| sabin89 a întrebat:

Cercetătorul I.E.S. Edwards (egiptolog) spune că la Gizeh, într-o după amiază târzie a unei zile noroase de iarnă, poate fi văzut uneori un spectacol interesant. Dacă te afli pe drumul ce duce spre Saqqarah şi priveşti către apus, spre platoul piramidelor, se întâmplă să vezi razele soarelui strălucind în jos, printr-o spărtură de nori, sub un unghi aproape identic cu latura (muchia) oblică a Marii Piramide. Impresia pe care o face această scenă asupra minţii omeneşti este că prototipul imaterial şi replica lui materială stau unul lângă celălalt... Care credeţi că este mărimea acestui unghi?
(Pentru cine nu ştie: latura bazei piramidei este 233 m, iar înălţimea 148 m)

8 răspunsuri:
| Catrice a răspuns:

27 Pi er patrat înmulțit cu 23, 3 pi er patrat înmulțit cu n supra 360 înmulțit cu cos de 24, 8° supra radical din sin patrat de 33° plus cos patrat de 14, 8.
Soluția ecuației este in aflarea lui nhee hee

| T0T a răspuns:

Un unghi identic cu o latură?
Nu știu dacă am înțeles care unghi și dacă pot vizualiza imaginea, însă unul din unghiuri se poate afla din definiția tangentei (catetă opusă/ catetă alăturată). Celălalt se obține din faptul că suma unghiurilor unui triunghi este de 180 de grade.

PS. Păi de aia știm că piramidele au fost construite de extratereștri.

| sabin89 explică (pentru T0T):

Ei lasă, că ai înţeles tu. Aşa s-a exprimat Edwards, dar, natural e vorba de unghiul făcut de raza soarelui, respectiv muchia oblică a piramidei, cu verticala. Aplică tangenta şi spune-mi cât e unghiul.

| T0T a răspuns (pentru sabin89):

Ăla de jos e 51, 8 grade, iar ăla de sus e de 38, 2, dacă nu am calculat greșit.

| T0T a răspuns (pentru T0T):

38,2 x 2 = 76, 4 de sus la toată piramida (că se dublează).

| sabin89 explică (pentru T0T):

Spuneam de unghiul făcut cu verticala. Ăla de jos nu e făcut cu verticala. Deci ne interesează numai cel de sus, iar ăsta e aprox. 51 de grade. În plus, nu trebuie să-l dublăm, că n-avem treabă cu toată piramida, ci doar unghiul făcut cu înălţimea.
Ai zis că "ăla de jos e 51, 8". Mie mi-a dat că ăla de sus e 51, 8. Hai să mai calculăm o dată.

| T0T a răspuns (pentru sabin89):

Pentru a îl calcula pe cel de sus, l-am calculat pe cel de jos întâi (așa cum am descris în metoda de calcul). Deci mă interesează. Ți l-am dat și pe ăla ca să verifici mai bine. Nu știu cum ai calculat tu.

| sabin89 explică (pentru T0T):

Ai dreptate, cel de jos era 51 şi cel de sus 39. Calculul e într-adevăr simplu. Trebuie mai întâi aflat jumătate din diagonala bazei. iar asta împreună cu înălţimea formează triunghiul în care vom aplica tangenta.