Evolutia este simplu de inteles, iar tot ce ai nevoie sunt cunostinte elementare de biologie.
In natura exista mutatii, care sunt modificari ale materialului genetic, unele mutatii sunt benefice, altele daunatoare, altele neutre, iar altele sunt chiar letale.
Mutatiile benefice ajuta organismul sa supravietuiasca mai bine, prin urmare acesta va avea statistic mai multe sanse sa se reproduca decat alte organisme.
Conluzia evidenta este ca organismul cu mutatia respectiva va preodimna in comparatie cu organismul initial.
Sigur, diferenta nu e mare.
Insa in timp mai pot avea loc alte mutatii, unele favorabile, altele neutre sau letale, organismul se va modifica pana va ajunge de nerecunoscut.
ADN-ul a evoluat din alti polimeri mai simpli.
Mutatiile se produc datorita factorilor mutageni. Exista factori fizici: Radiatiile spre exemplu, variatii dbruste de temperatura, factori biologici: virusurile si alte microorganisme si factori chimici: iar aici avem o gama vasta de chimicale.
Mutatiile se mai produc si din alte cauze: non-disjunctia cromozomilor in timpul diviziunii meiotice a celulelor.
Radiatiile ionizante, sunt in genere fotoni de inalta frecventa (deci de inalta energie), ce pot smulge electroni ionizand tesuturile.
Cresterile de temperatura provoaca ruperea legaturilor de hidrogen dintre catenele de ADN.
Virusurile insereaza material genetic propriu. (genomul viral)
etc, etc.
Bun. Hai sa incercam o alta abordare.
Ce suntem noi ɗєʌɗvơɪƈє? Suntem oameni, da? Te-ai gandit vreodata din ce suntem alcatuiti? In 1665 Hooke a aflat raspunsul. Suntem alcatuiti din celule. Celulele insa nu sunt atat de simple cum ai putea crede, sunt adevarate fabrici microscopice ce au in componenta lor entitati si mai mici care poarta numele de organite celulare. Exemplu: lizozomul,ribozomul,dictiozomul, cloroplasul in cazul plantelor,etc. Pe langa aceste organite celulele mai au un nucleu. In interiorul nucleului se afla cromozomii, iar in interiorul cromozomilor ADN-ul. ADN-ul este alcatuit din nucleotide. Nucleotidele sunt alcatuite din alte trei chestii pe care nu le mai enumar acum, insa una dintre ele sunt bazele azotate. Exemplu: Adenina, Guanina, Timina, Citozina. La ARN in loc de Timina avem Uracil.
Ce face ARN-ul asta? Pai el e un cod ce ese descifrat de ribozom. Pentru inceput doresc sa intelegi ca organismul uman e format dim proteine. Rolul proteinelor e dat de forma lor. Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Exista 20 de tipuri de aminoacizi sintetizate de corpul uman, care se combian si formeaza proteine. Conteaza insa oridnea in care se combina. Nu poti sa-i combini asa dupa ureche.
Si acum sa incepem.
Informatia de pe molecula de ADN este copiata pe o catena de ARN. (Molecula de ADN se bifurca in doua, enrgia provine de la ATP,ATP-ul se formeaza in mitocondrie prin energie unui gradient protonic, practic intre membrana mitocondriei si exteriorul exista acest gradient protonic,adica diferenta de concentratie, energia diferentei de concentratie este utilizata pentru a produce ATP. Cum spuneam,ADN-ul se bifurca in doua,iar informatia de pe o catena de ADN este copiata in ARN. ARN-ul ieste din nucleu. Ca nucleul are pori nu e compact, exista un schimb permanent de informatie intre peretele nuclear si celula realizat de reticulul endoplasmatic. Dupa ce molecula de ARN (mesager) a esti este captata de un organit denumit ribozom. Organitul acesta, pe baza codului din ADN sintetizeaza proteine. Aminoacizii sunt adusi tot de niste molecule de ARN, denumite ARD de trasport, sau de transfer. Citirea codului e simpla. La trei tipuri de nucleotide este adaugat un aminoacid, deci decriptarea se face in grupe de trei. Dupa ce proteinele sunt formate sunt eliberate. E important, pentru ca noi suntem formati din proteine.
Un exemplu concret este culoare ochilor. Pai culoarea ochilor este data de forma proteinelor din ochi. Forma proteinelor este data de modul in care aceasta e alcatuit din aminoacizi in interiorul ribozomului. Modul in care ribozomul alcatuieste proteina este dat de informatia din ARN. Informatia din ARN este data de informatia din ADN. Dupa cum vezi am ajuns la ADN. Concluzia este ca ADN-ul e baza.
Ma opresc aici, stiu ca e pe langa subiect, dar am crezut ca pot incepe de la zero. Nu se poate, e prea multa informatie. Mai sunt unele lucruri pe care trebuie sa le inveti singur.
Mi-a plăcut răspunsul, cu informații multe care sunt bine de știut.
Oricum, am destul de mult să mă documentez și pe partea ștințifică dar și pe cea religioasă. Dacă vrei să-mi proprui niște surse de informare pentru partea ștințifică, foarte bine și mulțumesc, dacă nu iarăși foarte bine și mulțumesc pentru răspunsuri.
O seară plăcută!
Cuvantul magic e selectia naturala. Natura selecteaza mutatiile benefice si elimina pe cele neutre sau negative. Mutatiile benefice sunt pastrate doarece beneficiarii acelei mutatii au o sansa mai mare de lasa mai multi urmasi, deci de a transmite trasaturile care le-au ajutat sa supravietuiasca.
Zicem ca esti un urs brun care inaintezi in zonele inzapezite. Nu ca vrei dar zicem ca acolo se gaseste multa mancare. Din fiecare generatie de ursi vor exista unii indivizi care nu vor avea blana la fel de inchisa. acei indivizi vor avea o rata de success mai mare la vanatoare, etc, pentru ca vor fi mai bine camuflati. Vor avea mai mult urmasi, si se vor putea aventura mai departe, in alte zone inzapezite. cu timpul constati ca exista doua specii de ursi, unul perfect adaptat pentru padurile de brazi si altul adaptat la zapada. aceste schimbari nu sunt intamplatoare si nici imediate (dureaza multe generatii, deci mii si sute de mii de ani).
in stiinta nu exista nicio controversa cu evolutia. e un done deal. E un lucru observabil, testabil (avem dovezi istorice pe o parte, dar se pot masura evolutia virusilor in laborator pe de alta parte). singura controversa se datoreaza neintelegerii cu religia, ca din evolutie rezulta ca nu suntem facuti din lut
cauta serialul Cosmos cu Neil degrasse tyson. Daca stapanesti engleza cauta cartea 'The Greatest Show on Earth' de R Dawkins. Se gaseste si in format audiobook pe net. Sunt explicate toate dovezile pentru evolutie, dar e intr-un format destul de ok si pentru necunoscatori
Cea mai buna sursa de documentare este manualul de biologie.
In clasa a 9-a materia contine si elemente de genetica, in clasa a 12-a este axata numai pe genetica.
In plus wikipedia sta cu bratele deschise, iar atat timp cat verifici informatia si din alta sursa, lucru absolut necesar atunci cand citesti un articol de pe wiki, totul ar trebui sa mearga bine.
Pe langa asta pe youtube gasesti sute de simulari video care sunt mai utile chiar decat orice carte de biologie, oricate ilustratii ar avea ea.
Mulțam de informații și de carte. Abia aștept s-o citesc.
Pai cel care a scris teoria evolutiei.Dar atentie:fiind doar o teorie, nu inseamna ca este si adevarata.Altceva era daca scria o teorema sau o lege a evolutiei.
Exact. Si teoria gravitatie e doar o teorie. Acum daca era 'legea gravitatiei', avea si ea mai multa credibilitate...
Scuze, dar cred că gresești aici. N-am auzit în viața mea vreodată fie pe net, fie la școală de teoria gravitației... ci legea gravitației sau legea atracției universale.
Da pana si gravitatie e o teorie. Poti sa-i spui si 'teoria gravitatiei' si 'legea gravitatiei'. e acelasi lucru.
apropo 'teorie' inseamna altceva in stiinta. nu inseamna ipoteza cum unii cred. uite un exemplu mai bun ar fi teoria relativitatii al lui einstein. se cheama teorie dar toti fizicienii o accepta ca un fapt.
sau mai e teoria heliocentrismului
http://ro.wikipedia.org/wiki/Heliocentrism