anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Constiinta este ceva cu care omul se naste si pe care o modeleaza ( educa ) pe parcurs sau este doar un potential ( o capacitate ) de (auto)educare a omului pe parcursul vietii? Ce face ( determina ) ca omul sa poata sa ajunga si sa aiba o constiinta mai dezvoltata decat cimpanzeul cu toate ca omul are doua perechi de cromozomi lipsa in comparatie cu cimpanzeul?

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Omul se naste cu capacitati pre-programate in lantul ADN, iar pe parcurs se educa de la mediul lui inconjurator si din experiente proprii.

Cimpanzeul este altfel programat, e capabil de unele lucruri de care omul nu e (fiecare stie sa sara din copac in copac fara probleme, din nastere).

| StevenMetalhead a răspuns:

Cimpanzeul față de om e cu mult mai diferit ( sau invers ), ai putea să te informezi referitor la aceasta. Conștiința este ceea ce ne face să avem rațiune și să nu ne bazăm doar pe instincte, să ne înțelegem motivul nostru de a trăi aici și sensul acesteia în general. Noi știm precis că suntem oameni și că putem face ceea ce nu va putea vreodată cimpanzeul - să gândim.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Bula):

"Omul se naste cu capacitati pre-programate in lantul ADN, iar pe parcurs se educa de la mediul lui inconjurator si din experiente proprii.

Cimpanzeul este altfel programat, e capabil de unele lucruri de care omul nu e (fiecare stie sa sara din copac in copac fara probleme, din nastere)." - pai sa inteleg ca diferenta aia de 2% e foarte diferentiabila: omul ajunge inteligent iar cimpanzeul catarator. Interesant! Adica vrei sa spui ca pe cat de bine se catara cimpanzeul pe atat e mai inteligent omul decat cimpanzeul. Pai si omul se poate catara si 40% din abilitatea de catarare a cimpanzeului o are si omul. Ceva lipseste din schema sau formula asta si se pare ca nu doar codificarea ADN e determinanta ci si altceva. Acel altceva e creierul omului care e mai mare? Pai creierul omului nu ar trebui sa fie doar cu 2% mai mare in loc de peste 50% mai mare? Cimpanzeul are doar 3% din inteligenta omului. Astfel scorul comparativ si cumulativ la cele patru aspecte ( catarare, marime creier, inteligenta, numar cromozomi ) ar trebui sa fie cam egal in sensul puterii de evolutie ( compensare evolutiva ) traind in acelasi mediu. La cimpanzeu: 100%+40%+3%+100%=243%. La om: 40%+100%+100%+96%=336%. Se poate observa ca omul este mai superior decat cimpanzeul cu 28%. Deci ceva lipseste sau nu se leaga si apare contradictie de logica in sensul "evolutiei". Adica au luat un neuron din creierul unui cimpanzeu si un neuron din creierul unui om si a iesit acea diferenta de doar 2%?

Bula
| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

Uite-te la calculatorul tau: e programat cu windows si te joci cu el pe internet, TPU.

Acelasi procesor si memorie, in alta parte comanda o serie de strunguri sau alte utilaje sau ghideaza o racheta. Nici unul nu merge cu windows sau pe internet.

Cualte procesoare, putin diferite, se vorbeste la telefon sau functioneaza masina ta de spalat.

Toate seamana, cu mici diferente...
Iar rezultatul este ca si raportul dintre om si cimpanzeu, sau si mai mare...

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Bula):

"Uite-te la calculatorul tau: e programat cu windows si te joci cu el pe internet, TPU.

Acelasi procesor si memorie, in alta parte comanda o serie de strunguri sau alte utilaje sau ghideaza o racheta. Nici unul nu merge cu windows sau pe internet.

Cualte procesoare, putin diferite, se vorbeste la telefon sau functioneaza masina ta de spalat.

Toate seamana, cu mici diferente...
Iar rezultatul este ca si raportul dintre om si cimpanzeu, sau si mai mare..." - nu sunt mici diferente, ci 28% e diferenta mare si nu mica intre om si cimpanzeu. E ca o diferenta intre o masina de spalat si calculator care e o diferenta foarte mare. Un procesor de masina de spalat e mult mai putin complex decat un microprocesor si ce mai e pe langa la un calculator. happy

Bula
| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

Microprocesorul unei masini de spalat este de complexitate asemanatoare cu procesoarele de baza, initiale, ale PC-urilor: Z80 sau 8086 (daca stii ce sunt).
E adevarat ca procesoarele au mai evoluat, dar la fel a evaluat si omul de la cel din Nanderthal incoace.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Bula):

"Microprocesorul unei masini de spalat este de complexitate asemanatoare cu procesoarele de baza, initiale, ale PC-urilor: Z80 sau 8086 (daca stii ce sunt).
E adevarat ca procesoarele au mai evoluat, dar la fel a evaluat si omul de la cel din Nanderthal incoace." - faci confuzie intre procesor ( microcontroller ) si microprocesor. Procesoarele ca putere de calcul sunt mult mai lente decat microprocesoarele. Fiecare a fost dezvoltat in functie de necesitati adica in functie de tipuri de aplicatie. Procesoarele au integrate si perifericele in ele. Microprocesoarele nu au periferice. Fiecare vietuitoare a fost creata cu capacitati specifice scopului pentru care a fost creata. Nu are nici o legatura cu o asa zisa "evolutie". M-am referit la putere evolutiva care ar fi trebuit sa fie la fel de mare pentru ca mediul a fost acelasi. Cand ma refer la putere evolutiva ma refer ca daca ar fi fost "evolutie" ar fi trebuit ca trasatura ce ar fi evoluat mai putin ar fi fost compensata 100% cu alte trasaturi care ar fi evoluat mai mult. Ai dat exemplu cu cataratul. Ti-am demonstrat prin calcul comparativ ca omul "prezinta o putere evolutiva pe ramura lui de evolutie" mult mai mare decat cea a cimpanzeului cu o diferenta foarte mare de 28%. Diferente mici ar fi fost pana la 4%. Astfel ti-am demonstrat si pe aceasta cale ca nu e vorba de "evolutie" ci de creatie si de proiectare. Cand ai dat exemplu cu unitatile integrate de calcul de fapt te-ai referit la exemple proiectate si create de om si nu de natura care nu are constiinta si nici inteligenta. Faptul ca natura este guvernata de legi fizice nu inseamna ca are inteligenta. Un procesor, pe langa faptul ca e guvernat de legi fizice, este guvernat si de programele inteligente implementate de om pe care le ruleaza. Cand ma refer la natura ma refer la materia anorganica. Materia organica este materia ce este alcatuita din atomi de Carbon. Carbonul este singurul element chimic organic sau singurul element ce sta la baza structurii organismelor vii. Fara Carbon nu exista structuri vii. Omul daca nu s-ar imbraca nu ar putea trai ( supravietui ) in timpul gerurilor iarna si nici in zonele reci ale planetei Pamant. Imbracamintea este un accesoriu artificial in cazul omului pentru ca nu face parte din structura sa corporala. O maimuta ( cimpanzeu ) poate trai si in zona polara daca ar fi imbracata si daca ar manca hrana specifica ei si daca si-ar face foc artificial si daca s-ar adaposti. Adaptarea nu are nici o legatura cu o asa zisa "evolutie" iar selectia naturala nici atat. De fapt nici nu exista selectie naturala. Cel mai rapid spermatozoid care ajunge primul la ovul, acela fecundeaza ovulul. Evenimentele neprevazute nu reprezinta selectie naturala. Selectia o face o inteligenta si nu ceva neinteligent precum este natura cu materia ei moarta. Cand vorbim despre selectie ne referim la ceva inteligent care selecteaza. Un selector digital este legat de inteligenta umana care l-a proiectat. Un atom nu are inteligenta. Un atom nu se adapteaza ci respecta niste legi fizice precise. O bacterie si un virus are implementate mecanisme biologice inteligente de adaptare.

Bula
| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

Uite aici inteligenta: am o vita de viie in fata casei. langa el la peste 1m a fost o creanga a unui cires. Vita de vie s-a intins in mai multi ani pana la aceea si numai la aceea creanga si mai departe pe ea. In alte directii nu s-a intins sa "prinda" ceva. De ce? Si acesta s-a repetat multi ani la rand, cu toate ca fiecare an a fost taiat si indepartat. De cand ciresul s-a uscat si a fost taiat, vita de vie NU se mai intinde in aceea directie!

"Fiecare a fost dezvoltat in functie de necesitati". Da la fel ca omul, cimpanzeul, gaina, cioara etc., respectiv calculatorul, masina de spalat, telefonul sau rachetel balistice.

Denumirea de "Microprocesor" provine de la miniaturizarea procesoarelor anterioare, cre au avut dimensiunea unui dulap sau chiar al unei case.

Si da, si tastatura s-a dezvoltat: de la claviaturile mzicale prin masinile de tipar, masinile de scris mecanice, mesinile de scris electrice (care au functionat si ca imprimanta), tastaturile de calculator, semzorii touch, ecranele touch...

Daca Ion nu seamana cu Marie nu inseamna ca einu sunt tot oameni, tot o varietate a naturii. Si ei au fost facuti de oameni (parintii), la "nimereala" spermelor. Sau de Dumnezeu?

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Bula):

"Uite aici inteligenta: am o vita de viie in fata casei. langa el la peste 1m a fost o creanga a unui cires. Vita de vie s-a intins in mai multi ani pana la aceea si numai la aceea creanga si mai departe pe ea. In alte directii nu s-a intins sa "prinda" ceva. De ce? Si acesta s-a repetat multi ani la rand, cu toate ca fiecare an a fost taiat si indepartat. De cand ciresul s-a uscat si a fost taiat, vita de vie NU se mai intinde in aceea directie!" - am spus ca materia anorganica si nevie este lipsita de inteligenta. Am scris ca natura moarta nu are inteligenta sau mecanisme inteligente. happy

"Fiecare a fost dezvoltat in functie de necesitati". Da la fel ca omul, cimpanzeul, gaina, cioara etc., respectiv calculatorul, masina de spalat, telefonul sau rachetel balistice." - DA! happy

"Denumirea de "Microprocesor" provine de la miniaturizarea procesoarelor anterioare, cre au avut dimensiunea unui dulap sau chiar al unei case." - lasa denumirea si studiaza ce are un microprocesor si un microcontroller in interior.

"Si da, si tastatura s-a dezvoltat: de la claviaturile mzicale prin masinile de tipar, masinile de scris mecanice, mesinile de scris electrice (care au functionat si ca imprimanta), tastaturile de calculator, semzorii touch, ecranele touch..." - au fost dezvoltate si nu s-au dezvoltat singure.

"Daca Ion nu seamana cu Marie nu inseamna ca einu sunt tot oameni, tot o varietate a naturii. Si ei au fost facuti de oameni (parintii), la "nimereala" spermelor. Sau de Dumnezeu?" - potential de variatii in cadru aceluiasi gen. Parintii sunt o cauza secundara. Dumnezeu e cauza primara cu Duhul Sfant. happy