| StrongHeart a întrebat:

Credeti ca internetul ne face mai nerabdatori si mai superficiali? Cu atata informatie pe net, cine mai are rabdare sa citeasca un manual de utilizare de 500 de pagini a unui aparat electronic, sa zicem, cand poate gasi un tutorial de 5 minute care sa il ajute sa rezolve problema? Asta e un caz fericit, dar cand ajungem sa ne documentam in materie de istorie, fizica, biologie, etc. de pe net, sau de multe alte aspecte ale vietii, ne incarcam cu foarte multa informatie pe care o uitam foarte repede si timpul respectiv devine timp pierdut.
De ce? Pur si simplu e prea multa informatie pentru un creier sa asimileze si sa organizeze si creierul omului e atat de slab si atat de programat social incat e foarte usor sa cada capcana reclamelor, click-baiturilor, stirilor false, jocurilor, filmelor, etc. in speta, deoarece ele sunt create pentru a atrage atentie si a crea dependenta pana la urma.
Chiar atat de superficiali am devenit incat sa ascultam oameni care recita carti, in loc sa citim noi? Inteleg, daca vrei sa inveti o limba noua, ca e nevoie sa auzi pronuntia, dar multa informatie de pe net e de umplutura si omul nu are timp sa distinga ce e productiv pentru el si ce nu si ajunge sa piarda 5 ore pe Youtube pe care le putea folosi invatand un skill nou, practic, in lumea reala.
Cred ca dependenta de internet si de informatiile altora slabeste simtul critic in primul rand.
Am scris mult, nu stiu, doar cateva ganduri despre cum a evoluat internetul si cat de greu de controlat e pentru omul de rand si intrebarea ar fi ce e de facut? Cum iti organizezi timpul, cand totul e facut de asa natura sa iti distraga atentia de la lucrurile importante si cu adevarat necesare evolutiei tale ca om?

11 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Omul este vanator-culegator de informatie. Si mereu au fost oameni priceputi la asta si oameni prosti la asta.

| Yparisa a răspuns:

Omul de rând asculta manele și știri de doi bani, nu filosofii, maxim citate despre Dumnezeu și în ce lume rea trăim guvernata de bogătani malefici. O fi multa informație, dar inutilă. Ce operații și-a mai facut Loredana, cu cine a mai înșelat Reghe, ce melodie a scos Tzanca, astea nu-s informații care sa te sufoce.

Eu nu cred că e greu pentru omul de rând, e greu pentru ăștia care gândiți prea mult.

| Yparisa a răspuns:

Încă ceva:

"Chiar atat de superficiali am devenit incat sa ascultam oameni care recita carti, in loc sa citim noi?"

Înainte oamenii nu aveau acces la educație. Abia știau să citească. Cărțile erau pentru nobili. Așa că nu "am devenit", am fost mereu așa. Nivelul majorității a fost mereu scăzut, dar acum, cu câteva excepții, oricine poate citi, așa că nu poți spune că suntem mai slabi.
Nu știu din ce surse compari trecutul cu prezentul. Crezi că pe vremuri citea cineva manualul de utilizare a căruței? Uiți cat de recentă e tehnologia. Cat despre ascultatul cărților, asta exista de aproape 100 de ani, a pornit ca o inițiativă de a ajuta nevăzătorii.

| Brizbriz a răspuns:

Nu stiu de superficiali, dar de ani bun toate videoclipurile muzicale sunt O IMBECILITATE AMARATA pentru contin NUMAI imagini prezentatae timp de 1-10 sutimi de secunda
cum era aia?
"your life go faster, OBEY YOUR MASTER"

| restinvogue a răspuns:

Cred că lipsa disciplinei e o problema ce provine din educația părintească și că în 2022 dam vina pe internet pentru toate problemele noastre personale pentru că e mai ușor sa decât să recunoastem că nu avem ambitie să le depășim.

Ai stat o zi pe net și nu ți-ai dat seama că ai pierdut vremea.
Ai făcut asta și a doua oară.
A treia oară daca nu ai conștientizat și ai făcut la fel, a fost doar alegerea ta.

Nu te tine nimeni legat de scaun.

Și informația e multa, dar ți se pare că oamenii știu mai mult de 2+2? Intra pe o ureche, iese pe alta. Zgomot de fundal.
Totul e o alegere.

| StrongHeart explică (pentru restinvogue):

Poti sa ai tu disciplina lui Arnold, tot pierzi timp pe telefon/pc/laptop fara sa vrei, oricat ai vrea sa negi, asta facem toti, doar ca unii intr-o masura oarecum acceptabila, iar altii trec acest prag si ajung sa devina dependenti.

Bula
| Bula a răspuns:

Pentru cineva care la scoala a citit doar 3 povesti, este greu sa inteleaga un text lung.
E si mai greu sa stii gasi repede esenta, adica ce-i important pentru tine (restul fiind pierdere de timp).
E drept: pentru a intelege si conspecta eficient, este nevoie si de... inteligenta!

| restinvogue a răspuns (pentru StrongHeart):

Eu nu simt că pierd timpul nicăieri. Știu cât stau și de ce stau și unde stau online și nu îmi neglijez viața pentru asta. Relaxare nu înseamnă timp pierdut. Sau tu ești genul ăla care crede că trebuie sa fim productivi 24/24?

| Legion7X a răspuns:

Internetul, este o lume lipsită de realitate. Într-adevar ne putem alege anumite chestii, informații dar de multe ori este o pierdere de timp, cu excepția celor care fac bani. Facebook, tik tok, Youtube, insta sunt o pierdere de timp virtuală.

| BabaOarba a răspuns:

Internetul nu ne face nici mai nerabdatori nici mai superficiali, ci doar arata mai bine cat de multa lume este asa. Pana acum traiam in bula noastra, intre cativa cunoscuti, care se asemanau cu noi ca si educatie, si aveam impresia ca toata lumea este la fel. Acum vedem si ce se intampla in jur.

[Fac o paranteza, eu invartindu-ma in domeniul publicatiilor stiintifice, stiam de mai bine de zece ani cate teorii ale conspiratiei exista, si cate fake news-uri se fabrica. Abia cand a venit pandemia am vazut oamenii din jurul meu mirandu-se de cate auzeau, ei neavand contact cu astfel de persoane pana atunci. Uscaturile din padure exista, dar le poti vedea sau nu.]

Ne place sau nu, internetul va fi viitorul. In trecut multe subiecte au fost discutate acerb si multe lucruri au fost vazute mult mai rele decat s-au dovedit. Televizorul, cartile, emanciparea femeii etc.

Problema internetului este ca a fost lasat liber o lunga perioada de timp, si ne-am dat seama de ce pericol si ce arma poate reprezenta internetul abia cand orice om avea deja internetul in buzunar. Sunt implementate tot mai multe politici de reglementare a internetului, dar merge greu, pentru ca nu sunt sustinute total si de tehnica de verificare necesara.

Asa ca pana sa gandeasca internetul pentru noi, am face bine sa invatam sa filtram informatia si sa separam adevarul de neadevar. Cred ca inca din scoala ar trebui sa se invete acest lucru.

| UserNameLost a răspuns:

Îți poți da seama de la acest lucru după evoluția conținutului pe internet: la început erau populare blogurile, apoi vlogurile pe YouTube iar acum este moda clipurilor scurte de câteva secunde pe Tiktok.
Lumea și-a cam pierdut răbdarea.