| CassiusAlexander a întrebat:

Chiar sunt copiii din ziua de azi mai inteligenți? Voi cum vedeți lucrurile?

Zilele astea am văzut un băiețel în metrou care vorbea cu tatăl său despre Nicolae Grigorescu (fiind stația). Tatăl chiar încerca să țină pasul, dar era cam depășit. Băiatul acesta având vreo 6 ani poate. Totuși mă bucură să văd părinți care își dau interesul, deși sunt cam depășiți.

Dacă într-adevăr crește IQ-ul de la generație la generație unde se va ajunge? Înseamnă asta deci că acum mult timp eram extrem de proști? Pe logica cum că am început de foarte jos și acum urcăm. Dar nu e totuși o diferență cam mare, de se observă chiar și de la generație la generație?
Mie mi se pare mai plauzibil că de a lungul istoriei au fost cicluri în care IQ-ul a mai crescut, a mai scăzut, și s-a tot repetat, dar per total a crescut. Nu mă gândesc că o rampă liniară ar fi posibilă. Ce ziceți?

Răspuns Câştigător
| Drolja a răspuns:

În general, efectul Flynn explică fenomenul ăsta: de la an la an, testele IQ sunt adaptate pentru a fi făcute mai dificile din două motive posibile. Oamenii devin din ce în ce mai expuși la informațiile care devin din ce în ce mai ușor accesibile, sau faptul că lumea se schimbă rapid face întrebările din testele de inteligență ușor de răspuns. Statistica, normal, e diferită de la țară la țară. Uite aici un articol pe România: https://www.edupedu.ro/......e-a-urmat/

Cel mai probabil motiv pentru care nivelul de inteligență a crescut în general este îmbunătățirea condițiilor de viață (sănătate, igienă, dietă).

15 răspunsuri:
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Pentru fiecare copil care vorbeste despre Grigorescu cu parintii, exista alti 100 care se injura intre ei si asculta trap.

Copii curiosi existau mereu. Acum au acces mai usor la informatii, nefacandu-i mai destepti.

| romeo78 a răspuns:

Când unor copii de la 1-2 ani li se dă un telefon mobil în mână, părinții resposabili le descarcă aplicații pentru vârsta lor unde învață diverse informații, istorii. Ori cum se știe că un copil mic este ca un burete în absorbția informațiilor e normal ca să știe atât de multe informații.
Când nu exista internet, Wikipedia, aplicații, nu aveam de unde să învățăm. Mergeam la biblioteca școlii, cu părinții la biblioteca orașului, dar informațiile erau mult mai puține decât în prezent.
Vă garantez că așa s-a întâmplat când au apărut cărțile, revistele de știință, bibliotecile publice că acea generație era mai dezvoltată, inteligentă decât generația de dinainte lor care nu avusese acces la atâtea informații tipărite.

| Aasdfghj a răspuns:

Buna! Nu cred ca tine atat de mult de inteligenta cat de faptul ca exista unii parinti care chiar se ocupa de educatia copiiilor lor.

| Violleta2022 a răspuns:

Copii din ziua de azi nu sunt mai inteligenti ca aia de ieri sau de acum 50 de ani, doar ca au tehnologie de ultima generatie in man si stiu sa o manipuleze, dar asta nu-i face mai inteligenti, chiar as spune ca sunt sub limita care era acum 50 de nai, deoarece nu mai citesc carti, nu mai citesc nimic, totul este joaca pe computer.
In ce privest "geniile" au existat intotdeauna. probabil ca esti mult prea micut sa stii, dar copii de 2-3 ani care stiu sa numere, sa faca operatii matematice avansate, sa vorbeasca 6-8 limbi straine fluent sau cate si mai cate, au existat din totdeauna, dar nu ai citit niciodata despre ei si ti se pare ca acum ii descoperi.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Foarte destepti! Potrivit testului PISA (Programme for International Student Assessment) am ajuns la nivelul de 40% analfabeti (din tineri) si din cei alfabetizati 46% sunt analfabeti functional. Cat despre agramati... ce sa mai vorbesc? Sunt cu tona.

| InYourPants a răspuns (pentru Salontanul):

Un om e destept cand se descurca in viata, poti avea multe calitati care sa indice inteligenta. Analfabet functional ajungi cand nu ai profesori dedicati.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns:

Din punct de vedere genetic, da, generatia de astazi este mai inteligenta decat cea precedenta! Asta e mersul lucrurilor! Frumusestea, inteligenta, toate aceste calitati care au dus omenirea catre evolutie sunt mai pronuntate din generatie in generatie, acesta este rolul selectiei naturale!

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru Violleta2022):

Din punct de vedere genetic, ba da, sunt! Ca nu-si folosesc inteligenta unii, asta e alta treaba!

| InYourPants a răspuns:

Mi se pare ca ei inteleg mai repede multe lucruri pentru ca sunt expusi la mai multe lucruri.
Eu la 14 ani eram destul de inconstient de mine fata de copiii de acum care mi se par unii foarte repede maturizati

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

E corect ce spui, dar asta nu inseamna ca aia care injura nu au capabilitati! Asa au fost educati/influentati de anturaj, dar poate ei au ceva capabilitati!

| Violleta2022 a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

Cum adica nu-si folosesc inteligenta unii?
O tin ascunsa, o pun la naftalina si pretind ca-s prosti?
Poti sa clarifici, ca sa intelegem ce vrei sa spui?

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru Violleta2022):

Adica au inteligenta, dar in loc sa-sj exploreze potentialul facand tot felul de lucruri neinsemnat si care le dauneaza sanatatii! Gandeste-te in felul urmator:un copil a fost nascut cu un IQ de 130, dar el merge tot timpul la petreceri si nu invata! Asta voiam sa spun!

| Violleta2022 a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

Un copil nu are cum sa mearga tot timpul la petreceri, ca nu are parinti limitati care-l cara zi de zi la petreceri.
Chiar daca merg 1 zi pe saptamana tot ii raman 6 zile sa invete, iar daca are un IQ maricel, cu siguranta nu se joaca toata ziua pe computer si nu sta pe Youtube sa se uite la inutilitati, ci pune mana si invata serios pentru scoala ori citeste pentru propria lui cunoastere si educatie. Un asemena copil nu are nevoie sa fie impins de la spate, indiferent cat de petrecareti sunt parintii.

| Theo94 a răspuns:

Nu stiu daca sunt mai inteligenti, dar datorita tehnologiei din prezent au acces mai usor la mai multe surse de informatii.

| InYourPants a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

IQ nu scade si nu creste
Distractia nu scade IQ
Nici statul in casa nu creste IQ
NIci cititul unei carti nu face minuni.
La potential poate te referi la alte calitati
Inteligenta o ai sau nu