Da. Dar întrebarea ta se referă la altceva, nu la cât de corectă este logica (virgulă) care a stat la baza legislației.
O "legislație" a apărut încă din timpurile în care omenirea era formată din triburi disparate, ca o necesitate de a reglementa comportamentul în colectivitate. Este perfect logic că aceste "legi" au vizat comportamente dăunătoare, nu? La fel de logic, în forma lor primitivă, acestea prevedeau pedepse pentru diverse tipuri de infracțiuni, conform timpurilor (mi-a furat mamutul sau modelul de ghioagă).
Pe măsură ce omenirea a evoluat și colectivitățile s-au extins, și legile au evoluat, având la bază aceleași principii logice, de când lumea - ai comis-o, o plătești.
Imperiul Roman este cel care a pus bazele Dreptului așa cum îl știm azi, dar, ca și în cazul mitologiei și credințelor religioase, și romanii s-au bazat pe vechile forme de legislație, pe care le-au preluat, periat, modificat și adaptat astfel încât să corespundă vremurilor. Dacă legile, în sine, s-au mai schimbat de atunci (în mod logic), structura ansamblului legislativ a rămas aceeași.
Dacă pui întrebarea greșit, vei avea răspuns greșit.
Nu au fost inspirate.
Norme de conduită morală au existat înaintea apariției codurilor scrise.
De aceste norme aveau nevoie comunitățile primitive pentru a supraviețui. Astfel era interzis să omori pe cineva din tribul tău, tribul fiind o familie mai mare, extinsă, dar era normal, legal să omori un membru al unui trib dușman, vecin și chiar să îl și mănânci. Dar dacă tribul vecin trimitea un sol, să negocieze pacea, pe acela nu aveai voie să îl omori. Deci nici o inspirație, nevoi ale vieții, transferate in norme juridice, apoi încrise în coduri.