| harciog a întrebat:

"Cultivarea mintii ar trebui sa fie ultimul scop al existentei umane"? De ce?

21 răspunsuri:
| Dumnezău a răspuns:

Pentru ca ne inlesneste, nemarginit, progresul.Si pentru ca este un mod convenabil de a-ti petrece existenta, cunoasterea te ridica, e fapt dovedit.Trebuie sa ajungem la o desavarsire, nu relativa, ci generala, pentru ca, oarecum, asta este menirea noastra. Avem capacitatea asta de a aspira orice din jurul nostru, spre a-l folosi pentru propriul avantaj, de ce sa n-o folosim?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cultivarea mintii e pentru filozofi si teligenti.mai mult genti decat teli. a corpului este pintru sportivi, si manechinuri.mai mult chinuri decat mane.noi crestinii avem alt ogor de cultivat.se incepe cu buzele, mintea si inima.si se desavarseste acest ogor sa dea roade pentru toti si mintosi si musculosi si celilalti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Uite ezaxt cum spune si creatorul Dumnezau.sa ajungem la o desavarsire, da nu relativa ci generala.

| BlackRoseMary a răspuns:

Dar de ce sa fie ultimul? Mica noastra gradina trebuie sa creasca, sa se dezvolte, iar deoarece asta dureaza atat de mult, trebuie sa incepem cu ea, migalos, fara sa o neglijam. Trebuie plivita de gandurile inutile, sapata ca sa se aeriseasca si udata pentru a continua creste

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru ca asa ai zis tu.

| cei7pitici a răspuns:

"şi tot ce-i neînţeles
se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari" asadar cu cat cautam sa aflam mai multe si orizontul nostru intelectual se largeste semnificativ cu atat aflam ca de fapt nu stim nimic din cate sunt de aflat! Omul evolueaza in spatiu si timp, cei mai inteligenti oameni ai lumii au recunoscut ca sunt prosti! lucru fascinant...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu. pentru ca mintea noastra ia decizii in momente importante ale vietii. cu cat ai mai multa informatie, cu atat mai bine.

| Hombre a răspuns:

Pai tocmai cultivarea mintii mai animaluleX ne-a dat posibilitatea sa conversam noi acum, altfel eram la fel ca verii nostri cimpanzeii si cine stie ce alta specie ne tinea in cusca la gradina zoologica.

| Hmmmm a răspuns:

Pentru ca, vrand nevrand, mintea se cultiva datorita drumului pe care-l parcurgem in viata; n-are rost sa faci un obiectiv din asta, pentru ca deja-i acolo, inca de la nastere. E ca si cum ai face un obiectiv din a te stradui sa-ti functioneze rinichii normal, cand, de fapt, ei isi fac treaba si fara ca tu sa te gandesti la bunastarea lor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu ce? Nu e bine, sau nu e rau sa ne cultivam mintea?
Deci veveritza asta are dreptate: cultivarea mintii produce efecte secundare - migrarea omenirii din rational spre irational...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Hahahha! nu, nu ar trebui sa fie ultimul scop al existentei umane, ci nitel mai pe la inceput happy

| iKronstadt a răspuns:

Da, intotdeauna! Pentru că primează cultura viței de vie, apoi a cartofului și a porumbului. Până la urmă, la ce-mi trebuie minte dacă sunt cu burta plină și beat muci? big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poate.Pentru ca mintea umana va fi capabila de lucruri de neimaginat pentru zilele astea.Paste fericit.

| danimotenel a răspuns (pentru anonim_4396):

laughing laughing laughing

| IMC90 a răspuns:

Nu al existentei umane, fiindca nu-i duce capu pe toti sa se auto-cultive. Dar ar trebui sa fie scopul principal al fiecarui individ care are si altceva in cap in afara de orez (nu neaparat ultimul)
De exemplu, pentru mine, un om necitit este =0 pentru ca este tampit. (degeaba ai o inteligenta nativa deosebita daca ai folosit-o doar sa fraieresti pustoice)

| harciog explică (pentru IMC90):

Fiecare cu inclinatia lui. N-am nimic impotriva neplacerilor tale.Succes in continuare in toate achizitiile pe care ti le-ai propus.

| Romanian a răspuns:

Imi este teama ca trebuie sa te contrazic.Mai degraba pe locl al doilea, caci sufletul este acela ce trebuie a sta pe primul loc.Caci daca se cultiva sufletul, mai lesne se poate cultiva mintea. Daca se cultiva mintea, mai lesne se pot gasi caile cultivarii optime a trupului.Mens sana in corpore sano.De ce ar trebui sa fie sufletul capataiul luptei noastre? Pentru ca, dupa cum stim cu totii, lucrurile de pe aceasta lume sunt pieritoare, toate din pamant ne vin, si tot in pamant se vor intoarce, sub o forma sau alta, precum se va intoarce si trupul nostru, prin putrefactie.Nimic nu e vesnic in aceasta lume.Insa ce urmeaza dupa moarte e vesnic.Ateii spun ca nu mai este nimic dupa moarte, doar neant, mori ca si oricare alt animal.Insa,in acest fel, ce rost mai are viata? Ce rost mai are sa fii bun cu altii? Ce il opreste pe un ateu sa dea foc la un orfelinat intreg, doar ca sa se distreze, iar daca e descoperit de politie, sa-si ia viata? Caci legile vietii unui ateu sunt precum a unui animal:sex, mancare, odihna, conflict. Fara nici o aspiratie spirituala, fara nici un ideal, o viata searbada, uscata precum praful pustiilor.Ideea bing-bangului e doar o teorie, nimic demonstrat concret.Ideea stramosilor nostri maimuta, iarasi, doar o teorie, nimic demonstrat concret, prea putine dovezi. Einstein spunea ca pe masura ce studia mai mult universul, cu atat credea mai mult intr-o divinitate care a creat-o, datorita nivelului infinit de complexitate a universului.Si sa ne uitam la alti oameni. Aproape toti cei mai mari oameni ai lumii si ai Europei au fost crestini, chiar daca unii urmau eretisme. Cele mai mari si mai influente religii din lume(crestinismul, islamismul si mozaismul) au un singur Dumnezeu.Sau sa luam exemplu din propriile meleaguri.Stefan cel mare, cu o tara mica, de aproximativ 500. 000 de oameni drept populatie, a invins de zeci de ori cele mai mari imperii din lume, precum mongolii, sau Imperiul Otoman.Toti cei din jurul Moldovei s-au luptat cu el, si pe toti i-a infrant, pentru ca asta e rezultatul unui popor intarit de catre Dumnezeu.Imparatii care facea Europa sa tremure si sa se prabuseasca de nenumarate ori au fost infrante de el, cu ajutorul Lui Dumnezeu.In timp ce se lupta si cu ungurii, si cu polonezii.De aceea e bine sa ne cultivam sufletul inainte, caci uite ce rezultate poti obtine.Lumea-ntreaga sa fie impotriva ta, si tu o infrangi. Sper ca raspunsul meu, asa lung cum e el, este de folos oricui il citeste.La revedere!

| harciog explică (pentru Romanian):

Imi pare rau dar am mari retineri sa te cred mai ales cind amintesti de un popor intarit de Dumnezeu sa lupte, acelasi Dumnezeu care spune clar "sa nu ucizi". E credibila teoria daca, pe atunci, a lupta insemna un fel de distractie dupa care se facea dragoste.

| Romanian a răspuns (pentru harciog):

Da, intr-adevar, spune sa nu ucizi, dar daca ar fi in felul acesta, crestinii nu ar mai exista pe fata pamantului.Cand te lupti pentru altii, precum iubita, familia, poporul, biserica, credinta, e un fel de martiriu. Ucizi, dar ca sa aperi. Ucizi, dar inspre binele altora.Stefan cel Mare este sfant, desi a ucis, prin razboaiele ce s-au abatut asupra sa, milioane de oameni.Insa a facut-o pentru popor, pentru tara, pentru viitor, pentru credinta.Acest tip de lupta este un scrificiu pentru bine.Iti pui viata in pericol pentru ceva bun. Oricum, intreaga teorie teologica e mult mai complexa, iar aprofundarea ei se extinde pe tot parcursul vietii.

| harciog explică (pentru Romanian):

Te-ai gindit vreodata ca sfintii sint ridicati la rangul asta de oameni? N-am nimic cu actualele teorii teologice dar mult mai aproape de adevar mi se pare o traire simpla, intru credinta.Adeca as vrea sa intilnesc un om sa spuna ca vrea sa fie aproape de Dumnezeu pentru ca asta simte, fara nici o teorie.

| thecakeisalie a răspuns:

Cititul innobileaza omul asa cum soarele ajuta planta sa infloreasca. Sunt lucruri firesti.