Traim in viitor amintindu-ne trecutul. Nu suntem atenti la ce se intampla acum, dar mai tarziu o sa retraim prezentul, devenit trecut.
De fapt, traim in trecut, pentru ca tot ce exista trebuie sa fie procesat de creier, creierul participa activ la crearea realitatii, a "prezentului".
Da.
Da, ce? Crede-ma... eu am incercat in multe moduri, dar nu am reusit. De ce? Pentru ca e greu de convins. Oricum, daca ma convingi si pe mine iti dau funda si recunostinta pe viata.
Eu cred ca prezentul se rezuma doar la o clipa, deoarece timpul trece si daca am facut ceva acum un minut, nu putem spune ca am facut acum, am facut atunci, pentru ca a trecut. Fiecare noua clipa din zi este un nou prezent care devine trecut instantaneu. Asta e parerea mea!
Atunci cand vorbesti despre prezent, el deja e trecut. Pana si clipa e deja mare pentru a defini prezentul.
Da? Ma mir. Sunt asa o filosoafa, ca desi folosesc cele mai comune cuvinte, unora le e greu sa ma inteleaga.
Ia raspunde-ti si tu la intrebare, sa te vad.
Prezentul este o clipa pentru ca il traim incontinuu nu poti sa zici ca esti in viitor sau in trecut esti in prezent deci o clipa poate sa fie infinita pentru ca u traiesti mereu prezentul
Sincer? eu una sunt de parere ca da. deoarece exista vorba aceea:,, trebuie sa traiam clipa". din moment ce am facut o actiune favorabila(sau nu), ea devine trecut in clipa urmatoare. iar prezentul, dupa cum spusese si profesorul tau, este doar legatura dintre cele doua pene de pe balanta. cel putin asta cred eu.
Absolvenţii la Oxfort ajung profesori de informatică în România?
Eu credeam că profesorii de informatica ajung doar informaticienii extrem de proşti.
Pai, daca s-ar rezuma la o clipa, tot ar fi ceva. Dar, dupa cum spune profesorul mai sus, clipa nu exista (nu a putut nimeni sa o masoare). Deci...
Eu spun ca doar clipa exista doar momentul prezent, o amintire din trecut cand te relatezi la ea o creezi in acel prezent iar viitorul este un conglomerat de probabilitati
toate aceste clipe prezente exista in acelasi timp, tu iti muti constiinta de la una la alta pentru a creea aceasta experienta - o comparatie buna e filmul aparatului ce are mai multe cadre proiectate dau senzatia de miscare, liniar de la a la z, tu poti sa iei filmul si sa te uiti la cadrul b apoi la f apoi la a apoi la n; daca te uiti la vizionezi filmu (din sala) o sa spui cand ajungi la cadru f ca b este in trecut si n in viitor insa toate sunt in prezent
Nu vad ce mare filozofie ti s-a parut, spusele profesorului tau? Este o constatare de bun-simt, daca ai clarificat in mimte ce cuprinde fiecare din notiunile: trecut, prezent, viitor.Ele nu pot fi intelese decat impreuna.Prezentul,caci la el te referi in mod deosebit, este intr-adevar clipa, sau ca sa filozofam, infinitul mic.
Ce consideri tu neclar?
Întotdeauna trăim în prezent, niciodată în trecut și cu atât mai puțin în viitor. Dacă poți să mă contrazici, be my guest!
Profesorul tau de la Oxford a gresit. Max Plank a masurat clipa.
~5. 39106(32)*10^(−44) secunde
Timpul si spatiul sunt cuantificate prin relatii cu constanta lui Plank (h). Pe aceasta teorie se bazeaza fizica cuantica.
N-am auzit de ea... oricum pana pe a 12-a fac legea in domeniul cuantici.
Lucrurile acestea sînt foarte complexe și nu se rezolvă pe TPU. Informaticianul de Oxford a reinventat roata. Probabil că nu a citit cunoscutele versuri ale lui Eminescu care dau seama de aceeași intuiție (acum aprox. 130 de ani): „Cu mâne zilele-ți adaogi/ Cu ieri viața ta o scazi/ Și totuși ai în fața ta/ De-a pururi ziua cea de azi".
Pentru o analiză foarte clară în sensul perceperii subiective a timpului și a naturii lui obiective poți citi cartea lui Mihai Dinu „Cronososphia", o introducere în filosofia timpului.
Iar clipa e sinonimă cu secunda = 1/60 dintr-un minut. Durata percepției subiectivă a prezentului e altceva, trebuie să parcurgi (cel puțin) cartea indicată.
dragos9234 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
User252426 întreabă: