| sabin89 a întrebat:

Cele mai grele intrebari incep cu "de ce", sunteti de acord? Cum ati raspunde, de exemplu, la: 1. De ce obiectele materiale se atrag unele pe altele peste tot in univers? (bineinteles, un raspuns sec: "Gravitatia" nu ar fi suficient) 2. De ce continuul spatiu-timp se curbeaza in prezenta materiei? 3. De ce electronul este incarcat (cu sarcina electrica)? 4. Ref.: parametrii si legile fizicii. Dece lucrurile sunt asa cum sunt, daca in univers totul pare sa aiba la baza arbitrariul? Chiar daca nu aveti un raspuns exact, as aprecia pentru macar niste pareri. happy

Răspuns Câştigător
| Skippy223 a răspuns:

Este normal ca intrebarile care incep cu "de ce" sunt cele mai grele.
Feynman a oferit un monolog in legatura cu asta. A fost intrebat de ce magnetii se atrag. Noi simtim cum se resping, si se atrag, dar de ce?

Feynman a raspuns cu o alta intrebare. Cum raspunde o persoana la " de ce se intampla ceva?"?
De exemplu, Anna a ajuns la spital.
De ce?
Pentru ca a fost pe gheata, si a aluencat, cazand, desigur.
Si cu asta, oamenii sunt satisfacuti. Dar nu si cineva de pe alta planeta. Ei ar intreba " de ce se duce la spital?"
Sau, de ce gheata e alunecoasa? Pentru ca sunt putine lucruri care sunt la fel de alunecoase ca gheata (si sa fie un solid). Cand stam pe gheata, presiunea topeste stratul cel mai exterior si se face o suprafata umeda pe care aluneci.
De ce se aluneca pe gheata, si nu pe alte solide? Pentru ca apa se extinde cand ingheata, si presiunea incearca sa anuleze expansiunea si o topeste.
De ce apa se extinde, si nu alte substante?
De ce a cazut "jos" (scuza-mi pleonasmul)? Din cauza gravitatiei.

Dupa cum vezi, intrebarile devin din ce in ce mai complexe. Este mult mai usor sa raspunzi la "cum", decat la "de ce".

1)De ce exista o atractie intre obiecte? Gravitatia. De ce exista gravitatia?
Deocamdata este un mister.

2) Aceasta curbare spatiu-timp este evocata in teoria relativitatii. Gravitatia nu este doar o forta, este o curbare in continuul spatiu-timp. Ca si o minge de tenis pe un material elastic. Masa unui obiect face ca spatiul din jur sa se curbeze. Si orice obiect care este cuprins in aceasta "atractie gravitationala" este de fapt blocat in acea curbare a spatiului, ca si cum ar fi un vartej de apa. In schimb, la nivel sub atomic, gravitatia nu mai functioneaza. De ce? Nu stim.

3) Conceptul de sarcina electrica a fost introdus pentru a facilita explicarea si efectuarea experimentelor. Doua tipuri de sarcini sunt necesare si ca sa le diferentiem, le-am dat nume care sunt convenabile din punct de vedere matematic (+, si -). Electronul are o sarcina electrica negativa pentru ca sa interactioneze cu protonul, care are la randul lui o sarcina electrica pozitiva. De ce? Nu mai stiu, si nu cred ca este descoperit, deocamdata de ce-ul la aceasta intrebare.

Am putea sa ne axam pe legea de conservare a masei:
Energia nu poate fi creata sau distrusa; dar in schimb ea poate fi transformata.

Nu stiu daca am clarificat ceva, scopul meu a fost sa incerc sa explic dificultatea de a raspunde la o astfel de intrebare. Nu sunt specialist in fizica sau astronomie; daca sunt greseli, astept corectari.

13 răspunsuri:
| KillaNoFilla a răspuns:

Acestea sunt legile.Singurul loc unde este exceptie este gaura neagra unde legile dispar, timpul devine spatiu, etc de asta se speculeaza ca acolo se creaza alt univers.

| sabin89 explică (pentru Skippy223):

Greseli nu cred ca sunt. Si chiar mi-a placut raspunsul. Mai era si a patra intrebare, dar poate ai luat o pauza sa mai respiri happy

| Skippy223 a răspuns (pentru sabin89):

Scuze, am avut nevoie de putina pauza. Pe langa asta, nu prea am inteles intrebarea.
Vrei sa intrebi de ce sunt parametrii asa cum sunt, daca in univers totul se petrece de maniera aleatoare?
Daca da, atunci nu pot sa raspund la intrebare. Daca e sa o iau logic, atunci si parametrii, la randul lor, sunt aleatorii, deci au avut o cauza care a luat nastere o data Big Bang-ul astfel determinand ca acesti parametri nu sunt total arbitrari, insa au fost afectati de acest fenomen de big bang.

Cu toate spuse, acest domeniu ma depaseste si nu vreau sa spun aberatii. Am sa incerc sa ma interesez pentru ca este o buna intrebare; din pacate nu cred ca exista un raspuns concret, decat speculatii.

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

La a patra intrebare: principiul antropic.

| sabin89 explică (pentru Skippy223):

Ok., tanks. Te cred ca nu esti specialist in fizica, dar, daca l-ai citit pe Feynman, pot sa deduc ca nu esti nici strain de domeniu. De fapt, normal ar fi ca fizica sa intereseze pe oricine. Este un domeniu fascinant, care cuprinde cele mai interesante "cunoscute" si necunoscute.

| sabin89 explică (pentru doctorandus):

Este un principiu interesant. Este filosofic, insa nu stiu in ce masura este si stiintific. Mie mi se pare ca se cam invarte in cerc happy

| Skippy223 a răspuns (pentru sabin89):

Sunt de acord, un domeniu foarte fascinant; desi sunt constient ca, cunostintele mele abia zgarie suprafata.

Cat si despre principiul antropic; De ce? (Daca tot suntem la intrebari)

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Ai intrebat "de ce... parametrii si legile fizicii?". Principiul antropic raspunde la acest "de ce". In varianta slaba el este tautologic: daca Universul ar fi avut alte constante, noi n-am fi putut apare si nu ne-am mai fi pus aceasta problema. In varianta tare postuleaza existenta mai multor Universuri, iar noi facem parte din cel potrivit noua.

Pe fizicieni nu-i impiedica nimeni sa faca calcule cu universuri din care se nasc alte universuri, etc., etc.

| Mario1123 a răspuns:

Ele nu se atrag, multe sunt situate intr-un sistem solar, care pastreaza planetele prin atractie gravitational in acelasi loc mereu, dar care se deplaseaza in spatiu.Alte corpuri nu se atrag intre ele, cu exceptia cand ele ajung aproape de o planeta si intra in campul gravitational al acesteia(meteoritii). 2Spațiu-timp este un model care combină spațiul tri-dimensional și timpul uni-dimensional într-o construcție numită continuul spațiu-timp, unde timpul joacă rolul celei de-a patra dimensiuni. Conform spațiului euclidian, universul nostru are trei dimensiuni spațiale, iar dimensiunea sa temporală este independentă de structura spațiului, aceasta fiind explicatia lui Einstine. 3Acesta este incarcat cu sarcina electrica din cauza generatorului(o baterie). Intr-un circuit acesta se duce la unbec(spre exemplu)printr-un fir de conexiune intre bec si generator, apoi dupa ce ramane fara sarcina electrica se intoarce din nou in generator car il incarca si il trimite din nou la bec.Asa se explica si de ce se termina energia dintr-o baterie. 4Fiecare corp din spatiu a fost parte din ceva la inceput(ca luna inainte sa se rupa din pamant si sa plece mai departe de acesta)meteoritii si alte corpuri ceresti au forme neregulate din cauza ca sunt desprinse din planete(un acelasi meteorit poate fi vazut de un infinit de ori de catre un om care ar sta in acelasi loc pentru totdeauna, de asta aceiasi meteoritii nu trec si a doua oara pe langa pamant, deoarece acesta este in continua miscare, impreuna cu sustemul solar)

| RAY a răspuns (pentru Skippy223):

Mai rar asa raspuns bun pe aici

| RAY a răspuns:

Skippy223 ti-a raspuns in mod inteligent, n-am ce sa mai raspund, merita fundita

| sabin89 explică (pentru RAY):

Ti-a placut doar raspunsul? sau si intrebarea? happy

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Ambele sabin