Nu toti bunicii au trait mult, in fapt azi multi din noi traim mult mai mult ca pe vremea bunicilor nostri
Acum depinde de cat de rapid va avansa tehnologia. De imbatranit oricum o vom face, singura intrebare este daca la sfarsitul vietii noastre tehnologia va fi suficient de avansata astfel incat sa intoarcem acest proces.
Nu e chiar atat de SF precum pare. In mare imbatranirea este legata de scurtarea teleomerilor, capatul cromozonilor. O scurtare treptata a acestora se pare ca e necesara pentru a reduce riscul aparitiei cancerului. Deci scapi de imbatranire si dai de cancer. E un proces care nu este inca inteles pe deplin.
Dar, mecanismul de imbatranire, cel putin intr-o mica parte, este inteles, ceea ce inseamna ca stoparea imbatranirii probabil ca va fi posibila in maxim 100 de ani. Poate vom fi ultima generatie care sa moara de batranete, cine stie?
Sunt si specii de animale care imbatranesc intr-un mod diferit, sau chiar nu imbatranesc niciodata. Homarii de exemplu, sau o specie aparte de meduza care la sfarsitul vietii, se transforma din nou in polipi si repeta procesul de imbatranire de la capat.
Sincer, la cat de usor te poti imbolnavi in ziua de azi, eu sincer imi doresc sa apuc macar 50 de ani.
Credem?
Vezi statistici cu speranta de viata in diferite epoci.
Alta era in urma cu 1000 de ani, cu totul alta in urma cu...20.000, cand un individ de 35 de ani era "batran", in timp ce astazi, unele grupuri de populatie au o speranta de viata de 80-88 de ani.
Repet, stiintific este vorba de "speranta de viata" calculata si consecventa pe grupuri de populatii, nu de exemple individuale unde "vecinul Costica are 95 de ani, ...deci imbatranim mai greu".
Dincolo de genetica insa, imbatranirea nu tine atat de "tehnologie", cat de un ansamblu de chestii care se cheama "stil de viata", de alimentatie, de absenta sau de limitare a stresului.
Sa fim seriosi, NU are nicio treaba "tehnologia", cu faptul ca un tibetan sau un japonez care toata viata a mancat orez si peste si a trait in varf de munte, sare de suta de ani...
E lipsit de stres, traieste mai mult, chiar daca tehnologia ii lipseste cu desavarsire.
Trendul la nivelul umanitatii luata per total este intr-adevar de crestere, dar fenomenul se petrece atat de incet, incat intervine obisnuinta, asadar, cum am scris la inceput, pentru "contemporanii" de acum 20.000 de ani, era NORMAL ca indivizii sa traiasca 30-35 de ani, la fel cum normalitatea lui 2018 este ca japonezii sa traiasca lejer 70-80 de ani.
Limita Hayflick, in opozitie cu teoria lui Carrel.
Din pacate, "LIMITA" in sine, presupune ca nu se poate trece peste.
Din pacate si pentru Carrel, epuizarea telomerilor este fix mecanismul de aparare contra mutatiilor si erorilor generate in ADN de o ipotetica copiere fara limite.
Oricum, din toata galagia de pana acum, e un raspuns inteligent.
Tinerete fara batranete nu va fi niciodata. Nivelul de trai a scazut din cauza tehnologiei, cred ca nu apucam varsta bunicilor
Eh...cine nu viseaza la o existenta nedeta, fara complicatii si cat mai frumoasa?! ca doar ne zbatem sa facem viata mai frumoasa si omul mai bun