| RAY a întrebat:

Conform ratiunii, logicii poate exista ceva dintotdeauna care sa nu necesite un inceput? Repet din nou in lipsa timpului poate exista /aparea ceva?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Fizuc vorbind se poate. Nu in acest Univers, pentru ca are o varsta finita.

Ideea e ca spatiul si timpul pot fi curbate in asa fel incat cauza unui efect sa fie insasi efectul. Genul asta de bucla temporala ar putea fi chiar originea Universului.

| RAY explică (pentru Inferno):

Ce anume ar cauza spatiul si timpul curbate? ar cauza o energie?

| Eduard_Sorin_1990_zpcN a răspuns (pentru Inferno):

Cum este energia Tor, " pocalul sfant "
As above, so below, stiu ceva masonii astia, nu degeaba sunt sefii la oi :/

| Inferno a răspuns (pentru RAY):

Nu stiu exact pentru ca nu am aprofundat ideea respectiva. Stiu doar ca exista si e o posibilitate.

59 răspunsuri:
| Donsavas a răspuns:

Cred ca ti s-a mai spus că universul este infinit iar timpul doar o iluzie a minții. E clar ca universul a existat dintotdeauna.

| RAY explică (pentru Donsavas):

Nu e clar din moment ce a existat un big bang

| Inferno a răspuns (pentru Donsavas):

Daca timpul e doar o iluzie atunci cum poate fi el infinit?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Daca te gandesti tot aia e

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

"Daca timpul e doar o iluzie atunci cum poate fi el infinit?"

Ca e o iluzie, sau ca e infinit tot aia e

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca te gandesti ceva mai bine iti dai seama ca nu.

| Donsavas a răspuns (pentru Inferno):

Timpul nu există.

| RAY explică (pentru Inferno):

Hai sa nu ne pierdem aiurea timpul, deci dupa logica ta poate exista ceva fara o cauza?

| Lioana a răspuns:

Da. Universul acesta infinit nu are inceputuri. Ce putea fi inainte de el? Nimic. Trebuie sa fi existat dintotdeauna.

| Steregoi a răspuns (pentru Lioana):

Esenta universului si nu universul material insusi. Dumnezeu e esenta energetica a universului.

Timpul nu are inceput. Inainte de materie Dumnezeu traia gandea. Traiul si gandul e o activitate sau un lant de evenimente. Existand evenimente fara inceput evident ca si timpul nu are inceput.

| RAY explică (pentru Steregoi):

Omule tu nu intelegi ca tu nu ai ce cauta la intrebarea mea cu aberatile tale?

| RAY explică (pentru Lioana):

Dar big bang? apreciez ras tau

| Steregoi a răspuns (pentru RAY):

Atunci poti sa nu mai intrebi nimic. Pui intrebari degeaba.

| Lioana a răspuns (pentru Steregoi):

Trebuia sa găsești tu ceva de comentat, Steregoi.
Cred ca timpul exista de cand exista lucruri si fiinte temporare carora le este alocat un anumit timp de existenta, de cand au aparut astrele in univers. Poate candva a fost un gol infinit. Nu poti spune ca atunci exista timp. Cand totul e static si perpetuu, timpul nu exista. Nu pentru univers. Exista doar pentru noi care ne masuram vietile in ani, luni, zile...
Tu spui ca exista evenimente fara inceput. Care sunt acelea?

| Lioana a răspuns (pentru RAY):

Big Bang e doar o teorie. Nu avem dovezi ca ar fi existat si nici ce ar fi putut declansa acea explozie. Esti tu sigur ca totul a luat nastere printr-o explozie? Eu nu. Cu siguranta pot fi si alte metode de creație.

| RAY explică (pentru Lioana):

Nu a fost explozie si o expansiune de energie si sunt dovezi destule

| Donsavas a răspuns (pentru Lioana):

"Timpul nu are inceput. Inainte de materie Dumnezeu traia gandea. Traiul si gandul e o activitate sau un lant de evenimente. Existand evenimente fara inceput evident ca si timpul nu are inceput"

"Timpul nu are inceput"... El nici macar nu stie ce este aia o iluzie.
"Gândul e o activitate" sau mai bine zis, un impuls electric provocat de niste stimuli.
"Dumnezeu înainte de materie trăia, gândea"... Ce sa mai zic, acum nu mai trăiește asa ca n ar trebui să mai vorbim de ceva ce nu exista.

| Donsavas a răspuns (pentru RAY):

Ai un fix cu acest bing bang. Uite ca se poate la fel de bine ca universul sa fie infinit si sa nu se încadreze în timp, de vreme ce timpul e doar o invenție a minții noastre. Asa se desființează si teoria bing bang.

Tu nu intelegi ca big bang e un fapt stiintific

| Donsavas a răspuns (pentru RAY):

Nu da macar inteleg noțiunea de iluzie si ca timpul e doar in capul meu.

| Lioana a răspuns (pentru RAY):

Expansiune de energie? Asta ar putea fi o descriere a lui Dumnezeu. Iar dovezi despre Big Bang nu ai cum sa gasesti.

| RAY explică (pentru Steregoi):

Da nu te am intrebat pe tine ))))))))))))) tu nu esti TPU

| Steregoi a răspuns (pentru RAY):

Sunt membru TPU cu cont. Te-am ajutat asa cum m-am priceput eu. Ca tu nu esti multumit e partea a doua.

| Inferno a răspuns (pentru Lioana):

Universul poate fi infinit in spatiu, dar e finit in timp.

| Steregoi a răspuns (pentru Lioana):

Miscarea nu are inceput. Miscarea e transfer de energie dintr-un loc in altul. Unde e miscare e si timp. Cum miscarea nu are inceput nici timpul nu are inceput. Golul despre care vorbesti era de fapt vid plin cu energie sub constanta Planck. Materia e acel tip de energie care a fost concentrata de Dumnezeu. Timpul nu caracterizeaza doar materia care se degradeaza.

O iluzie? traiesti in matrix te pomeni?

| Lioana a răspuns (pentru Steregoi):

De unde stii tu ca miscarea nu are inceput?

| Lioana a răspuns (pentru Inferno):

Serios? Si cam ce crezi tu ca ar duce la finalul Universului? Universul e doar un spatiu imens interminabil. Nu se poate termina. Ce ar fi in locul lui?

In primul rand din faptul ca Universul ar avea sau nu un final nu rezulta ca timpul este sau nu infinit. Asa ca intrebarea nu are legatura cu ce am spus eu.

In al doilea rand exista minim trei teorii care prezic finalul Universului. Cea mai concludenta in acest caz ar fi Big Crunch in care intregul spatiu este comprimat intr-o singularitate infinit mica.

In primul rand tu ai spus ca "Universul... este finit in timp". Din asta rezulta ca ar putea sa nu mai existe la un moment dat. Asa ca intrebarea mea are legatura cu ce ai spus tu.
Poate ai vrut sa spui ca timpul este finit in Univers. Ar fi avut mai mult sens.
Teoria asta cu Big Crunch e o absurditate. Ar trebui sa citesti mai mult despre implozie ca sa intelegi ce inseamna si de ce nu se poate intampla asta Universului.

"Din asta rezulta ca ar putea sa nu mai existe la un moment dat."

Nu rezulta din faptul ca Universul este finit in timp treaba asta.

Universul poate sa fie finit in timp si sa nu aiba un sfarsit, tot asa cum un om nemuriotor cu varsta de 30 de ani are, in momentul prezent, o existenta finita de doar 30 de ani.

P.S.: Daca nu poti intelege o teorie stiintifica asta nu inseamna ca e absurda.

Hai ca nu are sens ceea ce spui.

Doar pentru ca nu poti intelege un lucru nu inseamna ca nu are sens.

| Darkmagic a răspuns:

Cred ca ti-am dat doar eu, peste zece raspunsuri pe tema Timpului si a Universului...
Si din nou...
NU INTELEGI! big grin
Scrie tu cu manuta ta, cum te numesti!
Cum se numeste un ins care primeste o tona de explicatii...si nu intelege? big grin
Dupa asta, poate iti dau si raspunsul la intrebare, chiar daca presimt ca e degeaba. laughing

| RAY explică (pentru Darkmagic):

Tu nu deti adevarul absolut, nimeni nu detine, asa ca ce spui e relativ, nici macar nu dovedesti ceea ce afirmi, cool

| Darkmagic a răspuns (pentru RAY):

=)) Nu am spus niciodata ca detin adevarul absolut Gică.
Tu insa refuzi sa iti dai seama ca pui intrebari care au raspunsuri pe care NU le poti intelege.
Vezi ca vis-a-vis de "intrebarea" asta:
https://www.tpu.ro/......aradox-nu/
...ti-am dat cred ca in 1 iulie un raspuns referitor la PRIMA RELATIE DE CAUZA-EFECT identificata de fizica la inceputul universului.
Citesti bine "Prima relatie de cauza-efect"?

Daca eu ti-am dat-o pe PRIMA...ce palosul lui Hercule "intrebi" tu de "infinitati de cauze-efect"? :))
A?
Aud? :D

Deci tu vrei sa cred un necunoscut de pe TPU? cool

Mda...
Un comentariu extrem de logic... rolling on the floor
Atat ai putut, ce sa-i faci... rolling on the floor
Ceilalti useri care ti-au raspuns iti sunt extrem de cunoscuti, va vedeti zilnic la cate o bere... rolling on the floor

⭐ pentru... femeia in rosu: Ai dreptate, e greu. happy

Nu vad nimic de ras, nu le cunosc dar nici nu pretind sa le cred

Eu am pus o intrebare deja sunt 47 de raspunsuri, intrebare e, poate exista ceva fara sa fi avut o cauza DA sau NU?

Sanatate, si tie, si celor 47 de raspunsuri, in care se bate apa-n piua.
Acum ai ajuns la concluzia ca vrei unul de la mine, dupa ce ai dat-o de gard cu infantilisme de genul "nu te cunosc, deci nu te cred"... laughing

DA, exista!
Stoarce singur creierul si afla CE este in afara Timpului, dupa ce ti-am dat si Prima relatie de cauza-efect!
Pe intelesul tau, nu ma crezi pe mine ("pentru ca nu ma cunosti") rolling on the floor
cauta singur!
Nu are sens sa ma mai bag in seama cu infantili de genul tau si a lui benny7.
Spor!

CE este in afara Timpului?
nu stiu, spune tu, faci comparati aiurea dark

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Spatiul este infinit, fara inceput si fara sfarsit, cu timpul e mai complicat, nici in ziua de azi nu il intelegem

| RAY explică (pentru anonim_4396):

Din moment ce se extinde universul, ai dreptate, da cu timpul e complicat, dar crezi ca poate exista ceva fara sa fie cauzat de ceva si sa existe dintotdeauna?

| anonim_4396 a răspuns (pentru RAY):

Dumnezeu ar fi un exemplu,nu? Pai nu prea are cum, dar cu universul e altceva, iti dai seama cat timp a avut la dispozitie sa ajunga pana aici? Vorbim de miliarde sau o infinitate de timp de evolutie continua, de la simplu pana la complex, totul este intr-o continua transformare

De ce mereu trebuie sa bagam pe dumnezeu in discutie? asta nu rezolva nimic

Am vrut sa ii enervez putin pe credinciosi laughing in legutura cu intrebarea ta, nu, nu cred ca poate exista ceva din totdeanua, in afara de spatiu, cred in evolutie si aceasta poate aparea din nimic

Hai sa nu spunem din nimic, inca nu stim, darwin a explcat foarte frumos evolutia dar uni in ignoranta nu vor sa intelege, e mai usor sa nu isi pui mintea la treaba

Parca darwin era cu evolutia vietii pe pamant, eu ma refeream la univers

Corect,darwin e cu evolutia

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Conform ratiunii, logicii nu. Doar conform intuitiei e posibil. E nevoie de dezvoltare spirituala.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu. Teoria Big-Bang-ului este greșită tocmai din acest motiv.

Habar nu ai de ia dar comentezi

Nu îți înteleg întrebarea.

| Kron5tadt a răspuns:

Domnule Raza, esti atat de necitit si atat de foarte prost informat, incat postarile tale ma amuza teribil. Deci, ori esti foarte naiv (sau, pur si simplu foarte prost), ori esti un clown al dracului de bun.

| Eduard_Sorin_1990_zpcN a răspuns:

Logica dupa o anumita etapa e chiar extrem de iLogica, sau, tocmai prin NonSensul problemei, unii oameni intrevad un anume sens, cum se zice, ca in tot haosul exista o ordine Absolut-Perfecta!

Trebuie sa fii un cretin sa crezi ca Biblia e bullshit total fiindca a venit un destept, si, in timp ce se caca el s-a gandit, dar bine, cam cum ma bas eu dupa ce mananc, bine, la fel.

Tu esti un tip de treaba ray, nu insinuez nimic, imi esti chiar simpatic, detest biserica si pupatorii de moaste, e de a dreptul diavolesc totul, ei folosesc biblia cum, sa fac o analogie, asemenea unui om normal ce foloseste cutitul ca sa se hraneasca, fata de cel ce il foloseste sa cotropeasca, sa controleze, sa imprime frica si sa violeze tot ce e bun, dar cu o unealta ce poate nu e fundamental gandita pentru asta, dar omul e fiinta dumnezeiasca, cu creativitatea sa, poate distruge, sau ajuta lumea.

Stii ca viteza luminii e cea mai rapida din Univers, da? Sigur ca stii. E constanta. Asa. Deci, sigur, Asa e.

DAR E CEVA CARE E DE SUTE de ori mai rapid, redefineste instantaneul! https://www.youtube.com/watch?v=3CyN8rYdX6g&feature=share, ca un om in deplinatatea facultatilor mintale, trebuie sa fie urmarit cu toata atentia si seriozitatea. Asta e doar o mostra, stai linistit, nici nu am facut haz de necaz nu am zis ca e ironic, privitor la numele si esenta filmului. Mai sunt oricum, imi dau seama ca nu prea ai crescut in zona aceea a internetului, nu e ceva legat de inteligenta, dar pur si simplu sansa
Iti place universul si stiinta? Facem exchange de info si doku. Daca vrei sa coabitam armonios. Te pup.
Mai lasa i pe sclifositi si pe adepti FE, dar esti pasionat, facem familie impreuna