi se pare brutal, vreau sa ma operezi cu laserul, dar eu nu am bani de unde sa platesc nici operatia, nici laserul. Totusi vreau laserul".

| LaLaura a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Totusi, eu nu am terminat facultatea de medicina ca sa iti spun si un exemplu in locul exeperimentelor pe animale, creierul meu nu e atat de evoluat ca sa aiba o asemnea idee superba.
Eu una respect animalele, pardon toate vietuitoare ca si cum ar fi o parte din mine si mi se pare aiurea sa gasesti doar scuza ca ai nevoie tu sa supravietuiesti si de aceea recurgi la un mamifer inferior tie, care si el este iubit de familia sa, si el are frati si surori, si el simte durerea si el simte singuratatea si el simte stresul si la o capacitatea mult mai mare.
E o scuza, si nimic mai mult. si poate ca nu am cu ce idee sa iti contra atac tie argumentul ca nu avem pe ce sa experimentam, totusi eu nu as accepta un medicament care a fost testat pe animale intai, prefer sa nu se ajuga pana acolo, incat sa fiu atat de grava bolnava, si pana sa iau medicamentul acela, as incerca remedii naturale. La fel as proceda si cu copii mei, nu pentru ca sunt ingusta la minte si ca nu vreau sa le dau medicamente ci pentru ca medicamentele iti fac bine dar si rau cam in aceeasi proportie.
Natura e plina de remedii, totusi noi recurgem in mare parte la cei sintetici, care fac bine pe de-o parte dar si rau pe cealalta parte.

| OoBunnyoO explică (pentru Inferno):

Da, exista, insa foarte putine specii care fac asta comparativ cu cele care nu o fac si de regula sunt pesti sau insecte. Da, exista si cazuri exceptionale in care mamiferele omoara alte mamifere care apartin aceleiasi specii, insa in cazuri extreme si mai ales atunci cand nu au ce altceva sa manance si practic mor de foame. Se ataca intre ei, dar nu cu scopul de a se omori. O fac mai mult din disperare sau programare genetica, decat din altceva.
Exact, nu le testam pe om. Sau le testam deja (pentru ca deja o facem) numai cu acordul persoanei respective.
Nu are nicio legatura cu subiectivismul. Timp de sute de ani am omorat animalele mai putin dezvoltate pentru a putea supravietui si in folosul nostru. Asta este felul in care functioneaza natura. Pestele mai mare sau in cazul de fata pestele mai inteligent, mananca pestele mai mic. Insa, nu am supravietuit omorandu-ne intre noi. Pentru ca aveam nevoie de ceilalti. Aceasta logica sta la baza instinctului uman. Oamenii sunt omnivori manaca orice, dar nu indivizii care apartin propriei specii. Exceptand cele cateva triburi canibale care comparativ cu oamenii care nu sunt canibaili reprezinta, cred ca o proportie de 1%.
Pai niciun doctor nu o va folosi. Exact asta incerc sa iti spun. Nu are nicio legatura cu logica faptului ca nu ar fi o idee buna, ci cu faptul ca doctorii nu vor face asta (majoritatea) si sindicatele, asociatiile si ONG-urile plus populatia de rand nu va fi de acord cu ideea asta. Din cauza asta este aproape imposibil ceea ce spui. Plus de asta, testarea exclusiv pe oameni ar fi foarte scumpa, deci nu ar fi prea profitabila si ar incetini cu mult procesul stiintei. Cati soareci sunt comparativ cu cati sunt criminali in serie?

| Teardrop a răspuns (pentru Inferno):

Mă rog, fiecare cu idee lui. Oricum n-o să fie niciodată legalizate pe față. Altfel am ajunge într-un fel de 1984.

| Teardrop a răspuns (pentru LaLaura):

Prin interzicerea testelor pe animale ai condamna la moarte sute de mii de oameni care suferă de tot felul de boli. Ai prefera să moară oamenii ăia, sau animalele pe care se testează. Nu te referi la tine, cum faci de obicei "Pentru binele meu, nu aş răni nici un animal". Gândeşte-te la sutele de mii de oameni care-ar muri până s-ar găsi metoda aia fabuloasă de înlocuire. Pe care-i preferi? Oamenii sau animalele?

| Teardrop a răspuns (pentru LaLaura):

Te gândeşti mereu la sufletele animalelor care suferă în procesul de testare a medicamentelor pe ele. Dar la sufletul oamenilor care ar suferi, dacă acele medicamente n-ar fi fost testate, nu te gândeşti?

| Teardrop a răspuns (pentru Inferno):

E mai natural să ucizi un animal decât un om pentru că instinctul de perpetuare la noi e diferit, fată de al restului animalelor.
Când vrea să se proceeze, omul caută un partener, nu numai ideal din punct de vedere fizic (sănătos, mă refer, eventual puternic), ci şi un un coeficient de intelgenţă apropiat de al lui, cu capacităţi sentimentale compatibile cu ale lui şi alte elemente, pe care animalele nu le caută unele la altele. Animalele caută doar puterea. Motiv pentru care masculii lei se înfruntă în luptă şi masculii oameni nu.

| Teardrop a răspuns (pentru LaLaura):

Extrem de tare se iubesc leii fraţi între ei când se iau la bătaie pentru supremaţia în haită, nu? La fel şi tigrii, leopazii, gheparzii, lupii şi alte carnivore care trăiesc în haită. De aia mama îşi atacă puii din generaţia anterioară atunci când încearcă să se apropie de fraţii lor mai tineri, de aia taţii îşi mănâncă copii la naştere.

Nu vreau să fiu rea, sau ceva. Şi eu iubesc animalele, însă realitatea este dură, nu aşa cum o percepi tu. Până şi oamenii sunt cruzi între (ucid pentru putere, violează pentru plăcere sexuală, maltratează, lovesc, etc.) şi tu crezi că lucrurile astea nu se întâmplă în sălbăticie la niveluri de n ori mai ridicate? Ai văzut vreodată, în viaţa ta, cu decurge viaţa într-o comunitate de lei de mare, de exemplu? Sau te-ai uitat numai cum pinguinii se ajută între ei?

| LaLaura a răspuns (pentru Teardrop):

Le recomand oamenilor care doresc sa ramana sanatosi : mese regulate ( cele 3 mese sfinte, cea de dimineata sa die cea mai bogata caloric si cea de seara cea mai usoara) si diversificate, in mare parte sa fie de origine vegetala, daca doresc si carne, de preferat cea de curcan dar crescut la tara ( fara furaje cumparate) si laptele sa fie proaspat gata muls de la vaci crescute in aer liber la pascut, mesele sa includa si supe, ciorbe ( avem nevoie de foarte multe lichide), plus nelipsita apa care sa fie minim de 1, 5 l pe zi ( depinde si de greutate, de efortul facut in ziua respectiva, dar si de varsta omului), apoi fara stres ( stiu ca e cam greu asta, dar totusi ce nu facem pentru sanatatea nostra), fara alcool in cantitate uriasa ( e de preferat un vin alb, rosu daca (nu ai probleme cu inima, dar sa fie facut la tara, cat mai natural ) dupa masa, poti inainte de masa sa iei un pahar de tuica facuta, nu cumparata), fara tigari de orice tip ( etnopotanice sau orice drog interzis la noi in Romania).
Mesele de preferat sa nu contina grasimi, prajeli, trebuie gatite cat mai natural, iar daca ai si carne, sa dai pielita jos ( pielita e plina de grasime si toxine), fara dulciuri ( mai ales cele din comert), de preferat un fruct cat mai bio ( nu ma refer la cele cumparate bio, ci le cultivate de tine, sau cumparate de la tarani), fara prea mult zahar ( poti sa o inlucuiesti cu mierea de albine, eu asa am facut) si mai ales sare. Si somnul, cel putin 7 ore de somn. Si nu in ultimul rand sportul, avem nevoie de el ca de apa, dar uneori suntem mai lenesi si dupa aceea cautam pastile minune sa slabim ( care logic e testata tot pe animale, ca de, avea nevoie cobaiul sa slabeasca, se ingrasase de cat a stat in cusca si mai ales singur despartit de iubita sa, a mancat pe sistem nervos)
Daca se respecta cat de cat indicatile de mai sus, nu mai ai nevoie de nicio pastila care iti tratateaza una si te imbolnaveste de alta ( exemplu tatal meu, a luat pastile pentru colesterol si si-a stricat ficatul, acum isi videca colesterol si ficatul cu plante medicinale).
Asa ca ma gandesc la sutele de mii de oameni care daca isi respecta organismul nu mai au nevoie de "pastila minune" asa cum ma gandesc si la animale. Si ca sa iti spun si ce aleg, animalele dar si oamenii buni.
Asa ca sfatul meu pentru toata lumea ( ca sa devin si o secta ca de) incercati sa aveti un regim de viata sanatos, deversificat si in mare parte din vegetale, faceti mult sport ( nu mai mergeti cu microbuzul 2 km sau cu liftul, ci mergeti la pas usor si frumos, va mai oxigenati si creierul), nu uitati sa va luati o sticla de apa la voi sa va hidratati. Iar ca sa nu mai fiti stresati, uitati-va la un apus sau la un rasarit, va da o stare de bine si de relaxare, si nu uitati sa priviti minunile naturii, care nu se stie cat vor exista ca sunt multi oameni care doresc sa faca experimente pe natura, sa vada cat mai rezista sau daca vine potopul peste noi. Si sa nu uitati ca multe pastile va fac foarte mult rau la alte organe, in special la stomac si ficat, deci aveti grija cate luati. Si sa va pun o mica intrebare, nu e mai usor sa previ decat sa te imbonavesti? Nu e mai usor sa lasi soricelul ala sa isi traiasca si el viata, daca tu nu stii sa ai grija de ea? Viata e o minune si trebuie sa o respecti, asta inseamna sa te respecti pe tine si sa ai grija de organismul tau.
Sper ca ti-am raspuns la toate intrebarile, daca mai ai, nu ezita sa ma intrebi.
Ps. mi-am facut o secta, se numeste secta laura care va respunde cu drag.

| OoBunnyoO explică (pentru Inferno):

Si am uitat sa mentionez ca diferenta dintre un animal care omoara din cauza instinctului si om este ca omul stie mai bine de atat si nu actionam numai din instinct. Animalele depind de acele lupte pentru teritoriu, pentru hrana, pentru resurse pentru a supravietui. Noi nu depindem de testele pe oameni si nici nu am depinde. Pentru ca depindem oarecum de testele pe animale. De aceea, testele pe oameni se fac si ar trebui sa se faca doar cu acordul voit al acestora.

| LaLaura a răspuns (pentru Teardrop):

Nu inteleg? ar trebui sa compari un om cu un leu? sau ce?
Eu nu ma compar cu un leu, se spune ca noi suntem mai evoluat fata de ei si sentimental pe deasupra ( cica animale nu au sentimente ci doar instict, dar la unele animale parerea mea e ca au).
Asa ca nu prea inteleg relevanta la intrebarea ta.
Eu una cica nu am instict de supravietuire dar am sentimente, fata de leul care isi ucide puii ( nu ai sai, sa nu faci confuzie, ci a fostului rival care l-a invins, pe al lui ii adora si ii protejeaza cu viata sa, sa fel cum a facut fostul leu). Leii frati se iubesc ( nu fa confuzie te rog frumos) atat de mult incat formeaza un grup de 2-3lei ( cati frati sunt) dupa ce sunt dati afara din grup ( haita este doar la canide nu si feline) si isi cauta un grup de leoaice ( lupta pentru ele).
Cum am spus nu ma compar cu un animal, eu nu ma bazez doar pe instict, totusi de aceea s-au facut si legile.

| OoBunnyoO explică (pentru LaLaura):

Ok. Da, regimul tau este ideal. Acum sunt insa tare curioasa cum vor reusi toate cele 7 miliarde de persoane, (dintre care o mare parte locuiesc la oras) sa procure mancare sanatoasa cu ingrasaminte naturale, cu vaci relaxate care traiesc in aer liber, fara sa ramana complet faliti. In Romania ar fi posibil, pentru ca avem zone intinse, rurale si populatia destul de mica. Dar in alte tari, acest lucru nu va fi posibil. Si asa nici acum nu este posibil, daca luam in considerare cantitatea de produse "nesanatoase" puse in ingrasamant si mancarea animalelor pentru a satisface consumul celor 7 miliarde de oameni si tot nu sunt suficiente.
Asta unu la mana. In al doilea rand, cand oamenii traiau complet "sanatosi", in natura, la tara, adica inainte de evolutia industriala, cu mult inainte, cam prin Evul Mediu, stii care era durata de viata medie? In jur de 30 de ani. Stii cat este acum? In jur de 60, in Romania. In tarile mai avansate este 80.
Apropo, traind complet in natura, fara pastile, fara vaccinuri (apropo stiai ca multe dintre vaccinuri sunt facute din sange de cal? se induce boala in cal, pentru a se putea lua antidotul, din sangele sau). Cum vei evita pneumonia, tetanusul, bolile cu transmitere sexuala, fetele care nasc la 15 ani? Daca uneori, rar insa, cancerul poate fi evitat cu alimentatia potrivita, uneori genetica ii ia locul si ajung copii cu cancer si tumori, care deja exista care nu ar avea nicio speranta.

| Teardrop a răspuns (pentru LaLaura):

Ok, mulţumesc de recomandare. Dar n-are nici o legătură cu întrebarea mea.

Omul se îmbolnăveşte de tot felul de boli ce n-au legătură cu stilul de viaţă: Pneumonia de exemplu. Sau lucrează în construcţii şi se taie într-un material metalic, şi există riscul să facă tetanos. Cancerul e alt exemplu. Sunt o grămadă de exemple, îţi recomand să citeşti nişte cărţi despre boli dacă tot eşti atât de gigi-contra. Apoi mai sunt bolile de oase şi articulaţii, care, iarăşi, n-au nici o legătură cu stilul de viaţă, şi care provoacă dureri insuportabile. Există copii care se nasc bolnavi sau cu maloformaţii şi care au nevoie de calmante pentru durere şi tot felul de injectii. Sunt infecţii, de exemplu ciupercile, care, iarăşi, nu se fac datorită stilului de viaţă, ci se contactează în locuri publice, care, pentru ca să fie vindecate, au nevoie de medicamente. Tuberculoza, alt exemplu.

Acum că ţi-am demonstrat că acest comentariu al tău despre stilul de viaţă este în van, te mai întreb odată:
De ce îţi pasă mai mult, de sufletul miilor de oameni care ar suferi groaznic şi, eventual, ar din cauza acestor boli, sau de sufletul animalelor care au fost sacrificate, eventual, pentru testarea medicamentelor corespunzătoare vindecării lor (Cel mai bun exemplu este vaccinul antitetanos. Tetanosul e letal. Şi eu m-am tăiat foarte rău în apărătoarea de la bicicletă când eram mică. Dacă acest vaccin nu ar fi fost descoperit şi testat pe animale, poate acum n-aş mai fi fost. Tatălui meu i-a intrat un cui în picior la mare. Exemplele pot continua la infinit.)

PS: fac toate astea pe care le spui tu aici. Mănânc echilibrat, mă plimb (n-am mai luat autobuzul de vreo 2 ani. Oraşul meu e relativ mic, nu am lift la bloc), privesc natura, petrec timp în natură, fac hikeuri cât de des se poate, mă duc la ţară, privesc stelele, apusul, răsăritul, mă conectez cu tot ce înseamnă natura. Asta însă nu-mi creşte imunitatea după o răceală, nici nu mă apară de tetanos.

E mult mai bine să previi, dar unele boli nu ai cum să le previi, mai ales cât eşti copil, şi intri în contact cu mulţi alţi copii.

Nu ar fi mai frumos dacă ţi-ai face griji pentru copiii care mor de foame şi sete în africa, decât de soriceii pe care sunt testate medicamentele.

Nu mi-ai răspuns la întrebarea principală, pe care ţi-o mai adresez ÎNCĂ ODATĂ:

De ce îţi pasă mai mult, de sufletul miilor de oameni care ar suferi groaznic şi, eventual, ar din cauza acestor boli, sau de sufletul animalelor care au fost sacrificate, eventual, pentru testarea medicamentelor corespunzătoare vindecării lor?
a)De sufletul oamenilor
b)De sufletul animalelor.

Alege a sau b te rog. Atât.

| OoBunnyoO explică (pentru LaLaura):

Colesterolul se rezolva cu o alimentatie sanatoasa, este una dintre putinele boli care pot fi relativ usor de rezolvat. In primul rand se schimba alimentatia, iar daca in felul asta colesteroulul tot nu a scazut, abia apoi se dau pastilele. Si pastilele ar trebui date doar in cazul in care colesterolul prezinta un risc pentru inima. Plus de asta, pastilele pentru colesterol au multe efecte secundare si sunt grele pentru ficat, de aceea intotdeauna ar trebui sa fie prescrise impreuna cu pastile pentru ficat.
Si mama mea a avut colesterolul marit si si-a schimbat alimentatia. Nu i-au dat nicio pastila.
Dar cu medicii pe care ii avem in tara, nu mai ma mira nimic. Prietenul meu si-a sucit glezna la un moment dat, a fost la doctor si doctorul i-a dat antibiotice si vitamine.
Plus de asta, intotdeauna cand se iau pastile care taxeaza ficatul se iau alaturi de pastile pentru ficat. Daca exista pastile care sunt daunatoare pentru stomac se iau impreuna cu pansamente gastrice.

| LaLaura a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Eu am stat la oras, acum stau intr-un sat de langa orasul unde am locuit, si pe langa casa mea trec in fiecare zi 5 vaci si pe campul din fata mea sunt 2 turme de oi si capre. Deci sunt vaci la periferia orasului, la satele de langa orase, si nu costa mult, 2 lei litru de lapte. iar in alte tari, trebuia sa se gandeasca la asta cand au stricat natura, dar stai fara grija ca gasesti si prin alte tari vaci prin "sate"
Si am spus, vaca crescuta in aer liber fara sa manace furaje comparate fara adosuri de hormoni.
Legat de evul mediu, crezi ca mancau sanatos? aveau mese regulate si diversificate? stiau sa se hidrateze corect? nu erau stresati?
Legat de boli, in mare parte poti sa o previ daca ai si grija sanatatea ta dar si de igiena ta, iar legat de copii care nasc copii aici trebuie educatie sexuala ( care in mare parte parintii au cuvantul).
Legat despre copii cu cancer, parerea mea este ca conteaza ce manaca mama pana sa nasca acel copil, conteaza enorm alimentatia ei dar si stresul ei, plus ca unele anomalii sunt din cauza geneticii ca lumea asta e atat de poluata incat schimba adn-ul.
Acum te intreb pe tine, iti este mai greu sa ai o viata sanatoasa, sau sa iti cumperi pastile ( care nu sunt asa de ieftine)?

| Teardrop a răspuns (pentru LaLaura):

Ba da, leii îşi ucid proprii pui. Pentru că după un an sau doi nu se mai recunos. Leii nu au memoria bună. Nu cea a elefanţilor.

Desigur, există animale care suferă. De exemplu elefanţii, care au până şi un ritual de înmormântare, când toţi din turmă trec pe lângă elefantul mort şi îi ating oasele cu trompa. Sau delfinii, care, atunci când unul este rănit, ceilalţi din grup fac cu rândul, ca să-l ridice la suprafaţa apei să ia oxigen, sau porumbeii, care rămân împreună până la moarte.

Leii nu au sentimente de paternitate. Nici urşii, nici lupii. Tatăl nu îşi apără puii. Nici la ierbivore nu se întâlneşte comportamentul ăsta. Aproape la nici o specie nu se întâlneşte, de fapt. Sunt, care au dezvoltat instinctul de paternitate. Pinguinii, de exemplu.

Într-un "grup" de lei există un singur mascul alfa, care face ori ca să îşi păstreze supremaţia. Chiar şi să îşi ucidă un frate sau, mai rar un fiu, sau chiar un tată. Dacă conducătorul moare, cumva, din alte cauze decât lupta pentru păstrarea supremaţiei, atunci se declansează lupte între ceilalţi masculi ai grupului. Puii leilor care pierd sunt devoraţi. Fraţii stau împreună doar cât sunt pui, cât se joacă, cât sunt sub îndrumarea mamei, cât învaţă. Apoi se despart, şi, eventual, uită unul de altul.

Nu prea cunoşti comportamentul animalelor pe care le iubeşti şi le aperi aşa mult. Nici comportamentul leilor nu-l prea cunoşti, mă îndoiesc că ştii obiceiurile soarecilor.

| OoBunnyoO explică (pentru LaLaura):

Imi pare rau sa iti spun dar cantitatea de vaci care mananca sanatos si pamanturi fertilizate sanatos nu ar satisface stomacul a nici un sfert din populatia actuala. Multe orase s-au extins nu pentru fabrici, ci pentru ca a crescut numarul populatiei careia ii trebuie case si apartamente.
Pai, conform teoriei tale, da mancau sanatos. Pasarile nu aveau hormoni injectati si pamanturile erau fertilizate cu pamant natural. Oamenii traiau din ce cresteau in gradina.
Nu prea poti sa previi. Ce faci cu un copil care alearga prin curte, se impiedica si se inteapa intr-un cui. Uneori nu este nevoie nici de cui pentru a face tetanos. Educatia sexuala? Cati adolescenti din ziua de astazi nu stiu ca sexul poate transmite boli, ca exista prezervative si anticonceptionale si nu le folosesc?
Igiena are o influenta atat de mica asupra sanatatii. De ce crezi ca oamenii fara adapost, care stau pe strazi, nu se spala ii vezi ca nu sufera de nimic (poate doar de ciroza din cauza bauturii) si cei care stau in case, se spala, se dezinfecteaza au tot felul de alergii si raceli. Pentru ca igiena in exces nu este sanatoasa. Iar igiena prea putina nu previne prea multe boli, ba chiar intareste in cele mai multe cazuri sistemul imunitar.
Nu prea conteaza ce mananca mama, atat timp cat nu fumeaza, bea alcool sau ia droguri, care sunt extrem de daunatoare. Conteaza genele. Daca are gene proaste, atunci si copilul le va avea. Si asta nu are nicio legatura cu polutia. Cancerul exista dinainte ca polutia sa fie o problema.
Personal, da mi-ar fi greu. Pentru ca nu traiesc in tara si unde traiesc ar fi extrem de scump sa imi comand lapte de vaca de la vaci vesele si cereale sanatoase. Iar in situatia mea se afla cam trei sferturi din populatie, din pacate.

| Teardrop a răspuns (pentru LaLaura):

Din 5 vaci ai de gând să hrăneşti un oraş înteg? Ideile tale sunt atât de fanteziste că mă doboară. Ai fost adepta curentului hippie când erai tânără?

Am uitat să-ţi mai dau un exemplu concret: anestezicele. Şi alea sunt testate pe animale. Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă să ai un accident, şi să ai nevoie de o operaţie, îi vei cere medicului să ţi-o facă în carne vie, fără anestezie, fiindcă eşti adepta drepturilor animalelor şi nu eşti de accord să foloseşti produse testate pe animale?
Sau tu poţi evita accidentele cu un stil de viaţă sănătos?

Degeaba e ţara mare dacă pământul e sterp: Vezi zona podisului Tibet, zona Saharei, zona Pădurilor Siberiene, zona Californiei.

ADN-ul nu poate fi schimbat de poluare. E ADN, pentru numele lui Dumnezeu!


Acum te întreb eu pe tine. Ce este mai uşor, să mori de tetanos sau să iei vaccinul? Să faci operaţie cu anestezie sau fără? Ia răspunde-mi la astea două, şi la cea din comentariul anterior, te rog.

| LaLaura a răspuns (pentru Teardrop):

Cancerul e discutabil, o inclin spre o viata haotica.
si eu am facut pneomonie cand eram mica, de ce? ca ma jucam in apa rece. deci am facut-o prin actiunea mea.
Legat de articulatii, daca mananci legume sau legume sau semine cu calciu, poti sa o previ.
Copii se nasc cu malformatii in marea parte datorii poluarii care schimba un pic adn-ul dar si a ce manaca mama pe timpul sarcinii.
Ciupercile se pot trata cu plante ( menta, pelinul, catina, usturoiul, busuiocul si lista poate continua).
La tetanos nu ma bag, nu l-am studiat.
Imi fac griji si pentru copii care mor din africa, si as prefera sa le dau mancare, dar si prezervative, imi e mila de copii nascuti si mor de foame, nu e vina lor ca s-au nascut.
Unele boli poti sa le tratezi cu plante, nu e musai cu o pastila. Daca natura ne-a oferit din beljug sanatate, de ce nu incercam?
Logic cand esti mic intrii in contact cu alti copii. cand eram mica eram foarte bolnavicioasa, si mama nu imi dadea o pastila ca sa imi treaca raceala, ci imi facea ceai de ceapa, nu imi dadea o pastila ca sa imi treaca febra, ci imi facea masaj cu otel, mama nu imi facea vaccin aitigripa, si imi dadea sa manac usturoi si ceapa, mama nu imi dadea un antiinflamator cand ma lovea cand cadeam de pe bicicleta, ci imi punea un cub de gheata, mama nu imi dadea o pastila de gat cat eram mica, ci imi dadea miere sa mananc. Deci, uite ca am trait pana la urma fara pastile deci, se poate, daca stii sa te folosesti din natura dar sa nu o distrugi si nici sa chinuri vietutoarele.
Imi pasa de toate vietuitoare, chiar si oamenii, dar trebuie sa respectam natura asta inseamna ca trebuie sa traim in armonie.
Daca nu esti multimita de raspunsul meu, nu mai pune vreo intrebare de acelasi gen, eu tot la fel o sa iti raspund.

| LaLaura a răspuns (pentru Teardrop):

Eu spre exemplu nu consum lapte, am intoleranta la el, beau lapte de migrade. 5 vaci sunt doar langa casa mea, te asigur ca sunt mult mai multe in tot satul, plus ca au fost mult mai multe acum vreo 10 ani ( la bunica la bacau pe camp, cand ma duceam la tara erau in jur de 40 de vaci, acum este doar un cal), dar omul prefera laptele in cutie si vaca lu nea mitica nu mai e rentabil.
Cred ca ti-am mai spus ca nu ma duc intr-o extrema, ci daca pot sa nu ma folosesc de pastile, seruri sau alte minuni ce nu sunt incercate pe animele o fac, daca nu, asta e, dar fac pe cat posibilul sa ma limitez.
Vezi ca in Sahara sunt camile, laptele lor e cel mai bun din punct de vede nutritional, nu degeaba cleopatra facea bai cu lapte de camila.
Ei, uite ca adn-ul se modifica din cauza radiatilor si a poluarii toxice, ar trebuie sa tocesc o carte pentru bac, ca de am dat la biologie bacul.
Cum am spus, nu o dau in extreme si incerc sa depind putin de lucruri exeperimentate pe animale.

| Teardrop a răspuns (pentru LaLaura):

Aşa, şi acuma ce să facem, să nu-i mai lăsăm pe copii să se joace, ca să nu se îmbolnăvească, şi să nu trebuiască să le dăm mediccamente?

Copii se nasc cu malformaţii din cauza combinărilor genetice nereuşite, din cauza unei meioze care merge anormal, studiază puţin genetica şi apoi vorbeşte. Malformaţii au existat dintotdeauna, înainte industrializării, încă din antichitate. Nu are nici o legătură cu ce mănâncă mama. De aia nu se pot corecta malformaţiile genetice, fiindcă a mers prost meioza. Nu are legătură directă cu alimentaţia. Sunt accidente genetice. Şi natura mai face greşeli.

La tetanos nu te bagi, nu fiindcă nu l-ai studiat, ci fiindcă n-ai nici un contra-argument. Nici comportamentul leilor nu l-ai studiat, şi oricum comentezi aiuria.

Pare mult mai îngrijorată de şobolani, decât de copii, scuză-mă să-ţi zic. Îmi scrii mesaje kilometrice despre protecţia animalelor şi trei rânduri despre copiii înfometaţi, despre cum ai vrea să le dai de mâncare şi prezervative. Foarte touching.

Şi mie îmi dădea mama cea şi tratamente naturiste, da' când făceam febră 40 şi când nu puteam să respir din cauza pneumoniei si acceselor de tuse, n-avea ce să-mi facă putea doar să-mi dea pastile, ca să nu mor, eventual.

Şi eu mănânc usturoi la aproape fiecare masă, şi cătină, şi tot am imunitatea extrem de scăzută.
Eu nu m-am lovit când am căzut de pe biciletă, m-am tăiat până la os în apărătoare, nu ştiu dacă faci diferenţa. Atunci când îţi vez osul prin rană nu e chiar ca şi atunci când cazi şi te invineţeşti, ştii?

Ai trăit fără pastile fiindcă ai fost al naibii de norocoasă, fiindcă n-ai fost niciodată nevoită să le iei! Eşti cea mai egoistă persoană pe care am întâlnit-o în viaţa mea, crezi că dacă tu ai avut noroc în viaţă, toţi trebuie să aibă, te gândeşti la animalele tale, şi le ridici în slăvi până în pânzele albe, da' nu-ţi pasă de un om care suferă, care are nevoie de nişte medicamente fiindcă a avut evenimente nefiricite. Eşti întruchiparea vie a egoismului, a ipocrismului, şi a cam tot ce e greşit cu societatea noastră. Zici că doreşti dragoste, iubire, înţelegere, că iubeşti animalele, da' nu iubeşti oamenii nevinovaţi, nu ţi-e milă de un copil care se sufocă din cauza pneumoniei, nu ţi-e milă de un bătrân cu probleme de tiroidă care are nevoie de pastile care să trăiască, nu te gândeşti la cei cu probleme cardiace şi respiratorii, nu te gândeşti la malormaţiile din naştere, nu te gândeşti la accidentele nefericite care nu se întâmplă din vina ta.

Doar pentru TU ai avut noroc să nu te îmbolnăveşti, să n-ai accidente, să nu se apropie răul de tine, nu înseamnă că toţi suntem aşa norocoşi!

Nu vreau să te jignesc, dar mă aduci la disperare cu afirmaţiile tale idioate, cu inepţiile despre stilul de viaţă sănătos, cu dragostea pentru cobai mai mare decât dragostea pentru oameni!

"Îmi pasă de toate vieţuitoarele, chiar şi de oameni". CHIAR ŞI DE OAMENI? CHIAR ŞI? Nu ar fi normal să îţi pese, în primul rând de oameni, şi apoi de alte animale, fiindcă tu, la rândul tău, eşti om?

Nu îmi răspunzi fiindcă ţi-e frică să recunoşti ce simţi cu adevărat, fiindcă eşti cea mai ipotrcită pesoană de pe site-ul ăsta. Am întâlnit aici mulţi aroganţi, oameni rău, idioţi, proşti, neputincioşi, analfabeţi, needucaţi, misogini, prost crescuţi, da' niciodată, niciodată unul care să se pretindă a fi o fiinţă blândă. Eşti doar o mască! ATÂT. O mască de ipocrizie!


JESUS!

| Teardrop a răspuns (pentru LaLaura):

O dai în extreme în fiecare comentariu al tău, înafară de alea în care te simţi şi tu ameninţată! Oricărui om îi e frică de accidente şi de operaţii.
În celelalte cazuti de ghidezi după principui "Mie nu mi se poate întâmpla". Poţi să mă raportezi, să mă blochezi, să faci ce vrei. Oricum nu-mi pasă. Vor fi alţii, poate mai răsăriţi ca mine, care nu se vor lupta cu tine (fiindcă e ca şi cum te-ai lupta cu morile de vânt), însă toţi vor realiza cât eşti de aberantă.

| LaLaura a răspuns (pentru Teardrop):

Te sfatuiesc sa te mai uiti pe un post cum este animal planet sau discovery, sau sa cauti un manula despre animale, pot sa iti imptumut daca vrei, am multe.
Masculii de lei de circa 1 an sunt alungati din grup, deoarece sunt maturi din punct de vedere sexual si au nevoie de femele, dar nu sunt ucisi de tatii sai.
La surica exista paternitatea, si la unii pesti, si poate la mai multe mamifere dar nu imi amintesc momentan.
Intr-un grup de lei, nu exista mascul alfa, poate sa fie 1, da si 2-3 frati care se imperecheaza pe rand cu femele din grup ( cand oboseste unul, trece al doilea, femela de leu are nevoie sa se imperecheze cam la fiecare 10-20 de minute timp de 1-2 zile pentru a ramane gestanta), Un leu nu o sa isi ucida fratele, mai ales daca fac parte din acelasi grup si il conduc.
Si eu ti-am spus ca puii de lei nu sunt omorati ( nu devorati)de tatii lor biologici ci de noul venit, ci doar cei care inca sug, de ce? pai daca puiul suge, femela nu intra in calduri, asa ca daca puii nu mai sug, femela intra in calduri in jud de o saptamana. Asa ca puii mai mari sunt crutati.
Tu nu cred ca cunosti animalele.

| LaLaura a răspuns (pentru Teardrop):

Nu inteleg de ce tot imi mai scrii daca sunt asa o mare egoista. daca te deranjeaza atat de mult gandirea mea, nu te obliga nimeni sa vorbesti cu mine.
nu stiu ce ti-am ascuns, cand de fapt ti-am raspuns la totul, dar poate nu doresti sa bagi in seama raspunsul meu.
Oricum iti multumesc pentru critica si asa o sa fiu si pe viitor, o mare egoista care se gandeste nu mai la binele animalelor.
O seara buna.

| LaLaura a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Stiu ca sunt mult mau multe fabrici, in copilarie la bunica vedeam nomai oi, capre, o groaza de vaci, si multi cai, acum sunt doar 2-3 cai amarati. da asa e nu poti sa previi chiar totul, dar mancar incerci pentru a nu se ajunge la pastile. Si nu am spus ca trebuie sa ai o obsesie pentru microbi, dar cat de cat sa ai o igiena buna. Dar daca stau sa ma gandesc la tara unde mancam mere, prune de pe jos cand eram mica, nu ma imbonaveam de nimic atunci si pe deasupra erau foarte gustoase, mai ales merele.