| RAY a întrebat:

Cum a aparut universul din nimic in acest interviu Lawrence M. Krauss incearca sa raspunda

intrebarea mea e bine ca se fac astfel de interviuri? din pacate nu a fost promovat
de ce nu promovam stiinta noi ca societate, saptamana trecut la un concurs mare primul loc l-a luat un roman

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v= jAWVgLhODZk

Răspuns Câştigător
| king4aday a răspuns:

Universul nu a aparut din nimic. Krauss, ca si alti cercetatori (Hawking, Kaku, Filippenko etc.) din domeniu, folosesc expresia pentru a explica mai pe intelesul tuturor neintelesul inaintea aparitiei spatiului si timpului. Din moment ce inainte de Big Bang nu a existat timp, spatiu e cam greu sa-ti dai seama sau sa explici cum si ce a produs acea explozie. Lipsa spatiului si timpului face ca intrebarea "Ce a fost inainte de Big Bang?" pur si simplu sa nu aiba sens. Nu putem percepe ceva in lipsa spatiului ( cu timpul ne mai jucam, atat ne permite creierul). Asa s-a ajuns la un numitor comun, ce nu necesita explicatii, nimicul. Clipul pus de tine a privat dar, cunosc teoria lui Krauss. E un alt aspect faptul cum e sau, cum ar fi primit de publicul roman indoctrinat. Presa de la noi e obsedata de senzatii tabloide, nu prea pune accent pe stiinta. Nici redactori nu prea sunt din domeniu.

12 răspunsuri:
| sublime89 a răspuns:

Tara ne vrea prosti, si prin biserica poate sa faca asta cel mai bine. Inca nu e clar? Si-n SUA e asa, d-apoi la noi. Si problema e ca poporului asa ii place.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nimic nu poate sa apara pur si simplu din nimic; Oamenii de stiinta sustin asta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ceva trebuie sa fi existat dintotdeauna: fie materia, fie energia, fie "ceva" legat de un misterul divin invocat de Einstein;

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ori, materia si energia, spun cercetatorii autorizati, nu exista din totdeauna. Entropia nu permite.
A ramas deci misterul divin respectat de Einstein;

| Lizzu a răspuns:

E cea mai mare intrebare a tuturor timpurilor.

Răspuns utilizator avertizat
| RAY explică (pentru Lizzu):

Macar te-ai uitat la acel video?

| Lizzu a răspuns (pentru RAY):

Inca nu, nu sunt acasa...

| RAY explică (pentru king4aday):

Din pacate ai dreptate, la noi stiinta e pe ultimul loc

| cornelmarius a răspuns:

Marele creator si anume nimicul sau creatia din nimic ( o absurbitate la mintea gainii ) si spre uimire unii cred in creatorul lor :nimicul. Deci mai intai faci un PLAN care este cuprins din informatii si apoi faci ceea ce faci si nu invers, nu pui caruta inaintea cailor. Deci, de aici se deduce logic ca numai un creator trebuie logic sa fi existat pentru ca o informatie numai de o constiinta tine ( divinitate). Daca nu sunteti de acord cu ce am explicat atunci trebuie sa explicate cum nimicul acela care este nimic dar a fost capabil de a creat a creat totul si asta am sa explic logic mergand pe logica ateilor ca nu aveam cum totul sa apara din nimic cum spune stiinta ci trebuia sa existe un creator. Daca credeti ca totul a aparut din nimic, demonstrati, cine se bate cu pumnii in piept sa demonstreze? Sa inteleg ca sunteti mai incapabili decat nimicul care ‘’el’’ totusi a facut ceva? Daca eu as spune ca mi-a aparut o casa din nimic fara sa intervina si sa o faca cineva nu o sa credeti pentru ca ratiunea si constiinta nu o sa va lase sa credeti asa ceva, DAR sa credeti ca universul a aparut abracadabra din nimic, asta o credeti, deci oricum ati da-o logica comparativa va vine impotriva prin exemplu ce l-am dat (casa). Credeti ca universul a aparut din nimic? Bun, atunci si casa mea a aparut din nimic. Logic, nu?

| cornelmarius a răspuns (pentru king4aday):

Daca tu sau noi nu putem percepe ceva in afara spatiului asta nu inseamna ca nu poate exista ceva fara spatiu. Noi traim intr-o dimensiunea 3D, daca am trai intr-o dimeniune 2D care percepe doar inainte, inapoi, staga si dreapta, intr-o astfel de lume ''fiintele'' 2D nu inteleg conceptul de obiect tridimensiunal din lumea noastra si evident ar spune ca nu are cum sa existe asa ceva. Asa ca nu te lasa pacalit de asa zisa ''realitate'' 3D pentru ca nu este una absoluta.winking O ''fiinta'' dintr-o lume 2D nu percep cum este sus sau joc pentru ca nu poate si este limitata la dimensiunea ei, asa facem si noi.

| Riker a răspuns:

O să încerc să răspund la întrebarea ta chiar dacă este cam târziu acum dar sper că te va ajuta răspunsul. happy
Nu există așa ceva ca nimicul absolut, mecanica cuantică nu permite existența unu-i asemenea nimic. Cea mai bună versiune a nimicului descrisă de către fizicieni la momentul actual este cea a spațiul gol, vidul cuantic, din acest vid este permis și necesar să obții ceva.
Acum la nivel cuantic, spațiul gol nu mai este așa de gol, acolo se petrec spontan niște fluctuați cuantice, perechi de particule-virtuale sunt generate din nimic, ele se anihilează și dispar înainte să fie observate în mod direct dar pot fi observate efectele lor în mod indirect.
Aceste fluctuați cuantice reprezintă 90% din masa unu-i proton și se bazează pe principiul incertitudinii a lui Heisenberg în care spune că energia poate fi creată din nimic pentru o scurtă perioadă de timp invers proporțional cu cantitatea de energie creată fără să violeze legea conservări energiei.
Acum. se poate spune că spațiul gol nu mai este gol în fizică, ci este o spumă cuantică de particule-virtuale, că nimicul este instabil. happy
Dacă mecanica cuantică permite apariția din nimic a acestor particule-virtuale, atunci în mod similar putea să fie generat și universul nostru.
Teoria Big Bang spune că universul a luat naștere dintr-un punct fără dimensiune, infinit de mic, fierbinte și dens.
Eh., este posibil ca acel punct primordial să fi fost cauzat de o fluctuație cuantică, și în mod spontan și fie generate și alte universuri, probabil o infinitate.
Iar universul nostru putea să apară din nimic pentru că are totalul energie egal cu 0, materia are energie pozitivă iar forța gravitațională de atracție are energie negativă, dacă faci un total al acest două energii rezultă egal cu 0. happy
Un univers cu un potențial de energie 0 poate fi creat din nimic și să existe pe o perioadă nedeterminată de timp, probabil infinită.
De asemenea spațiul a fost creat din nimic, cu toate că nu exista unu-l în înainte, dacă aplicăm teoria cuantică asupra gravitației care este la rândul ei o teorie a spațiul, atunci spațiul poate să devină o variabilă a mecanici cuantice și poate fluctua și să apară spontan din nimic, dar ce-i drept avem nevoie de o teoria a gravitației cuantice pentru asta și nu avem.
Universul a fost creat de Dumnezeu? Nu prea cred, ce făcea Dumnezeu înainte să creeze universul? Pregătea Iad-ul pentru cei care pune întrebări din astea?