O mica corectura daca as putea face,mai intai,tu decizi daca vei fi bogat sau sarac,si cum iti fauresti viata dpdv material,ca sunt nenumarati oameni ce s-au nascut saraci,dar au ajuns sa aiba multi bani,ori prin munca,ori prin alte mijloace de creatie.
Si,oricat iti vor spune crestinii contrariul, intr-adevar, atotputernicia lui Dumnezeu si capacitatea lui de a sti absolut orice este in contradictie grava cu liberul arbitru.Pentru ca,un zeu iubitor,nu te poate lasa sa te nasti,stiind ca tu te vei chinui in asa-zisul "iaz de foc" pentru "eternitate",ar reprezenta egoism,narcisism,cruzime si ar contraveni fix principiilor care il definesc pe personajul asta de basme atotputernic.
Poti lua in calcul,desigur ca Dumnezeu nu exista,ceea ce este o idee mult mai plauzibila si de bun-simt,considerand ca, astfel tu iti formezi viata, dupa propriile tale decizii.
Nu e in contradictie. De ce? Pentru ca nu doar Dumnezeu alege unde te nasti, daca vei fi bogat/ sarac, daca vei suferi de boli, daca vei avea sansa sa mergi la scoala, bla bla, ci si noi. [dar ni se sterg aceste informatii din memorie si la prea putini ni se da acces la ele].
Sufletul alege, dupa moarte, ceea ce va face apoi si daca ii e permis si are toate conditiile necesare, revine. Nu cred ca Dumnezeu stie ce vei face, din moment ce nici tu nu stii ce ai sa alegi in momentele cheie ale vietii tale, cred ca stie ce e posibil sa faci.
Ni se dau sanse/ variante, numeste-le cum vrei, dar noi alegem pe care o urmam si mai ales cum facem asta, tocmai pentru ca, da, avem liberul arbitru.
Nimic nu e in contradictie, toate se leaga daca te chinui un pic sa intelegi.
Dar nu vad contradictia. Dumnezeu este atotputernic dar s a descoperit ceva numit incertitudire cuantica (quantum uncertainty), acest ceva inlatura determinismul din adevar. Dumnezeu este regele perfect. Domina totul dar ne lasa libertatea.
Uite cum vad eu: ce numesti tu dumnezeu esti Tu, in aceasta stare Tu iti creezi toata viata pe care o vei avea pe planeta (asta exprima atotstiinta si puterea lui dumnezeu), toate posibilitatile, toate potentialitatile; cand apari aici o parte din Tine este prezenta "in corp" in sensul de focalizare, nu exista o divizare, esti in permanenta contact cu Tine; liberul arbitru reprezinta alegerea Ta din toate posibilitatile create de Tine
As fi vrut sa dau un raspuns la granita dintre ateism si crestinism,dar cred ca o sa dau din ambele puncte de vedere (a fost implicata in that sh*t si stiu cum merge treaba).
D.p.d.v crestinumnezeu decide cum ai spus tu unde ne nastem, daca vom fi albi sau negri, fete sau baieti (mai exact el decide geneza noastra intru totul) dupa felul in care au fost parintii.Am citit in biblie mai de mult ca atunci cand faci greseli sau esti blestemat, totul se revarsa asupra copiilor tai pentru ca in mod normal ei sunt cel mai de pret lucru al unui om.Deci din punt de vedere teologic, scumbag parent's fault.Si practic unde te nasti si cum te nasti poate fi influentat.Depinde de parinti de genele lor etc.Dar in punctul de vedere al lui dumnezeu, daca parintii copiilor mai nefericiti sunt la fel de nefericit ca si copii, e probabil vina lor. Oricine isi poate depasii conditia.Bill Gates spunea odata:"Nu e vina ta daca te nasti sarac.E vina ta daca mori sarac".
Pe de alta parte si din puntul de vedere de pe parcela unde iarba e mai verde, dumnezeu nu exista, deci practic tot vina oamenilor e.Am citit povesti de viata uimitoare, incredibile si mai ales greu de crezut.Fiinta umana e capabila de orice,trebuie doar niste vointa,si desigur o mana de ajutor de la oameni. Poate daca toti am fi uniti,nu ar mai exista conditii proase, atunci toti ar fi egali, neluandu-se in calcul aici culoarea pielii care nu se discuta.Si inca ceva ce as dori sa mai adaug, cica dumnezeu stie deja ce vom alege in viata.Liberul arbitru se refera eclusiv la alegerea caii noastre in viata si unde vom merge in viata de apoi ( bullsh*t zic eu). Sper ca am lamurit macar un pic...
În primul rând, dacă destinaţia e aceeaşi şi doar drumurile diferă nu există nici un fel de libertate. Nu există liber arbitru în situaţia dată.
În al doilea rând, dacă zeul iudeo-creştin e atotştiutor ştie oricum ce drum voi alege. Şi problema e la fel ca-n primul răspuns: Unde e liberul arbitru dacă destinul e deja scris?
Tu nu esti de capul tau aici pe Pamant. Tu esti Scanteie din Focul desprins din Soare. Mai clar de atat nu cred ca pot fi. Cand mori, de fapt pleci din planul fizic, ca Scanteie si te unesti cu Focul tau din care provii pana nu te vei trezi, aici pe Pamant (ilumina). Nu poti sti ce va face Focul dupa ce vei parasi planul fizic deoarece Focul si-a trimis o Scanteie din el pe Pamant pentru a experimenta lumea, Scanteie care a capatat autonomie proprie. Esti indreptatita sa fii impotriva acestei intelegeri deoarece nu ti-ai cunoscut Focul din care provii. In momentul cand Il vei cunoaste, autonomia ta va fuziona cu cea a Focului, te vei reintoarce acasa, in orient se spune ca ti-ai regasit Sinele, sau te-ai iluminat, ai gasit pacea lui Dumnezeu. Focul tau a stabilit dinainte destinul Scanteii sale. O analogie este situatia cand seara iti pui ceasul sa sune a doua zi la ora 7. Nu conteaza ce vei visa in timpul noptii, cert este ca la ora 7 te vei trezi ca va suna ceasul. Tu, cea care pui ceasul, esti Focul, iar tu din vis esti Scanteia. In vis nu esti constienta de tine, cea din realitate care dormi si care ai programat ceasul. De asta in vis ai autonomie proprie, ai liber arbitru sa faci ce vrei. La fel este si in cazul Focului si a Scanteii. Visele sunt de doua feluri : vise constiente sau lucide si vise inconstiente. Cand reusesti sa-ti controlezi visele, se spune ca visezi lucid sau esti dedublat astral. Analogia asta e potrivita pentru a explica iluminarea ta ca Scanteie. Cand te iluminezi, iti constientizezi Focul din care provii. Este bucuria eterna si neconditionata.
Religia, un sistem de manipulat omenirea.
Ar trebui sa-ti pui intrebarea : cred in Dumnezeu pentru ca am experimentat cu adevarat ceva care m-a facut sa inteleg ceva la un nivel profund, sau cred pentru ca asa am fost crescuta de mica de catre parinti si bunici?
Religia e doar un sistem de controlat ce se foloseste de invataturi profunde (ale lui Hristos) pentru a subjuga oamenii. Imparatia Cerurilor nu e in Biserica, nici la popa ori manastiri. Ea este inlauntrul fiecarui om, dupa cum a spus Hristos.
RAY întreabă:
anonim_4396 întreabă: