Intrebarea se referea la existenta permanenta(ca boala) a durerii fizice, fara a reprezenta semnaul de alarma a suferintei unui organ. Deci este contrariul a CIPA.
Ştiu,eu doar am denumit boala prin care nu simţi durerea fizică.Nu ţi-am răspuns ţie la întrebare, ci am făcut o completare.
Teoretic, nu. Durerea fizica e numai un simptom, o modalitate de manifestare a unei posibile boli, insa nu poate fi o boala in sine. Durerea viscerala (de burta, de cap, de inima etc.) apare ca urmare a stimularii interoreceptorilor (numiti algoceptori), o stimulare determinata de diverse procese fiziologice care decurg anormal in organism.
Durerea exteroceptiva e cauzata de aplicarea unor stimuli externi durerosi, precum loviturile.
Durerea reprezinta, asadar, raspunsul receptorilor fata de constatarea unor dereglari suferite de organism, fata de aparitia unor dezechilibre, traume etc. E modul prin care corpul trage un semnal de alarma ca ceva nu e in regula, deci durerea e un efect, si nu o cauza.
Intrebarea am pus-o,intrucat intr-un articol aparut in ultimul numar al revistei ST,intiulat "Durerea cronica",se spune textual ca "durerea nu este doar un simptom,ci si o boala in sine".Se fac o serie de considerente in acest sens, aratandu-se ca, in ultimi ani, fiziologii au reconsiderat durerea cronica si o trateaza ca pe o boala, atat a creierului cat si a trupului.Se fac unele consideratii privind eventualele cauze, experimente de tratament, etc. Eu urmaream sa aflu, eventuale alte pareri si considerente pe aceasta linie.Iti multumesc, oricum, pentru atentia acordata.
Dandelion7 întreabă:
Teodor168 întreabă: