DA, ABSOLUT!
NSA (National Security Agency) NU NASA (National Ass Sex Association... ) are HECTARE de calculatoare de foarte multa vreme, si o tehnologie la care nu au access restul lumii (au capabilitatea sa isi faca propriile cip-uri)
iar ca storage, sa nu incep ca fac urat... in 1998 un roman a inventat ceva numit "volumetric storage" care era o unitate optica modificata ca sa accepte discuri de fonta si in care informatia se stoca in volum nu pe suprafata si care avea atunci capacitatea 300 de Terra de date, AM VAZUT ASTA LA TEMBELIZOR PE PROTeVe CU OCHISORII MEI MICI SI PORCINI LA O EXPOZITIE DE CALCULATOARE, si care a fost ignorat TOTAL... si care abia in ziua de azi apar niste chestii asemanatoare, foarte, FOARTE TIMID
iar daca asta nu te convinge, cuvantul meu contra teoria conspiratiei, hai sa iti zic ceva REAL
pe vremea cand inca nu au aparut hdd-urile de 1T... google, a oferit gmail cu 15G storage PE GRATIS/PER ACCOUNT, la nivel de cloud/data center, cu redundanta absoulta (adica probabilitate de pierdere de date ABSOULT ZERO din cauza ca fiecare informatie e stocata de mai multe ori, inclusiv backup off-line)
asta inseamna ca aveau capacitate de storage EXTREM DE MARE, insa MAI ALES, au REFUZAT CU DESAVARSIRE SA SPUNA CE HARDWARE FOLOSESC PENTRU STORAGE... lucru secret si in ziua de azi
Tehnologia militara e mai buna decat tehnologia civila, ca se investesc mult mai multi bani in ea.
Super computerele necesită puteri mari instalate, energie electrică cât consumul unui oraș și locații extinse, clădiri imense, care nu pot rămâne secrete. Programele rulate pe ele, aplicațiile, studiile efectuate pot avea caracter secret, classified.
https://www.top500.org/lists/2019/06/
Proiecte secrete pentru îmbunătățirea tehnologiilor, inclusiv cele IT, au toate marile super puteri. Ar fi anormal să nu aibă.
Nu detin nimic din ceea ce nu exista deja si e cunoscut in industriile respective. Singura diferenta e ca au fonduri sa faca un sistem cu N-shpe mii de procesoare ca na, daca analizezi tot traficul dintr-o tara cam trebuie ceva putere de procesare. Si o companie ar putea face asta dar daca nu cumva chiar ai ceva de analizat care iti aduce profit nu e fezabil ca business sa folosesti o astfel de bestie pe cand NSA-ul poate.
Singurele locuri unde sunt mai cutting edge e cand cercetare e sponsorizata si de ei cu conditia sa fie singurii care au acces la ea x timp, dar acolo tine mai mult de armament decat de computere.
Corporatiile investesc miliarde in cercetare, nici un guvern nu o sa fie in stare sa faca ceva mai bun daca nu cumva toarna bani cu nemiluita chestie care nu e fezabila pentru un motiv simplu. daca nu vinzi produsul dupa costurile sunt enorme pentru simplul motiv ca daca nu susti investitia la anul te prind restul din urma.
Si nu in ultimul rand..cu exceptia cazurilor cand vor sa procesezi cantitai mari de date, nu au nevoie de nu-s tiu ce super computere. poti controla o racheta si de pe un laptop de 1000 RON.
Nu crezi că ar fi normal sa detina ceva mai bun?
De ce?
Pentru că au nevoie. Și nu mă refer doar la marile puteri. De fapt, sunt alte chestii mai importante decât armata. Dar hai sa ți explic mai ușor:
-super computerele (o carcasă uriașă, cât o camera sau chiar mai mare, cu mii de procesoare și placi video conectate simultan)
-computerele cuantice (folosesc fenomene mecanice cuantice pentru a manipula informatiile; calculatoarele curente manipulează individual biti in care stochează informatie sub forma binară 0 și 1. In schimb, calculatoarele cuantice se bazează pe quantum bits sau qubits. Pentru a crea un qubit ai nevoie de superconductivitate. Pentru a lucra cu qubiti prin superconductivitate ai nevoie de temperaturi scazute, altfel da eroare. Calculatoarele quantice nu au sistem de operare. In acestea se introduc date brute)
Primul tip (supercomputerul) este folosit pentru servere, armata, stocare informații, biologie
Tipul 2: Calculatoarele quantice se folosesc in biologie. Sau undeva unde ai nevoie de procesare foarte puternica a informațiilor. După cum am zis, acestea nu au OS și se introduc doar date brute.
Clar ca exista tehnologie mult mai avansata decat cea la care avem noi acces.
Nu stau sa scriu romane, ai acces pe internet sa te documentezi, dar o chestie care mi-a atras atentia, este ca ti le si serveste sub nas fara sa iti dai seama, prin seriale, filme, animatii etc.
Urmareste unele filme din anii 70-80 care pe atunci sunau ca sf si cum astazi e ceva normal si nu e vorba de evolutie ci de planuri bine gandite cu ani in urma carora li s-a dat drumul spre populatie cand au vrut ei si cat au vrut ei.
In fine e un subiect vast.
Normal că fac asta, deci au așa ceva. Fiecare superputere ar avea tehnologiile ei secrete și normal că nu le da în mod public.
Dupa cum a spus si vladimir putin nu de mult, cine controleaza inteligenta artificiala si cine dispune de cea mai puternica forma a inteligentei artificiale devine automat cea mai puternica tara de pe glob, pentru un AI ai nevoie de un supercomputer si ma gandesc ca armata si guvernul nu sunt atat de prosti incat sa nu faca de ceva timp cercetari serioase in domeniu si in dezvoltarea inteligentei artificiale!
Devine automat cea mai puternica tara de pe glob.
Nu devine automat, este o componentă a puterii. Conducătorii ruși au un fix din a repeta platitudini. Pentru Lenin comunoscul era puterea sovietică plus electrificarea. Apoi repeta - Învățați, învățați, învățați, iar Stalin- Înarmarea, înarmarea și iar înarmarea. Repetau de 2- 3 ori, că rusului trebuie să îi repeți, să îi intre bine în cap. Și li se părea că sunt mari savanți, învățători ai norodului. Putin, la fel.
Hai fis. Ce poate sa foloseasca oare Gogu' pentru stocare? Array-uri imense ingramadite in niste data centere, lol. Sa nu exageram. Marile diferente intre civil si militar sunt la miniaturizare si per-task hardware. De exemplu, SUA - ca tot ziceai de NSA - inca foloseste procesoare pe 8 biti. De ce? Pentru ca sunt foarte simple, simplu de programat, imune la virusi moderni, si isi fac treaba la niste taskuri simple. Daca ai de exemplu un sistem de numarat proiectile care cand ajunge la un counter actioneaza un incarcator automat, iti trebuie la ala un super-procesor?
"Ce poate sa foloseasca oare Gogu' pentru stocare" asta e intrebarea de un miliard de ieuro! cum au reusit ei pe vremea cand tehnologia... aaaaa... OFICIALA, nu ar fi permis asa ceva nici pe departe, sa ofere publicului larg atat de mult storage!
ca sa fie pe intelesul tuturor, problema NU e ca gugal nu ar avea bani pentru respectiva capacitate de storage, problema e limitarea PUR FIZICA a cate hdd-uri poti sa pui in acelasi timp intr-un data center... fara sa il transformi intr-un zgarie nori (un singur data center) ca sa pui destule hdd-uri sa faca fata la 15G per account si ai 2 miliarde de conturi... CEL PUTIN!
lucru care e si in ziua de azi un secret absolut!
abia in ziua de azi, este "declarat" ca, chestia ar fi posibila, si anume au fost facute ssd-uri de 100T (o cutie cu 24 de bay-uri (24hdd-uri) FARA redundanta abia acoperea 96T acum un an)
https://newatlas.com/largest-ssd-100-terabytes-nimbus-data/53877/
Nu era nici o limitare fizica, doar ca era foarte greu de conceput pentru noi si nu uita ca ei ofereau un MAXIM de 15 GB de spatiu din care 99% abia daca foloseau 500 MB. Uite, si eu ofer gazduire la mine in dormitor pentru 100 de persoane, daca stiu ca nu e posibil ca mai mult de 2 sa fie la usa mea simultan sa isi revendice dreptul de a dormi la mine. E atit de simplu.
Partial ai dreptate, sunt putini care folosesc toti 15G
partial nu ai... 1. exista programe care pun fisiere in acelasi timp pe mai multe conturi de gmail si 2. exista oameni care au nevoie de storage, asa ca platesc pentru mai mult de 15G si storage e acelasi cu ala free (doar limitarea de 15G e diferita)
in afara de asta, am un prieten in Anglia care are acces direct la google storage Anglia si am vazut niste screenshot-uri cu... 2exa, asta inseamna doua milioande de tera, din pacate, cu toate ca il cred 100% din cauza de alte chestii care nu am de gand sa le spun aici, nu am cum sa demonstrez asta deloc, in afara de cuvantul meu
Pai nu e nevoie sa demonstrezi nimic, capacitatea de stocare in cloud creste intr-un ritm incredibil. https://www.statista.com/......aditional/