| Aldebaran a întrebat:

Consider ca atotputernicia Lui Dumnezeu este in contradictie cu liberul arbitru al omului. De ce decide in numele meu unde sa ma nasc, daca voi fi bogat sau sarac, daca voi putea face scoala sau nu? Ratiunea ma indeamna sa disociez atotputernicia de liberul arbitru. Pur si simplu, aceste doua aspecte nu pot exista simultan ci doar, in cel mai bun caz, pe rand. De unde incepe libertatea mea si unde se sfarseste atotputernicia Lui Dumnezeu?

38 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Pai daca El este Creatorul tau, mi se pare normal ca El sa decida care sunt parintii tai, este nevoie de ADN-ul lor pentru ca tu sa te nasti exact asa cum esti.Parintii tai iti dau un nume, doar ca El cunoaste acest nume inca inainte ca tu sa il cunosti.(doar este atotstiutor).El iti pune in fata binele si raul, tu alegi.

| Aldebaran explică (pentru EmaS):

Da, impresionant raspunsul tau Ema! Sa inteleg ca Dumnezeu stie dinainte ce voi alege DAR eu am liber arbitru, nu!? Bunica mi-ar fi raspuns identic...

| EmaS a răspuns (pentru Aldebaran):

Deci tu chiar nu vrei sa pricepi cum stau lucrurile.El cunoaste viitorul, dar nu intervine in hotararile tale.La fel cum eu stiu ca daca copilul mic pune mana in foc se va arde.Eu ii spun ca nu este voie, dar el decide daca asculta sau nu.

| danut a răspuns:

Gresita total parerea ta, Dumnezeu stie unde si cum ai sa te nasti, ce ai sa faci si cum ai sa "sfarsesti", DAR nu intervine in viata ta DECAT DACA Ii ceri AJUTORUL. Asa zisa libertate a ta incepe cu ALEGEREA pe care o faci intre CELE DOUA VARIANTE, intre Dumnezeu (varianta 1) sau ceea ce crezi TU ca se numeste libertate DAR in ESENTA este cea mai cumplita forma de sclavagism, inchinarea la Diavol (varianta2). Exista o mare confuzie, aceia ca ar EXISTA O CALE DE MIJLOC, total gresit sau intentionat ascuns, nu exista DECAT doua variante, VIATA sau MOARTEA. Atot puternicia lui Dumnezeu este aceia ca daca il rogi si Il accepti CUM VREA EL poate sa te scape de VARIANTA 2.

| Paulla a răspuns:

Nici liberul arbitru şi atotcunoaşterea zeului iudeo-creştin nu pot exista odată. El deja ştie ce decizii am să iau şi ce am să fac. Unde e liberul arbitru dacă destinul e deja scris?

| Sentinel a răspuns (pentru Paulla):

Destinul este scris de o parte superioara tie. Tu alegi ce drum vei urma catre destinatie. In final destinatia e aceeasi. Liberul tau arbitru asta e : alegi sa o iei pe drum asfaltat sau pe drum pietruit. Destinatia e aceeasi.

| Paulla a răspuns (pentru Sentinel):

În primul rând, dacă destinaţia e aceeaşi şi doar drumurile diferă nu există nici un fel de libertate. Nu există liber arbitru în situaţia dată.
În al doilea rând, dacă zeul iudeo-creştin e atotştiutor ştie oricum ce drum voi alege. Şi problema e la fel ca-n primul răspuns: Unde e liberul arbitru dacă destinul e deja scris?

| Sentinel a răspuns (pentru Paulla):

Tu nu esti de capul tau aici pe Pamant. Tu esti Scanteie din Focul desprins din Soare. Mai clar de atat nu cred ca pot fi. Cand mori, de fapt pleci din planul fizic, ca Scanteie si te unesti cu Focul tau din care provii pana nu te vei trezi, aici pe Pamant (ilumina). Nu poti sti ce va face Focul dupa ce vei parasi planul fizic deoarece Focul si-a trimis o Scanteie din el pe Pamant pentru a experimenta lumea, Scanteie care a capatat autonomie proprie. Esti indreptatita sa fii impotriva acestei intelegeri deoarece nu ti-ai cunoscut Focul din care provii. In momentul cand Il vei cunoaste, autonomia ta va fuziona cu cea a Focului, te vei reintoarce acasa, in orient se spune ca ti-ai regasit Sinele, sau te-ai iluminat, ai gasit pacea lui Dumnezeu. Focul tau a stabilit dinainte destinul Scanteii sale. O analogie este situatia cand seara iti pui ceasul sa sune a doua zi la ora 7. Nu conteaza ce vei visa in timpul noptii, cert este ca la ora 7 te vei trezi ca va suna ceasul. Tu, cea care pui ceasul, esti Focul, iar tu din vis esti Scanteia. In vis nu esti constienta de tine, cea din realitate care dormi si care ai programat ceasul. De asta in vis ai autonomie proprie, ai liber arbitru sa faci ce vrei. La fel este si in cazul Focului si a Scanteii. Visele sunt de doua feluri : vise constiente sau lucide si vise inconstiente. Cand reusesti sa-ti controlezi visele, se spune ca visezi lucid sau esti dedublat astral. Analogia asta e potrivita pentru a explica iluminarea ta ca Scanteie. Cand te iluminezi, iti constientizezi Focul din care provii. Este bucuria eterna si neconditionata.

Religia, un sistem de manipulat omenirea.

Ar trebui sa-ti pui intrebarea : cred in Dumnezeu pentru ca am experimentat cu adevarat ceva care m-a facut sa inteleg ceva la un nivel profund, sau cred pentru ca asa am fost crescuta de mica de catre parinti si bunici?

Religia e doar un sistem de controlat ce se foloseste de invataturi profunde (ale lui Hristos) pentru a subjuga oamenii. Imparatia Cerurilor nu e in Biserica, nici la popa ori manastiri. Ea este inlauntrul fiecarui om, dupa cum a spus Hristos.

| shadovv a răspuns:

Dar nu vad contradictia. Dumnezeu este atotputernic dar s a descoperit ceva numit incertitudire cuantica (quantum uncertainty), acest ceva inlatura determinismul din adevar. Dumnezeu este regele perfect. Domina totul dar ne lasa libertatea.

| Shammal a răspuns:

Uite cum vad eu: ce numesti tu dumnezeu esti Tu, in aceasta stare Tu iti creezi toata viata pe care o vei avea pe planeta (asta exprima atotstiinta si puterea lui dumnezeu), toate posibilitatile, toate potentialitatile; cand apari aici o parte din Tine este prezenta "in corp" in sensul de focalizare, nu exista o divizare, esti in permanenta contact cu Tine; liberul arbitru reprezinta alegerea Ta din toate posibilitatile create de Tine

| KyraW a răspuns:

As fi vrut sa dau un raspuns la granita dintre ateism si crestinism,dar cred ca o sa dau din ambele puncte de vedere (a fost implicata in that sh*t si stiu cum merge treaba).
D.p.d.v crestinbig grinumnezeu decide cum ai spus tu unde ne nastem, daca vom fi albi sau negri, fete sau baieti (mai exact el decide geneza noastra intru totul) dupa felul in care au fost parintii.Am citit in biblie mai de mult ca atunci cand faci greseli sau esti blestemat, totul se revarsa asupra copiilor tai pentru ca in mod normal ei sunt cel mai de pret lucru al unui om.Deci din punt de vedere teologic, scumbag parent's fault.Si practic unde te nasti si cum te nasti poate fi influentat.Depinde de parinti de genele lor etc.Dar in punctul de vedere al lui dumnezeu, daca parintii copiilor mai nefericiti sunt la fel de nefericit ca si copii, e probabil vina lor. Oricine isi poate depasii conditia.Bill Gates spunea odata:"Nu e vina ta daca te nasti sarac.E vina ta daca mori sarac".
Pe de alta parte si din puntul de vedere de pe parcela unde iarba e mai verde, dumnezeu nu exista, deci practic tot vina oamenilor e.Am citit povesti de viata uimitoare, incredibile si mai ales greu de crezut.Fiinta umana e capabila de orice,trebuie doar niste vointa,si desigur o mana de ajutor de la oameni. Poate daca toti am fi uniti,nu ar mai exista conditii proase, atunci toti ar fi egali, neluandu-se in calcul aici culoarea pielii care nu se discuta.Si inca ceva ce as dori sa mai adaug, cica dumnezeu stie deja ce vom alege in viata.Liberul arbitru se refera eclusiv la alegerea caii noastre in viata si unde vom merge in viata de apoi ( bullsh*t zic eu). Sper ca am lamurit macar un pic...

| zăGhost a răspuns:

Nu e in contradictie. De ce? Pentru ca nu doar Dumnezeu alege unde te nasti, daca vei fi bogat/ sarac, daca vei suferi de boli, daca vei avea sansa sa mergi la scoala, bla bla, ci si noi. [dar ni se sterg aceste informatii din memorie si la prea putini ni se da acces la ele].
Sufletul alege, dupa moarte, ceea ce va face apoi si daca ii e permis si are toate conditiile necesare, revine. Nu cred ca Dumnezeu stie ce vei face, din moment ce nici tu nu stii ce ai sa alegi in momentele cheie ale vietii tale, cred ca stie ce e posibil sa faci.
Ni se dau sanse/ variante, numeste-le cum vrei, dar noi alegem pe care o urmam si mai ales cum facem asta, tocmai pentru ca, da, avem liberul arbitru.
Nimic nu e in contradictie, toate se leaga daca te chinui un pic sa intelegi.

| GusWaters a răspuns:

O mica corectura daca as putea face,mai intai,tu decizi daca vei fi bogat sau sarac,si cum iti fauresti viata dpdv material,ca sunt nenumarati oameni ce s-au nascut saraci,dar au ajuns sa aiba multi bani,ori prin munca,ori prin alte mijloace de creatie.

Si,oricat iti vor spune crestinii contrariul, intr-adevar, atotputernicia lui Dumnezeu si capacitatea lui de a sti absolut orice este in contradictie grava cu liberul arbitru.Pentru ca,un zeu iubitor,nu te poate lasa sa te nasti,stiind ca tu te vei chinui in asa-zisul "iaz de foc" pentru "eternitate",ar reprezenta egoism,narcisism,cruzime si ar contraveni fix principiilor care il definesc pe personajul asta de basme atotputernic.

Poti lua in calcul,desigur ca Dumnezeu nu exista,ceea ce este o idee mult mai plauzibila si de bun-simt,considerand ca, astfel tu iti formezi viata, dupa propriile tale decizii.

| aaaaaaaaaaaaa1234 a răspuns:

RetardEmaS.

Femeie, esti incredibil de tampita la faza asta. deci tu daca ai copil, il lasi sa se friga? Pentru ca nu te-a ascultat? E copil dobitoaco! Specimenele ca tine merita eutanasiate! Te rog frumos, dispari de pe fata pamantului!

Sa-ti lasi copilul sa se friga pentru ca nu te asculta...pfff...

| EmaS a răspuns (pentru aaaaaaaaaaaaa1234):

Prost esti tu,d..., eu nu il las sa se arda, dar daca el nu asculta se va arde! Esti tare greu de cap.

| aaaaaaaaaaaaa1234 a răspuns (pentru EmaS):

Adica daca nu asculta de tine il lasi sa se arda. Nu te mai contrazice atat. Si nu imi mai raspunde la comentarii. Ma dezgusti! Pana acum nu imi placeai pentru cat de fanatica esti. Acum ma dezgusti pentru ce scursura umana poti fi. Copii mici NICIODATA nu asculta, iar tu l-ai lasa sa se arda...Pfff...

| EmaS a răspuns (pentru aaaaaaaaaaaaa1234):

Afla ca am crescut si educat trei copii de care sunt mandra.Sunt un exemplu in societate si de folos.Tu esti o scursura a societatii si un needucat. Daca te mai legi de persoana mea o sa te raportez.

| aaaaaaaaaaaaa1234 a răspuns:

@RetardEmaS din nou
Te consideri un bun crestin, da esti de o cruzime fara margini! Eu ca ateu nu as putea lasa sa i se intample ceva rau copilului meu! NICIODATA!

Sper, sper sa nu ai copii, nu meriti.

| ghiolbitza a răspuns:

Atotputernicia lui Dumnezeu nu se reflecta in alegerea familiei in cate te vei naste, situatia materiala, etc. Plus ca tu incepi sa-ti exerciti liberul arbitru din momentul in care mintea ta e capabila sa asocieze lucruri, evenimente si sa inteleaga consecintele alegerilor si actiunilor tale. Nu poti de liberul arbitru la un copil de4-5 ani. Dumnezeu nu are de-a face cu alegerile tale. Asta inseamna liberul arbitru, divinitatea nu intervine in alegerile pe care tu le faci. Sa zicem ca tu vrei acum sa iesi la o tigara. Tu stii ca vrei o tigara, Dumnezeu stie ca vrei o tigara. Tu stii ca fumatul e nociv, Dumnezeu stie si El asta. Totusi tu iesi si fumezi o tigara. N-o sa apara Doamne-Doamne in fata ta sa iti ia tigara din gura si s-o arunce pe jos, nici n-o sa apara o mana extensibila din cer care sa te opreasca sa nu fumezi. Situatia materiala, cunostintele dobandite la scoala, chestiile astea tin de tine. Nu poti avea pretentia ca Dumnezeu sa te faca mai destept, daca tu nu vrei asta. De foarte multe ori alegerile pe care le facem in viata noastra, referitoare la investitii, scolarizare, etc., sunt influentate de cei din jurul nostru, familie, prieteni, si mai putin de Dumnezeu Insusi. Atotputernicia lui Dumnezeu, dupa cum zic Sf.Parinti, se opreste la decizia fiecaruia de a-L accepta si iubi pe Dumnezeu. Asta e singurul lucru pe care Dumnezeu nu poate sa-l faca, sa te oblige sa-L accepti si sa-L iubesti.

| Aldebaran explică (pentru ghiolbitza):

Bine,bine! Deci daca Dumnezeu este Atotstiutor, inseamna ca el stie dinainte daca eu ma mantuiesc sau nu ma mantuiesc. Dar tu zici ca ma lasa sa aleg. Ca am liberul arbitru de a-L accepta sau nu. Cum vine treaba asta? Inseamna ca degeaba ma "ajuta" atata timp cat El stie ca sunt dintre cei pierduti. Inseamna ca ajutorul pe care il cer este in van, sunt predestinat, din moment ce El imi stie soarta.

| Aldebaran explică (pentru ghiolbitza):

Iar predestinarea nu poate fi compatibila cu libertatea de a alege!

| ghiolbitza a răspuns (pentru Aldebaran):

Stai tati, ca o dai in altceva. Atotstiinta lui Dumnezeu nu se rasfrange si nu influenteaza viata nimanui. Viitorul fiecaruia nu e batut in cuie. Da, Dumnezeu stie ce vei face, dar dat fiind ca tu ai libertatea de a alege, El nu intervine sa modifice sau sa altereze alegerile tale, iar mantuirea sau ne-mantuirea ta, sa zic asa, va fi doar consecinta actiunilor si alegerilor tale. Dumnezeu nu practica predestinarea, asta ar fi un non-sens din partea Lui. Ajutorul pe care tu i-L ceri nu este in van, atata timp cat tu ceri ajutor stiindu-ti defectele si fiind constient ca liberul tau arbitru nu inceteaza daca tu ceri ajutor extern. Sper ca intelegi ce zic. Pierzania ta nu e la cheremul lui Dumnezeu, ci sta in alegerile tale, si in consecintele acestora.

| HeiligKreuzAchtAcht a răspuns:

Interesanta intrebarea.parerea mea este ca nu poti alege decat unde te vei naste si ce sex vei fi in rest totul depinde numai de tine!
Este adevarat uni primesc mai mult ca alti dar acum ce sa facem...trebuie sa stii ce vrei sa faci!

| Aldebaran explică (pentru HeiligKreuzAchtAcht):

Iti inteleg opinia...Kreuz. dar atunci de ce unii primesc mai mult si altii mai putin? Cine e de vina daca eu ma nasc cu o boala incurabila sau cu un handicap care ma va imobiliza toata viata? Nu poti sa spui ca un copil care s-a nascut handicapat a ales asta. Atunci unde este dreptatea divina? NU spun ca as detine nu stiu ce adevar ci pur si simplu adresez niste intrebari care mie mi se par logice.

| aaaaaaaaaaaaa1234 a răspuns (pentru Aldebaran):

Si cu ce au gresit copii din africa? Aia mor de foame zilnic, nimanui nu-i pasa... Poate pentru ca dumnezeu NU exista? Si chiar de-ar exista, nu vreau sa am de a face cu un ticalos ca el.

| RainbowNeos a răspuns:

In primul rand, dupa ce Adam si Eva au facut pacatul stramosesc, de atunci n-au mai fost demni sa stea in Rai si sa convietuiasca in pace cu Dumnezeu,de aceea el nu a mai intervenit asupra sortii lor pentru ca au cazut prada tentatiei. De atunci, toti oameni mostenesc pacatul lor si toti avem datoria sa incercam sa ne micsoram numarul de pacate, pentru mantuire. Cat despre liberul arbitru, eu nu cred ca Dumnezeu il pune pe om sa se arunce in fata masinii, sa fure sau,nu stiu, sa faca un sport care-i place. Deciziile le luam in functie de cunostintele noastre de moment in functie de acel lucru, de asemenea, influentati de mentalitatea noastra (unii se gandesc la binele lumii, altii decat la al lor,unii sunt credinciosi, altii mai putin). Asa ca nu Dumnezeu te face sa iei decizii, el te calauzeste spre bine, e decizia ta ce sa faci. Iti dai seama ca daca Dumnezeu alegea pentru tine, nu cred ca ar mai fi avut loc atatea nenorociri, crime, furturi si alte orgii pe care omul si le-a insusit de-a lungul existentei. Daca tu te-ai nascut intr-o zona mai retrasa si nu poti beneficia de scoala, nu poti da vina pe Dumnezeu. Trebuie sa -I multumesti ca esti sanatos ca ai ceea ce ai si sa te bucuri. Daca doresti mai mult trebuie sa muncesti pentru asta. Daca,de exemplu te nasti intr-o familie nevoiasa, este greu sa constientizezi la inceput mportanta scolii, proritare sunt cele pe care ti le insufla parintii, dar la un moment dat vei oberva si tu si stii ca niciodata nu e tarziu sa te schimbi, sa urmezi calea cea dreapta.(Si dac-ar trebui sa invinovatesti pe cineva, parintii tai ar fi aceia, pentru ca nu ti-au asigurat conditii, dar nu ajuta cu nimic sa dai vina pe ei, asa ca trebuie sa spargi gheata cand crezi de cuvinta). Sper ca nu te-am plictisit cu textu asta luuuuuuung si sper sa fie folositorwinking

| Aldebaran explică (pentru RainbowNeos):

Da...Raspunsul tau, Ioneos, este exact cel trambitat de religia crestina. Daca ai citi singur macar Cartea Facerii si sa vezi cum zeii ("Hai sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra") se tem ca nu cumva cuplul edenic sa manance si din Pomul vietii "si sa ajunga ca Noi", probabil ai vedea si singur ca mitul Adam si Eva este cusut cu ata alba si de proasta calitate. Plus ca Adam si Eva au fost alungati din Rai nu dupa ce au mancat din Pomul cunostintei binelui si raului ci exact dupa episodul cand zeii devin ingrijorati. Dupa ce mananca din asa-zisul mar, zeii devin croitori si le fac amandurora haine sa-si acopere goliciunea. Si ca incheiere, sa nu fi. ridicoli, chiar crezi ca sarpele mergea pe doua picioare inainte sa fie blestemat de "duumnezeu" sa se tarasca si sa manance tarana? Fii rezonabil.

| aaaaaaaaaaaaa1234 a răspuns (pentru RainbowNeos):

Esti prost! Nici nu meriti sa afli motivul.

| Aldebaran explică (pentru aaaaaaaaaaaaa1234):

Silviu, lasa omu' sa isi exprime opinia. Daca il consideri prost, te rog sa definesti ce inseamna a fi prost. Poate indoctrinat ar fi ideal.

| RainbowNeos a răspuns:

Aldebaran deja o iei pe aratura aducand vorba de zei in aceasta discutie...chiar daca asa este in Biblie.este decat unul Dumnezeu.Incearca altceva, poate ai mai mult norocwinking

| RainbowNeos a răspuns:

Silviule, esti un alt experiment esuat al educatiei (scuze dar de asta dai dovada)

| aaaaaaaaaaaaa1234 a răspuns (pentru RainbowNeos):

Mai bine sa ma consideri tu prost, dar sa am grija de viitorii mei copii, decat sa ma apreciezi, si sa ma doara undeva daca copilul meu se frige sau mai stiu eu ce.
Imi pare rau ca nu suport indoctrinarea si retardismul unora.

| RainbowNeos a răspuns:

Chiar imi pare rau ca asa te consideri; am zis ca doar educatia ta nu e prea reusita,asta am dedus din primul tau reply cu prostia, cred ca fiecare are opinii, dar nu trebuie sa-l faci imediat "prost" sau cum iti mai vine la gura...in fine...bafta pe viitorwinking

Chiar imi pare rau sa te dezamagesc...in Biblie daca vrei sa stii exista nu un singur "dumnezeu" ci o pleiada de zeitati. Iti voi enumare numai cateva: Eli, Elochim, Adonai, Sabaot (Savaot), El-Shaddai, Yahweh (Iehova). Asa ca indemnul meu este sa-ti citesti cartea de capatai abia apoi lanseaza-te la discutii pe teme de religie. Esti un indoctrinat ca multi altii care refuza sa asculte vocea ratiunii. A fi ignorant e mai periculos decat a fi prost. Si crede-ma, nu te consider prost, pentru ca nu prea stiu ce inseamna sa fii prost, insa te consider un om care refuza sa rationeze.

| RainbowNeos a răspuns:

Ma bucur ca ai citit tu Biblia, dar m-as multumi sa nu mai faci comentarii care depasesc unele limite la adresa celor care-si posteaza opiniile. Poti fi mai cumpatatwinking la fel si silviu confused

Putin imi pasa ce te multumeste pe tine, si retine ca nu te-a chemat nimeni sa iti dai cu parerea. Daca nu iti convine, n-ai decat sa pleci. Cat despre ignoranta ta, mai bine pune mana si studiaza, ca habar n-ai o iota din Biblia in care se pare ca tu crezi cu incapatanarea unui magar.

| RainbowNeos a răspuns:

Incepi sa devii patetic si nesimtit pe deasupra. Invata sa raspunzi pertinent!

| BlackSoul97 a răspuns:

Sunt perfect de acor cu silviu. uneori nici nu stii daca sa mai crezi in el.eu uneori as alege sa nu cred, cand vezi cate se intampla, dar de fapt cred in amandoihappy