Simpla expresie "corpul meu" sau "corpul lui" sau "corpul ei" sugereaza ca o persoana detine un corp, deci automat ne gandim ca o persoana este mai mult decat un corp.Eu as tinde spre varianta 1.
Corpul este vehiculul cu care inaintam in viata si experimentam realitatea. Mintea ii spune corpului ce sa faca, iar spiritul sau sufletul este responsabil de corpul si de "mintea" sa.
Este o credinta personala aceasta.Corpul,mintea si sufletul sunt elementele care se intrepatrund pentru a forma ceea ce numim om.
Stim despre creier ca se ocupa cu coordonarea intregului organism(Exista mai multe portiuni ale creierului care se ocupa cu diferite functii precum perceperea auzului,a vazului,orientarea in spatiu,insa lobul frontal,zona de care specialistii neurologi sunt cel mai mult preocupati este cea mai importanta deoarece defineste cine suntem,organisme care gandesc,vorbesc,inteleg concepte si au capacitatea de a distinge binele de rau).
Sa fie mintea doar un ansamblu complex de celule? Poti vedea un creier, il poti atinge, deci stii ca o persoana foloseste creierul pentru a gandi, dar gandurile nu le poti vedea, nu le poti citi.
Ok intelegem clar ca organismul primeste comenzi de la creier pentru a desfasura activitati biologice, dar ce anume face conexiunea intre neuroni, ce face atomii sa se miste mai exact?
Nu stim, nimeni nu stie.Eu numesc spirit tot ce tine de "nevazut" si intrebarea deja tinde spre domeniul metafizicii(sau poate si raspunsul meu).
Oamenii de stiinta incearca sa descopere raspunsul, dar unele lucruri raman neexplicate si formeaza misterul vietii, dar poate asta este partea frumoasa a vietii, sa realizezi ca oricat de mult ai stii, nu stii nimic de fapt.
Interesant că mentalismul, aşa şubred cum pare, este susţinut de oameni de mare prestigiu, precum Noam Chromsky sau Jerry Fodor.
Defineşte "persoană". Dacă ar fi să luăm definiţia din DEX, atunci este un individ al speciei umane caracterizat de totalitatea însuşirilor sale FIZICE şi PSIHICE. Dacă stabilim că mintea e psihic şi corpul e fizic, ambele sunt false. Dar mintea nu poate exista fără corp şi nici corpul fără minte. Sunt interdependente.
Observă mai atent definiţia asta: "un individ... caracterizat prin totalitatea însuşirilor sale". Altfel spus, un individ caracterizat prin totalitatea însuşirilor individului. Nu e asta o tautologie? O învârtire în cerc? Adevărul e că e şi greu de dat o definiţie persoanei. Ce e? Dacă minte nu e, corp nu e, atunci ce? Nici o definiţie pentru "minte" nu prea avem convingătoare, după părerea mea. De asta zic că e utilă această categorie "filosofie", să încercăm să gândim şi la probleme de acest gen. Şi sunt de acord cu ce ai scris la urmă, că mintea nu poate exista fără corp şi nici corpul fără minte, cu rezerva că trebuie să stabilim ce este mintea.
Un răspuns interesant şi, după părerea mea, inteligent. Felul cum ai început, referindu-te la expresia "crpul meu" ridică însă o întrebare: Nu există şi expresia "mintea mea"? Ba da. Şi atunci cu ce ar fi prima variantă mai bună decât a doua? Apoi, cred că ai introdus cam multe noţiuni. Mai întâi ai vrobit de trei: corp, minte şi suflet. Mai târziu ai mai introdus una: spirit. Nu sunt prea multe? Nu am putea să mai condensăm, să facem din două dintre ele una singură? Zic şi eu.
Va dau dreptate, sunt cam multe notiuni si nu ar trebui amestecate asa. Dupa cateva cautari pe google gasim definitiile la acesti termeni pe dexonline.ro :
corp-1Totalitate a organelor unei fiinte vii; Întreg anatomic și funcțional; 2Întreg anatomic și funcțional Si: organism; 3 (Îoc suflet) Parte materială a unei ființe.
minte-1 Facultate de a gândi, de a judeca, de a înțelege Si: rațiune. 2 (Îoc trup) Spirit. 3 (Îvp; detenninat prin „toată", „întreagă" „bună") Stare de integritate a facultăților mintale.
suflet-1. Totalitatea proceselor afective, intelectuale și voliționale ale omului; psihic.Trăsătură de caracter (bună sau rea); p. ext. caracter. ♦ Persoană considerată din punct de vedere al trăsăturilor de caracter. Era un suflet mare, care înțelegea lumea. ♦ Omenie, bunătate, milă. Om fără suflet. ♦ Curaj, temeritate, îndrăzneală. A prinde suflet.
2. Factor, element esențial al unui lucru, al unei acțiuni etc. 3. (Fil.; Bis.) Substanță spirituală de sine stătătoare, independentă de corp, care dă omului viață, individualitate și personalitate și care este de origine divină și cu esență veșnică
spirit-1. Factor ideal al existenței (opus materiei); conștiință, gândire; p. ext. minte, rațiune, intelect. ♦ Inteligență, deșteptăciune, istețime; capacitate de imaginație, fantezie. ◊ Expr. (Om) de (sau cu) spirit = (om) cu minte ageră, inteligent; (om) spiritual, cu umor. ♦ (În filosofia idealistă și în concepțiile religioase) Element considerat ca factor de bază al Universului, opus materiei, identificat cu divinitatea sau cu spiritul (1). ♦ (În concepțiile religioase) Ființă imaterială, supranaturală, duh; (în superstiții) stafie, strigoi, fantomă. 2. Persoană considerată sub raportul capacității sale intelectuale sau din punctul de vedere al însușirilor morale, de caracter etc. ◊ Spirit universal (sau enciclopedic) = persoană care posedă cunoștințe (și se manifestă) în foarte multe domenii. 3. (La pl.) Societatea în întregul ei, oamenii considerați ca purtători ai unor idei, ai unor preocupări intelectuale; opinie publică.
Ar mai fi si termenul de psihic(al unei persoane)-Formă de reflectare a realității proprie omului și animalelor superioare, produs al activității sistemului nervos. 2 sn Totalitate a fenomenelor și proceselor prin care se realizează psihicul (1). 3 sn Structură sufletească proprie unui individ. 4 sn (Pex) Individ cu o structură sufletească proprie. 5-7 a Care aparține psihicului (1-4). 8-9 a Privitor la psihic (1-3). 10-12 a Specific psihicului (1-3). 13 av Din punct de vedere al psihicului.
Daca ar fi sa condensam acesti termeni, putem spune ca o persoana este formata dintr-o parte materiala si o parte care nu e materie.
Astfel partea materiala o putem numi corp sau trup, iar partea non materiala spirit sau constiinta care cumva se intrepatrund(fizic, cu ajutorul unor procese biologice).
Aceste doua componente formeaza ce numim persoana sau om.
Intrebarea ta ar putea ridica o alta intrebare si anume de ce Universul este format de materie in proportie de doar 5 procente si ce rol are materia intunecata?
Pentru orice individ elementul esentaial este sistemul nervos central, posibil doar encefalul.
"gandurile nu le poti vedea, nu le poti citi."
Gandurile sunt formate dintr-un numar astronomic de impulsuri nervoase frumos orchestrate.
"dar ce anume face conexiunea intre neuroni, ce face atomii sa se miste mai exact?"
Diferite fenomene fizico-chimice. Tot asa cum uleiul "stie" sa se separe de apa, celula "stie" sa faca tot ce face.
Intre un om care cade de pe o stanca datorita vantului puternic si un om care se arunca intentionat nu exista diferente atat de mari.
Ambele corpuri au cazut din cauze pur fizico-chimice.
In primul caz, spus pe scurt, vorbim de o diferente de temperatura si drept urmare densitate a aerului. In al doilea caz, spus pe scurt, vorbim de o diferente de potential electric.
La biliard, daca dupa prima lovitura bila rosie se nimereste sa intre in saculet. Cat de absurd trebuie sa fie cineva pentru a crede ca bila rosie e cea care a decis sa intre in saculet? Evident ca nu. Desi in tumultul acelei lovituri este dificil de stabilit care bila o loveste pe care, stim ca produsul final se datoreaza unor principii simple din fizica: cum ar fi conservarea impulsului. Nimeni nu decide nimic. Marul nu decide sa fie lipit de pamant, este atras datorita gravitatiei. Electronii nu decid sa ramana langa nucleul atomic, sunt atrasi datorita electromagnetismului.
Similar, oricat de complex ar fi omul, stim ca tot ce face e rezultatul unor fenomene fizice sau chimice. Deci nu este cu nimic diferit de acea bila rosie care "decide" sa intre in saculetul potrivit, sau de un mar care "decide" sa se rostogoleasca la vale.
Un mentalist (nu manelist) ar putea argumenta că există anumite afirmaţii care, fără dubii, se aplică persoanelor, nu corpurilor acestora. Aşadar, persoanele şi cprpurile lor nu sunt acelaşi lucru. Se poate spune despre un individ, de exemplu, că este inteligent, sentimental sau că îşi iubeşte patria ş.a.m.d. Dae ar suna foarte ciudat să atribui astfel de lucruri unor obiecte fizice, deci şi unui corp uman. Nu ar avea sens afirmaţia: "corpul unui anumit om îşi iubeşte patria", de exemplu.
Cum combaţi?