| sabin89 a întrebat:

Cine a obţinut primul echivalenţa masă-energie E = mc^2, Einstein sau Olinto De Pretto?

12 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Primul a fost creatorul lor ca apoi ei ti-au dat seama de asta e tot datorita creatorului lor iahve, Einstein a fost primul

| Frank51 a răspuns:

Din cate stiu Einstein.

| Speranta12 a răspuns:

Ce conteaza cine a obținut-o? Conteaza sa te folosesti de ea, sa-ti fie de ajutor la ceva. Tu daca nu te folosesti de ea si nu te ajuta la nimic zi de zi in treaba ta si nu obtii nimic palpabil de pe urma ei, nu are asa mare importanță cine a pus coada la pruna.

| Bizon95 a răspuns:

Eu stiu ca Einstein
dar vad ce pe net sunt unii care ar sustine ca al'lalt
nu prea mi se pare asa de important cine a inventat roata cat timp masina imi merge si fara sa trebuiasca sa stiu asta big grin

| TristanTzara a răspuns:

Răspunsul te-ar putea suprinde: Nikolai Umov e primul care a descopreit-o în 1873. În 1875 a redescoperit-o Samuel Preston. În 1900 Henri Poincaré, în 1903 Peretto, în 1904 Friedrich Hasenöhrl iar în 1905 Albert Einstein. Dar toți au descoperit-o în moduri oarecum independente, Einstein fiind singurul care oferea un motiv relativistic.

Iar formula completă e :
E^2=(pc)^2 +(mc^2)^2; p e impulsul și m masa obiectului cand nu se mișcă; forma mai scurtă e adevărată când obiectul nu se află în mișcare.

| TristanTzara a răspuns (pentru RAY):

Nu mă miră c-ai spune asta; Dumezeu evreu susține un evreu, să mă mir oare? laughing

| RAY a răspuns (pentru TristanTzara):

Poporul evreu este deasupra altora popoare desigur, dar, din pacate mau dezamagit mult, dar, un tata iti iubeste copii chiar a fost dezamagit de ei

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Așa se pare că și alții înainte, dar valoarea ei, ca echivalență să zicem reală, faptică, în limbaj simplu că poți să faci din subbstanță, ce are caracteristica masă, să produci energie, a pornit de la Einstein. Pentru cei de dinaintea lui, era o simplă relație formală, ca să zicem așa.

| Nilsson a răspuns:

E ca atunci când cineva găsește o bancnotă pe stradă și tocmai o ridică iar altul strigă să o lase că a văzut-o primul.

| sabin89 explică (pentru Nilsson):

Totuşi, nici chiar aşa.

| Nilsson a răspuns (pentru sabin89):

De fapt, ai dreptate.
E mai degrabă ca atunci când cineva strigă: "Uite o bancnotă pe jos!" și apoi altcineva o ridică. happy

Morala este că laurii nu îi primesc întotdeauna cei care descoperă un lucru sau o formulă, ci aceia care le fructifică și le pun în valoare cel mai bine.
Poate Pretto a descoperit primul formulă exactă (cu toate că încercări de a corela energia cu masa și viteza au existat înaintea lui), dar Einstein a pus bazele unei întregi ramuri a fizicii (relativitatea și mecanica cuantică).
Edison nu a fost inventatorul becului cum cred mulți, dar a fost cel care a realizat primul bec funcțional și fiabil.
Banting nu a descoperit insulina dar a fost primul care a folosit-o pe pacienți și a demonstrat utilitatea acesteia (de asemenea, încercări de a izola insulina din pancreas au fost chiar și înainte de Paulescu).
Nici frații Marconi nu au inventat radioul, ci Tesla, dar ei au realizat prima transmisie în public și au început comercializarea acestui dispozitiv.
Steve Jobs nu a inventat ecranul tactil și nici conceptul de smartphone, dar a fost primul care creat un model cu adevărat popular.
Ai înțeles ideea, fiecare are meritul lui.

| doctorandus a răspuns:

De Pretto n-a formulat nimic similar cu teoria relativitatii, el lucra inca pe modelul eterului universal.

De fapt, in epoca respectiva, formula plutea in aer, au fost mai multi care puteau revendica prioritatea.

Lorentz a scris mare parte din aparatul matematic folosit de Einstein, dar Lorentz n-a inteles ce inseamna formulele scrise de el insusi. D-aia teoria relativitatii se bazeaza pe invarianta Lorentz si nu pe invarianta Einstein.

Poincare a scris E=4/3*m*c*c si probabil s-ar fi prins de formula corecta daca Einstein n-ar fi publicat-o inaintea lui.

Hilbert ar fi putut sa publice relativitatea generala inaintea lui Einstein, dar si-a dat seama ca a ajuns acolo doar dupa ce l-a stors de informatii pe Einstein.

Rolul pe care sotia lui Einstein l-a jucat in formularea teoriei relativitatii a ramas un mister al istoriei stiintei. Nu exista dovezi decisive nici pro, nici contra, dar exista temeiuri de a banui ca ea a jucat un rol hotarator in formularea teoriei.