| sabin89 a întrebat:

Cineva a pus recent o întrebare despre cum văd tinerii de azi filosofia. Pun și eu o întrebare similară, dar de data asta despre istorie: Cum vedeți voi, tinerii de azi, istoria? Credeți că interesul acordat trecutului nu prea s-ar mai justifica acum, în secolul 21; că ar trebui să ne concentrăm asupra prezentului și viitorului? Sau, dimpotrivă, considerați că fără temelia trecutului nu se poate construi prezentul și nici pregăti viitorul? Sau că, stăpânind bine datele despre trecut putem fi ajutați să nu mai repetăm greșelile?
Care e părerea voastră? Evident, pot răspunde și cei care nu mai sunt foarte tineri.

Răspuns Câştigător
| LPCTSTR a răspuns:

Daca ma dau exemplu, in cariera de programator istoria mi-este inutila, pe partea sociala mi-ajung reperele de cultura, iar pentru restul exista internet.
Si, intr-adevar interestul merita nu indreptat, ci adaugat pe langa istorie. Deocamdata ne preocupa incalzirea climatica, de exemplu, in cazul asta istoria ar fi relevanta numai cu statisticile si mecanismul, insa doar atat.

Si inca nici nu stapanim nimic, din cate mi-aduc aminte in momentul asta exista 2 tari in conflict armat: mie-mi pare evident ca nimeni n-a priceput scopul istoriei cand se repeta aceleasi greseli si nu numai; aceeasi poveste in Afganistan cu talibanii care suprima drepturile omului. Degeaba avem istoria cand omul e prost, impreuna cu oamenii pe care-i alege (sau nu) sa-i conduca, fapt fundamentat inca din fasa societatii: razboaie, cruciade, sclavie, bombardamente, atentate si genociduri. Te ajuta istoria sa te simti mai bine cu falsul sentiment ca ai invatat ceva... de fapt n-ai invatat nimic niciodata, umanitatea n-a invatat nimic niciodata.

7 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Cred ca lumea de azi a uitat istoria, si de asta se repetă, așa cum se va repeta mereu.

| All2exxtra a răspuns:

Vorbesc din prisma unei persoane care era mediocră la tot ce ținea de istorie în liceu.

Sunt excesiv pasionată de istorie. Am învățat singură în doi-trei ani cât n-am învățat la şcoală. Ador când sunt înconjurată de persoane care pot discuta orice subiect istoric. Nu consider că a cunoaşte istoria e un must, dar, pe de altă parte, consider că sunt atât de multe lucruri demne de ştiut. Păcat e că interesul față de istorie scade şi din cauza modului în care ea este prezentată în şcoli. Am dat de foarte multe situații în care ce spunea profesorul era biased numai pentru că manualele nu mai fuseseră schimbate de pe vremea comunismului când se dorea ascunderea sau manipularea anumitor informații în favoarea regimului.

Cred cu tărie că istoria se repetă şi există o multitudine de exemple în sensul ăsta. După mine, nu ai cum să vezi prezentul şi viitorul cu ochi clari dacă nu ştii de unde ai venit.

| DonEduardo a răspuns:

Consider ca istoria trebuie stiuta. Daca nu stim istoria, vom repeta aceleasi greseli pe care le-am facut si in trecut. Pe langa asta, avem nevoie de modele si de antimodele. Si este interesant sa stii cum traiau oamenii pe vremuri si de ce tarile au teritoriile pe care le au.

| sabin89 explică (pentru All2exxtra):

Mă bucur să văd că mai sunt oameni care înțeleg rostul cunoașterii trecutului.Și eu am urmat mate-info și eram mediocru spre slab la istorie. Între timp am prins gustul, să zic așa, și am înțeles valoarea cunoașterii a ceea ce s-a întâmplat în trecut, de-a lungul timpului. Viața unui om, deși este împărțită în copilărie, maturitate și bătrânețe, este totuși una singură.La fel trebuie privită și viața unei comunități sau a unui popor. Istoria mai înseamnă și amintiri. Încerc să-mi imaginez cum ar fi un om care nu are amintiri. Ar fi, desigur, un om bolnav. Cum trecutul face parte din viața unui om, la fel face parte și din viața unui popor; și trebuie cunoscut.

| DeMicUnCălător a răspuns:

Fără o cunoștință elementară despre trecut nu poți să te dezvolți prea mult

| T0T a răspuns:

Istoria e importantă căci prezintă natura umană, neschimbabilă prin mijloace naturale.

| EliLeli a răspuns:

Este importanta, dar nu ar trebui sa ne agatam de ea.