Nu cred. Hrana se pregatea altfel atunci, era mult mai uscata, mult mai sarata pentru ca nu existau alte metode de a o pastra (nu existau frigidere), legumele erau rare sau deloc si se foloseau multe condimente pentru a da gust mancarii.
Pentru a pastra materiile folosite la prepararea mancarii se foloseau alte metode, afumare, sare, uscare, deci in mod sigur aveau un alt gust decat mancarurile de acum.
" legumele erau rare sau deloc...", stiu ca de fapt carnea era foarte rara si scumpa atunci pentru oamenii de rand.
Depinde ce intelegi prin gustoasa dar ar fi in mod sigur acceptabila.
Cea mai mare diferenta e accesul la condimente, rutele comerciale intre africa si europa se ocupau intr-o buna masura de treaba asta iar condimentele erau in general rezervate celor saraci.
In rest, daca nu te deranjeaza carnea fripta doar cu sare nu vad ce ar fi atata de rau.
Carnea era din abundenta, condimentele sau mirodeniile cum se mai numeau erau rare si scumpe, pentru ca erau aduse de la mari distante si se foloseau pentru a conserva hrana si a'i da gust, neexistand legume.
Gandeste'te cat de greu era sa mananci numai carne sarata sau afumata (singurele metode de pastrare a ei), presarata cu niste condimente super scumpe si rare, pentru ca altceva nu aveai.
Nu existau cartofi, ceapa, mazare, orez, ardei, rosii, castraveti, fasole, vinete.
'Condimentul (din franceză condiment, latină condimentum) este o substanță a plantelor, al căror conținut natural de gust și miros aromatic, se folosesc în prepararea produselor alimentare de toate tipurile. Sarea, în acest sens, nu este un condiment.'
'Condimentele au jucat în Europa al Evului Mediu un rol economic. Acestea erau extrem de valoroase, deoarece nu erau necesare numai pentru condimentat, ci și ca conservant și bază unor medicamente.'
Wikipedia.
Era o permanenta lupta pentru gasirea unor noi drumuri spre India, locul de unde se aduceau cele mai multe mirodenii.
Asa a descoperit Columb America.
Incercand sa gaseasca un nou drum spre India si mirodeniile ei.
"Carnea era din abundenta", depinde pentru cine era in abundenta, oameni de rand adica taranii sau nobilii. Am vazut in diverse documetare si videoclipuri mai demult, carnea era un lux, era scumpa pentru oamenii de rand, daca aveau animale le taiau de cele mai multe ori cand erau aproape de moarte (boala, batranete) sau poate la ocazii speciale.
Oricum cat de abundenta sau rara era carnea acum se gaseste mult mai des si mai ieftina.
Cat despre legume sunt unele originare in europa, erau mai rare dar erau.
Despre condimente stiam, si despre descoperirea lui Columb (care cica nu ar fi primul), app. de asta stii de ce se numesc indienii americani indieni (?), au fost confundati cu indienii din india, exploratorii crezand ca au ajuns in india.
Foarte multe mâncăruri din ziua de azi sunt de pe atunci.Gen friptura, pâinea, salata.
Daca nu era carne din abundenta, nu era nimic altceva, legumele fiind aproape inexistente.
Stiam despre Columb si 'indieni' de asta ti'am dat exemplul lui, iar mirodeniile se combinau cu carnea, nu cu altceva.
Normal. Mergi si mananca in zonele de munte, cu taranii la masa, sa vezi ce gustoasa e mancare. Pestre tot mananci bine daca fugi din oras. Mergi in Moldova, in Ardeal, in Transilvania... ai ce sa descoperi.