Problema e pur aritmetică.
Mama tuturor matematicilor.
Ca să faci 2 km în 8 minute, înseamnă să aplicăm regula de trei simplă (vezi
AliGab).
Deci :
2--- --8
x------60.
x= 120 : 8 = 15hm/h
Asta ar insemna sa mergi intr-un pas mai alert cam cu 4km\h deorece un om care se deplaseaza cu viteza normala merge cu o viteza de 1.5-2km\h rezulta ca acesta parcurge 1 km in cam 10 minute, dar timpul poate sa difere in functie de mobilitatea persoanei, starea vremei ( ca doar pe o tornada nu este la fel), tipul de drum, sunt niste factori care trebuie luati in considerare si nu in cele din urma factorul de stres. Sper ca te-am ajutat, am dat o definite mai lunga deoarece cand eram in liceu am facut un astfel de experiment cu profesori si am preferat sa te ajut si eu cu niste detalii.
Dar regula de trei simpla o stii? Daca da foloseste-o si ai sa afli. Daca nu caut-o, invata sa o aplici si iti va folosi la rezolvarea intrebarii tale.
Cred ca pe Maria o interesa rezolvarea matematica a problemei mai mult decat considerentele despre viteza in functie de starea vremii si calitatea drumului
15 km/h
Mai intai transformi km in m si min in h, adica 2000m si 480 s.
Formula vitezei v=d/t=2000/480=25/6 m/s
Dar tie iti trebuie in km/h. Ceea ce ramane de facut e sa transformi in km/h.
25/6(m/s)=(25*3600)/(6*1000)=15 km/h.(Am pus paranteze la inmultire sa se vada mai bine).
Transformarile survin astfel: 1m=1/1000 km, iar 1h=1/3600s. Restul e pura matematica.
roormaf12 întreabă:
WolfgangKreutzfeldt întreabă:
Denis2003khhshaa întreabă: